Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninJako národ jsme se začali obrozovat před dvěma sty lety zásluhou několika málo buditelů a zapadlých vlastenců. Bylo to národní obrození, po němž se dostala do měst a škol čeština. Byl nejvyšší čas. Všude kromě dědin a chudinských čtvrtí se mluvilo německy. I František Palacký napsal své Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě německy.

 

Dnes je čeština jediným jazykem na našem území, ale je to čeština stále horší až méněcenná. Máme nepořádek v pádech, zájmenech, stavbě vět a zacházíme s jazykem, jako by byl každého soukromým majetkem. Kdo se stane buditelem, který by umravnil rychlokvašené politiky, novináře, učitele a všechny, kdož zveřejňují své jazykové výtvory, když pan profesor Trávníček nás opustil?

Jsou tu ale ještě závážnější nepřístojnosti, jimž bychom měli čelit. A to je především mravní úpadek společnosti. Zde se dotknu jen jedné okolnosti.

Jak může mezi normálními lidmi vydržet žít a vydělávat si na dobré živobytí člověk, který zdaleka čpí komunistickou ideologií ještě čtyřiadvacet let po „pádu“ komunistického vymývání mozků. Člověk nazývaný historikem a vypouštějící bubliny jako „židovství se stalo překážkou v soupeření na trhu a mohlo ohrozit zisky – proto muselo pryč," podotkl Strobach.

Dnešní historik a tedy i tento Štrobach by měl vědět o historii víc, než veřejnost a vědět, že jak protektorátní vláda, tak i české úřady a podniky velkou většinou se snažily mírnit dopady německého vyvražďování Židů. Německá okupační správa bombardovala podniky a jiné zaměstnavatele směrnicemi, jak zacházet se Židy. Většinou šlo o zákazy zaměstnávání. U Baťů docházelo ke zmírňování takových opatření dokonce i za německého ředitele Zlína Miesbacha. Jan Baťa nebyl po celou dobu války ve Zlíně. Jeho zásluhy o záchranu celých židovských rodin spadají do období končící srpnem 1939, kdy v jím založeném PZO Kotva skončilo zakládání zahraničních zastoupení. Zřídilo se jich po světě 700 a s každým odešly z 2. Republiky i z Protektorátu nejméně 2 rodiny Židů.

Teď tedy k tématu z titulku.

Asi se podivíte, ale mohu vám tvrdit, že žádný český ani československý soud neosvobodil Jana Baťu z trestu ani obvinění z kolaborace. Nedalo se to, protože za kolaboraci nebyl nikdy ani obviněn, ani souzen, ani odsouzen.

Byl z ní obviňován a vinen jen komunistickými funkcionáři, agitátory, novináři a podobnou verbeží komunistické éry. Na vysokých školách existoval studijní předmět Vědecký komunismus, a tam byl batismus jedním z fackovacích panáků. Též se tam šilo do kapitalistů, kteří pořádali honby za ziskem, ale v socialistických podnicích byl zisk předmětem cenové kalkulace.

Jak to bylo s tím Janem B. doopravdy?

V posledních stu letech jsme měli několik vynikajících osobností. V hospodářské sféře stojí asi nejvýše trojice dvou Valachů ze Zlínska a jednoho valašsko-slováckého míšence „z Hradišťa“. Tomáše a Jana Baťovy a stále žijícího Františka Čubu z Neubuzi u Slušovic na Zlínsku.

Všichni tři si zaslouží náš obdiv, úctu a lásku za to, jací byli, jak zázračně budovali a rozvinuli svá díla hospodářská, mravní a služby veřejnosti. Žádnému nemáme co vyčítat, můžeme jen doufat a toužebně si přát, aby z nás vyšli další takoví velikáni podnikání, za nimiž jezdily studijní výpravy ze světa.

Zatímco ještě ve 3. tisíciletí určují zákony, že cílem akciové společnosti je maximalizace zisku, Tomáš Baťa a po něm i Jan přijali za metodu podnikání Službu veřejnosti s rozdělováním zisku mezi:

 

1. zaměstnance (podíly na zisku dílny),

2. podnik, (rozvoj závodů, výstavba rodinných domů, komunikací i měst)

3. zákazníky (snižování cen), a s přeměnou zaměstnanců v kapitalisty:

 

Téměř všichni investovali ze svých podílů na zisku a i celé své úspory do podniku za 10% zaručenou paušální roční dividendu. Přesto tehdy i dnes KSČ a celá levice na sebe vzali role štěkajících na karavanu. (Baťa je tak vychytralý, že zaměstnancům platí až dvojnásobné mzdy, aby je mohl tím více vykořisťovat – a lid to bral a bere dodnes!). Beneš ty štěkající ubožáky překonal. On tu karavanu rozprášil. Štěkání a vytí nepřestalo.

 

 

5. – 9. srpna 2013                                                                  

Stanislav Vrbík, Zlín

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)