Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Chodorkovskij MichailRusko mělo vězně svědomí Michaila Chodorkovského, Česka republika má vězně svědomí Marka Řičáře!

Chodorkovskij je génius, bystrý, inteligentní člověk, patrně nejúžasnější mozek, s jakým jsem se kdy setkal - Pravděpodobně nejlepší manažer v ruské historii -Ruská vláda se snaží centralizovat moc a agresivně zničit ty, kdo nekráčejí s ní - Ruská prokuratura je z podstaty kriminální organizace - Chodorkovskij věří v občanskou společnost - Za způsob, jakým ruská vláda rozkradla Jukos, by se nemusela stydět žádná mafie - Vláda netoleruje poctivost a otevřenost. Tajná služba potírá lidi, které nemůže zastrašit nebo uplatit - Ze seznamu ruské advokátní komory vyškrtli všechny Chodorkovského právníky - poslední právník, který věděl, kde má Chodorkovskij peníze, byl zabit při výbuchu helikoptéry - Je mi jasné, že kdyby mi ruské úřady chtěly něco udělat, tak si mě najdou. Doufám, že získáme mezinárodní podporu v boji proti exotickému chování ruské administrativy. Problém je, že některé státy mají z Ruska strach. Věří, že je lepší držet se v pozadí a vyhýbat se řečem o lidských právech a o spravedlnosti. Je tragédie, že lidem tolik záleží na ropě a jsou ochotni obětovat to ostatní.

Ruská tajná služba FSB (dříve KGB) je podle právníka Roberta Amsterdama strojem na destrukci lidí. Advokát, který hájil Michaila Chodorkovského proti ruské prokuratuře, byl nedávno vyhoštěn z Ruska.

* Jaký dojem na vás udělal Chodorkovskij při prvním setkání?

Bylo to ohromující! On je génius, bystrý, inteligentní člověk, patrně nejúžasnější mozek, s jakým jsem se kdy setkal. Pravděpodobně nejlepší manažer v ruské historii. Je to asi těžké pochopit, protože ruským oligarchům je obvykle vlastní taktika lži. Přebíral Jukos s dluhem kolem tří miliard dolarů a vytvořil z něj nejziskovější firmu v ruské historii. Lidé, kteří dnes ovládají aktiva Jukosu, to vedou od desíti k pěti. Ukazuje se, co Chodorkovskij a jeho tým pro firmu znamenali.

* Proč podle vás neutekl z Ruska jako někteří další podílníci Jukosu? Nebylo to zbytečné hrdinské gesto?

 V určité generaci je vždycky prostor pro hrdinství. On je patriot, věří v Rusko a věděl, že může být zatčen. Riskoval pro svou zemi. Jeho nejlepší přítel Platon Lebeděv byl zatčen. Rusové mají ke své vlasti je nesmírně silný vztah. Můžete to pochopit, jen když tam strávíte několik let a budete se snažit poznat jejich mentalitu.

* Jaký máte k Rusku vztah vy?

 Miluju ho. Je nepopsatelně unikátní, má skvělou literaturu a umění. Lidé jsou neuvěřitelně kultivovaní, mnozí vyznávají starosvětské hodnoty, jako je respekt k umění, pohrdání materialismem.

* Může to vyvážit skutečnost, že v zemi vládne bezpráví?

 Jedno neovlivňuje druhé. Moji náklonnost k Rusku nezmění realita současného režimu. Rusko v roce 2003 byla úplně jiná země než dnes. Mám na mysli nepříznivé dramatické změny, které se staly s tiskem, nevládními organizacemi a legislativou.

* Souvisí to s tím, že prezident Vladimír Putin začal pronásledovat oligarchy?

 Putin nepronásleduje oligarchy, to je lživá kampaň. Putin sám je oligarcha. Vytváří vertikálu moci. Chce se jen ujistit, že těch sedm lidí kolem něho, co ovládá majetek za 250 miliard dolarů, má vše skutečně pod kontrolou. Jedním je šéf jeho administrativy Igor Sečin, který se podílel na útoku na Jukos. Ruská vláda se snaží centralizovat moc a agresivně zničit ty, kdo nekráčejí s ní. Je to typický způsob myšlení KGB. Oligarchové, například polepšený Vladimír Potanin, Vagit Alekperov nebo Oleg Děripaska, mají s Putinem dobré vztahy a nepředstavují pro něho žádné nebezpečí.

* Proč vlastně neutekl z Ruska Chodorkovského partner Lebeděv?

 Zatčení Lebeděva bylo překvapením. Ruská prokuratura je z podstaty kriminální organizace. Berou si rukojmí. Lebeděv je jedno z nich. Další je právnička Jukosu Světlana Bachminová. Je jí něco přes třicet, byla zatčena v pět ráno, vyslýchána dvanáct hodin, zkolabovala, vzkřísili ji vodou a strčili do cely. Se svými dětmi směla mluvit teprve za měsíc. V podstatě nebyla v Jukosu nic více než úřednice. Prokuratura naznačila, že ji propustí, až dostanou bývalé vedení Jukosu.

* Zahraniční manažeři Jukosu, jako Steve Theede, Bruce Misamore a další, z Ruska odešli. Co s nimi bude?

 Prý na ně byl vydán mezinárodní zatykač. Současný většinový akcionář Jukosu Leonid Něvzlin, jehož považuji za oduševnělého, milého gentlemana, byl dokonce ruskou justicí naprosto nesmyslně obviněn z masové vraždy. Obvinění je vykonstruováno ze samých lží.

* Hrozí, že budou proti Chodorkovskému vznesena další obvinění, například z praní špinavých peněz?

 Záleží na rozhodnutí Kremlu. Může se stát cokoli.

* Traduje se, že Chodorkovskij sympatizuje s komunisty a v roce 1999 ho dokonce chtěli navrhnout na prezidenta.

 Nesympatizuje a kandidovat nechtěl. Mimochodem, komunisté v Rusku už dávno nejsou tím, čím bývali. Ano, podporoval je, stejně jako další opoziční strany. Třeba Jabloko. Strany nedostávaly žádné peníze, a tudíž ani nemohly proběhnout normální volby, jen jejich karikatura. Chodorkovskij věří v občanskou společnost. Snažil se zachovat alespoň nějaký otevřený politický prostor.

* Čím si vysvětlujete, že podle průzkumů jen malá část Rusů přeje Chodorkovskému vězení? Je zřejmě docela populární.

 Ruská vláda dělá všechno pro to, aby nebyl. Stále více lidí s ním ale začíná sympatizovat. On má nesmírné charisma, ovládá se, působí rozvážně. Byla ostuda, že ho u soudu nechali sedět v kleci jako nějaké zvíře. Porušují tím mezinárodní právo a presumpci neviny. Ale nejde přece o žádnou soutěž v popularitě. Já hájím jeho reputaci a snažím se vyvrátit fámy, které o něm vytvořila FSB, stroj na destrukci lidí. Například to, že chce být prezidentem. Nebo že si veškerou medializaci platí. Je to přímo "kafkoidní" situace, kam ho dostali.

* Kromě toho, že byl odsouzen na osm let vězení, dostal i peněžitý trest?

 Musí zaplatit sedm set milionů dolarů. Ta částka, stejně jako údajný dluh Jukosu ve výši osmadvaceti miliard dolarů, nemají naprosto žádný vztah k realitě. Za způsob, jakým ruská vláda rozkradla Jukos, by se nemusela stydět žádná mafie. Nastrčená organizace Bajkalfinance koupila v konkursu klíčovou divizi Juganskněftěgaz a obratem ruky ji prodala státní Rosněfti. Zjistilo se, že peníze šly do Bajkalfinance přímo ze státního rozpočtu. Celá tahle politická show má přesvědčit chudé lidi o kompetenci vlády. Ovšem míra nekompetentnosti a korupce dosáhly astronomické výše. Rusko je dnes pravděpodobně nejkorupčnější zemí na světě.

* Skupina Menatep, kontrolující pod vedením Něvzlina zbytky Jukosu, žalovala u texaského soudu Rusko o odškodnění, avšak neuspěla. Bude nároky uplatňovat i nadále?

 Chodorkovskij a ostatní akcionáři nepřestanou uplatňovat svá práva na lidech, kteří jim odcizili majetek. Na jejich straně stojí Evropská energetická charta hájící práva investorů. Rusko jí sice neratifikovalo, ale to neznamená, že ji není zavázáno.

* V jakém vězení je Chodorkovskij?

 Je ve věznici Matroskaja Tišina a zřejmě ho čeká přesun. Bydlí v zakouřené cele s dalšími patnácti lidmi. Viděl jsem ho před pár dny a vůbec nevypadal dobře, mám o něho velkou starost.

* Nemohl by požádat o milost?

 Nikdy by ji nedostal. Navíc by to znamenalo, že připouští vinu. Pokud celou dobu tvrdí, že jde o protiprávní proces, žádostí o milost by jej legitimizoval. Je na místě ptát se úplně obráceně: je on ochoten omilostnit ty, kteří ho do takové situace uvrhli?

* Proč to odnesl zrovna on, a ne jiný oligarcha?

 Protože věří na transparentnost. Vláda netoleruje poctivost a otevřenost. Tajná služba potírá lidi, které nemůže zastrašit nebo uplatit.

* Byl Chodorskovského proces zaměřen protižidovsky? Letos na jaře se kvůli antisemitským náladám v Rusku dokonce s Putinem sešel izraelský premiér Ariel Šaron.

 Nemyslím si, že to Putina motivovalo. Sám vím něco o jeho původu a stejně jako řada lidí, kteří ho znají, si jsem jist, že v tom nic protižidovského není. Nicméně FSB pod vedením Nikolaje Patruševa protižidovská je.

* Minulý týden jste byl vypovězen z Ruska. Co bylo oficiálním důvodem a co skutečným?

 Oficiálně prý ručitel za moje vízum odvolal pozvání. Ruští úředníci ke mně vtrhli o půlnoci a vyhostili mě. Ve skutečnosti jim jde o to nechat vězně bez obhájců. Ze seznamu ruské advokátní komory vyškrtli všechny Chodorkovského právníky.

* Kolik právníků bývalý ropný magnát zaměstnává?

 Je jich mnoho. Ti, kdo ho obhajovali, jsou pronásledováni prokuraturou. Jen namátkou, Genrich Padva, Jurij Šmidt, ten pracuje se mnou, Dmitrij Gololobov dělá pro Jukos.

* Je známo, že veškerý Chodorkovského dosažitelný majetek byl zkonfiskován. Z čeho vás a celý proces platí?

 Nemám tušení, odkud ty peníze má, a nestarám se o to. Pokud vím, poslední právník, který věděl, kde má Chodorkovskij peníze, byl zabit při výbuchu helikoptéry. Znal jsem ho, ale jeho jméno mi vypadlo (Stephen Curtis, pozn. red.).

* V Česku jste znovu požádal o vízum, máte v úmyslu se do Ruska vrátit. Nebojíte se, že tam s vámi něco provedou?

 Je mi jasné, že kdyby mi ruské úřady chtěly něco udělat, tak si mě najdou. Doufám, že získáme mezinárodní podporu v boji proti exotickému chování ruské administrativy. Problém je, že některé státy mají z Ruska strach. Věří, že je lepší držet se v pozadí a vyhýbat se řečem o lidských právech a o spravedlnosti. Je tragédie, že lidem tolik záleží na ropě a jsou ochotni obětovat to ostatní.

***

Robert Amsterdam (49)

V New Yorku narozený Kanaďan je polovinou advokátní kanceláře Amsterdam & Peroff z Toronta. Kromě toho je konzultantem britské právnické firmy Olswang. Praxi v mezinárodním právu vykonává čtvrt století. Specializuje se na rozvíjející se ekonomiky a na státy, kde jak říká, nevládne zákon. Nejčastěji řeší investiční kauzy a spory o lidská práva. Zkušenosti má z Venezuely, Guatemaly, Ghany či Nigérie. Šéf a rozhodující akcionář ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij ho kontaktoval v roce 2003, původně kvůli svému partnerovi Platonu Lebeděvovi. Oba podnikatelé byli letos odsouzeni na devět let do ruského vězení, trest byl po odvolání snížen na osm. Amsterdam se nyní chystá podat už druhou žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Právník má pět dětí a je dvakrát rozvedený. Do Prahy přijel na mezinárodní právnickou konferenci.

http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=669

* * *

Marek Řičář, vězeň svědomí: ČESKÉ PEKLO 2014 ve srovnání s vězením v roce 1930 !!!

Biography: KHODORKOVSKY

 

Jan Šinágl, 31.5.2014

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.70 (10 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #3 Vitezslav Haramule 2014-06-03 19:22
Pane CHlumsky mate na mysli Cechy kteri me ale vubec nezajimaji protoze ja se povazuji za Kanadana. Obcanstvi z cechystanu me bylo odebrano v roce 1981 a tim ta komedie pro me a moji manzelku skoncila.Budeli jim ale vadit koho volim tak me mohou prijit osobne polibit prdel.
+2 #2 Jan Chlumsky 2014-06-03 17:53
Jo, pane Haramule, souhlasím s vámi, jen moc neprozrazujte své volební preference. Moje zkušenost s naší krajanskou populaci je, že co Čech, to liberál. A to prosím i ti, kteří kdysi měli businesses a kšefty jako Lojza Fogl tady v Montrealu. Našim lidem zřejmě vyhovuje obojetnost a neprincipielnos t liberálního myšlení, s nímž lze utéci před čímkoliv. Je to k zblití, ale je to tak. Přirovnávám Liberály k ČSSD u nás v republice. Však oba víme, co z toho polokomunistick ého pelechu vylezlo a leze (Paroubek, Zeman atd). Omlouvám se té hrstce krajanů, kteří liberálové nejsou.
+1 #1 Vitezslav Haramule 2014-06-01 14:20
cbc.ca/.../...
Postoj Kanadskeho Prime Ministra, Stephena Harpera ohledne Putinovo-Zhirin ovskyho Ruska je spravny.Proto volim conservativni stranu CANADY.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)