Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sudetsti NemciPozvánka na konferenci do Liberce 19.11.2013: „TRAUMATA MINULOSTI V SOUČASNÉ SPOLEČNOSTI.“

Historický příběh, který se udál v malebné vesničce u Jihlavy po konci války. Ale událost nemůže být dodnes zapomenuta: masakr Němců na louce u Budinky - Naši předkové si mysleli, že pospolitost vznikne, když vyženou všechny nepřátele, ale dosáhli spíše opaku. Vypustili ven svoje vlastní běsy. A ti si tam od té doby poletujou. Jestli jsme jednou z nejrozeštvanějších zemí v Evropě, je to i tím, že jsme odstranili všechna zrcadla, co jsme předtím měli.

České divadlo VOSTO5 představilo v rámci festivalu "4 +4 dny v pohybu" v Praze, svůj nový dokumentární divadelní kus s názvem "Dechovka, lidé se mění, dechovka zůstává", který pojednává o těchto poválečných událostech v oblasti Dobronína. Premiéra se konala ve známé pražské restauraci "Baráčnická Rychta", která se podobá dobronínské restauraci.

Divadelní představení ukazuje "situaci po válce, kdy v obci Dobronín u Jihlavy místní Češi během večerní taneční zábavy, povraždí první skupinu sudetských Němců, kteří už byli připraveni na vyhoštění," vysvětluje Petr Prokop, člen Divadla Vosto5. Divadelní hra režiséra Jiřího Havelky je rozdělena do třech scén, které byly pojmenované po československém, resp. českém prezidentovi.

První, "Masarykova scéna", která se odehrává v roce 1922, představuje společné úsilí Čechů a Němců při výstavbě restaurace. V další "Benešově scéně", dochází k tragickému případu, masakru na Němcích. A poslední scéna z roku 2012, pojmenovaná po prezidentu Klausovi, ukazuje rozhodování rady města o povolení pro německý domovský spolek vybudovat památník.

Cílem prezentace nebylo hledat viníky nebo příčiny, ale především představit na veřejnosti vzpomínky vesnice, řekl, zdůraznil divadelník Prokop v České televizi.

Masakr na louce Budinka u Dobronína vzbudil velký zájem v roce 2010. Český novinář narazil na román "Horská vesnice" od Hermy Kennel. V jedné kapitole jejího dokumentárního románu je popisovaná "Vražedná noc v Budince". Během divokého vyhnání bylo na louce Budinka u Dobronína mnoho Němců usmrceno. Dobronín je vzdálen jen několik kilometrů od Horské vesnice. Novinář podal na základě těchto popisů oznámení u jihlavské policie. Případ policie přijala a začala s příslušnými šetřeními. V srpnu 2010 byly německé oběti exhumovány.

Tato šetření, jakož i otázka vzpomínek na tuto událost byly předmětem celorepublikového zájmu, částečně i velmi emotivních diskusí a byly opakovaně vyzvedávány českými médii. České vydání románu Hermy Kennel vyšlo v roce 2011. Představení zůstane živou vzpomínkou, která skrze divadelní hru opět vzbudila veřejný zájem.

Kristína Brázdovičová, 23.10.2013

http://www.ackermann-gemeinde.de/11.html?&tx_ttnews[tt_news]=544&tx_ttnews[backPid]=5&cHash=6fe1738732e44b1ec986fcd2e985302d

* * *

„Televize není od toho, aby lidem vysvětlovala, že nacisté nebo komunisté byli špatní. To mají vědět ze školy, a když nevědí, já to nezachráním.“

„Co určuje velikost toho čím člověk žije? Opravdovost osobního nasazení. Palach si pro sebe nic nenechal, proto je velký. Dnes ale lidé dávají přednost životu v materiálním světě, takže se nemohou divit, že témata, kterými žijí, tomu odpovídají. Pověsili si obzor níž. Dneska si i při pohledu na současného arcibiskupa člověk klade otázku, jestli je to muž duchovního, nebo materiálního světa. Kdo chce téma, ten se z toho svého materiálu musí někam vznést.“

„Pro mne bude slovo kolektiv asi navždycky zprofanované, já používám slovo pospolitost. Je to pro mne stav, kdy lidé vedle sebe žijí z důvodů, které si uvědomují. Naši předkové si mysleli, že pospolitost vznikne, když vyženou všechny nepřátele, ale dosáhli spíše opaku. Vypustili ven svoje vlastní běsy. A ti si tam od té doby poletujou. Jestli jsme jednou z nejrozeštvanějších zemí v Evropě, je to i tím, že jsme odstranili všechna zrcadla, co jsme předtím měli.“

Pavel Kosatík

 

REFLEX, 23.10.2013 – "Dějiny nám nepomáhají" - rozhovor s Pavlem Kosatíkem

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.54 (13 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #5 Petr Venclovský 2013-11-06 17:59
Lidice se staly mezinárodním symbolem nacistických ukrutností ve všech zemích obsazených Němci. Nejsou připomínány až po válce, ale již v roce 1942 v americkém tisku, kde bylo publikováno o Lidicích 79 úvodníků, dle svědectví Jana Masaryka. Mnoho vesnic bylo přejmenováno na Lidice a 6. září 1942 angličtí horníci uspořádali velkou slavnost ve Stowe on Trent, kde začalo vybírání příspěvků na budování nových Lidic. Ano, místa vraždění jsou připomínány od konce války v Československu, dříve to nešlo, ale ve světě tomu bylo již dříve !
Předpokládám, že znáte knihu Causa Danubius od Jána Mynárika, slovenského historika, která hodně osvětluje a informuje o postoji československé a později české politické reprezentace k tématu vyhnání, prakticky do data vydání v roce 2000. Další poznatky možno najít v česko-německých rozhovorech historiků a politiků. Nelze tvrdit, že se česko-německé vztahy nechaly usnout, Německo je dnes nejvýznamnější ekonomický partner naší země v EU.
-1 #4 Jan Šinagl 2013-11-04 19:18
Lidice, Ležáky, Ploština a další se nám připomínají trvale od konce války. Dobronin, Postoloprty, Brno, Švédské šance, Orlické hory a mnoho dalších tragédií postupně a neochotně až v posledních letech. Nepoměr je ostudný, stejně jako trvající neochota přiznat naše vlastní zločiny na nevinných. Stále neprávem dáváme rovnítko mezi fašisty, nacisty a české Němce. Nacisté vraždili nevinné stejně jako my z velké většiny nevinné, české Němce, kteří u nás žili po staletí a kdy naše země pro ně byla domovem stejně jako pro nás. Nevinných by nám mělo být stejně líto a uctít jejich památku bez ohledu na národnost, víru, rasu a kulturu. Pavel Kosatík: „Naši předkové si mysleli, že pospolitost vznikne, když vyženou všechny nepřátele, ale dosáhli spíše opaku. Vypustili ven svoje vlastní běsy. A ti si tam od té doby poletujou. Jestli jsme jednou z nejrozeštvanějš ích zemí v Evropě, je to i tím, že jsme odstranili všechna zrcadla, co jsme předtím měli.“
+3 #3 Petr Venclovský 2013-11-04 18:28
[jedná o účelová tvrzení. Jsme stále zbabělou zemí, stejně jako byl Beneš. I proto ho náš stát ze zákona vyznamenal za vydatné pomoci KSČM. Beneš zničil Československo a přivedl komunisty k moci. Tento dokument to tragicky dokazuje, stejně jako osobní statečnost dr. Emila Háchy. Ten dokument je známý a prezident Hácha doplatil na svoji čest a slib Beneše. Ale k zavlečení komunismu do Československa Benešem existuje celá řada dokumentů a diskuzí. Jeden z nich je třeba tento: www.youtube.com/.../
Zde jsou ukázány vztahy mezi prezidentem USA Rooseveltem a Stalinem, dále pak Churchillem a Stalinem. Myslí, že právě tito státníci rozhodli o budoucnosti střední Evropy, včetně Československa a postupně nás všechny předhodili VÝCHODU. Jinak bych k vaší námitce kritiky nacizmu chtěl dodat, že tak jako existuje Dobronín, Prostějov a další místa tragické smrti Němců, tak také existují Lidice, Ležáky, Ploština a mnoho dalších míst, kde vraždili nacisté.
-2 #2 Jan Šinagl 2013-11-04 17:35
Beneš si nepochybně tuto „degradaci“ zasloužil. Právě proto bylo zvoleno toto velmi silné, ale vypovídající gesto, byť jistě na hranici a které těžko většina pochopila. Mnichov začal už v roce 1918! Je smutné, že se stále, po generace, bráníme odhalení vlastních zločinů a zvěrstvech na nevinných a o to více poukazujeme na zločiny nacismu. Pokud se začne mluvit o zločinech Čechů, vždy se najde někdo, kdo obratem ukazuje na zločiny či jinou verzi, kdy se často jedná o účelová tvrzení. Jsme stále zbabělou zemí, stejně jako byl Beneš. I proto ho náš stát ze zákona vyznamenal za vydatné pomoci KSČM. Beneš zničil Československo a přivedl komunisty k moci. Tento dokument to tragicky dokazuje, stejně jako osobní statečnost dr. Emila Háchy - www.youtube.com/.../
+2 #1 Petr Venclovský 2013-11-04 16:49
Pan Pavel Kosatík je v posledním týdnu znám jako autor nového televizního seriálu "České století", který předminulou neděli začal prvním dílem, který byl na těchto stránkách kritizován. Důvodem bylo vypuštění důležitých informací o jednání T.,G.Masaryka v zahraničí. Včerejší díl o střetu prezidenta Beneše s pozdějším nacistou plukovníkem Moravcem podal další informace a dost silně degradoval prezidenta Beneše - když přebíral nahý od tajemníka Smutného zprávu o "mnichovském diktátu".
Pokud jde o Dobronín, je nutné se na věc podívat i z druhé stránky a dost zajímavá zpráva je od pana Hawelky, který hovoří o vyřizování účtu mezi tehdejšími sudetskými Němci v Dobroníně a okolí. V příspěvku je i pár odkazů na zvěrstva nacistů v Československu. C:\Users\Petr\D ocuments\Pohran ičník - sudetoněmecká otázka v roce 2010.mht

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)