Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babis IINejvyšší soud zamítl stížnost ministryně Válkové v případu miliardáře Tykače - Míra „legálních„ krádeží podValkova Helena pláštíkem politických stran a jejich státních úředníků je ohromující. Veřejnost netuší, že je mnohem větší než si vůbec může představit - i díky médiím, které korupční scénu popisují jen okrajově a jejího skutečného jádra se vůbec nedotýkají!

… Chápu, že média mají ráda zkratku a jednoduchost, ale život tak jednoduchý není. Babiš opravdu nepřipravuje nic, co by šikanovalo poctivé podnikatele, kteří si na své majetky poctivě vydělali. Nejsem sám proti sobě. Proti mně je spousta jiných. Včetně médií, která hledají cokoli, co by mi mohla omlátit o hlavu. Házet na mě „daň ze životního stylu“ nebo „daň z luxusu“, to je ovšem opravdu střelba vedle. Trestat někoho za životní styl ani za luxus nehodláme. Hodláme konečně trestat zloděje.

Deník Právo přišel minulý týden s informací, že úředníci ministerstva financí připravují zavedení takzvané „daně ze životního stylu“. Přesněji řečeno, zřejmě tuto informaci získal z Úřadu vlády. Tam ovšem ležela analýza, která nabízela řešení, jakým způsobem stát může získat zpátky nelegálně nabytý majetek. Ministerstvo samotné žádnou daň zavádět nechce, úředníci tedy ani nic takového nepřipravují, ale média si žijí z nesmyslného tématu dál.

Analýza, z níž zřejmě deník Právo a vzápětí i další média, která opět nevěděla, o čem píší, čerpaly, navazuje na programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu. Strany vládní koalice se zavázaly, že přijmou opatření, která úřadům umožní žádat prokázání původu majetku a v případě, kdy tento původ majetku dotyčná osoba nebude schopná prokázat, tento majetek buď vyžadovat soudní cestou, nebo žádat jeho zdanění.

Když už média něco „investigativně“ obdrží, mohla by se alespoň zeptat daného úřadu, který dokument vydal, jak to myslí. Bylo by to rychlé: Žádnou daň z životního stylu či luxusu nechystáme, chceme, aby finanční úřady měly efektivnější nástroje ke zdanění příjmů, které pocházejí z nepoctivých zdrojů.

Česká média ale fungují jinak. Napíší nesmysl (Pozor, chystá se „daň ze životního stylu“!) a ostatní média tento nesmysl bez jakýchkoli skrupulí převezmou. A některá si k tomu nesmyslu ještě podle potřeby přisadí své, jako třeba v úvodníku Reflexu pan Stoniš, který má za to, že se na financích zřizuje odbor, jenž bude zkoumat, „zda si občanstvo nežije nad poměry“. Osobně je mi jedno, zda si někdo žije nad poměry (na dluh), ale není mi jedno, když někdo krade.

Kdyby se někdo z důvtipných novinářů zeptal na ministerstvu financí, jak chceme podezření o nelegálně nabytém majetku řešit, řekli bychom mu to. Mimochodem, třeba ve Francii dodatečné zdanění už i při podezření, že někdo nabyl majetek nelegálně, zavedli. Nejde o žádnou „daň z luxusu“, ale o daň z nabytých věcí, u nichž člověk není schopen doložit, kde na ně vzal a kde je zdanil (je jedno, zda jde o dům za deset milionů, nebo o jachtu za sto milionů).

My se touto cestou vydat nechceme. Právě na základě analýzy, kterou někdo vynesl z Úřadu vlády se senzačním zjištěním, že Babiš chce zavádět „daň z luxusu“, jsme došli k závěru, že pro české prostředí bude nejvhodnější cestou tzv. „přenesení důkazního břemene“. Základní princip je poměrně jednoduchý: správce daně má právo se poplatníka dotázat, z jakých zdrojů financoval svůj majetek. Poplatník by měl povinnost doložit, že zdroje financování byly řádně zdaněny. Pokud poplatník neprokáže, jak svůj majetek financoval, může ho správce daně zdanit běžnou sazbou. Povinnost dokladovat zdroje nabytí majetku se bude vztahovat pouze na majetek, jehož cena přesahuje určitou hodnotu. Drtivé většiny daňových poplatníků se tedy nijak nedotkne. To vše ale bude teprve diskutováno v koalici, takže nemá cenu se pouštět do podrobností, natožpak do jakýchsi závěrů, že se chystá odbor na „daň ze životního stylu“.

Chápu, že média mají ráda zkratku a jednoduchost, ale život tak jednoduchý není. Babiš opravdu nepřipravuje nic, co by šikanovalo poctivé podnikatele, kteří si na své majetky poctivě vydělali. Nejsem sám proti sobě. Proti mně je spousta jiných. Včetně médií, která hledají cokoli, co by mi mohla omlátit o hlavu. Házet na mě „daň ze životního stylu“ nebo „daň z luxusu“, to je ovšem opravdu střelba vedle. Trestat někoho za životní styl ani za luxus nehodláme. Hodláme konečně trestat zloděje.

Andrej Babiš, psáno pro Lidové noviny

http://andrejbabis.blog.idnes.cz/c/420617/Novou-dan-nechystame-chceme-trestat-zlodeje.html

* * *

Nejvyšší soud zamítl stížnost ministryně Válkové v případu miliardáře Tykače

Vrchní soud v Praze rozhodl správně, když odmítl zajistit majetek miliardáře Pavla Tykače. Takový verdikt dnes vynesl Nejvyšší soud v Brně, který tak odmítl stížnost ministryně spravedlnosti Heleny Válkové nominované hnutím ANO. Rozhodnutí je důležité pro přístup soudů v souvisejících řízeních. Se stížností se Válková na Nejvyšší soud obrátila v březnu. Soud podle ní nezohlednil nový důkaz, který měl Tykače usvědčit, že odváděl peníze z investičních CS fondů. Podle Nejvyššího soudu ale Vrchní soud v Praze postupoval správně.  „Nejvyšší soud se neztotožnil s jejím názorem, že by se vrchní soud špatně vypořádal se všemi námitkami a že by postupoval v rozporu s trestním právem,“ potvrdil Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu.  Policie zabavila vloni Tykačovi nemovitosti a bankovní účty za více než 100 milionů korun. Podnikatel se proto obrátil na vrchní soud, který rozhodnutí o zabavení majetku zrušil pro nedostatek důkazů. 

* * *

P.S.

Zajistit majetek normálnímu občanovi se děje často, miliardáři už méně, pokud vůbec. Ročně u nás, díky korupčním kšeftům, mizí stovky miliard korun. Můžeme jen držet palce ministru financí a ministryni spravedlnosti. Léta sofistikovaně budovaný korupční systém dobrovolně nepřestane krást ani ho nelze rychle odstranit. Je třeba ho postupně oslabovat a doufat, že rostoucí nedostatek peněz na uplácení povede i k jeho zeslabení, tedy i značnému omezení kolosálních krádeží. Míra těchto „legálních„ krádeží pod pláštíkem politických stran a jejich státních úředníků je ohromující. Veřejnost netuší, že je mnohem větší než si vůbec může představit - i díky médiím, které korupční scénu popisují jen okrajově a jejího skutečného jádra se vůbec nedotýkají!

Jan Šinágl, 5.8.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.56 (9 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #2 Richard Kluzák 2014-08-12 17:34
Nejvyšší soud tedy podporuje gaunery typu Tykače a dalších. Zřejmě i gauner Ivo Rittig bude mít podporu u Nejvyššího soudu. I dřívější rozhodnutí tohoto soudu jsou velice podezřelá. Nutno se podívat zblízka na jednotlivce tohoto soudu a jejich event. výnosná spojení s různými kmotry...
+5 #1 Janek Novák 2014-08-12 12:00
To nejsou "nějaké" krádeže, to jsou krádeže také mých peněz, z mých daní, DPH z mého podnikání, … Já jsem ten okradený!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)