Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Schubert JaromírTaky nemáte rádi, když za Vás mluví někdo jiný? Já tedy rozhodně ne. V poslední době si všímám, že za mě, či za Vás mluví někdo jiný čím dál tím častěji. Posuďte prosím sami.

… Nevím jak Vy, ale skutečnost, že tvorbu zákonů a vyhlášek ovlivňují lidé, kteří nejsou ani volení zastupitelé a ani státní úředníci, ale ve své podstatě lobbisté či příživníci, kteří jen mají tu drzost, že jednají za Vás bez vašeho vědomí, mně osobně prostě vadí. Jsem svéprávný člověk a své názory dokáži prezentovat sám. A to jsem raději vůbec nepátral po tom, z čeho je činnost těchto organizací financována. Pokud jen z členských příspěvků, pak budiž, ale nemohu se ubránit dojmu, že to nebudou jen členské příspěvky.

U politiků jsem si už zvykl, že často tvrdí že jednají v zájmu občanů tohoto státu a že vyslyšeli jejich názor. Sice je to spíše tak, že jednají v zájmu svých voličů na úkor voličů ostatních stran (v tom lepším a méně častém případě), či pouze a jen v zájmu svém vlastním (to bohužel mnohem častěji). Přeci jen jsou to ze své definice volení a námi zvolení zastupitelé a tak jednat za nás mají v popisu práce. Proto je ponechám stranou.

Jenže za nás čím dál tím častěji mluví nikým nevolení lidé.

Před Vánoci jsem poslouchal v autě rádio, kde se k čemusi vyjadřoval nějaký pán. Z počátku jsem to chtěl přepnout na muziku, ale ten pán říkal tak neuvěřitelné nesmysly, že jsem chtěl zjistit, kdo že to vlastně mluví. Na konci moderátor poděkoval pan Ing. Ing. Jaromíru Schubertovi, prezidentovi Unie středního stavu české republiky! Zcela otevřeně přiznávám, že jsem tehdy málem boural, jak jsem nemohl uvěřit vlastním uším. Unie středního stavu České Republiky? Co to je za organizaci?

Sedl jsem potom večer k internetu a zadal tento název do vyhledávacího políčka pana Google a s napětím očekával, co se vlastně objeví. Kdo je vlastně ten střední stav, jak vypadá jeho Unie a její předseda a co vlastně dělá?

Unie středního stavu ČR skutečně existovala a existuje.  Našel jsem jí pod Svazem průmyslu a obchodu ČR (zde je odkaz: http://www.spcr.cz/odvetvove-svazy/unie-stredniho-stavu-ceske-republiky). Takže ten pán, co mluvil v rádiu skutečně zastupuje střední stav. Tak nějak se právě k tomuto stavu počítám (tedy pokud je určen majetkově), takže tedy zastupoval právě mně. Jakým právem? Koukám na stránky a vidím záložku „Seznam členů“. Okamžitě jsem na ní kliknul, chtěl jsem vědět, kdo dal tomuto pánovi právo mne zastupovat. Teprve teď přišel opravdový šok. Počet členů byl nula. Nikdo. Rozhodl jsem se tehdy nekazit si hezký večer a šel se raději věnovat rodině. Na tohle jsem neměl slov.

Později jsem se ještě vrátil k počítači a dál procházel internetem a ke svému zděšení zjistil, že pan Schubert zasedal v různých komisích a pracovních skupinách, kde při přípravě zákonů a vyhlášek zastupoval střední stav, tedy mne. 

Není to ale první případ.

V jiný čas (už poměrně déle), se pro změnu zase v rádiu, mluvil jiný pán, Ing. Josef Mrázek, CSc., viceprezident Svazu pacientů, který plameně kritizoval nadstandardy jako  pokus privatizovat zdravotnictví, jako konec kvalitního zdravotnictví dostupného pro všechny a to do konce i ve verzi, kdy by byla možnost nadstandardů omezena jen na hotelové služby (lepší pokoje, lepší strava atd.). No budiž, každý má právo na názor a to že s jeho názorem nesouhlasím je má věc.  Asi v tomto duchu se nesli mé úvahy až do okamžiku, kdy moderátorka pořadu se tohoto pána zeptala kolik vlastně členů má Svaz pacientů a kolik pacientů vlastně zastupuje a tedy jakou sílu má jím vyjádřený názor. Přišla dopověď, kterou jsem opravdu nečekal. „ My zastupujeme všechny pacienty.“  A to je kolik, reagovala moderátorka. „ Něco okolo 10 miliónů. Zastupujeme všechny pacienty a nikdo nám písemně nesdělil, že nechce být zastupován.“ Tak na toto jsem už neměl nervy a rádio vypnul.

Copak musím někomu napsat, když nechci, aby ze mne mluvil?

Nedávno jsem zjistil, že ano.  Prostě musím.

Opět jsem se rozčiloval nad jednáním odborů a jejich návrhy, které byly podloženy standardním argumentem, že hájí zájmy zaměstnanců.  Jsem zaměstnanec, ale moje zájmy odbory určitě nehájí. A tak moje zvídavá dušička začala zjišťovat, zda vůbec odbory mohou tvrdit, že hájí zájmy zaměstnancům i přes to, že počet jejich členů neustále klesá.

Tak jsem prolezl zákony a zjistil, že mohou.

1)      Dle § 286 bod 6 Zákoníků práce za zaměstnance, který není odborově organizován, jedná v pracovněprávních vztazích odborová organizace s největším počtem členů, kteří jsou u zaměstnavatele v pracovním poměru, neurčí-li tento zaměstnanec jinak.

Zajásal jsem, neboť v naší společnosti odbory nejsou (nemáme je zapotřebí a nechceme je).  Trochu mne zarazila věta, že v případě existence byť jedné malé organizace musím stanovit (předpokládám písemně), že nechci být zastupován. trochu kocourkov, ale budiž. Můj jásot by ale předčasný.

2)      Dle §320 bod 1 téhož zákona platí toto: „Návrhy zákonů a návrhy ostatních právních předpisů týkajících se důležitých zájmů pracujících, zejména hospodářských, výrobních, pracovních, mzdových, kulturních a sociálních podmínek, se projednávají s příslušnými odborovými organizacemi a příslušnými organizacemi zaměstnavatelů.“

Moc pěkné, takže stát má povinnost projednat téměř každý návrh zákona s odbory, bez ohledu na to, kolik mají členů a koho zastupují.

Nevím jak Vy, ale skutečnost, že tvorbu zákonů a vyhlášek ovlivňují lidé, kteří nejsou ani volení zastupitelé a ani státní úředníci, ale ve své podstatě lobbisté či příživníci, kteří jen mají tu drzost, že jednají za Vás bez vašeho vědomí, mně osobně prostě vadí. Jsem svéprávný člověk a své názory dokáži prezentovat sám.

A to jsem raději vůbec nepátral po tom, z čeho je činnost těchto organizací financována. Pokud jen z členských příspěvků, pak budiž, ale nemohu se ubránit dojmu, že to nebudou jen členské příspěvky.

http://tomasbalvin.blog.idnes.cz/c/390865/Kdo-za-Vas-mluvi.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.92 (12 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Jaroslav Mencl 2014-01-17 18:13
Tak jsem si ten blog otevřel a nevycházím z údivu.
Mezi čestné členy jsou počítány staré struktury jako na př. Pan Grégr, Zemanův ministr průmyslu a obchodu. Ale také Nějaký Tomáš Baťa.
Spratek, který celou dobu za II.sv.války dělal vše aby zbavil svého strýce J.A.Baťu vlastnických práv ke koncernu, pomlouval tohoto vizionáře, který m imo jiné měl takové plány, které ve většině našly uplatnění až za totality KSČ a ještě i v současné době.Čtěte knihu M.Ivanova : Sága o životě a smrti J.A.Bati a jeho bratra Tomáše.
Na internetu ve www.uložto.cz najdere po zadání J.A.Baťa jeho dílo Budujeme stát pro 40 milionů. Lidé čtěte a bděte. Jdou po nás a tihle přisluhovači jim v tom pomáhají.Plíšek
-1 #1 stanek 2014-01-17 12:06
Kdo za nás mluví

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)