Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KorupceI ministerstva pro místní rozvoj, spravedlnosti, dopravy a kultury zahájily audity, ale průběžné zjištění zatím ″tají″. (Tam budou úniky zcela jistě největší, proto zřejmě potřebují mnohem více času na kontrolu než jinde. Doufejme ne času na „utajování“. Veřejnost bude zajímat kdo smlouvy podepsal, jak bude potrestán, zda uhradí vzniklou škodu a bude ručit i svým majetkem, kdy nabytý majetek v rozporu se zákonnými příjmy by měl být automaticky konfiskován, nebude-li důvěryhodně a přesvědčivě vysvětleno jeho nabytí. J.Š.). Od roku 2011 se odhaduje korupce na 60 až 100 miliard korun ročně. To pak není divu, že na nic nebyly peníze, když se sypaly do kapes politiků a státních úředníků.

Od února 2014 spustila nová vláda audity na ministerstvech. Zatímco od předchozích ministrů vlády občané slyšeli jen nářek, že na nic nejsou peníze, najednou se dozvídáme, jak se na ministerstvech zvesela kradlo. Zatímco občanům se především za Kalouskovy vlády zhoršovaly životní podmínky zvyšováním daní a škrtáním sociálních podpor, které v některých případech hraničilo až s hyenismem, dnes se dozvídáme, o kolik stovek miliónů připravila státní kasu korupce na ministerstvech. A to audity ještě neskončily.

Na Ministerstvu financí Andrej Babiš již zrušil externí smlouvy za právní služby, za něž se vyhazovalo ročně 57 miliónů, i když úspornější by bylo najmout vlastní právníky.

Na Ministerstvu životního prostředí ministr Richard Brabec (ANO) odhalil podezřelé transakce opět v externích smlouvách za konzultační a právní služby. Částka 23,3 miliónů korun se v roce 2012 najednou zvýšila na 48 milión korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si také posvítil na smlouvy s externími firmami. Mrhání penězi odhalil v právních ale i IT a marketingových službách. Např. 200 miliónů na propagaci značky Klasa se panu ministrovi jeví, jako zbytečné vyhazování peněz, když většina občanů ví, co značka Klasa znamená. Zrušením marketingových zakázek na propagaci sladkovodní ryby a zviditelnění zemědělství zachránil přes 2 miliony korun.

Utrum mají i externí právníci, protože Ministerstvo zemědělství má vlastní právní oddělení a tak není důvod vydržovat si nevýhodnými smlouvami další právníky.

Zrovna tak Lesy ČR nemusí vyživovat externí právníky za 180 miliónů korun, když mají vlastní právní oddělení. Proto také pana ministra velice zajímalo, proč Lesy ČR si externí právní firmou nechali školit stovky zaměstnanců na nový občanský zákoník.

Pan ministr Jurečka také odhalil, že na Ministerstvu zemědělství si jeho předchůdci udělali neskutečný job - za přelepování štítků na kancelářském nábytku brali vyvolení 1800 korun za hodinu. Práci správně měli vykonávat zaměstnanci ministerstva v rámci svých pracovních povinností. Na Ministerstvu zemědělství audit nevýhodných zakázek zatím odhalil úspory skoro za 250 miliónů korun.

Audit na Ministerstvu obrany odhalil opět podezřelou smlouvu s externí firmou, která hlídá muniční základnu a 6 vojenských skladů. Ze smlouvy s touto firmou se line velmi silný pach korupčních praktik. Do výběrového řízení se před 11 lety přihlásila jediná firma. V roce 2013 ministr Vondra prodloužil této firmě zakázku bez výběrového řízení a přidal firmě více jak miliardu korun navíc. Samozřejmě nevýhodná smlouva má korupční pojistku, tedy sankci za nedodržení smlouvy 370 miliónů korun za počáteční investici. Přitom si firma za 11 let hlídání už nahrabala 4 miliardy korun. Občanovi laikovi už přijde směšné, že armáda si své sklady nechává hlídat a nemůže si je hlídat sama. Asi nemaj lidi. Ministr vnitra Martin Stropnický, chce audity získat nejen úspory, ale především zlepšit mínění občanů o resortu vnitra, který je proslulý korupčními kauzami jako např. předražený nákup letounů CASA, díky němuž přišla státní kasa o 658 milionů korun.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zahájil audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv a Státním ústavu pro kontrolu léčby. Před zahájením auditu v SÚKL odvolal jeho ředitele, s jehož prací byl nespokojen. A ejhle nově jmenovaný ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta hned stopl výběrová řízení za 280 milionů korun a za 47 milionů korun i smlouvu na informační technologie za 160 milionů korun, která zavání tunelováním. Audity budou probíhat i v nemocnicích a doufejme, že i ve zdravotních pojišťovnách, aby se konečně zjistilo, kam teče těch 220 miliard, které jdou do zdravotních pojišťoven. Už v roce 2010 sežrala korupce ve zdravotnictví 27 miliard korun ročně.

Na Ministerstvu školství audit externích smluv odhalil, že si zaměstnanci udělali z Ministerstva školství velice výkonnou dojnou krávu. Vedle zaměstnaneckého poměru měli s ministerstvem uzavřené ještě externí smlouvy, díky nimž jim přibylo k platům přes sto tisíc ročně. Za 3288 externích smluv zaplatilo v roce 2013 MŠ 90 miliónů korun. Externí odměny často několikanásobně převyšovaly platy zaměstnanců a externisté v podstatě dělali práci, kterou měli vykonávat zaměstnanci. Takže se napakovali nejen skuteční externisté, ale někteří zaměstnanci měli úřednický plat a ještě několikanásobnou odměnu za jednu práci. 18 zaměstnanců si pak vypomohlo svými příbuznými, kterým zaplatilo ministerstvo za poradenskou činnost. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) je v šoku a vůbec nechápe, jak někdo takové smlouvy mohl podepsat, a tak není divu, že chce peníze od zaměstnanců vrátit a viníky potrestat. Dále si pan ministr chce posvítit na státní maturity, které ročně stojí 250 až 350 milionů.

Ministerstvo životního prostředí se také pustilo do prověřování externích smluv. Panu ministrovi Richardu Brabcovi (ANO) se nelíbí navýšení ceny za konzultační a právní služby, která vyšplhala za 2 roky z 23,3 milionu na 48 milionů korun. Pan ministr hodlá nechat prošetřit nejen současné ale i dřívější smlouvy.

Ministerstvo vnitra zahájilo audity na České poště. Předtím však ministr Milan Chovanec musel řešit na svém resortu ještě jinou trestnou činnost. Odvolal šéfa odboru interního auditu, jehož úkolem je dozor nad dodržováním zákonů a nakládáním s veřejnými financemi na Ministerstvu vnitra. Při plnění svého úkolu však šéf odboru interního auditu zapomněl, nahlásit, že jeho podřízený je podezřelý, že ukradl ze služebního sejfu 360 tisíc korun.

Že by se kozel stal zahradníkem?

I ministerstva pro místní rozvoj, spravedlnosti, dopravy a kultury zahájily audity, ale průběžné zjištění zatím ″tají″.

Od roku 2011 se odhaduje korupce na 60 až 100 miliard korun ročně. To pak není divu, že na nic nebyly peníze, když se sypaly do kapes politiků a státních úředníků.

Zdroj: ČT24

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)