Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SOKOL_znakV Krnově končí Sokol i JunákSkauti_logo

… Před dvěma lety totiž darovali městu Krnovu sokolovnu, stadion, pozemky a objekty v celkové hodnotě kolem dvaceti milionů korun. Nyní jsou popotahováni kvůli pár tisícovkám. … Nejde jen o to, že sokolové musí do městského rozpočtu vrátit špatně vyúčtovanou starou dotaci, ale navíc jim zastupitelé dotace na rok 2013 seškrtali na nulu. … Nemám v hlavě přesné číslo, ale v podstatě šlo o banalitu kolem patnácti tisíc korun. V porovnání s tím, že jsme městu Krnovu darovali majetek za 22 milionů korun, to vnímám jako do nebe volající nespravedlnost. Výše sporně vyúčtované částky je neadekvátní tomu, kolik času nad naším účetnictvím strávil celý tým kontrolorů," uvedl starosta TJ Sokol Krnov Milan Soldán. … „Shodli jsme se na tom, že za dané situace další činnost nemá smysl. Sokol v Krnově končí.“

V Krnově končí Sokol i Junák

Krnov - Tvrdé sankce krnovských zastupitelů ničí TJ Sokol i Junáka. Je to nespravedlnost, shodují se sokolové i junáci.

Před rokem hokejisté zjistili, jak dokáže být krnovské zastupitelstvo tvrdé a neústupné, když jde o chyby v účetnictví. Nyní se do stejné situace dostali krnovští sokolové a skauti, pro které jsou tyto sankce likvidační. Kvůli chybám ve vyúčtování dotací z předchozích let dopadl přísný postih na krnovské středisko Junáka svazu skautů a skautek ČR a na sportovní organizaci TJ Sokol Krnov. Oba subjekty už oznámily, že kvůli příliš tvrdým sankcím svou činnost v Krnově letos ukončí.

Sokolové: Končíme!

Krnovští Sokolové vnímají sankce za chyby v účetnictví jako mimořádně nespravedlivé. Před dvěma lety totiž darovali městu Krnovu sokolovnu, stadion, pozemky a objekty v celkové hodnotě kolem dvaceti milionů korun. Nyní jsou popotahováni kvůli pár tisícovkám.

„Žádné peníze se u nás neztratily a nikdo se na úkor dotací neobohatil. Můžeme dokladovat každou korunu. Došlo jen k tomu, že administrativně jsme část dotace zúčtovali trochu odlišně, než jak si to přestavovali byrokrati zastupující město Krnov. Nemám v hlavě přesné číslo, ale v podstatě šlo o banalitu kolem patnácti tisíc korun. V porovnání s tím, že jsme městu Krnovu darovali majetek za 22 milionů korun, to vnímám jako do nebe volající nespravedlnost. Výše sporně vyúčtované částky je neadekvátní tomu, kolik času nad naším účetnictvím strávil celý tým kontrolorů," uvedl starosta TJ Sokol Krnov Milan Soldán.

Nejde jen o to, že sokolové musí do městského rozpočtu vrátit špatně vyúčtovanou starou dotaci, ale navíc jim zastupitelé dotace na rok 2013 seškrtali na nulu. „Nemáme kvůli tomu finance na další činnost. Po tom, jak nespravedlivě se k nám zachovalo město, už nemáme ani chuť v Krnově pokračovat dál. My, kteří představujeme statutární orgány TJ Sokol Krnov, jsme se o dalším postupu zatím pouze radili jako fyzické osoby. Shodli jsme se na tom, že za dané situace další činnost nemá smysl. Sokol v Krnově končí," dodal Soldán.

Skauti: Také skončíme

Krnovští skauti dodnes přesně nechápou, v čem spočívá jejich provinění, protože si nemohou dovolit ekonoma, který by jim účetnictví vedl profesionálně.

„Dodnes jsem nepochopil, proč se to všechno stalo, protože nejsem ekonom. Laicky řečeno, žádali jsme o dotaci na zálohy, vyúčtovali ji a asi to nějak nebylo v souladu se smlouvou. Šlo o necelých padesát tisíc," popsal svou zkušenost vůdce krnovského střediska Junák svazu skautů a skautek ČR Pavel Jahoda, který část peněz použil na splacení dluhů.

„Kvůli neavizovaným a přemrštěným platbám za energie v městských prostorech jsem si rok předtím bral úvěry. Následovalo několik jednání a žádostí o pomoc. Nikdo nás nevaroval před zánikem nároku na další dotace. Měl jsem za to, že dokud není ze strany města rozhodnuto o vratce, tak peníze na další rok ohroženy nejsou. Mýlil jsem se," konstatoval Pavel Jahoda, podle kterého do konce roku krnovské středisko Junáka ukončí svoji činnost.

„Já sám podávám rezignaci. Předpokládám, že nikdo nebude ochoten za mě vedení převzít, tudíž dovedu středisko k likvidaci. Jsem nyní totálně bez prostředků, takže nemůžeme hradit prostory. Počítám, že rozprodejem majetku asi třetinu vratky uhradíme, ostatní pak zůstane na mně jako na osobě zodpovědné za středisko," dodal Pavel Jahoda, který se těžce smiřuje s tím, co ho potkalo po osmi letech dobrovolné práce vedoucího skautského střediska.

Sebeobrana peníze dostane

Krnovský zastupitel Libor Nowak navrhl opatření, aby o peníze nepřišel úspěšný oddíl sebeobrany, který dosud pracoval pod TJ Sokol Krnov.

„Sebeobrana je nejaktivnější a nejúspěšnější oddíl, který působil v Sokolu Krnov. Pro vnitřní problémy a rozdílné názory na financování se nyní od Sokola odtrhli a založili si občanské sdružení s vlastním účtem," navrhl Nowak zastupitelům, jak dotaci kolem 55 tisíc původně určenou pro TJ Sokol Krnov převést na nové sdružení Sebeobrana Krnov.

Podle starostky Krnova Aleny Krušinové kontrolní výbor postupoval tak, jak to doporučil kraj. Kontrolní výbor, což je poradní orgán zastupitelstva, provedl deset kontrol žadatelů o dotace z oblasti kultury a sportu.

„Čtyři z deseti kontrolovaných subjektů vykazovaly určité problémy, a proto další kontrolu provedly pracovnice kontrolního oddělení městského úřadu. Občanskému sdružení Cyklistika pro všechny bylo navrženo vrácení tří tisíc korun. Hned co byly zjištěné nedostatky projednány s vedením cyklistiky, byla v pokladně tato částka uhrazena. Proto dávám návrh, aby nebyli kráceni na dotacích pro příští rok," shrnula výsledky kontrol starostka s tím, že po cyklistech, skautech a sokolech byl posledním čtvrtým hříšníkem již tradičně hokejový klub.

„Co se týká Sokola, na základě kontroly hospodaření za rok 2011 a zjištěných nedostatků výbor navrhl vratku 25 800 korun. Kontrolní oddělení při následné sankci zmírnilo a snížilo vratku o několik tisíc. Chtěla bych poděkovat oddílu sebeobrany, který zastupují Josef Škapa a Pavel Antony. Dosud byli součástí TJ Sokol Krnov, ale okamžitě reagovali na situaci a zařídili si vystoupení ze Sokola, aby mohli nadále působit samostatně.

Je třeba zdůraznit, že už loni měl Sokol z poskytnuté dotace vrátit devět tisíc. Přestože byli opakovaně vyzýváni, aby peníze vrátili do rozpočtu města, dodneška se to nestalo. Proběhla jednání se zástupcem Sokola panem Soldánem, ale bezvýsledně," dodala starostka Krušinová.

http://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/v-krnove-konci-sokol-i-junak-20130228.html

* * *

P.S.

Žijeme stále v zajetí totalitního myšlení, stát má jenom jiné totalitní "balení". O to větší výzva každému kdo ví a může, pracovat o to usilovněji! J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

+1 #2 Krnoff 2013-03-01 18:38
Sokolovnu si postavil sudetoněmecký cvičební spolek v Krnově (Turnverein Jägerndorf), ale po roce 1945 byli Sudetoněmci z Česka vyhnáni... ...Před rokem 1990 užívala tuto Sokolovnu a přilehlý stadion Tělovýchovná jednota Krnov (TJ Krnov , URL: www.tjkrnov.estranky.cz ). Potom se v Česku znovuobnovil Sokol a Tělocvičná jednota Sokol Krnov (TJ Sokol Krnov, URL: tjsokolkrnov.blog.cz ) se začal s TJ Krnov soudit o vlastnictví sokolovny...
+1 #1 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-03-01 15:38
Je vidět, že na mládeži městu Krnov nezáleží.Peníze jsou především pro zpřátelené kluby, taj jako to činí vláda. Dotace dostávají místo mládeže bohatí golfisté a pod.
Doufám,že rodiče dětí postižených zrušením Sokola a Junáka to při příštích volbách městu náležitě spočítají.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)