Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

AGF budova 210913Další Ištvanovo fiasko? - Ekonom varuje: Fungování Česka v ohrožení. Co se děje v ČNB? - Stát jako firma. Babiš si z Agrofertu do sněmovny vzal i svého asistenta – Anonym o Pavlu Bulantovi - ČEZské peníze kupují Ringier

"V nedávných parlamentních volbách se potvrdil trend posledních let. Do politiky vstupují ekonomicky silné osobnosti a uskupení. Už je nebavilo lobbovat u politiků, již je nebavilo platit si je. Jdou přímočarou cestou a do politiky rovnou vstoupili…" … "Na podzim loňského roku se Bankovní rada rozhodla vstoupit do ekonomiky aktivně. Ze dne na den změnila jednorázově kurz koruny k euru. Během jednoho dne se tak zcela změnily podmínky pro jednotlivá podnikatelská odvětví. Bankovní rada, tj. sedm osobností, sáhla do kapes nás všech. "Zarážející a nejvíce nebezpečný je fakt, že plíživá politizace ČNB nikomu nevadí. Média jsou v klidu, občanské iniciativy jsou v klidu, dokonce ani odborná veřejnost se nebouří."

* * *

Další Ištvanovo fiasko?

… Už tehdy mělo být Ivo Ištvanovi jasné, že šlápl vedle. Sám se zmiňoval o tom, že vše stojí na "odvážné právní konstrukci", jinými slovy záleží na tom, zda soud jeho domněnky uzná jako správné.

Onen slavný "vedlejší produkt" vedl k pádu vlády. Po fiasku s obviněním exposlanců přichází další rána. Policie údajně sledovala více než rok lobbisty Janouška, Rittiga a Hrdličku. To měl být podle tehdejších slov "hlavní produkt". Jenže snad jen sám Ištvan ví, proč se upnul k produktu vedlejšímu. Na tři lobbisty zjevně policie nemá vůbec nic. Sice proběhly nějaké domovní prohlídky, při nichž byly zabavovány dokumenty a počítače za účelem hledání důkazů, ale i zde je Ivo Ištvan zjevně ve slepé uličce. Věci zabavené při domovní prohlídce u advokáta Tomáše Jindry (právník Ivo Rittiga) skončily dle zákona zapečetěné ve skladu České advokátní komory (ČAK). Více než čtvrt roku ležely zabavené věci ve skladu a ČAK je nakonec Jindrovi vydala. Proč? Protože ČAK je pověřena výkonem veřejné správy a odpovědná za případnou škodu, která by mohla být advokátům způsobena z důvodu její nečinnosti a soud nerozhodl o vydání věcí vyšetřovatelům. … Ještě si neodpustím pár slov na adresu novinářů. Je-li domovní prohlídka u právníka lobbisty, jsou při ní zabavené věci a vyšetřování souvisí s osobou lobbisty, pak to nemá nic společného s Janou Nagyovou - Nečasovou. Neměli by tedy tento případ označovat jako "kauza Nagyová".

* * *

Ekonom varuje: Fungování Česka v ohrožení. Co se děje v ČNB?

Stabilita hospodářské politiky je v ohrožení. Do ČNB se čím dál tím více promítá politický vliv, zatímco do politiky vstupují nepolitikové, tak vidí aktuální situaci ekonom a starosta Jan Helikar.

"Pro budoucí vývoj české ekonomiky je důležité, aby obsazení ČNB zůstalo zcela apolitické. Pouhých 7 členů bankovní rady v čele s guvernérem ČNB má daleko větší možnosti, jak ovlivnit (ochránit) ekonomický a hospodářský vývoj ČR, než celá politická garnitura," píše Helikar na blogu serveru idnes.cz. Zároveň dodává, že jmenování Jiřího Rusnoka do čela ČNB je politickou intervencí, která může nabourat křehkou stabilitu hospodářské politiky. Na té staví především podnikatelé a až donedávna byl její osud v rukou politiků, to se údajně nyní mění. "V nedávných parlamentních volbách se potvrdil trend posledních let. Do politiky vstupují ekonomicky silné osobnosti a uskupení. Už je nebavilo lobbovat u politiků, již je nebavilo platit si je. Jdou přímočarou cestou a do politiky rovnou vstoupili," tvrdí Helikar a ptá se, zda-li bude prosperita a stabilita podnikatelského prostředí zajištěna z dlouhodobého hlediska, nebo se jedná o politiky na jedno použití? Svůj podíl na aktuální situaci má i Česká národní banka. Ta byla podle Helikara od roku 1997 donedávna konzervativní, nyní se však vše změnilo. "Na podzim loňského roku se Bankovní rada rozhodla vstoupit do ekonomiky aktivně. Ze dne na den změnila jednorázově kurz koruny k euru. Během jednoho dne se tak zcela změnily podmínky pro jednotlivá podnikatelská odvětví. Bankovní rada, tj. sedm osobností, sáhla do kapes nás všech," píše Helikar. "Zarážející a nejvíce nebezpečný je fakt, že plíživá politizace ČNB nikomu nevadí. Média jsou v klidu, občanské iniciativy jsou v klidu, dokonce ani odborná veřejnost se nebouří," dodává.

* * *

Stát jako firma. Babiš si z Agrofertu do sněmovny vzal i svého asistenta

Poslanecký asistent Andreje Babiše, třiatřicetiletý Darek Kysela, šachista, který je členem Einsteinovy společnosti sdružující lidi s IQ vyšším než 150, se mediálnímu zájmu vyhýbá. Jen občas odpovídá na dotazy ohledně ekonomických plánů nové vlády.

V Poslanecké sněmovně se v těsné blízkosti Andreje Babiše často vyskytuje nenápadný mladý muž. Jmenuje se Darek Kysela a je to jeden z jeho nejbližších spolupracovníků. Už v Agrofertu byl asistentem generálního ředitele a nyní se oficiálně stal Babišovým poslaneckým asistentem. Připravuje mu podklady pro jednání, stál ale také u zrodu ekonomického programu nové vlády. Sám čerstvý vicepremiér a ministr financí se na něj občas obrátí, aby mu pomohl zodpovědět dotaz z ekonomické oblasti. Ještě před vznikem hnutí ANO Kysela pomáhal Babišovu občanskému sdružení s rešeršemi a analýzami. Před podzimními parlamentními volbami pak koordinoval odborné skupiny hnutí ANO, které jej v rámci svého týmu označuje za analytika. A s Babišem se zúčastnil také většiny jednání expertních programových týmů, které se několik týdnů přely o podobu koaliční smlouvy mezi ANO, ČSSD a lidovci. Svému šéfovi teď bude také pomáhat hledat v českém rozpočtu úspory, které pokryjí sliby vládního programu. Aniž by bylo nutné sáhnout ke zvyšování daní, což hnutí ANO vytrvale odmítá. "Je pravděpodobné, že bude dostávat i některé úkoly, které se budou týkat výkonu ministra financí," říká o Kyselovi mluvčí ANO Radka Burketová. …

* * *

Anonym
3.2.2014 22:56

Brigádní generál Pavel Bulant - Babišův nový generální ředitel Expolsie (jediným akcionářem Explosia a.s. je Česká republika - Ministerstvo financí Praha 1, Letenská 525/15, PSČ 118 10). V letech 2007 až 2008 působil jako ředitel kanceláře prvního náměstka ministerstva obrany Martina Bartáka. Barták a jeho poradci v té době vedli jednání o sporné zakázce na transportéry Pandur a chystali nákup letounů CASA. Bulant tvrdí, že on sám měl na starosti pouze chod kanceláře a o pozadí zakázek nic nevěděl. Bulanta se v roce 2010 ujal nový ministr Alexandr Vondra, který z něho udělal ředitele svého kabinetu. „Děkuji Pavlu Bulantovi za odvedenou práci, zejména při vytvoření a optimalizaci Národního úřadu pro vyzbrojování, řešení problémů letounů CASA C-295 M a vyjednávání se švédskou stranou o pokračování pronájmu nadzvukových letounů," uvedl k jeho odchodu ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

* * *

ČEZské peníze kupují Ringier

Předpověď přede dvěma týdny ve Final Wordu, že Ringier Axel Springer CZ koupí netransparentní skořápková společnost, se ukázala jako správná. Kupci nejsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, jak v prosinci ohlásila švýcarsko-německá mateřská společnost. Kupcem (viz zde) je místo toho akciová společnost Rongosor, již se základním kapitálem 2 miliony Kč založila teprve 21. listopadu 2013 jiná skořápka, Nordic Victory s.r.o. Rongosor před třemi týdny koupil Křetínský. Nikde v jeho vlastnické struktuře nelze najít ani zmínku o Tkáčovi, který je ale předsedou dozorčí rady. Už vůbec se tu nezmiňuje Martin Roman, jenž pravděpodobně figuruje jako Křetínského tichý společník. Roman stál také v pozadí kauzy MUS, v níž švýcarský velvyslanec nasadil všechny páky k tomu, aby prokázal, že čeští manažeři v jeho vlasti prali špinavé peníze. Jaká ironie, že Ringier, čili švýcarská společnost, nyní zřejmě kryje Křetínského a Romanovu lotrovinu s nákupem jednoho z předních českých vydavatelství za peníze vysáté z ČEZu.

* * *

Skutečně mocní vládli dříve ovládáním Parlamentu a vlády. Dnes obsazují sami vlivná místa ve správě země. Budou i nadále námi volení (do Sněmovny nepřímo), občané zákonodárci k tomuto aktuálnímu nebezpečí mlčet?! Poslancem bohužel nejsem. Jako podporovatel Hnutí ANO činím tak touto cestou a moji ostatní činností. Znám osobně několik schopných a odvážných poslanců. Je jich menšina (jako tomu bylo vždy). Ti ostatní jsou spokojeni s „dobrým bydlem“. Tam jejich odvaha, statečnost a aktivní angažovanost většinou končí. Je to přirozený následek špatného volebního zákona. Nedává občanům možnost přímé volby. Občané tak „volí“ někoho, koho vůbec neznají a o kom často není zjistitelná jeho minulost a jeho skutečné kvality. To by mělo být samozřejmostí, doufejme už od příštích voleb.

Věřme, že Hnutí ANO nebude českým prototypem vládnutí ruské oligarchie a že pomůže především zemi. Ta se nachází v mravním kolapsu, kdy hospodářský nemusí na sebe nechat dlouho čekat, bude-li dosavadní systém „tureckého hospodářství“ pokračovat. Zloděj nemá nikdy dost. Stát a občané už toho mají DOST!  

 

Jan Šinágl, 13.2.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)