Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SDL CZ StatiČT 12.2.2019: FOCUS Václava Moravce na téma „Potíže s naší historií“

Kdo vlastní minulost, ten vlastní i budoucnost. Jak zacházíme s dějinami naší země? Které historické události nejvíc utrpěly pokřiveným výkladem? A kdo má právo hodnotit historii?  Besedovali historik Oldřich Tůma, politoložka Adéla Gjuričová, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, publicista Pavel Kosatík a režisér Jiří Strach. Byla to opatrná diskuse, ale pozitivní posun ve vztahu k naší minulosti, přiznat si pravdu, byl zřejmý. Nicméně k debatě o naší minulosti -Stoleté oslavy, aneb odkaz „Palackého mozku“ dvěma pohrobkům ČSR stále živý – měla tato debata hodně daleko. ČT ji bohužel nepřenášela…

Doporučuji vystoupení mladého studenta od 1:42:15 hod. Vskutku svěží vítr svobodného, nezávislého člověka, který sklidil zasloužený potlesk. Takové debaty jsou třeba, hlavně zapojením obecenstva, které nemá být jen moderátorem vyzýváno k otázkám, ale měli by je klást studentům především panelisté sami. Potom teprve je to zajímává, živá diskuse a ne pouhá sebepresentace panelistů, jejich názorů, bez skutečných názorových střetů, které jsou kořením každé skutečné debaty a která má podstatně jiný výstup a dopad.

Jako panelista bych položil studentům otázku: Jsou Češi národ? Pokud ano, co jsou potom Moravané, Slezané, Němci, Romové a další? Podřadní Češi? Nikoliv, jsou to etnika, která dohromady po staletí tvořila národ Bohemianů různého etnického původu. Každé etnikum přispívalo tím nejlepším a společně se tlumilo to horší.

Jen připomenu např.: největší Čech Karel IV., otec vlasti, měl za otce francouzského Němce, u popravených  27 „českých“ pánů - u dvou třetin z nich - kolovala v jejich žilách i německá krev. Z řad českých Němců pocházelo 10 nositelů Nobelovy ceny, naučili nás práci, hudbě, řemeslům. Stavitel Katedrály sv. Víta Petr Parléř se jmenoval Petr Parler. Čeští Němci tvrdou prací učinili z původní džungle kvetoucí Sudety, jak hospodářsky, tak kulturně. Všichni byli hrdí Bohemianové.

„Odměnili“ jsme se jim barbarským vyhnáním, okradením o vše, kdy jich při násilném odsunu zahynulo 270.000. Přitom u nás válka nebyla, na rozdíl od Francie, kde si hlasováním své Němce ponechali. Dnes je Alsasko-Lotrinsko kvetoucí symbiózou francouzské a německé kultury, zatímco do našich Sudet se navrátila džungle…

Chceme-li patřit mezi vyspělé, kulturní národy, musíme se napřed vypořádat se svoji minulostí, včetně komunistické, tak jako to dokázali Němci se svoji nacistickou minulostí. Je smutné, že naši studenti vědí o zločinech nacismu, i díky takřka dennodenním pořadům ČT, mnohem více, než o zločinech komunismu, které jsou realativizovány, nebo vysílány pozdě večer či v jiných méně sledovaných vysílacích časech.

 

Jan Šinágl, 13.2.2019      

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)