Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zeman_a_HradVážení spolu­občané, máme to štěstí, že může­me sledovat v přímém přenosu výkony nejlepšího komika české politické commedie dell’arte. - Fischerova vláda tím, že včas nepředložila do par­lamentu návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, ačkoli k tomu byla opakovaně a důrazně vyzývána, připravila každého z nich o stovky tisíc ko­run, které zaplatí v průběhu příš­tích dvaceti let na příplatku na podporu solárních elektráren v ceně elektřiny.

Kde je v Ústavě České republiky zmínka o úřednické či přechodné vládě odborníků? Na dnešní TK na Pražském hradu položil neinteligentnější otázku redaktor Wall Street Journal ve věci Temelína, kompetencí vlády a zda vláda rozhodne či posune rozhodnutí, když má být zakázka zadaná do konce září? Otázku položil jak novému premiérovi, tak prezidentovi. Premiér Jiří Rusnok odpověděl, že o tom nic neví a musí se s tématem seznámit. Všichni čekali na odpověď prezidenta. Nedočkal se, tisková mluvčí Hradu rychle vyzvala další zástupce médií k otázkám a prezident se jen „virózně“ zaklátil místo aby si vzal slovo. Všichni novináři mlčeli, přitom by to byla jistě nejvíce zajímavá odpověď prezidenta. To, že prezident s premiérem nevyčkali odchodu čestné Hradní stráže a ta odcházela jako „páte kolo u vozu“ už jen dokresluje „úroveň“ této „tiskové konference“. TV Barrandov se mohla také zeptat, příště už můžeme očekávat i dotaz Haló novin. Dva dopisy čtenářů níže nemohli současnou situaci lépe popsat!

DOPISY REDAKCI, Ad LN 24. 6.: Tři scénáře řešení vládní krize, LN 25.6.2013

Komik a jeho politická scéna

„Je tu varianta nechat vládnout Nečasovu vládu až do předčas­ných voleb. To bych ale nesplnil slib, který jsem dal svým voli­čům před volbami.“ Typický Ze­man - Nečasova demise, kterou nikterak neovlivnil, mu spadla jako deus ex machina z nebe, a on jí zdatně populisticky využí­vá. Co by nažvanil svým voli­čům, pokud by se Jana Nagyová nepomátla ze své funkce a Neča­sova vláda by zůstala do konce řádného období? Vážení spolu­občané, máme to štěstí, že může­me sledovat v přímém přenosu výkony nejlepšího komika české politické commedie dell’arte.

Libor Němec, Žabovřesky U Benešova

Lesk a bída nepolitických vlád

Nepoliticky sestavené vlády se obecně těší značné popularitě. Rekordně špatné hospodářské výsledky, které po sobě zanecha­ly, a se kterými se musely dlou­ho vypořádávat následující vlá­dy; však jednoznačně prokazují jejich škodlivost. Ať už se podí­váme na makročísla za rok 1998 nebo 2009, jedná se vždy o dosa­vadní rekordní pokles HDP i ostatních ukazatelů. Takzvané úřednické nebo přechodné vlády (nic takového ústava nezná), ne­způsobily škody ani tak tím, co prosadily, ale především tím, co neudělaly. V březnu 2010 respondenti průzkumu popularity samozřej­mě netušili, že Fischerova vláda tím, že včas nepředložila do par­lamentu návrh novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, ačkoli k tomu byla opakovaně a důrazně vyzývána, připravila každého z nich o stovky tisíc ko­run, které zaplatí v průběhu příš­tích dvaceti let na příplatku na podporu solárních elektráren v ceně elektřiny. Nepocítily ještě v té době plně důsledky zvýšení spotřební daně na pohonné hmo­ty a zvýšení DPH od nového roku 2010. Za Fischerovu vládu to odnesla nízkou popularitou až následující politická vláda Petra Nečase. Vláda, která za sebou nemá jed­noznačnou politickou podporu, i když jí třeba Poslanecká sně­movna z nouze vyslovila důvěru, nemůže sloužit více než několik měsíců, aniž by se to negativně projevilo na ekonomice státu. Pat­náct dlouhých měsíců bez politic­ké vlády na přelomu let 2009-10, i díky zrušení předčasných voleb Ústavním soudem, se na stavu země podepsalo takovým způso­bem, že by to mělo být dostateč­ným varováním před tím, aby se něco takového opakovalo. Jak jsme se však opakovaně přesvěd­čili, současný prezident je v mno­ha směrech nepoučitelný.

Jan Bejlek, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

* * *

P.S.

Při vší kritice prezidenta Miloše Zemana je nutno uznat, že strategicky a mocensky postupuje skvěle. Je vždy několik tahů vpředu před ostatními ,  kteří jen reagují. Postupně buduje svoji mocenskou pozici  využívaje mezer, nejasností v Ústavě ČR, kdy mistrně využívá současný stav společnosti. V konečném důsledku nelze vyloučit, že zpusob jeho "mocnářské" politiky zmobilizuje schopné a slušné občany k využití voleb a k dosazení skutečně z velké části těch nejlepších do Parlamentu a vedení země. Svůj slib nakonec může dodržet i když možná poněkud jinak než si původně představoval.

Jan Šinágl, 25.6.2013

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

0 #3 Patrman 2013-06-26 20:34
To neni jen toto srovnani, ale muzeme srovnavat stalete povodne kolem Labe a ptat se, jak se tehda pred tisici lety zachranovali Slovane polabsti. Nasi historikove se o povodnich nezminuji ale
obvinuji Germany, ze je bud vyhubili nebo
zgermanizovali.
O tom, jak se tehdejsi lidi branili povodnim neni treba pochybovat - nijak nez bud utekli anebo zahynuli vcetne svych domacich zvirat.
A jake to mohlo mit nasledky - zadne pamatky po nich nezustaly,musel i se rozprchnout tam, kde jim dal nekdo najist
a to mohly byt jen sousedni germanske kmeny.Kdyz se lide nebali jiz vratit do
nebezpecnych mist, pak to nebyly cele
kmeny ale jednotlivci, kteri si museli osvojit jazyk svych chlebodarcu.
Prestante vy prohnani politikove a historikove balamutit svuj narod a reknete pravdu - cesky narod vdeci sousednimu narodu, ze ho nezahubil a ze mel nejen urodne roviny ale i kopce, kde
se pred povodnemi zachranil.
Pry od nepameti se cesky narod obaval germanizace, ale presto se od Germanu ucil.
0 #2 J.P. 2013-06-26 18:58
Posledni udalosti nas nuti ke srovnavani- jednani a cile Zemana jako diktatora.
Hitler a Gottwald se take dostali k moci ustavni cestou jak se k tomu Zeman vzdy hlasi.Samozrejm e dnes jsme vazani s EU a s Nato, kde takova moznost pro lidi s diktatorskymi cili je vyloucena, ovsem v dobe Hitlera a Gottwalda se nikdo neohlizel jake potentaty si narod vybere
jestlize neustale pripominame vinu celeho nemeckeho naroda ze podporoval Hitlera a jak jsme zabranili Gottwaldovi
Take jsme ho podporovali,aby nejprve
se 40% ovladl cely narod.Zeman take dostal cca 4o% hlasu a vladne.
Budou nove volby, kdy mozna Zeman ziska dalsi hlasy nebo jeho Nova strana.
Take bude pristi generace obvinovat cely narod jak tak radi to tvrdime o Nemcich.
+6 #1 Karel Adler 2013-06-25 19:38
Vypadá to, že odstranění Nečase (nebyl to dobrý politik, ale lepší, než co pro Česko uchystal Zeman dozajista byl) bylo v zájmu solárních "baronů" - přinejmenším o půl roku se odloží daň na sluneční elektrárny, kterou Nečasova vláda prosazovala.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)