Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Hladinu českého vědeckého rybníka rozčeřila politová­níhodná kauza vědeckých nepřístojností akademika Karla Bezoušky, který publikoval neexistují­cí, či aspoň nereprodukovatelné vý­sledky. Kauza je na naše poměry pojednávána pozitivně nadstan­dardním způsobem, oba jeho za­městnavatelé - Mikrobiologický ústav AV ČR (MBÚ) i Přírodově­decká fakulta UK - s ním již pra­covní poměry ukončily.

… Vedoucím katedry, profesorem, držitelem ob­rovských grantů se u nás jen těžko stanete bez pečlivě budované sítě konexí, které se udržují v provoz­ním stavu mazivem, jehož jméno raději ani nevyslovujte. Tedy po­kud působíte v akademické obci - to nevyslovované mazivo má totiž název morální korupce. Samozřej­mě že jsou výjimky, nejzářnější z nich byl profesor Antonín Holý, který se ovšem profesorem nestal na žádné pražské VŠ, nýbrž v Olo­mouci, a to až kolem sedmdesátky. To o něčem vypovídá, neb patřil do podobné váhové kategorie asi jako Purkyně či Heyrovský. …

Věc se odehrála na pracovišti Akademie a podstatnou roli v rozkrytí podvodných praktik sehrály tři tam pracující studentky. Ale ješ­tě významnější roli hrála zpráva etické komise britské agentury pro medicínský výzkum MRC (Medical Research Council), která s mno­haletým předstihem konstatovala prakticky totéž, co nynější šetření. Leč tehdy byla britská zpráva v Pra­ze zametena pod koberec a Karel Bezouška dál úspěšně sbíral vý­zkumné megagranty - odhaduje se, že celkem za 300 milionů Kč. Z dnešního pohledu tedy spíš vyho­zených oknem.

Vědečtí pracovníci sami s určitým zadostiučiněním konstatují, že po delší době bohudíky zase došlo na jednoho z těch vy­kuků, co v tom umí chodit. Před tím to byla dvojice Zachariáš-Kindl, známá sice jako vůdčí tým na prá­vech v Plzni, leč ti dva taškáři ve stejné době zastávali i posty ředite­le a místoředitele Ústavu státu a prá­va AV ČR v Praze. Kdo v tom umí chodit, může mít úvazků i víc než na 24 hodin denně. I jejich působe­ní v Akademii tehdy skončilo.

Nicméně již v této fázi vznikají mýty - například: KB je první pří­pad svého druhu, KB žil ve vzdu­choprázdnu bez jakýchkoliv vazeb, tři studentky z MBÚ jako první u nás přinesly důkazy možných vě­deckých nepřístojností. Vedoucím katedry, profesorem, držitelem ob­rovských grantů se u nás jen těžko stanete bez pečlivě budované sítě konexí, které se udržují v provoz­ním stavu mazivem, jehož jméno raději ani nevyslovujte. Tedy po­kud působíte v akademické obci - to nevyslovované mazivo má totiž název morální korupce. Samozřej­mě že jsou výjimky, nejzářnější z nich byl profesor Antonín Holý, který se ovšem profesorem nestal na žádné pražské VŠ, nýbrž v Olo­mouci, a to až kolem sedmdesátky. To o něčem vypovídá, neb patřil do podobné váhové kategorie asi jako Purkyně či Heyrovský.

Ovšemže lidé typu Karla Bezoušky budou těžko stát o člověka, který by s nimi určitě basu nedržel. Ty tři studentky jistě prokázaly odvahu i vynalézavost. Ve světě by se nazý­valy whistleblowerky, u. nás se razí rukolapný termín sojky, leč ještě nezdomácněl. Správná formulace by měla být, že ty tři studentky jsou prvé sojky v české vědě, které se ne­podařilo znemožnit dřív, než stačily zazpívat na pravdivou notu. Ještě správnější formulace by ale byla, že nebýt oné důvěrné zprávy etické ko­mise britské agentury MRC, věc by i tentokrát v Praze tiše vyšuměla do prázdna. Ovšem tristní skutečnost, že zpráva MRC před více než deseti lety v Praze prostě zmizela do trezo­ru, bude mít určitě za následek osla­bení důvěryhodnosti všech českých výzkumníků, včetně nakonec třeba i mne. Bude to vůči většině z nás sice zcela nespravedlivý fallout, ale věda a spolupráce ve vědě staví na důvěře.

Před pěti lety mi vyšel v LN člá­nek, kde jsem popsal i jednání vě­deckých hoštaplerů, kteří - i když jsou na nereprodukovatelná data upozorněni, a to dokonce ještě před odesláním práce - nehnou prstem a chyby bohorovně nechají tiskem vyjít. Vzdor mým početným upo­zorněním by ty chyby v onom reno­movaném časopise nejspíš tiše pře­žívaly podnes, neb tehdejší pravi­dla neumožňovala, aby opravu otis­kl někdo jiný než původní autoři. Později pak byla formulace americ­kých etických pravidel pro publiko­vání skutečně změněna tak, že opra­va chyb může být publikována i osobou, která je odhalila. Tento zajímavý Czech-made příspěvek k vědecké etice v celosvětovém mě­řítku jsem prvně zveřejnil v dosti případném mezinárodním médiu - časopise pro nereprodukovatelná výsledky (Journal of Irreprodu- cible Results - JIR) a kratší zprávu též v Nature. Ten můj článek z LN 12.1.2008 nijak nezastaral – spíš o něco předešel dobu.

Zdeněk Slanina, LN, 9.1.2014

* * *

Autor je řádným univerzitním profesorem. Jeho hlavním oborem je fullerenová věda a nanotechnologie, ale na seznamu jeho kurzů na graduační škole figuruje i vědecká etika.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)