Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Byla jsem převzít cenu za umístění zákona o evidenci tržeb (EET) na druhém místě v anketě zákon roku 2016. V anketě, kde o umístění rozhodují sami podnikatelé. Nutí to k zamyšlení – po všem tom strašení a katastrofických scénářích je tu najednou obrat? Je to skutečně možné, že se mínění podnikatelů tak zásadně změnilo? Nebo to bylo vždycky jinak?

Elektronická evidence tržeb je projekt, který lze charakterizovat třemi slovy: změna, odvaha a pomoc.

Změna - jako změna přístupu k placení daní. Nejde jen o výběr daní ze zatajených tržeb, kterých je podle dat ČSÚ zhruba 170 miliard Kč ročně. Smyslem je říci, pojďme to dělat jinak. Pojďme vybírat existující daně. Nejsou už dost vysoké? Copak je chceme dále zvyšovat? Hlasování podnikatelů k takové otázce by asi bylo naprosto jednomyslné. Cílem je změnit přístup. Ukázat, že daně je nutno odvést v zákonné výši a Finanční správa nebude z tohoto pravidla tolerovat výjimky.

Odvaha - jako odvaha zavést dvacet sedm let po revoluci systém k efektivnímu výběru daní z hotovostních příjmů. Asi to mohlo být dřív. Nebo také nemuselo být vůbec. Vždyť věcí, které mohly selhat, bylo několik. Třeba IT systém pro příjem dat o tržbách. Všichni víme, že historie funkčnosti IT systémů státní správy není právě lichotivá. Dobře si vzpomínám na občasné sýčkování, že existující sítě v ČR nemohou nápor dat z EET unést a systém po spuštění určitě zkolabuje. Nestalo se a vše šlape jako hodinky. Fungovala i distribuce autentizačních údajů Finanční správou. Zafungovali dodavatelé pokladních řešení, tedy faktor zcela mimo kontrolu státu. Ano, bez odvahy současné vlády bychom stále patřili k té menšině států EU, která ještě evidenci tržeb nemá.

Pomoc - jako pomoc většině podnikatelů, kteří hráli fér. Vyslechla jsem si od nich mnoho příběhů o tom, jak jim likviduje jejich podnikání někdo, kdo například zcela v nesouladu s realitou není plátce DPH a účtuje tak zákazníkům o pětinu nižší ceny. Co potom zoufalému podnikateli zbývá? Začne gumovat své příjmy také. A začarovaný kruh se uzavírá. Pro lidi, kteří dnes začínají podnikat, je zcela normální řídit své finance použitím elektronické pokladny. A je pro ně také normální započítat si daně do svého byznys plánu. V takové situaci by neměli být v nevýhodě vůči těm, kteří v tom "umí chodit". A daně se přece jen platí s menší nechutí, pokud víte, že je platí i vaše konkurence. Elektronická evidence tržeb má svůj smysl. A přestože její odpůrci byli slyšet více, věřím tomu, že většina podnikatelů EET vždy tiše podporovala. Protože ačkoliv její zavedení nebylo zadarmo, její přínosy pro podnikatele se nedají penězi vyvážit. Jde tady o něco víc, než jen výběr daní. Jde o to ukázat, že od teď se hraje podle pravidel.

Alena Schillerová
náměstkyně ministra financí pro daně a cla

http://www.etrzby.cz/cs/zajimavosti_A-Schillerova-Byznys-chvali-EET-Proc-asi
* * *

Alena Schillerová: Mají mít zrakově postižení výjimku z EET?

…Již dnes si ale podle mého názoru velký obdiv a respekt zaslouží fakt, že nevidomí nelpěli na automatické výjimce, ale aktivně přicházeli s nápady, jak se s evidencí tržeb ve své komunitě vypořádat. Přála bych si, aby se na to nezapomínalo.

J.Š. 27.11.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.89 (9 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)