Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN CP chyby 140518Níže vypovídající ukázky z rozhovoru premiéra Babiše pro deníky PRÁVO a LN ze dne 3.2.2018. Neškodí si je připomínat s ohledem na současné dění na politické scéně. Nikoho nepřekvapuje, že premiér v kauze Čapí hnízdo nebyl stále Babis a Ryanodsouzen, když jsou „důkazy tak jasné“, jak stále slyšíme. Obvinění ostatních jsou zrušena a žalobce vytýká PČR chyby – viz vlevo LN 14.5.2018. Kdy skončí opakování scénářů z minulosti, kdy PČR nesloužila zákonnosti, ale politickým zájmům zkorumpovaných politiků a jejich stran?!

… Pan Bělobrádek za celé čtyři roky nebyl schopen prosadit jedi­ný zákon, v Radě pro výzkum, vývoj a inovace neudělal téměř nic, zato tam měl obrovský aparát a do všeho mluvil a na všechno měl názor. Ale je pravda, že kdy­by ve vládě nebyl, tak by jeho ne­přítomnost kabinet moc nepocítil. To, co pan Bělobrádek navrhu­je, je nesmysl. Vlastně říká, že premiérem může být skoro kdo­koli. V minulosti to tak bylo, Špidla, Nečas, Sobotka... Pak to ale podle toho také vypadalo. Premi­ér by měl být schopný lídr, který má vizi, řeší program, nepolitikaří, ale honí ministry, aby makali. … Ale vy jste je tady po revoluci legitimizovali. Kdo spolupracoval první s komunisty? Václav Havel, díky nim se stal prezidentem. Kdo druhý? Václav Klaus, taky se díky nim stal prezidentem. A Paroubek a Kalousek. Všichni a pořád. Buď jste je měli hned zrušit, nebo teď nemůžete říkat, že ti lidi, kteří je volili, jsou méněcenní. Strana nebyla zrušena, a pokud vím, je demokratická. …

Já se nehádám. Jsem předseda vlády a dělám věci, které nikdo předtím nedělal. Stranický premiér vždy kryl svoje straníky, i když dělali negativní věci. Já to nedělám, jsem objektivní a měřím každému stejným metrem. … Nejlepší by bylo, kdyby nás v parlamentu tolerovali všichni, oni by diskutovali a my odmakali programové prohlášení vlády. … Proč s námi demokratické strany nejednají seriózně? Oni nás tam tlačí, oni říkají, že s námi nebudou jednat, že stejně patříme ke KSČM a SPD. Ale s kým máme jednat, když ODS s námi jednat nechce? Bohužel, oni tu situaci vytvářejí. … Zeptejte se jich, proč mají jediný program, a sice že je Babiš nepřijatelný. Od voleb nic jiného neřeší. Podívejte na Piráty, já myslel, že s námi budou na jedné lodi. A Ivan Bartoš s Jakubem Michálkem jsou úplně jako Kalousek. A Jan Farský s Petrem Gazdíkem ze STAN. Všichni stejní noví Kalouskové. Nepochopili, že to nefunguje, tak jim držím palce. … Jen se ptám, jak je možné, že minulý rok bylo přes tisíc případů, kdy soudy osvobodily trestně stíhané. … Nevím, ale vzkaz pana Chovance nebyl seriózní. Nebudu sjezd ČSSD víc komentovat, ani kandidáty na jejich předsedu. Sociální demokraté byli za všemi aférami Babiše, oni za tím stáli. Oni vůbec nepochopili, že s Babišem, který už v životě něco vytvořil, který měl na ministerstvu financí nejlepší výsledky, mohou něco vytvořit. Díky tomu máme respekt v celé Evropě. Jeden premiér mi řekl: „Všichni jsme čekali na tvoje vystoupení na Evropské radě. A potom mi ostatní volali a ptali se: To je pravda, co říkal Babiš? Oni mají přebytkový rozpočet, jeden z nejmenších dluhů, nejnižší nezaměstnanost? To je super.“ Kdyby byli sociální demokrati normální, mohli jsme my mít třicet procent, oni dvacet a mohli jsme jet dál. ..

* * *

Babiš: Chci důvěru do května, pak už zbývají jen nové volby

Myslíte si, že se domluvíte se soc. dem., i když si za předsedu zvolí Milana Chovance, se kterým odmítáte jít do vlády a on odmítá jít do vlády s trest­ně stíhaným člověkem?

Já nebudu s ním, on nechce se mnou. Tak fajn. Hlavně nechápu, proč tam Chovanec ještě je. Být jím, tak bych dávno rezignoval, kdybych dovedl ČSSD společně se Sobotkou a Zaorálkem do to­tální katastrofy, jako to udělal on. Všichni tři měli jít do privátní sfé­ry, a ne se nechávat dál živit z pe­něz daňových poplatníků.

Jenže prezident naznačil, | že by nejraději viděl vládu soc. dem. a ANO opírající se o pod­poru komunistů. Co vy na to?

Prezident naši koaliční vládu se soc. dem. nezažij jinak by tak mluvit nemohl. S ČSSD jsme byli ve vládě čtyři roky a máme s ní ty nejhorší zkušenosti. To oni stáli za všemi aférami proti nám a pak mě vyhodili z vlády.

Co si myslíte o návrhu j předsedy KDU-ČSL Pavla Bě- i lobrádka oživit minulou koalici I bez předsedů stran?

Pan Bělobrádek za celé čtyři roky nebyl schopen prosadit jedi­ný zákon, v Radě pro výzkum, vývoj a inovace neudělal téměř nic, zato tam měl obrovský aparát a do všeho mluvil a na všechno měl názor. Ale je pravda, že kdy­by ve vládě nebyl, tak by jeho ne­přítomnost kabinet moc nepocítil. To, co pan Bělobrádek navrhu­je, je nesmysl. Vlastně říká, že premiérem může být skoro kdo­koli. V minulosti to tak bylo, Špidla, Nečas, Sobotka... Pak to ale podle toho také vypadalo. Premi­ér by měl být schopný lídr, který má vizi, řeší program, nepolitikaří, ale honí ministry, aby makali.

Jelikož ostatní strany nechtějí s vámi do vlády, tak s kým kromě soc. dem. , KSČM a okamurovců počítáte?

Než bude sjezd ČSSD, tak budeme dál vyjednávat s KSČM a SPD a zkusíme možná oslovit i jiné strany, jestli třeba nezměni­ly po prezidentské volbě názor. Bavil jsem se s některými zá­stupci STAN, kteří mají jiný po­hled než jejich předsednictvo, a nebyli by proti toleranci za něja­kých programových podmínek. Možná i někteří členové ODS a ČSSD by mohli změnit názor. S TOP 09 a piráty je marné mlu­vit, zvlášť piráti s námi nechtějí vůbec jednat, jen štěkají a kritizu­jí. Nemají seriózní zájem něco tvořit, ale jen bořit.

Čím byste lidi přesvědčil, že naše místo je v EU, a ne mi­mo Unii?

Do EU patříme, protože 90 procent našeho exportu míří do Evropy a protože 85 procent investorů je z Unie. Dostali jsme z evropských rozpočtů stovky mi­liard korun. To ale neznamená, že tam bu­deme páté kolo u vozu a že nebu­deme aktivní, nebudeme přichá­zet s návrhy a nebudeme přesvěd­čovat ostatní země o našich názorech a strategii. Chceme mít zásadní vliv na volbu příštího předsedy Ev­ropské komise, chceme^ aby hlav­ní slovo měli v EU prezidenti a premiéři členských zemí, ne mi­nistři, a chceme mít zásadní vliv na to, kam u nás půjdou peníze z eurofondů.

Vezměte si, že v letech 2014- 2020 máme 22 procent evrop­ských fondů alokovaných na soci­ální problematiku, přičemž nejnovější čísla o nezaměstnanosti jsou 2,4 procenta. To se dojedná­valo v době, kdy nezaměstnanost byla přes devět procent. Přitom potřebujeme investovat do obno­vy památek a do infrastruktury obcí a měst.

To, že dostáváme z EU peníze, je sice pěkné, ale nikdo nebere v potaz, že ročně z ČR na divi­dendách odteče skoro 10 miliard eur. To je víc než všechny platy státních zaměstnanců a skoro ja­ko ve zdravotnictví, které nás sto­jí každý rok 300 miliard korun. Musíme si vyjednat peníze z fon­dů EU, na co chceme my.

Zvažuji, zda by nebylo dobré proměnit Státní fond rozvoje byd­lení na nějaký národní investiční fond, kam bychom mohli načer­pat peníze z EU, a zřídit progra­my pro obce, které by tím finan­covaly školy, sociální bydlení, sportovní infrastrukturu, kulturní památky, silnice a chodníky.

 

Celý rozhovor v deníku PRÁVO ze dne 3.2.2018

* * *

Vláda je rodinná firma. A já jsem hlava rodiny

Při pohledu na Zemanovo vítězné pódium nejednoho pozorovatele napadlo, že to bude hradní skupina, která ponese reálný vliv. Nebudete teď jejich loutkou?

To určitě ne. (smích) Nejsem ničí loutka, maximálně loutka mých dětí nebo manželky.

Když teď přijde Zeman s návrhem, abyste do vlády vzal jeho spojence, co uděláte?

Hrad po mně nikoho nechce. Pro mě je Hradem pan prezident a ten mi nerozkazuje, koho mám dát do vlády.

Představte si, že Hradu nevyhovíte v nějakém personálním přání. Prezident si vezme do ruky zprávu OLAF a řekne vám: „Milý Andreji, zrovna si čtu ve zprávě OLAF, která zmiňuje docela silná podezření.“ Co mu pak na to řeknete?

Prosím vás, dejte mi pokoj s OLAF. Moje bývalá firma k tomu napsala dopis a stanovisko šéfovi tohoto úřadu, stěžujeme si u evropského ombudsmana a jedna ze stíhaných osob podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Tak si to přečtěte.

Důležité především je, že tu v České republice běží trestní řízení, které se případem zabývá.

Jednotlivé orgány od sebe opisovaly, OLAF citoval z auditu udavače, který podal anonym a celou aféru spustil – a v Bruselu lobboval proti mně.

I když někdo podá anonymní trestní oznámení, neznamená to přece, že takový člověk koná špatně – to je občanská povinnost, pokud má podezření.

Daný člověk (míněn Lukáš Wagenknecht, kterého si Babiš přivedl jako náměstka pro audit a který dříve působil v interním auditu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy – pozn. red.) pracoval v ROP Střední Čechy, když se dotace přidělovala. Když jsem mu poděkoval na ministerstvu za spolupráci, začal mě permanentně udávat. Dneska pracuje pro vaši kolegyni novinářku, která asi celý život stráví v nenávisti vůči mně.

Jak víte, že za pět let ho budete mít?

Pan prezident neměl za stávající politické situace soupeře.

Ministr zahraničí Martin Stropnický se ale netvářil, že by mu myšlenka kandidatury na Hrad byla cizí.

Mně to nikdy neřekl. Jemným signálům nerozumím. Tak mi měl říct jasně, že chce kandidovat, odmaká to v terénu s kontaktní kampaní a požádá o podporu.

Otázkou je, proč pak máme přímou volbu.

Je dobře, že máme přímou demokracii. Je to lepší, než když si poslanci a senátoři dávají úplatek. Vzpomeňte si na rozhovor v roce 2008 mezi kmotry. Lidi při jejich volbě nikdo nezkorumpuje. Účast 66 procent byla super.

Naznačil vám některý z evropských politiků, že by se jim nelíbilo, kdyby se do vlády vrátili po třiceti letech komunisté?

Nevrátí se do vlády. Nebudou ve vládě.

I tím, že byste o KSČM svoji vládu opřel, byste ji do jisté míry legitimizoval. Strana by se dostala k vlivu, měla by záruky, že si prosadí část programu.

Ale vy jste je tady po revoluci legitimizovali. Kdo spolupracoval první s komunisty? Václav Havel, díky nim se stal prezidentem. Kdo druhý? Václav Klaus, taky se díky nim stal prezidentem. A Paroubek a Kalousek. Všichni a pořád. Buď jste je měli hned zrušit, nebo teď nemůžete říkat, že ti lidi, kteří je volili, jsou méněcenní. Strana nebyla zrušena, a pokud vím, je demokratická.

Je v tom pořád tabu, které nikdo nepřekročil – spolupracovat s KSČM na vládní úrovni.

Kalousek to překročil.

Nepřekročil. Jednal, ale spolupráce se nedohodla. Nikdy na to nedošlo. Opravdu v tomto ohledu chcete být první?

Já stále čekám, že tradiční demokratické strany změní názor.

Ty už říkaly, jaké mají podmínky. Lidovci nyní zopakovali svou nabídku, že by mohla vzniknout koalice ANO, ČSSD a KDU a že ve vládě nebude předseda žádné z těchto stran.

To říkají proto, že nechtějí, aby byl ve vládě Babiš. Proč nám to říkají, proč nám mluví do hnutí? Já taky neříkám, že Bělobrádek i Chovanec už měli dávno odstoupit, protože totálně projeli volby. Dobře, já to nechám na nich, jen říkám, že snaha oddělit Babiše od hnutí ANO nefunguje. Dívám se, že nepochopili, že Antibabiš nefunguje. Dělali to před volbami, dělají to po nich, udělal to pan Drahoš a stále to nefunguje. Proč to dělají? Já to nechápu.

Vy si neumíte představit, že by pro ně bylo principiální, že nechtějí být ve vládě s trestně stíhaným člověkem?

Je to účelové trestní stíhání.

Kterou z variant, jež jsou myslitelné v rámci sehnání důvěry pro vládu, byste upřednostňoval? A neříkejte většinový volební systém, ten nemáme.

Ale to je velká škoda, velká chyba Václava Havla. Kolébka demokracie Amerika to má. Tady byla čtyři roky koaliční vláda…

Která byla úspěšná.

Byla tak úspěšná, že mě z ní nakonec premiér vyhodil, protože ČSSD vůbec nepochopila, že s Babišem bude úspěšná.

Koho preferujete jako partnera pro získání důvěry?

To je jedno, co já preferuju, potřebujeme stabilní vládu na čtyři roky a dostat šanci ukázat lidem jiný styl vládnutí.

Není to jedno, něco to o vás vypovídá.

Dobře víte, že preferuju menšinovou vládu. Není v ní žádný resortismus, nikdo se nehádá, nikdo netweetuje během jednání vlády, nikdo se nepředhání, aby jako první řekl, že něco schválil, nikdo nechodí z vlády rychle mezi novináře, aby to prodal první.

Ministr průmyslu Tomáš Hüner oznámil, že podepíše dodatek k memorandu o lithiu, vy mu to pak zarazíte.

Já jsem předseda vlády a mám za ni odpovědnost. A já jsem mu dal úkol, že má předložit na vládu právní analýzu, a on ho nesplnil. Respektive ho splnil až po zbytečném mediálním prohlášení.

Vy jste mu dal úkol?

Ano, úkol. Budete říkat, že vláda rozhoduje ve sboru, ale já to řídím jako rodinnou firmu a já jsem hlava té rodiny. Sněmovna nás zavázala, co máme dělat, a on nesplnil zadání.

Vzdálili jsme se od toho, že vaši ministři se také hádají.

Já se nehádám. Jsem předseda vlády a dělám věci, které nikdo předtím nedělal. Stranický premiér vždy kryl svoje straníky, i když dělali negativní věci. Já to nedělám, jsem objektivní a měřím každému stejným metrem.

Pořád jste neřekl, o čí důvěru se chce ANO opřít.

Nejlepší by bylo, kdyby nás v parlamentu tolerovali všichni, oni by diskutovali a my odmakali programové prohlášení vlády.

Vzešli jste z voleb a jste politická vláda, nemůžete očekávat, že si budou ostatní vyzobávat z programů, co by vám dali ke splnění úkolu.

Ale to je velká škoda, my bychom jim ten program rádi plnili.

K čemu by pak ty ostatní politické strany byly?

Ony si ve sněmovně vystačí samy.

To vy byste si zjevně vystačil sám.

Já budu rád zaměstnanec sněmovny, státní úředník, který splní program, jaký je potřeba pro lidi.

Vy nepředpokládáte, že by ČSSD chtěla přímo do vlády?

Určitě o tom můžeme diskutovat. Pokud budou mít seriózní představy. To bylo absolutně nepřijatelné politické vyjádření, co řekl Chovanec. Když řekne, že chtějí mít spravedlnost, finance a vnitro kvůli Čapímu hnízdu, co tím míní? Že tyto resorty na to mají vliv. Takže on stál za Čapím hnízdem, nebo co mi tím chce říct? To mi ukazuje svaly?

Co jsou seriózní představy?

Nevím, ale vzkaz pana Chovance nebyl seriózní. Nebudu sjezd ČSSD víc komentovat, ani kandidáty na jejich předsedu. Sociální demokraté byli za všemi aférami Babiše, oni za tím stáli. Oni vůbec nepochopili, že s Babišem, který už v životě něco vytvořil, který měl na ministerstvu financí nejlepší výsledky, mohou něco vytvořit. Díky tomu máme respekt v celé Evropě. Jeden premiér mi řekl: „Všichni jsme čekali na tvoje vystoupení na Evropské radě. A potom mi ostatní volali a ptali se: To je pravda, co říkal Babiš? Oni mají přebytkový rozpočet, jeden z nejmenších dluhů, nejnižší nezaměstnanost? To je super.“ Kdyby byli sociální demokrati normální, mohli jsme my mít třicet procent, oni dvacet a mohli jsme jet dál.

Pokud sjezd rozhodne, že je nepřijatelné jít s trestně stíhaným do vlády, nebude vám žinantní opřít se o SPD a KSČM?

Já to nevím. Tak se domluvme na předčasných volbách v říjnu.

Snesl byste takovou vládu?

Zase mě někam tlačíte, i když vám k tomu nic neřeknu. Proč s námi demokratické strany nejednají seriózně? Oni nás tam tlačí, oni říkají, že s námi nebudou jednat, že stejně patříme ke KSČM a SPD. Ale s kým máme jednat, když ODS s námi jednat nechce? Bohužel, oni tu situaci vytvářejí.

Do něčeho se přece člověk už natlačit nenechá.

Já říkám, že pokud jednáme o nějaké toleranci, neznamená to, i kdyby to nastalo, že KSČM nebo SPD budou mít nějaký vliv na naše vládnutí.

Budou vás držet v šachu svými hlasy.

Nikde není napsáno, že budeme všechno schvalovat s těmi, kdo by nám umožnili vznik. Jak jsem pochopil, SPD a KSČM jsou ochotny umožnit vznik naší vlády za podmínky, že část jejich programu, která je totožná s naším, bude společně prosazena. Ale to neznamená, že budou hlasovat pro všechny naše zákony.

Jak chcete schválit státní rozpočet bez pevné domluvy?

Musíme ho postavit tak, že se bude líbit všem.

To nejde. Jak skloubíte představy ODS a KSČM?

Už je kloubím.

Kdo jsou ti my, kteří to ministrům řeknou?

My je premiér a ministryně financí. My řekneme: Tady máte 160 miliard nespotřebovaných nároků, co jste si naškudlili a neutratili. Buď ukažte, co s tím uděláte, nebo vám to zrušíme a ušetříme. Skončí resortismus a budeme mít centrální autoritu na IT, na digitalizaci. Mohli bychom udělat megafond národních dotací, z něhož by se financovaly investice tam, kde je převis. Nedáváme dost obcím na opravy chodníků, na obnovu kulturních památek, pro kapacity škol, investice do sportu. A konečně budeme Bruselu říkat, že nám mají dát v nynějším dotačním období 550 miliard a že si chceme sami rozhodnout, nač peníze použijeme. Brusel pořád mluví o růstu, to je pak vyšší výběr daní, lepší rozpočet a nízký dluh. My chceme růst a to znamená investice. Ne program pro chůvy v Praze, který se nečerpá. Jsme na tom dobře a můžeme do věcí zásadně mluvit, na úrovni premiérů máme mít slovo, ne si nechat nařizovat, kam dát peníze.

Pro Die Welt jste nyní uvedl, že tématu migrace se vČesku chopila především pravicově extremistická strana. Tak jste nazval SPD?

Pravicově nevím, ale extremistickou ano. Česká média ji tak nazývají, tak to po vás opakuju.

A pořád vám nevadí opřít svoji vládu o stranu, o které jste sám řekl, že je extremistická?

Když budeme ve vládě, zabráníme extremistickým vlivům. Přesvědčíme lidi, že evropský projekt našim občanům garantuje v Evropě mír, je to projekt pro lidi. Vy jste nezažili, když my jsme občas dostali povolení vycestovat z komunistického státu do zahraničí a čekali jsme na hranici. To přece nechceme, vrátit se do takových časů, kdy bylo na hranici s Rakouskem a Německem kontrolováno každé auto a každé kupé ve vlaku. Chceme v Evropě bojovat o čtyři základní svobody, a proto říkáme, že celý kontinent má být Schengen, musí se bojovat proti pašerákům lidí a hlavní slovo mají mít prezidenti a premiéři členských zemí. Ne komise, ne pár velkých zemí, které nás pak přehlasují.

Nebojovalo by se vám za lepší domácí popularizaci evropského projektu pohodlněji, kdybyste neměl vládu založenou na toleranci stran, které chtějí z EU vystupovat?

Ale ano, tak přesvědčte demokratické strany.

Ne, my nejsme pověření sestavením vlády.

Zeptejte se jich, proč mají jediný program, a sice že je Babiš nepřijatelný. Od voleb nic jiného neřeší. Podívejte na Piráty, já myslel, že s námi budou na jedné lodi. A Ivan Bartoš s Jakubem Michálkem jsou úplně jako Kalousek. A Jan Farský s Petrem Gazdíkem ze STAN. Všichni stejní noví Kalouskové. Nepochopili, že to nefunguje, tak jim držím palce.

Nepoužíváte vy Kalouska stejně jako oni vás?

Kalouska už neřeším. Ani si nevzpomenu, jestli Kalousek mluvil o mé rodině. Jeho nástupci ano.

Kdo jiný než premiér má takové podezření řešit?

Jen se ptám, jak je možné, že minulý rok bylo přes tisíc případů, kdy soudy osvobodily trestně stíhané. Hlavou mi neustále vrtá případ Věry Jourové, kterou zatkla policie na letišti, byla ve vězení a následně vysoudila milionové odškodné. Nebo kauza Aleny Vitáskové, kterou chtěl prvoinstanční soud poslat na 8,5 let do vězení. To byly pravděpodobně účelové kauzy a jsou to věci, které by se neměly stávat.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že o objednávání trestního stíhání nemá důkazy. Vy je máte?

Důkazy nemám, ale vím, že to tak v řadě případů je. Víc lidí mi napsalo o svých případech.

Můžete si jako premiér dovolit vyjadřovat takové pocity, které útočí na jeden z pilířů českého státu?

Byl jsem v pozici Andreje Babiše, který se obhajoval, vysvětloval a bránil se účelové kauze. Kdybychom před volbami nebyli favoritem, policie by počkala na zahájení stíhání až po volbách. Jenže před volbami se hnutí ANO báli, a tak po nás vystartovali. Čapí hnízdo není žádný podvod. Byly projekty, které měly anonymní akcionáře, v Čechách jich bylo 136 za 3,4 miliardy korun, v Evropě tisíce.

Měly by se teď zkontrolovat všechny projekty z daného dotačního období, kde se vyskytly anonymní akcie?

Proč? To se mělo kontrolovat v době, kdy se přidělovaly dotace. Tehdy byly kontroly silné. I zpráva OLAF kritizovala špatně nastavený systém, což není můj problém. Nevidím důvod, proč by moje rodina nemohla podnikat.

Vyšetřovatelé Čapího hnízda se nově zabývají způsobem financování farmy. Zjistili, že z Agrofertu farma v období let 2009 až 2013 získala přes 300 milionů za reklamu. Agrofert si na základě toho snížil daňový základ. Můžete zaručit, že reklama skutečně proběhla a nešlo o daňovou optimalizaci?

Nebudu to s vámi řešit, vyjádřil jsem se už asi stokrát, na všechno už znáte odpověď.

Na tuto otázku nikoliv.

Vše se vyšetřuje, nic nebudu komentovat. Nic nezákonného se určitě nestalo. Agrofert je moje bývalá firma a k Čapímu hnízdu už jsem řekl vše, co jsem mohl.

 

Celý rozhovor ze dne 3.2.2018 ZDE

* * *

Andrej Babiš provází Čapím hnízdem ...

 

J.Š.15.5.2018

* * *

* * *

P.S.

Členové vlády mají po odchodu nárok na auto s řidičem po dobu 3 měsíců. Rekordmanem byl ministr a předseda KDÚ-ČSL Pavel Bělobrádek. Najezdil téměř 27.000 km, což odpovídá cca denně 250 km a 4 hod. za volantem. K dispozici měl navíc dvě auta. Telefon na dotazy novinářů nezvedá. Klasický lidovec – plná ústa morálky, ale sám se chová, však víte jako co…

J.Š.23.5.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)