Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Eva Urbanová, Jan Zahradil, Miloš Zeman, Petr Kellner - Bravo Gretě Thunberg a Papeži Františkovi!

Eva Urbanová: „Já jsem s panem Hansenem vyšla velice příjemně. Chová se ke mně dobře, ale zatím mě nepřesvědčil, že mu mám věřit.“ Nevěří nikomu dokud ji nepřesvědčí? Nepřipouští naději, chce jistotu předem? Jak malé, ustrašené, provinciální, české. „Národní divadlo bylo postaveno Čechy, za české peníze a pro českou věc. Prostě mi vadí, že s panem Hansenem mohu mluvit jen německy a anglicky.“  Prostý lid nedal na Národní divadlo takřka nic, nejvíce přispěl císař František Josef I., česká a německá šlechta, jak dokazuje archiv Národního divadla. Pokud takto mluví a jedná osoba, která poznala celý svět, bude mít její chování asi mnohem hlubší příčiny – mám problém, jdu si stěžovat… Bohužel není ojedinělou, která je nám dávána za vzor, při vší úctě k jejímu pěveckému umění. Charakterově ji lze zařadit ke Karlu Gottovi. Měla zřejmě štěstí, že svoji kariéru začala až v roce 1987 v Plzni…

Jan Zahradil: „Ministra Petříčka opravdu považuji za prodlouženou ruku pražské organizace ČSSD. Nikdy neprošel žádným volebním testem s výjimkou komunálních voleb, kde zkrachoval. Takže na ministerstvo ho dosadil Poche jako nějakého protekčního spratka.” Vyjadřovací formy často vypovídají mnohem více o jejím autorovi než o tom, komu jsou určeny. Na VŠCHT v Praze dostudoval Zahradil jen s protekcí své maminky. Není divu, že se umí uživit jen v politice...

Greta Thunberg:

Ochrana klimatu musí být priorita. Čas, kdy jsme se mohli jenom dívat, jak politici nic nedělají, už dávno vypršel. „Takže, vy všichni: Je čas na občanskou neposlušnost. Je čas na rebelii.”

Za kritiku stála Thunbergová českému prezidentovi Miloši Zemanovi i třeba Václavu Klausovi mladšímu. První z nich ji označil za hysterku, která burcuje děti jako dřív ti, co verbovali dětské křižáky. Druhý pak za puberťačku „s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami“, která nemá co mluvit do toho, jak vypadá evropská politika. Tyhle námitky Greta zná. A obvykle je odmávne prostým konstatováním typu: „Starší generace tu způsobily nepořádek, který nyní musíme uklízet a v němž musíme žít.“ 

Vděku se od ní ovšem nedočkají ani politici, kteří jí tleskají. Jak řekla třeba letos v dubnu během demonstrace v Římě: „Nestačí, když nám politici říkají, že nás a náš zápal obdivují. My mladí naléháme, aby s tím hned něco udělali… My jsme tuto krizi nezpůsobili. My jsme se narodili do této krize, z níž se nehledá žádné východisko.”

Papež František: „Bůh ti žehnej. Jen pokračuj v díle. Jen do toho, jen dál.“

P.S.

Petr Kellner, nejbohatší Čech, se vyjádřil, že se nevměšuje do politiky? Co by asi byla politika bez peněz? Málokdo si může dovolit vozit prezidenta země ve svém tryskovém letadle, navíc v Číně? O Petru Kellnerovi se říká, že ho stvořil Václav Klaus. Měl také dosadit Petra Dvořáka do funkce ředitele TV NOVA a později do funkce gen. řed. ČT? Údajně měl mít zájem o pozemky ČT na Kavčích horách? Skutečná politika se dělá penězi. Občan volič volí jen ty nejnižší, poslušné hráče, při vší úctě k těm několika poctivým občanům zákonodárcům, sloužícím zájmu země.

Stále častěji vzpomínám na slova mého táty z konce roku 89: „Nemají lidi, místa obsadí časem stejní.“ Stále platíme a budeme platit za mnohagenerační ztrátu elit.

 

Jan Šinágl, 30.7.2019

* * *

Jak neztratit víru v demokracii

* * *

STEM: Nadpoloviční většina Čechů je nespokojena s prací soudů

S úrovní práce českých soudů a státních zastupitelství je nespokojena mírně nadpoloviční většina českých občanů. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM. Podle něj třetina lidí by přivítala radikální reformu soudního systému. Většina občanů takovou reformu sice odmítá, ale přesto se domnívá, že je třeba pracovat na zlepšení fungování justice. S prací soudů a státních zastupitelství jsou více spokojeni mladí lidé, naopak mezi lidmi staršími 60 let převažuje nespokojenost. Z rozdílů podle sociálního postavení je patrná častější nespokojenost s prací soudů a prokuratury mezi podnikateli a živnostníky. "Spokojenost či nespokojenost s prací justičních orgánů je součástí obecnějšího postoje k dění ve společnosti. To znamená, že lidé, kteří jsou spokojeni s fungováním demokracie v naší zemi nebo s aktuální politickou situací nebo se domnívají, že vývoj u nás jde správným směrem, jsou také významně častěji spokojeni s prací soudů a státních zastupitelství než lidé, kteří jsou k situaci v naší zemi kritičtí," uvedli autoři průzkumu. ČRo, 29.7.2019

P.S.

Bez funkční, nezávislé justice, policie a médií je ohrožena svoboda a demokracie v každé zemi - a každý občan, který nemíní ke špatnému stavu společnosti mlčet. J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #4 Jan Šinagl 2019-08-13 19:36
Pane Jane, není to o ideologiích, ale charakteru všeobecně a nejen u nás. Pokud odpovědná místa zaujímají lidé kteří tam ve velké většině nemají být, nečeká svět nic dobrého. Aby nedošlo k nejhoršímu, můžeme jen doufat, že ti, co bezpracně žijí na účet druhých a jejich životů si uvědomí, že ohrožují i sebe. Jsme všichni na jedné lodi. Federalizovaná EU na principech založení USA či CH by byla jistě nadějnou cestou. Budeme platit za blahobyt a následky globalizace, naše země za mnohagenerační ztrátu elit na všech stupních života společnosti a správy země. Velké země si ji vždy nahradí, malé nemusí. Proto je EU a NATO jedinou možností návratu naší země mezi vyspělé, nikoliv jen hospodářsky, ale především mravně a duchovně.

sinagl.cz/.../...
-1 #3 Jan 2019-08-12 21:13
Pane Šinagl,co si myslíte o EU.Vypustí si kapříci v národních státech rybníček a spojí se do nějaké formy federace? Děkuji za odpovědˇ
0 #2 Jan Šinagl 2019-07-31 19:24
Všechny tyhle říkánky, veršování, posuzování, kritika, názory si soudci ani nevyslechnou. Tady platí pouze vytrvalá shromáždění občanů. Která, nebudou-li mít odezvu, musí jejich aktivita zesílit, protože členů politických stran ubývá a pánové ministři ani poslanci ani soudci se o jejich "volby" už nemohou opírat.

K.Mrzílek
0 #1 Jan Šinagl 2019-07-31 15:18
BUDOUCNOST

Lid nezajímá elita,
má radši jelita.

Až už kníže ve vládě nebude,
a komunismus vrátí se zpátky,
odejdu zadními vrátky.

Nebo zešílím a užiju si psiny,
z rudé ústavní většiny.


Roman Bouček, 11.4.2013

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)