Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Votava JosefOsobní řidič Josef Votava o svém šéfoviBabis 60 avers

Málokdo zná Andreje Babiše tak dobře jako jeho dlouholetý osobní řidič. Josef Votava je veselý chlapík. V Agrofertu ho všichni mají rádi a familiárně ho oslovují Pepo. O Andreji Babišovi Pepa nemluví jinak než jako o „šéfovi“. Z rukávu o něm sype jednu neuvěřitelnou historku za druhou. Nezřídka při jeho vyprávění padne i sprosté slovo. Všechna sprostá slova necháváme na svých místech. Bez nich by rozhovor nebyl autentický. Citlivější povahy nechť následující interview raději nečtou. „Myslím, že to byl nápad mých kolegů, ale přiznám se, že jsem ji ještě celou nečetl, ale rozhovor s řidičem je brutální," upozornil na obsah vicepremiér. Na dotaz, zda sám připravuje vlastní knihu, odpověděl, že pokud napíše své zkušenosti z politiky, půjde o bestseller. „Na psaní moc nejsem, já jsem takový jednoduchý, spíš na to řízení," reagoval s nadsázkou Babiš.

Babis 60 reversJak dlouho se znáte s Andrejem Babišem?

Jednadvacet let. Nastoupil jsem k němu v devadesá­tém třetím v prosinci.Babis 60

Kolik vám tehdy bylo let?

Jednadvacet

Tykáte si?

Ne, já si s ním netykám. On tyká mně a já mu vykám. Mně to tak vyhovuje. Mám ho rád. Je super člověk, je sice ostrý, ale má i tu druhou stránku, sociální cítění. Je kamarádský, je normální. Kdybych mu tykal, tak by se moje chování k němu vůbec nezměnilo. Je to člověk, kterého si vážím.

Za ty roky určitě máte nějakou společnou veselou historku?

Jejda, těch byly miliony! Třeba jednou jsme jeli na nějaký večírek na Slovensko a cestou jsme se domlouvali, kdo bude řídit zpět. Tak jsme si stříhli (pozn. kámen, nůžky, papír) a vyhrál jsem já. Ráno jsme měli odjíždět už v pět, ale šel jsem spát až ve čtyři. A on druhý den všude rozhlašoval: „Vyzvedl jsem si v pět ráno svého ožralého řidiče a odvezl jsem ho domů." (smích)

A nějaká další historka, když jich je tolik?

Když jedeme na nějakou delší cestu, šéf ráno nastoupí v garáži do auta sice už v obleku, ale ještě v pantoflích. A společenské boty si vezme s sebou do auta. Jednou si je zapomněl vzít. Přijeli jsme do Olo­mouce a šéf říká: „Kurva, kde mám boty?!“ Ptal se mě i ochranky, jaké máme boty, že by si je půjčil. K obleku se ale nehodily, tak jsme v osm ráno v Olomouci sháněli společenskou obuv. Šéf přišel v papučích do jakéhosi malého vietnamského krámku a říká, že by chtěl nějaké kvalitní boty. Prodavačka mu na to říká: „To my máme, pane, ale ty jsou drahé, stojí dvanáct stovek." Když jsme večer přijeli domů, tak hned dal nové boty na popelnici, aby si je někdo vzal. (smích)

Jezdí často bez bot?

V poslední době už moc ne, protože už tak často ne­jezdíme dlouhé cesty. Ale od události s botami jsme na všechno nachystaní. Vozíme i náhradní tkaničky. (smích) K oblečení se váže ještě jedna pěkná příhoda. Jednou jsme někam dorazili na místo schůzky, šéf si vytáhl z kufru kabát a důkladně ho vyčistil válečkem na odstranění nečistot. Najednou koukám, že se šéf snaží dát mobilní telefony do kapes a nějak mu to nešlo. Hned mi bylo jasné, že má můj kabát! „Pane řediteli, to je můj kabát,“ říkám. A on na to: „Jsem si říkal, který blbec mi zašil kapsy! A ještě jsem ti ho vyčistil!“ Tak jsem mu poděkoval. (smích)

Máte ještě v autě kromě tkaniček a čisticích váleč­ků nějaký zvláštní servis? Třeba bar?

To ne. Většinou zastavíme u benzínky a vše potřebné si nakoupí sám. Když třeba jedeme z televize a je vystresovaný po vysílání, zajedeme občas do „mekáče“ na hranolky. Pak říká: „Sežral jsem hranolky! Zase přiberu!“ (smích)

Co obvykleji na cestách?

Někdy jde do dražších restaurací, aby měl klid na prá­ci, jindy zajde i do lidovky na guláš. S lidmi si dá i pivo a pokecá s nimi. Nedávno jsme někde byli a dal si hovězí na houbách s knedlíkem. Říkám mu: „Šéfe, vy jste měl knedlík! Měl jste si dát lososa, měli tam i lososa," A on na to: „Přece nebudu jíst lososa, když tam mají knedlík!" Hlídá se, ale občas ulítne do nezdravé stravy.

Je ohleduplný na osádku, na řidiče, na ochranku? Děláte třeba při jízdě přestávky?

Když jezdíme dlouhé cesty, tak on moc nejí a nepije, takže zákonitě ani nečurá, tak nemůžeme čurat ani my. To pak člověk skoro čurá za jízdy, (smích) ale je lidský sociální cítění má neuvěřitelné.

Traduje se historka, že vás nedávno navigace zavedla někam na samotu do lesa...

To jsme jeli na akci do vojenského muzea v Lešanech. Najednou nás navigace svedla z hlavní na polní cestu. Přijeli jsme k nějakému pánovi na dvůr. Ptám se: „Nevíte, kde je tady vojenské muzeum?" A pán na nás řve z okna: „Jděte všichni do prdele! Už jste dnes asi jedenácté auto!" Šéf vylezl ven a ten chlápek: „Ježíš, Babiš! Pane ministře, já se omlouvám, ještě nikdy jsem ministra neseřval." Nakonec se s šéfem fotila celá jejich rodina. Cestou zpátky jsme zastavili ještě asi čtyři auta, která tam podle navigace blbě jela.

Řídí Andrej Babiš někdy sám?

Ano, o víkendech, ale dřív to bylo častější.

Jaký je řidič?

On je super řidič! Jezdí rychle, ostře, dobře a bez­pečně. Žádnou krizovou situaci jsem s ním nezažil. Nepamatuju si, že by boural. Má to v ruce. Hodně jsem se od něj naučil, protože mně bylo jednadvacet, když jsem sním začal jezdit. Nebyl jsem tak vyježděný jako on. Vlastně jo! (zavzpomíná) Kdysi dávno v zimě, u toho jsem nebyl, jel někam s kolegy autem, šéf řídil, dostal smyk a skončil v poli, Když vlítli do pole, tak jim říkal: „Čo sedíte, kokoti?! Choďte tlačit!“ (smích)

Projevuje se jeho temperament i za volantem? Nadává ostatním řidičům?

Jasně, Říká mi: „Zatrub na něj! Čo to robí, kokot?!“ To je normální, to je jeho styl. Taky mi třeba říká: „Jeď rychleji, pospíchám! Proč jedeš tak pomalu? Mám si tam jít sednout já? Pusť mě tam, já ti to ukážu! Já tě to naučím!" (smích)

Zajímá se o auta?

Jasně. Dřív taky jezdil na autosalony. Do Frankfurtu, do Ženevy... A někdy si tam i nějaká auta vybral. Teď mě napadá ještě jedna historka. Říkám mu: „Šéfe, proč si nekoupíte Ferrari?“ A on na to: „A čo s tým budem robit'?“ Já mu říkám: „No, vy přes týden a já s ním budu jezdit o víkendu.“ (smích) Zeptal se mě, kolik stojí takové Ferrari. Říkám mu, že asi pět až sedm milionů. A on nato:„Teď jsem si koupil deset Ferrari! Krůtí farmu za 70 milionů.“ Nasmáli jsme se.

Vyloženě superrychlé luxusní auto tedy nikdy neměl?

On na to není. On se nerad někde ukazuje. Nedávno jsme byli na mítinku hnutí ANO a pršelo. V autě vozí­me velký deštník, kdyby po něm náhodou lidi házeli rajčata, abychom ho měli čím přikrýt. A sehnali jsme jenom deštník značky Bentley. Šéf na mě: „Kdes to vzal?! Choďs tím někam! Ještě mě natočí televize, že mám Bentleyho!“ Tak tam chodil s obyčejným malým deštníkem a pršelo na něj.

Potrpí si třeba i na pořádek v autě? Nesnese smít­ko na podlaze?

Určitě. Donedávna, když byl o víkendu doma, tak si často umyl auto sám, protože u toho relaxuje. Má doma hadici, wap... To ho baví.

Jak se chová, když například zůstanete viset na dálnici v koloně?

Furt kouká, co by se s tím dalo udělat, a komanduje, jak mám střídat jízdní pruhy: „Jeď doleva, jeď dopraval“ Tak furt jezdím doleva a doprava, (smích)

Pohádali jste se někdy?

(dlouze přemýšlí) Myslím, že ne. Určitě ne.

Má nějaké slabé stránky?

Má hrozně rád sladké. Měl rád meruňkové koblihy a pil Sprite, ale teď už v tom nejede. Teď se hlídá. Kompenzuje to, že teď tolik nesportuje. Dřív jsme spolu chodívali hrát tenis. Je dobrý tenista, nikdy jsem ho neporazil. Teď ale trochu přibral. Jak sám říká - politická kila. (smích) Nedávno mu na vojenské přehlídce praskly kalhoty a schovával se za ochran­ku, aby to nebylo vidět. (smích) Divím se, že mu ta politika stojí za to. Na jeho místě bych si spíš užíval. Podle mě obětuje hrozně moc času práci.

Půjde podle vás někdy do důchodu?

Ne, on tady bude pořád! Jednou ho odsud odnesou. Anebo odvezou. (smích) Energii má na svá léta neuvěřitelnou. A hlava mu taky funguje.

Někdo o něm říká, že je hypochondr...

Snaží se jíst zdravě. Napadá mě další příhoda, Jednou jsme jeli, snídal v autě, na loketní opěrku si postavil mističku s mušli a jogurtem. Říkám mu: „Šéfe, držte si tu mističku, jsou tady zatáčky!“ Co se nestalo - spadl mu mobil do jogurtu s mušli. Pak olizoval mobil od jogurtu a nadával mi. (smích) Kolikrát taky v autě usne, spadnou mu brejle, probudí se a šlápne si na ně. V Eiffel Optic na Chodově už ho znají. „Ááá, pan Babiš, rovnáme brejle?!" Když už narovnat ne­jdou, tak si kupuje do rezervy hned troje najednou. (smích) Když usne, tak už se v autě automaticky otá­číme a sundáváme mu brejle, aby si na ně nešlápnul.

Jak na něj reagují lidé, když někam přijde?

Zdraví ho, fotí se s ním, chtějí mu sdělovat svoje po­city a příběhy. Ale tím, že se nesměje a je zamračený, tak z něj řada lidí má strach. Myslím si, že nemá rád lidi, kteří jsou „uťáplí". On do nich šlápne ještě víc. Vedle něj není místo pro slabochy.

Jak Andrej Babiš reaguje na kritiku? Když mu třeba někdo řekne: „Pane Babiši, vás bych nikdy nevolil“?

Směje se tomu. Když v Praze před volbami rozdával v metru koblihy, byl úplné v pohodě, usměvavý. Plno lidí říkalo: „Pane Babiš, já si na vás sáhnu." Některé ženské mu dokonce dávaly pusu. Jednou měl obtisknutou rtěnku na tváři. Pak ale vyhodnotil, že lidi v sedm ráno jsou nasraní, že bude chodit až od osmi, protože skupina cestujících v osm je nasraná míň. Nějaký chlap mu říkal: „Od vás si nic nevezmu!" Šéf byl v pohodě, dal koblihu někomu jinému, (smích)

Je náladový?

Samozřejmě, že jsou dny, kdy má blbou náladu, ale já v něm vidím furt to pozitivní. On musí být pozitivně nabitý, protože by jinak tuto práci nemohl dělat. I když naslouchá, tak se tváří zašklebeně. On ne­chválí. Málokoho pochválí. Je typ člověka, který když někomu nenadává, tak ho vlastně chválí.

A když nadává?

Když nadává, tak nadává každému! Když mi řekne, že jsem kokot, tak je mi to úplně jedno, protože je tady dalších tisíc kokotů, protože všichni jsou kokoti! Já jsem kokot, ty jsi kokot, on o sobě říká, že je taky kokot, když vlezl do politiky... (smích) On má slovo kokot místo slova vole. Někdo neustále říká vole, on říká kokot. Když někomu nenadává, tak ho vlastně chválí.

Takže vám nevadí, když mluví sprostě?

Jo, mluví sprostě, ale dneska mluví sprostě kdekdo. On je sprostý, ale s určitou hranicí. To není hulvátství! To je prostě on! Kdyby se chtěl nějak změnit, tak už to nebude on. Na druhou stranu se umí taky omluvit a umí i poděkovat, což není samozřejmost. Znám spoustu manažerů, kteří neumí ani pozdravit. Zato šéf vždycky pouští ženskou první do dveří a první zdraví. Gentlemanství má v sobě. Ačkoli občas nadá­vá, to slušné vychování tam prostě je, to on má.

Má podle vás problém udržet se v televizi, aby slovo kokot neřekl ve vysílání? Protože ví, že ho nesmí říct...

Určitě! Musí to být pro něj těžké se udržet. On se pak vykecá v autě. Nedávno byl v jedné debatě s jedním nejmenovaným politickým protivníkem. Pak šéf v autě vztekle říkal: „Já si musím vzít nějaký prášek na uklidnění! Takový magor!" (smích) Před televizí bývá hrozně nervózní. Vždycky říká: „Jeď opatrně! Pomalu!" Pak přijde z televize (Josef Votava uvolněně zahvízdá) a úplně to z něj spadne.

Změnil se nějak v poslední době, co je v politice?

Nemyslím si.

Mnoho lidí říká, že jeho televizní vystoupení se zlepšují...

Zlepšil se ve všem. Nemyslím si, že by byl introvert, jak o sobě říká. On je takový, že naslouchá, ale hned se nevyjadřuje. On na to žvanění nikdy nebyl. Někte­ré věci řeší hned, nad jinými se zamýšlí a vyhodno­cuje je. Často si to poslechne taky v jiné verzi od někoho jiného.

Co byste mu popřál k šedesátinám?

Zdraví, štěstí a ať se mu podaří to, čeho chce dosáh­nout. Ať dělá, co ho baví. Jednak v politice, ale aby i firma fungovala. V politice dělá pravý opak toho, co dělají ostatní politici, a dělá to dobře, jsou za ním vidět výsledky. On je hrozně nerad, když mu lidi přejí k narozeninám. To on nemá rád. Už jsem se naučil, že mu k narozeninám posílám jen esemesku. Odpověď je: „Díky“.

Svými esemeskami je pověstný...

To jo, člověk mu napíše o půlnoci a on o půlnoci ještě odepíše. Jsem na to zvyklý. S telefonem chodím i na záchod. On je rád, když mu člověk odpoví hned. On to, co chce, potřebuje vědět hned, a ne až za dvě hodiny.

Některé ženy v této knize by mu nejraději přály chomout. Myslíte si, že bude svatba?

Nebylo by to špatné, on by mě určitě pozval a bylo by tam dobré jídlo a dobré pití! (smích) On by to udělal i ze srandy, tu svatbu. Jako takový hec.

Podaří se mu změnit něco ve společnosti? Ubírá se naše země lepším směrem?

Lidi mi sami říkají: „Hele, on to dělá dobře!" Říkají, že je to super, že to takhle uchopil, že by byli rádi, kdyby se něco podařilo změnit k lepšímu. Nevím, jestli to zmákne sám, ale podle mě už udělal dost. Kéž by mu to dlouho vydrželo. Hledá něco, v čem by mohl pomoct, co by mohl narovnat. Je jeden z mála lidí, kteří dotahují věci. On nemluví, on dělá.

Opakovaně vyhrožuje, že z politiky odejde...

„Já toho nechám!" říká. To on má vždycky se vším. Čím víc ho to štve, tím víc do toho půjde. To ho nakopává. Říká furt, že ho to nebaví, že od toho půjde, ale neudělá to. Dokud ho budou lidi volit, tak v politice bude. Třeba prostředí na ministerstvu financí opravdu nemá rád, Když jsme tam byli poprvé, tak pak říkal: „To je ale doupě!“ (smích)

Šli jste spolu třeba někdy na pivo?

Vyloženě, že bychom šli do hospody na pivo, to ne, ale absolvoval jsem s ním už řadu večírků. Tam si povídá i s posledním skladníkem. Nerozlišuje lidi. Jde třeba tancovat i s ženskými z účtárny.

Pije vůbec alkohol?

Dostává flašky slivovice, ale on to nepije, tak je pak rozdá. Pije hrozně málo, občas pivo nebo víno, spíš červené. Jo tuhle! (zamyslí se a zavzpomíná) Byli jsme v zimě na nějakém mítinku. Měli jsme v autě flašku slivovice. A on: „Ty vole, to je kosa! Skoč pro tu slivo­vici!" Sehnal jsem tam kelímky, co měli na kafe, a šéf normálně popíjel slivovici. A naléval ji i lidem. Nějaký starší pán k němu přišel podat mu ruku a šéf: „Dejte si s námi!“ To bylo úžasné! Vytáhla se tam skoro celá flaška! Šéf jde rád do řad obyčejných lidí. On si nemys­lí, že by měl být jenom nahoře mezi sobě rovnými. To ho nebere, ti sobě rovní...

Takových lidí moc není, těch jemu rovných. Alespoň majetkově vzato.

Zažil jsem spoustu lidí, manažerů, kteří zdaleka nedo­sáhli tam, kam on, a mají nos nahoře. A on takový není, on je skromný! To je právě to, proč si ho člověk váží.

Takže skrblík není? Podělí se s lidmi o slivovici...

Skrblík, to si nemyslím. Někdy na některých blbos­tech šetří halíře, ale pak mu někde lítají mega, a to mu nevadí. To jsem zažil několikrát, že kontroluje igelitové tašky, že má kecy, kam se dalo 300 tašek za dvě koruny, a pak někam ulítne mega. (smích) A taky chodí večer po firmě a zhasíná. Jednou v kanceláři byla zašlapaná žvýkačka v koberci. Posílal zaměst­nancům e-maily, že až na toho „žvýkačkového sabo­téra" přijde, že ho to nechá vyčistit a zaplatit. Ale vtipně, smál se u toho.

Říkáte, že alkohol moc nepije, ale dřív prý dost kouřil...

Když jsem k němu před více než dvaceti lety nastou­pil, tak kouřil. To mu bylo čtyřicet. Přišel devadesátý šestý rok a povídá: „Od Nového roku nekouřím!“ A nesáhnul na to! Ale taky přibral. Měl devadesát kilo, ale měl pevnou vůli.

Byl nervózní, když přestal kouřit?

Ne, on to kompenzoval koblihami a Spritem, (smích)

Vážíte si ho?

Moc. Je to super člověk. Na to, v jaké pozicí je, tak je neuvěřitelně v pohodě. Je fakt, že je tvrdý na lidi, ale bere to podle sebe. Je tvrdý i sám na sebe. Vážím si ho. Za ta léta - je to takové zvláštní to říct - ale je skoro takový druhý táta. Člověk si s ním užije legraci, ale i nadávky. Má však při nadávání míru. Už jsem na něj zvyklý, už mě u něj nic nepřekvapí.

* * *

Knihu mohu vřele doporučit, zvláště dnes, kdy útoky na Andreje Babiše sílí každým dnem. Pochopíte proč a kdo hlavně má důvod tyto podlé útoky podporovat a šířit. Slušní a poctiví občané to jistě nejsou.

 

Jan Šinágl, 12.4.2015

* * *

K čemu je dobrý pojem STŘET ZÁJMŮ

Proč nejsem Rusku vděčný za osvobození

Útoky na Babiše sílí, naděje se nepřipouští

Fenomén Babiš a o co tu dnes jde

Nadpřirozenost Andreje Babiše, nebo zaplať Pán Bůh za ni?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

-1 #1 karel 2017-09-27 21:56
pěkná 3,14 na....

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)