Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Cesta z Washingtonu do Arlingtonu po silnici dálničního typu uplyne velice rychle. Skoro se zdá, že Arlington je okrajovou čtvrtí hlavního města Spojených států amerických. Ve skutečnosti tomu tak není. Arlington už patří do Virginie.

Co znamená pro každého Čecha vyšehradský Slavín, to pro Američana představuje Národní hřbitov Arlington. Je tu však podstatný rozdíl. Zatím co na Vyšehradě jsou pochováni spisovatelé, básníci, hudební skladatelé, divadelní umělci, vědci a přední průmyslníci, prostě řečeno česká inteligence, na Arlingtonském hřbitově jsou pochováni stateční vojáci, kteří obětovali své životy za americkou svobodu a demokracii od doby občanské války Severu proti Jihu, až po válku v Perském zálivu v posledním desetiletí a jistě zde budou pochováni i někteří vojáci, kteří zahynuli v letošním roce v Iráku a Afganistánu.. Přesvědčí vás o tom před vstupem na hřbitov sousoší čety vojáků, kteří na symbolicky dobytém území či ostrově vztyčují žerď s americkou vlajkou.

Na přání amerického národa se stal Národní hřbitov posledním odpočinkem prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho / 1961 - 1963 /, jeho manželky a bratra, senátora Roberta F. Kennedyho. Oba zavraždění bratři se stali symbolem bojovníků proti zlobě a nenávisti jednotlivců nebo skupin, pro které jsou atentáty vůči ideovým odpůrcům jediným argumentem.

Životní krédo prezidenta Kennedyho bylo vyryto do mramoru, který je umístěn na opačné straně jeho hrobu. Jeho překlad zní: „A tak moji Američané, neptejte se, co vaše země může udělat pro vás, ale co vy můžete vykonat pro svou zemi. Občané světa, neptejte se , co Amerika bude dělat pro vás, ale co společně můžeme udělat pro svobodu člověka.“

Kromě prezidenta Kennedyho byl zde v roce 1930 pohřben americký prezident William Howard Taft / 1909 - 1913 /, který nepatřil k výrazným prezidentům USA. Prosté hroby těchto světoznámých mužů ostře kontrastují s impozantními hrobkami a mauzolei různých dobových velmožů jinde ve světě, jejichž věhlas mnohdy nepřesáhl ani hranice jimi ovládané země. Nic z toho na Národním hřbitově v Arlingtonu neuvidíte.

Pod prostým náhrobkem spí svůj věčný sen admirál USA Richard Evelyn Byrd, známý polární cestovatel. Jako první člověk přeletěl v roce 1926 severní pól a v roce 1929 pól jižní. Vedl vědecké výpravy do jihopolárních oblastí, z nichž nejznámější a nejpočetnější byla v roce 1947. S vojenskými jednotkami tehdy prošel napříč Antarktidou a dobyl jižní pól s nejpočetnější výpravou, jaká kdy tento světadíl navštívila.

Je zde symbolicky pochována posádka amerického raketoplánu Challenger, který po odstartování z mysu Canaveral explodoval nad mořem. Prostý pomníček s kovovým reliéfem tváří 5 astronautů a 2 astronautek připomíná tuto tragédii dobyvatelů kosmického prostoru.

Jsou zde pohřbeni prostí hrdinové první i druhé světové války, války v Koreji a ve Vietnamu. Po hřbitově můžete chodit celé hodiny, vyžaduje to však dobrou znalost dějin USA, abyste jednotlivé válečné hrdiny mohli historicky správně zařadit.

Celému hřbitovu pak vévodí hrob Neznámého vojína, u kterého se každou hodinu za zvuků vojenské polnice střídá čestná stráž. Podle získaných informací je neznámý vojín indiánského původu. V budově, která stojí v pozadí hrobu Neznámého vojína, je uložena pamětní kniha, do které se zapisují vzácné návštěvy z celého světa. Podle zápisu navštívil Arlingtonský hřbitov i náš prezident Václav Havel. V místnosti jsou uloženy vzácné relikvie věnované americkému národu významnými osobnostmi světa u příležitosti uctění památky Neznámého vojína.

Všude se shledáte s tichem a pietou, s kterou početní návštěvníci procházejí hřbitovem. Jen častý hukot letadel z waschingtonského letiště a vzdálený hlas lodních sirén z historické řeky Potomac vám připomene, že za zdmi Národního hřbitova probíhá bohatý život svobodné americké země, pro kterou zde pochovaní vojáci obětovali to nejdražší - svůj vlastní život.

 

Josef Hůrka

19.4.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)