Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sudetsti_Nemci_1Anne Applebaum ve své další úspěšné knize s názvem The Crushing of Eastern Europe 1944-1956 (Železná opona – rozdrcení východní Evropy 1944-1956) píše, že československá komunistická strana vytvořila polovojenskou organizaci, aby po 2. světové válce pomohla s odsunem etnických Němců ze země. Autorka říká, že se jednalo o stejnou polovojenskou organizaci, která komunistům v roce 1948 pomohla provést jejich převrat. Tvrdí, že odsun doslova položil instituční základy k nastolení teroru, jenž následoval o rok či dva později. Místní komunističtí funkcionáři měli často na starosti přerozdělování německého majetku a jeho obrovské zabavování připravovalo obyvatelstvo na mnohem rozsáhlejší znárodňování, k němuž došlo po převratu. Už z tohoto důvodu by Anne Applebaum nepochybně nesouhlasila s prohlášením Václava Klause z minulého týdne, že odsun etnických Němců byl v podstatě spíš okrajovou událostí 2. světové války.

Bulletin The Fleet Sheet´s Final Word, č. 2938; 19. listopadu 2012

Denní e-mailový bulletin českého důvtipu a moudrosti. Pro předplatné, pište na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

http://www.fsfinalword.com/data/FW121119.pdf

* * *

Sbohem Československo (6/12)

Jak nás viděl svět

Československo nebylo opuštěným ostrovem. Naopak vzniklo a existovalo na velmi neuralgickém místě Evropy. Proto jeho dělení vzbuzovalo různé nálady a vyvolávalo nejrůznější reakce. I rozporuplné. Jak nás viděli nejbližší sousedé: Poláci, Maďaři, Rakušané, Němci? A co takoví Vlámové a Valoni? Nebo Irové? Neboť je mnoho míst, kde probublává pocit nedostatku identity a touha po sebeurčení. Jak nás tehdy vlastně viděl velký svět?

Premiéra:

neděle 18. 11. – 20:05 – ČT2

Opakování:

středa 21. 11. – 10:00 – ČT2

sobota 24. 11. po půlnoci – 02:25 – ČT2

Litujeme, tento díl nelze přehrát. Autorská práva pro internet nejsou dostupná.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10417026502-sbohem-ceskoslovensko/video/

* * *

Muzeum v Kyjově představuje pohřebiště Langobardů

Oblast Kyjova byla před staletími pravděpodobně jedním z nejvýznamnějších center germánského kmene Langobardů ve střední Evropě. Zjistilo se to teprve před dvěma lety, kdy archeologové nečekaně objevili ve městě lokalitu s 240 hroby Langobardů, řekl vedoucí výzkumu Jaromír Šmerda. Šlo doslova o vědeckou senzaci. Rozsáhlé pohřebiště z konce šestého století objevili archeologové v místě, kde později vzniklo obchodní centrum. "Nikdo nečekal, že by se na Moravě mohl tak velký nález spojený s Langobardy podařit. Jejich domovem bylo Německo a později zejména severní Itálie. Langobardi pro nás zůstávají velkou záhadou, kterou se nám snad časem podaří rozluštit," uvedl archeolog. Podle dosavadních poznatků se Langobardi přesunuli při stěhování národů v roce 568 z Karpatské kotliny na sever Itálie. Výzkum v Kyjově ale ukázal, že část z nich ve střední Evropě pravděpodobně zůstala. Nálezy z hrobů jasně dokazují, že tuto komunitu tvořila i vysoká aristokratická vrstva. ČRo 19.11.2012


J.Š. 20.11.2012

 

 

 

 

 



 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #17 Petr Mocek 2013-01-09 08:04
Pane Šinágle, až pochopíte rozdíl mezi vyslovením názoru a kritizováním jeho autora,budete mnohem dále.
-2 #16 RomanGrey 2013-01-08 17:39
..smutny..uraze ny..a kazdopadne typicky cechackovsky prolhany Juro..
..prave proto..ze vami zminovanou pravdu citim svym planoucim srdcem..stojim. .a navzdy verne zustanu stat na strane odporne vyhnanych..lidm i jako vy vrazdenych a smesne okradanych Sudetskych Nemcu..
..ano..v knihach jako je cesky dejepis moc pravdy neni..ono vytvoreni statu na jakychsi dohodach az z Emeriky a jejich nasledne nedodrzeni..to chce proste kuraz drzych devotnich servilnich prolhancu a nejlepe rovnou vysmat se pojmu pravda umistenim jakehosi napisu na presidentskou standartu..
..tak uz to proste v techto koncinach chodi..protoze v cestnem boji bychom neobstali ani dekadu..
..prozradim vam Juro malou usmevnou predzvest vasim potomkum..
..ponejspise budou pracovat ve firmach s nemeckou majetkovou ucasti a nemusi to byt hned Siemens ci Continental..ne jspise to nebudou ani tusit..pak nasednou do svych nemeckych automobilu Skoda a vyrazi na nakupy do nemeckych zidovskych obchodu Kaufland ci Lidl..odjedou domu..naji se..a po vyslechnuti vasich bajnych historickych pribehu si spolecne zanadavate na Nemce..
..no neni to krasna predstava budoucnosti v ktere bude mozne vzdy vse svest na ten nacisticky narod..pak polibit svou mamku a dodat s hrdosti..ale mamo..pravda zvitezi..
..ten..ktery miluje Nemecko.. ..RomanGrey..
+10 #15 Tomáš Krystlík 2012-12-31 10:47
Jurovi (2. část): Pro evidenci Ústavu pro péči o uprchlíky (evidenci nepodléhali přeložení státní úředníci a zaměstnanci) uváděli dotázaní české národnosti jako popud k opuštění bydliště „skutečné potíže politické, hospodářské, kulturní“ (30,91 %), obavy před potížemi politickými, hospodářskými, kulturními“ (35,62 %), „touhu žít mezi občany české národnosti a ideové důvody“ (14,39 %), „touhu žít v ČSR“ (8,43 %), zbytek (10,65 %) důvod neuvedl nebo uvedl nedostatečně [Šíma]. Násilí ze strany místního obyvatelstva jako příčina odchodu se v tabulce nevyskytuje.

Velmi podrobně píšící autor Jaroslav Šíma uvádí jako příklady konfliktů a pronásledování ze strany Němců pouze následující: „22. září jsem byl zatčen, vyslýchán v Drážďanech, pak propuštěn.“ „Vypovězen, byl jsem členem SOS“. „Byl jsem pronásledován, že jsem pracoval v národních otázkách“. „Byl jsem ohrožován na životě a byla mně vytlučena všechna okna mého bytu.“ „Byl jsem funkcionář Sokola, skrýval jsem se, neboť jsme byli zatýkáni, pak jsem utekl“ [Šíma].

Zejména legionáři, činovníci Sokola a starostové utekli údajně z národních a kulturních důvodů [Heumos]. Skutečným důvodem přestěhování ale byla v naprosté většině případů ztráta zaměstnání, obživy a panika části českého obyvatelstva z toho, co by se mohlo stát, nebude-li je již čs. stát v německých sídelních územích chránit. To poslední prozrazuje, že jejich (a čs. státu) předchozí chování nebylo v pořádku.
+9 #14 Tomáš Krystlík 2012-12-31 10:46
Jurovi (1. část): Z říšskoněmecké, ani ze sudetoněmecké strany nebyla plánována a organizována etnická čistka, tedy vysídlení neněmeckého obyvatelstva z pohraničních území předaných Německu v říjnu 1938. Není doložen ani jeden příkaz německých úřadů nebo Wehrmachtu k vystěhování, ani ponoukání k němu. Stěhování probíhalo spontánně. Čs. centrální úřady od 1. 10. 1938 naléhavě žádaly své podřízené úřady v odstupovaných územích, aby zabránily stěhování civilního obyvatelstva do vnitrozemí. Příklady telegramů a dopisů centrálních orgánů v tomto smyslu úřadům například ústeckého kraje lze nalézt v [Intolerance].

Obyvatelé, kteří se do německého pohraničí přistěhovali v souvislosti s počešťováním a se správními a hospodářskými čechizujícími zásahy během první republiky, věděli sami velmi dobře, že tam zřejmě nemají co pohledávat, když je tam vládnoucí stát (a pod nátlakem počeštěné firmy) nebudou potřebovat a vydržovat. Bylo zřejmé, že čeští úředníci a státní zaměstnanci přijdou o zaměstnání, byť někteří úředníci si to nepřipouštěli. Čs. stát evakuoval (dobový termín) své zaměstnance a úředníky sám, ne však všechny. Také zemědělci, kteří získali půdu nacionalistický mi machinacemi pozemkové reformy, věděli, že bez podpory státu nebudou německým okolím na svých usedlostech zřejmě rádi viděni. Další, kteří raději preventivně opustili svá bydliště, byli čeští nacionalisté, zejména členové obranných jednot, činovníci tělovýchovného spolku Sokol a většina bývalých legionářů.
+9 #13 Jan Šinagl 2012-12-31 09:27
Pane „Juro“, až pochopíte rozdíl mezi vyslovením názoru a kritizováním jeho autora, jeho podepsáním či ne, budete mnohem dále. Obávám se, že už jste svoji hranici dosáhl, jako každý podjatý, nepřístupný pravdě a objektivním informacím tím měně, když jeho myšlení bylo přes 60 let deformováno komunistickou propagandou. Poznání pravdy bolí. Ne každý projeví mravní sílu a velikost ji přijmout, zvláště když žil po většinu života v bludu a lži. Váš názor o Vaší vyspělosti mnoho nesvědčí, F.X.Šalda by jen nevěřícně kroutil hlavou, nad takovým názorem a myšlením. Srdce je důležité, ale jen s ním daleko nedojdete. Také jste křičel „Ať žije komunismus, sláva KSČ a Sovětskému svazu“, nebo jste byl v komunistickém kriminále?! Neuznáváte snad výchovu, vzdělání a osobní příklad?! Vy jste Vaše děti nevychovával, nebo snad žádné nemáte, když takto zcestně „argumentujete“ ? Nepoučuji, nabízím a jen hlupák, pomýlený, zakomplexovaný, dezinformovaný, nebo nevzdělaný člověk, může mé zpravodajství vnímat jako Vy. Šťastný Nový rok. J.Š.
0 #12 Jura 2012-12-31 04:18
Cituji Jan Šinagl:
Život přece znamená vždy naději, pane Krystlíku. Není přece podstatné, zda se chtěného dožijeme, ale že pro chtěné uděláme každý maximum, aby ti co přijdou po nás, měli na co navazovat a my jsme se nemuseli stydět za naše životy. J.Š.

Pane Šinágle. Je vám 60, takže jste měl dost času, naučit se žít, svůj vlastní život. Jak si budou žít svoje životy naši potomci, laskavě nechte na nich a nikoho, se nesnažte poučovat a naprogramovávat mu, jak má organizovat svůj život. Jako ten váš, patří vám, životy našich potomků, budou jejich životy. Nemyslím si, že byste to pochopil, přestože jste na to měl, dost času. Je mi smutno, jak mále jste se poučil, přestože jste toho tolik přečetl ...ale nepochopil. Pravdu, je totiž potřeba poznávat srdcem. Do knih, se nikdy žádná pravda nevešla. Diskuse o sudetských němcích mě uráží, protože máme, v naší rodině, přímou zkušenost s násilným vyhnáním, Čechů, ze Sudet, v r.1938. Tam se rozhodně, o žádný organizovaný odsun, nejednalo. Proto i považuji za nesmyslné, jakékoliv spekulace, o kolektivní vinně. Byli vinni jednotlivci, kteří jednohlasně deklarovali:
- tady jsme my - Sudetští Němci
- "vy Češi", táhněte odsud, než vás povraždíme.
...tam byla provedená selekce. K čemu jsou, všechny ty tituly lidí, kteří si je tady píší, před svá jména, když neumí, zasadit jednotlivá fakta, do historických souvislostí?
+1 #11 RomanGrey 2012-12-09 16:05
..nikdo se me na to nepta..ale verim panu Krystlikovi..a co se me a meho usudku tyce..nikdy bych neveril zadnemu ceskemu dustojnickemu zaloznikovi..kt ery se s nejvetsi pravdepodobnost i objevil na verejnosti ve sve naftalinem provonene uniforme v kvetnovych dnech roku 1945 a choval se k Nemcum nevojakum stejne odporne jako naprosta vetsina populace teto zeme..inu napravit si rychle sve pokrivene svedomi..kdyz cechackovsko bylo do posledni chvile vyznamnou zbrojnici tehdejsiho Nemecka..muze mit ruzne podoby..usmevne ze..
..kazdopadne dodavam..celkov e to neni az tak podstatne..jaky mi odpornymi intrikami toho ten temer soudruh Benes dosahl..protoze tak jako tak to byl naprosty hnus a dokud se na to vrcholny predstavitel teto zeme bude divat jen jako na..divani se do zpetneho zrcatka v jizde vpred a jemne vyhrozovat nemecke novinarce..aby priste lepe zvazila formulaci sve otazky..dokud nebudeme schopni omluvy stejne hluboce vyrcene..jak to ucinil nemecky president ve vztahu k Lidicim..do te doby si nezaslouzime dustojne misto v Evrope..
..ten ktery miluje Nemecko.. RomanGrey
+9 #10 Tomáš Krystlík 2012-12-02 14:02
Ještě něco, vážený pane Herno! Smíte mne poprosit, já Vám onen text pánů Staňka a von Arburg pošlu, dopíšete-li mi na
+9 #9 Tomáš Krystlík 2012-12-02 13:58
Vážený pane Herno,

přesvědčovat nevěřícího Tomáše jako jste Vy, nemá cenu, jeden seriózní zdroj jsem uvedl, račte ho nastudovat, než začnete zase blábolit.
0 #8 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-12-02 13:40
Cituji Tomáš Krystlík:
Panu Hernovi: Přes 90 procent vyhnaných Sudetoněmců do začátku října 1945 bylo nuceně vysídleno pomocí jednotek československé armády. Nastudujte prosím: Staněk, Tomáš, Arburg, Adrian von: Organizované divoké odsuny? Úloha ústředních státních orgánů při provádění „evakuace“ německého obyvatelstva (květen až září 1945). In: Soudobé dějiny, 3-4/2005, 1-2 a 3-4/2006, Praha 2005. Pak se k tomu vyjadřujte.


Pane Krystlíku nepřekrucujte můj text. Jednak o odsunech sudetských Němců vím více než vy z přímých pramenů, tedy od záložního důstojníka čsl.armády, který u toho byl jako příslušník 42.pěšího pluku Terezín,jednak od Němce, kterého se to také týkalo, ale který jako rytec skla byl v naší zemi ponechán.
Pokud mluvíme o divokých odsunech nejedná se o odsuny, které byly prováděny po nabytí platnosti Benešových dekretů, akde byly použita na jejich zajištění čsl.armáda ve spoupráci s Rudou armádou, nýbrž ty odsuny, které byly prováděny RG, případně komunisty, kolikrát i lidmi,kteří s Němci kolaborovali.
Čsl. armáda se s výjímkou mnou již uvedených zločinců jako byl komunista poručík Pazúr se divokých odsunů nezůčastnia. Byla jedna výjímka a tou byli někteří příslušníci Svobodovy armády.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)