Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Windows... První dojmy jsou strašlivé, ano tvrdím, že kdosi z teamu redmondských programátorů musel mít vskutku zlé dětství, že se nyní lidstvu tak krutě mstí / Naprosto šílená je nesourodost uživatelského rozhraní, které přichází snad v deseti různých grafických modelech / Windows předstírají, že jsou operačním systémem pro běžného, netechnického uživatele. Nemyslím / Nezpůsobně kleje jsem, vypomoha si Googlem, nalezl, kde se ve Windows vypínají služby, server zastavil a poté jeho executable včetně adresáře vymazal. Běžný uživatel by měl arci smůlu: nechtěného softwaru, který nainstaloval, by se nikdy více nezbavil /Jak snadné a intuitivní, pro běžného uživatele vyslovený ráj! ...

 

 

Operační systém Windows jsem opustil v roce 2006. Byl to rozchod po vleklé partnerské krisi, během níž jsem se ukázal uživatelem totálně a terminálně nehodným velikosti tohoto systému, seznav se neschopna ocenit jeho přednosti, jako např. to, že díky asynchronnímu spouštění služeb je každý boot windowsů zcela unikátní, resp. pokaždé se po něm nespustí něco jiného, nehledě na to, že vlivem samovolné degradace byly Windows do půl roku po instalaci nepoužitelné a vyžadovaly kompletní reinstalaci, spojenou s napjatým očekáváním, co přestane fungovat tentokrát.

Toužil jsem po jednoduchosti, stabilitě a produktivitě, jež jsem, spolu s vlídným porozuměním, nalezl v linuxu, resp. v jeho grafickém desktopu Gnome. Ten, zejména po upgrade na versi 3 (Gnome Shell), mám za krajně zdařilý a použitelný systém, který uspokojuje superflue všechny mé uživatelské potřeby, přičemž fakt, že je užíván na méně než 1 % desktopů, vysvětluji si dobrodružností a inherentním masochismem lidské populace, jež touží být svými počítači ovládána, ponižována a terorisována, majíc za dostatečnou kompensaci, když jim občas na displayi na pozadí proběhne zhola zbytečná, leč efektní animace (Wow!); ano, jsem názoru, že kdyby Microsoft byl provedl modrou obrazovku smrti animovaně, nebyla by globálním uživatelstvem nenáviděna, nýbrž milována a vyhledávána.

Běda však, neboť vyhoď Windows oknem, dveřmi se ti vrátí.

Pořídil jsem si, po dlouhém vybírání, notebook Sony Vaio Pro 13, hardware, který se mi velmi líbí a jen málo mu mohu vytknout: procesor generace Haswell mu konečně zajišťuje vyšší výdrž než od zásuvky k zásuvce, display s rozlišením 1920×1080 není znatelně horší než ten v mém stolním monitoru, slušná je klávesnice a touchpad a 4 GB RAM a 128GB SSD, připojený přímo na sběrnici, bez SATA, a tudíž extremně rychlý, rovněž přesně odpovídá tomu, k čemu chci stroj využívat, to vše v obalu z uhlíkových vláken a v hmotnosti jednoho kilogramu. Existuje i jedenáctipalcová verse, o 200 gramů lehčí, pro niž jsem se arci nerozhodl, hlavně z důvodu nepohodlí malé klávesnice.
Notebook měl nainstalované Windows, ve versi 8 Pro, a když už jsem si je zaplatil, řekl jsem si, že se podívám, jaký pokrok soudruzi z Redmondu za těch sedm let udělali.

První dojmy jsou strašlivé, ano tvrdím, že kdosi z teamu redmondských programátorů musel mít vskutku zlé dětství, že se nyní lidstvu tak krutě mstí. Systém, ve snaze sblížit zařízení s klávesnicí a bez ní, přichází v jakési duální podobě, desktopové a tabletové, což arci neznamená, že byste jednu a tu samou akci mohli provést dvěma způsoby, podle toho, jak své zařízení ovládáte. Omyl: chcete-li kupř. editovat vlastnosti uživatele (standardní je opět vytvořen s oprávněním administrátora, tzn. jakákoli bezpečnosti, sbohem a šáteček), děje se tak v desktopovém prostředí – a to nelogicky na dvou různých místech, z nichž druhé je neintuitivně přístupné po pravém kliku na Počítač – ale pokud byste náhodou potřebovali uživateli změnit heslo, musíte do prostředí Metro a do dlaždic, protože odjinud to provést nelze.

Naprosto šílená je nesourodost uživatelského rozhraní, které přichází snad v deseti různých grafických modelech (mým oblíbeným jsou charms, dlaždicovitý pruh vjíždějící zprava do desktopu) a vrcholným bodem je překlad interfacu do češtiny: v tom překladateli se, domnívám se, sešli v dokonalé symbiose a harmonii idiot s ignorantem.
Windows předstírají, že jsou operačním systémem pro běžného, netechnického uživatele. Nemyslím: první, co jsem se pokusil udělat, byla instalace VNC serveru TigerVNC, abych mohl s notebookem pracovat vzdáleně. Nebyl jsem však spokojen, a aplikaci jsem proto odinstaloval. Jaké bylo arci moje překvapení, že jeden soubor zůstal na disku, byl zalockován a nedal se smazat, a i po rebootu nmap hlásil, že notebook odpovídá na portech 5800 a 5900, tedy tam, kde byl – a už by neměl být – server VNC. Nezpůsobně kleje jsem, vypomoha si Googlem, nalezl, kde se ve Windows vypínají služby, server zastavil a poté jeho executable včetně adresáře vymazal. Běžný uživatel by měl arci smůlu: nechtěného softwaru, který nainstaloval, by se nikdy více nezbavil.

Podobně BitLocker, což je řešení Microsoftu pro šifrování disků a dalších datových úložišť, a pro mě jakožto člověka, který žije nebezpečně, angažuje se veřejně a očekává proto domovní prohlídku každým dnem, holá nezbytnost. V notebooku je hardware pro TPM, a s ní i možnost uložit šifrovací klíč relativně bezpečně (ponechme stranou komický detail, že Windows nabízejí jako standardní možnost uložit klíč na účet Microsoft – tam budou tajná data uživatelů jistě v nejlepších rukou!). Klíč jsem tedy uložil do TPM, ale navzdory očekávání se nezobrazila možnost chránit ho PINem, takže se klíč natáhl při každém startu Windows, poskytuje tak ochranu pouze před zlodějem, který by ukradl samotný disk a zbytek notebooku majiteli ponechal. Vygoogloval jsem, že musím změnit položku v registrech, ve snadno dohledatelném klíči Windows Components\Bitlocker Drive Encryption\Operating System Drives\Require additional authentication at startup. Jak snadné a intuitivní, pro běžného uživatele vyslovený ráj!

Do větších akcí, např. do snahy něco na notebooku skutečně dělat, jsem se arci zatím nepustil, leč stane-li se tak, budu ctěné čtenářstvo na tomto místě pravidelně informovat.

http://slepeckahul.pecina.cz/2013/07/windows-8.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

+1 #9 Pavel 2013-07-22 15:29
Cituji Sova:
Pane Herno, opět papouškujete pouze to co psal pan Adler, žádal jsem ho (a samozřejmě žádám i Vás), aby jste konkrétně napsali, co Vám chodilo pod Windows a nenašli jste pod Linuxem. Prosím o jasné údaje a ne jen o ničím nepodložené kecy a podobné pitomosti, jako že někde v bazaru, někdo Linux nepovažuje za operační systém. Budete se divit ale je to operační systém, který najdete nejen na počítačích, ale na většině serverů, chytrých mobilních telefonů, routerů atd. Bez Linuxu bychom si zde takto nepsali. Pokud se zde ničeho konkrétního od pánů Herny a Adlera nedočkáme (jako že asi nedočkáme) tak bych rád upozornil na stránku, kde je srovnání aplikací pro Windows a Linus:
abclinuxu.cz/.../alternativy

Pane Sovo, take it easy.
0 #8 Sova 2013-07-22 12:45
Pane Herno, opět papouškujete pouze to co psal pan Adler, žádal jsem ho (a samozřejmě žádám i Vás), aby jste konkrétně napsali, co Vám chodilo pod Windows a nenašli jste pod Linuxem. Prosím o jasné údaje a ne jen o ničím nepodložené kecy a podobné pitomosti, jako že někde v bazaru, někdo Linux nepovažuje za operační systém. Budete se divit ale je to operační systém, který najdete nejen na počítačích, ale na většině serverů, chytrých mobilních telefonů, routerů atd. Bez Linuxu bychom si zde takto nepsali. Pokud se zde ničeho konkrétního od pánů Herny a Adlera nedočkáme (jako že asi nedočkáme) tak bych rád upozornil na stránku, kde je srovnání aplikací pro Windows a Linus:
abclinuxu.cz/.../alternativy
-3 #7 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-07-19 13:00
Mám v laptopu W7, předtím jsem měl v PC W XP. Když to provnávám docházím k závěru, že se měl zlepšovat W XP a ne W Vista, která se skutečně nepovedla. Na XP bylo vše jednoduší a rychlejší. Každý další program si bere na běžný provoz více a více paměti, jenom proto, že tam běží zbytečné programy, které opravdu nepotřebuji. Hry mi nezajímají a jsou v počítači, který používám zbytečným žroutem paměti a pro můj počítač, který potřebuji na kancelářské programy, kalendář a ukládání a rozesílání fotografií a e-mailů byl opravdu nejlepší W XP.
Byl bych raději, kdyby hry nebyly součástí operačního systému. Kdo je chce hrát, ať si je nahraje, ale ať mám možnost je tam nemít. Co, kdyby se počítačoví "čarodějové" zeptali uživatelů, co tam chtějí mít.
Pokud se týká Linuxu nejedou na to programy, které potřebuji a osobně ho považuji za OS pro ty, kteří si rádi hrají s programy a umějí operační jazyk. pro běžného uživatele se domnívám, že to není a např.v bazarech je počítač s Linuxem považován za počítač bez operačního programu.
+1 #6 Sova 2013-07-18 09:30
Pane Adlere, nic ve zlým, ale jste typickým příkladem jak nadnárodní korporace umí vypláchnout lidem mozek, tak že to co od nich na půl ucha zaslechli tak pak bezmyšlenkovitě poapouškují dál, bez toho aby se semi přesvědčili. Zkuste si vzít třeba grafický editor Gimp, textový editor Libre Office, prohlížeč Firefox či Chrome, nějakého Commandera pro práci s daty a spuste je jednou pod Windoze a podruhé pod Linuxem. A teď mi řekněte jaký vidítě rozdíl? Tedy sám vidíte, že co jste napsal je naprostý nesmysl. Pro uživatele to vypadá stejně, řekl bych že pod Linuxem trochu lépe, protože tam máte možnost si vybrat grafické rozhraní KDE, Gnome či XFce a každé z nich má tisíce možností customizací, tedy vypadá přesně tak jak vy chcetě (třeba jako Windoze XP nebo jako Mac).
Koukněte se také kolem sebe např. v Německu a Francii jede státní správa kompletně na open source systémech a šetří nemalé prostředky státní kase. A když to porovnáte s tím co se děje v naší kotlině, kdy např. IT audit na Praze 5 zjistil, že Jančík měl nakoupeno dvojnásobek licencí, než vůbec bylo na radnici počítačů, tak asi tušíte odkud vítr fouká. Tedy zkuste ten čas co trávíte na diskusích věnovat zkoušce Linuxu (dá se nainstalovat i jako aplikace do Windows a pak odinstalovat) a pak zkuste napsat OPRAVDU SVŮJ názor a nejen papouškovat co jste kde slyšel.
0 #5 Karel Adler 2013-07-17 17:31
Textový nebo grafický editor pod Ubuntu sice existuje, ale člověk je ze starších verzí (Win3 - WinXP až po Win7) zvyklý na vcelku pohodlnou práci s texty a s daty. Tyhle "chuťovčičky" jsou otázkou právě až těch "prokletých osmiček". Nadávání je dílem cenou za pohodlnost, dílem za monopol Microsoftu, který prosadil, zřejmě v rámci nějakého kartelu, prodej nových počítačů s předinstalovaný m Shit8.

Cituji Sova:
Nějak nechápu proč to všicni kupujete a pak na to nadáváte. Já jsem všem v okolí nainstaloval na počítače Linux Ubuntu a zatím si to všichni pochvalují. Mají to moje rodiče, tchýně, mám to na všech domácích počítačích (mým, manželky notebooku, dětském počítači) známí. Vše zadarmo, legálně, bez virů a pro většinu uživatelů, co potřebují akorát na net, poštovního klienta, sem tam napsat dopis, prohlédnout fotky atd, ideální. Akorát na počítači v dětském pokoji mám multi boot, tedy po zapnutí počítače může uživatel rozhodnout zdali naskočí Windoze či Linux. Windoze jsou tam hlavně kvůli hrám, bohužel pár jsem jich pod Linuxem nerozjel. Tak přestaňte nadávat a zkuste jinou cestu.
+3 #4 Sova 2013-07-17 16:29
Nějak nechápu proč to všicni kupujete a pak na to nadáváte. Já jsem všem v okolí nainstaloval na počítače Linux Ubuntu a zatím si to všichni pochvalují. Mají to moje rodiče, tchýně, mám to na všech domácích počítačích (mým, manželky notebooku, dětském počítači) známí. Vše zadarmo, legálně, bez virů a pro většinu uživatelů, co potřebují akorát na net, poštovního klienta, sem tam napsat dopis, prohlédnout fotky atd, ideální. Akorát na počítači v dětském pokoji mám multi boot, tedy po zapnutí počítače může uživatel rozhodnout zdali naskočí Windoze či Linux. Windoze jsou tam hlavně kvůli hrám, bohužel pár jsem jich pod Linuxem nerozjel. Tak přestaňte nadávat a zkuste jinou cestu.
0 #3 KivH 2013-07-17 12:09
BRAVO pánové, k hodnocení nemám skoro co dodat. Přesto ale něco ano. Už několik let bojuji s tím, že se Window rozejdu, ale protože nekradu, a řada aplikací je pro MAC předražená, dospěl jsem k W8. Pracuji s ním od 2/2013. Už jsem ho instaloval 3x, protože vždycky nějak hloupě spadne a pak se s ním nedá dělat nic. Pominu, že personalizace prostředí, která mi vyhovovala, zmizela. Pominu i to, že každá drobná změna nastavení se verze od verze směrem k novější stále víc komplikuje (hledání, nastavení ... místo jednoho kliku, dva, tři, deset a stále to "nemám" ...). Posledním hitem je "cloudové" propojení na office. Jsem zvyklý pracovat s DropBox, ale tu možnost mi MSO nenabídne. Chápu, proč, že? Tak tedy dobrá, připojím se i na SkyDrive. Ale hned při první instalaci to padá ... restart ... nic ... přeinstalace... restart...nic.. .přeinstalace.. .restart...hurá , dostal jsem ke kroku 2...vyber soubor...místo možnosti si vybrat v průzkumníkovi, návod kde vykopírovat adresu...uff... vloženo...SYNCH RONIZUJ...a NIIIIIIC ... zase nějaká chyba ... opakuju přeinstalaci ... zasekne se to zase ... KONČÍM...tu báječnou možnost připojit se ke SkyDrive nevyužiji...
+3 #2 Karel Adler 2013-07-11 13:40
Není potřeba žít nebezpečně - už jen porovnání Win7 a Win8 v předváděcím centru mne přesvědčilo, že osmičkám bych se měl vyhýbat a jen doufám, že devítky nebo desítky už budou zas normální. Ještě tak vědět, jak se vyhnout "kurvení" programů, které se dožadují internetových aktualizací, na počítači, který mít k internetu připojený nechci...
+2 #1 Lada Krivanek 2013-07-10 17:04
Mate uplne pravdu, a to vite co s PC delat. Ja bojuji s pocitaci jiz pres tricet let, jeste od dob DOSu, proto jsem aspon doma mel poslednich deset let Macy. V zamestnanich jsem vystridal pomalu vse. Kdyz si manzelka kdysi koupila laptop s Vistou, tak jsem silel. Vyhodili jsme to a dali XP, ktera dodnes slapou. Po letech jsem tedy manzelce koupil novy silny laptop s Windows 8, protoze jej vicemene pouziva jen na ceskou TV, ale ona jej odmita. Jinak kvalitu laptopu jsem chtel vyuzit hlavne na domaci videa, fotky a hudbu. Kdyz mi nedavno kleknul Mac tak jsem provizorne sahnul po novem laptopu a z Windows 8 jsem malem dostal infarkt. Zatim jsem stareho Maca jeste neopravil, ani nekoupil noveho. Uz dva mesice zapasim s Windows 8 a je to na mrtvici. Par triku jsem se jiz naucil a cekam na novou verzi 8.1 jestli bude o neco prijatelnejsi pro bezneho uzivatele, navic ted v pokrocilem penzijnim veku. Definitivne po prazdninach se vracim na Maca a tenhle zmetek budu opravdu drzet jen na videa, fotky a hudbu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)