Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V sobotu 10.8.2019 nabídla ČT dva skvělé dokumenty: první český Putování po Nizozemsku inspirované Čapkovým cestopisem za bojovníky s mořským příbojem a podnikateli, kteří vytvořili z malého království obchodní velmoc (Cesta vody, obrázky z Holandska - od 11:35 hod., 36 min., trvale v iVysílání). Druhý francouzský: Země našich západních sousedů se potýká s dědictvím rozděleného a opět sjednoceného státu, využívá supermoderní technologie a uchovává své tradice. (Jeden den v Německu – od 13:55 hod., 85 min., v iVysílaní k dispozici už jen 3 dny!). Oba doporučuji! První končí textem Karla Čapka:

„Stane-li se kolo do té míry národním zvykem jest nutno uvážit jaký asi má vliv na národní charakter i když shledávám poněkud nepřirozeným aby člověk zároveň seděl a kráčel, ale může to mít vliv na tempo a vývoj národa.  Je možno pomalu šlapat a přitom se dostat rychle dopředu. Je to vidět na tom, jak daleko se ti Holanďané dostali, ačkoli šlapou skoro jako ve zpomaleném filmu. Holandsko není pyšné, je dokonce jaksi pyšně nepyšné. I ti nejblahobytnější lidé se s paličatostí upnuli na vnější střídmost svých prapředků. Amsterdam jako městský stát existuje dlouho a dlouho už nemá zapotřebí stavět honosné paláce, sochy a obchodní centra. V této zemi se lidé po staletí plahočili, aby se udrželi nad vodou. Když se něco pokazilo, zahynuli všichni společně. To vše dalo Holanďanům přirozený pocit občanství. Tato země je skutečně jejich. Když člověk prochází Holandskem, vzpomene si na jeden nadaný, stejně velký národ který na to zrovna nemá, ale přesto by chtěl imponovat světu tu svými kšefty, tuhle něčím velikánským, který si naříká na malé poměry a chtěl by se vytáhnout nad svá vlastní měřítka. Často má pomícháno hokynářství a velkopodnikání. Tak trochu ve všem, jako by mu chyběl velký a spolehlivý metr. Jeďte se podívat na ten holandský. Jsou na něm také centimetry a milimetry.“ To napsal Karel Čapek před třemi čtvrtinami století.

Co dokázalo válkou zničené Německo a co Československo válkou nezničené, mluví samo za sebe. Už první věta autorky projektu větrných elektráren na moři: „Raději se dívám na větrné elektrárny než na atomové a uhelné“, je hlubokým poselstvím nám všem a ukázkou vyspělosti země, která nám může být v mnohém příkladem.

Škoda, že takové vynikající dokumenty veřejnoprávní ČT vysílá v nejméně sledovaném dnu a čase, zato zločiny nacismu nám připomíná dnes a denně v nejlepších sledovacích časech. Vedení ČT je zřejmě ještě plně zaujato událostmi a zločiny II. světové války, především nacistickými zločiny… Komunistické jsou připomínány stále méně a když, tak také v nejhorších vysílacích časech…

 

Jan Šinágl, 18.8.2019

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

0 #5 Daria 2019-08-20 19:45
Nemecko si v poslednich letech zadelalo na Problemy, o jakych se Vam zjevne ani nesnilo.
-2 #4 Jan Šinagl 2019-08-20 18:54
Německo opakovaně dokazuje svoji schopnost vypořádat se s problémy - na rozdíl od nás. My umíme jen druhé kritizovat a radovat se, když je mají druzí. Slova Karla Čapka o nás v závěru dokumentu o Holandsku jsou stále platná, stejně tak jako poučný dokument o Německu.
0 #3 Daria 2019-08-20 18:37
Nutno rict, ze Nemecko je prave pritom, svuj prumysl znicit a nejen to. Nici i svuj nejvetsi kapital, totiz skolstvi stalym snizovani standardu, (aby deti migrantu, kterych je vetsina, stacily) a vzdelani a tudiz know how. Zato se islamizujeme a genderizujeme. Moc k Nemecku nevzhlizejte, Nemecko uz davno neni to, za co jej mnozi - ti kteri jeste spi nebo ziji v minulosti, povazuji. To plati o Zapadu vubec.
-3 #2 Jan Šinagl 2019-08-18 14:56
Dokavad budou někde komunisté, tak se jejich mnohonásobně větší oběti nežli měl nacismus, budou zmenšovat jako to stárnoucí víno v sudu, ve kterém nakonec zbyde jen kapka třesti o které už ani nemá cenu mluvit. Jako se nepřipomínají čeští komunisté, kteří podepisovali rozsudky smrti, také oni zajdou v pohodlí jako zemřel nepotrestaný prokurátor Karel Vaš.

Karel Mrzílek
-4 #1 Jan Šinagl 2019-08-18 14:56
Všechny cizí seriály ve kterých se jedná o ruských infiltracích, podloudného, nezákonného ovlivňování cizích států promítá ČT2 kolem půlnoci a ve všední den. Ať jde o OKUPACI, VLÁDU, Půlnoční slunce. Zato Chalupáře, Malý pitaval, staré westerny, vyčichlé bakaláře, sprosté a vulgární Líbánky servíruje ČT2 ve 20h. Je to roubík a ucpávka občanskému poznávání. Sametová revoluce je pouhým odleskem let 68.

Karel Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)