Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Praha 24.března 2018: MUDr. Tomáš Lebenhart o člověku, životě a zdravotní „péči“

Penize a lecbaRok 1980 autismus: jedno dítě z 10.000, 2000 1:250, 2008 1/88, 2013 1:50, 2014 1:40 - poslední statistika (statistiky MZ). Dnes možná už 1:30?! 

Výsledky vědecké medicíny v praxi: 2016 – 450.000 onkologicky nemocných, 800.000 diabetiků, 2.500.000 kardiaků, (z 10 ½ milionů), 500.000 astmatiků, 3.000.000 alergiků, 200.000 lupének, 120.000 pohybově handicapovaných50.000 zánětů a nefunkčnosti střev, 700.000 duševně strádajících, denně 4 sebevraždy podle statistiky, dokonaných, pokusů jsou desítky – výsledek práce vědecké medicíny. Vše dramaticky stoupá!

V roce 2004 bylo do zdravotnictví napumpováno 198 miliard korun, v roce 2013 už 290 miliard korun. Dramaticky se zvyšuje suma peněz, které se do zdravotnictví pumpují z rozpočtu a zároveň dramaticky stoupá nemocnost, tělesná i duševní. Je tento sytém funkční? Ne, sebedestrukční. Je to experiment, který končí.

* * *

Jistě, lékaři na stávajícím systému z "donucení" finančně profitují. Otázkou je jak dlouho vydrží toto extrémní pracovní zatížení (i na úkor svého soukromého a rodinného života) a střet s vlastním svědomím? Hippokratovu přísahu stále obtížněji naplňují v důsledku vyčerpanosti a nesmyslné administrativní zátěže?

Zdravotnictví funguje jen díky velkému nasazení lékařů a zdravotnického personálu. Špičková péče je zajištěna jen na špičkových pracovištích. O zajištění zdravotní péče všude a všech v patřičné kvalitě už si nikdo informovaný netroufne tvrdit.

Zdravotnictví se stalo především výnosným obchodem, který už má větší obrat než zbrojní průmysl! Z lékaře se stává stále více úředník, kdy pacient už není hlavní cíl, ale součástí zisku. Rozhovor s lékařem Reichem Jsme jako otroci, porušujeme zákony a žijeme ve lži. Pacient to neví je otřesný. 

S odkazem, že "někdo musí zajistit péči o naše pacienty" lékař sám porušuje zákony naší země, ale proč se neozývají další lékaři. Některým to jistě vyhovuje, zejména mladším, kteří potřebují peníze. Měli by se spjovat a ozývat ti starší. Zajímavé  byly živé rozhovory na toto téma s tímto chirurgem na DVTV. „Udělám všechno pro to, aby TOP 09 připravila odvážný plán záchrany českého zdravotnictví. Snad o to bude v partaji zájem. Takhle to totiž dál nejde“. To už je poněkud zoufalé řešení chtít ho po politické straně s tolika „profláknutými“ osobnostmi a která tento stav spoluvytvářela byť třeba i mlčením. Typicky české řešení „ode zdi ke zdi“ nikam nevede. Je třeba spojovat schopné, budovat, ne bourat a být stále na začátku. 

Co se týká presidenta ČLK Kubka - Nemocnice budou krachovat. Nechci být poslem špatných zpráv, ale bude hůř, tak tyto řeči a nejen od něho slýcháváme již po mnoho let. Když měla ČLK cosi skutečně udělat, vždycky couvla. Mezi lékaři je považován za prospěcháře a nikdo ho již nebere vážně.

Kdysi jsem chtěl navštívit TK v sídle ČLK. Byla v den konání odvolána, na webu žádné oýznámení. Bavil jsem se pouze s porsonálem, mezitím přijel prezident ČLK Kubek, bavili jsme se dál celkem kultivovaně až do doby, kdy jsem vyslovil jméno MUDr. Karla Fortýna. Obratem se slovník představitelů ČLK změnil v žumpu V. cenové skupiny. Později jsem v televizi zahlédl reportáž z ordinace pana prezidenta ČLK (2011), kdy poslal Reportéry ČT do pr…. To už mne tak nepřekvapilo…

… Předseda ČLK MUDr. Milan Kubek ukazuje své „kvality“ totalitní likvidací kandidátů na svůj post a posíláním Reportérů ČT do prd... ,  jak jsme mohli v jednom z pořadů vidět a slyšet, když je „vyprovázel“ ze své ordinace. V dnešních OVM své „všehoschopnosti“, nekultivovanost a charakter jen potvrdil.

Slova jedné lékařky: „K mýtům o lékařích - mýtus lékařů zaměstnanců a mercedesech ambulantních  specialistů. Tito mají auta firemní a většinou koupena na lichvářský leasing či úvěr a odepisuji je 3-5 let. Pak se tento zisk z podnikání (!) stává  příjmem ke zdanění a zdanění je po všech stresech a děsech až 50%. Tvrdá pravidla pro podnikatele, že? Ale lékař soukromý podnikatel, by byl dle mne ten, co si vyvěsí ceník na dveře bez dalšího diktátu pojišťoven. A takového já ve svém okolí neznám ani jednoho..... tož taká sláva.“ …

To jen na okraj, jaké poměry vládnou ve vedení stavovské instituce lékařů, která by měla patřit k nejreprezentativnějším ve všech ohledech.

Nemocnice v Orlové je prošetřována kvůli vykazování a poskytování zdravotní péče – za pokrok lze považovat, že vůbec policie začala šetřit, kdy „háklivé“ případy často odkládá, nebo zdlouhavě „vyšetřuje“ – viz mé četné podněty o kterých roky informuji na tomto webu, kdy může stát ušetřit stovky milionů korun, jen kdyby jeho odpovědné instituce konaly jak měly a mají. Snad nadcházející 30.výročí listopadu 89 odpovědným připomene hodnoty za jaké lidé demonstrovali a začnou i v jejich smyslu konat. Jsme na jedné lodi a ohroženi jsme všichni.

Když bude lékař a zdravotní personál dobře placen, zbaven nesmyslné administrativy a změněna neefektivní struktura zdravotní péče, vrátí se to společnosti mnohonásobně. Zvážit by se mělo také znovuzavedení poplatků za návštěvu lékaře a za určité výkony, s ohledem na starší populaci. Co je zdarma je vždy zneužíváno, neváženo a nenutí starat se sám o své zdraví. Problém kuřáků a alkoholiků by se měl také řešit. Ušetřily by se stamiliardy a lékaři měli více času na léčení skutečně nemocných. Je alarmující, jak stoupají náklady na léky a léčbu každým rokem.

Nepochybně si hrozící neufinancovatelnst zdravotní péče vynutí daleko šiřší používání alternativních způsobů léčby, osvědčených staletími či tisíciletími. Např. v Mexiku je na venkově standardem, kdy si chudí lidé zdravotní péči jako je u nás nemohou dovolit.

MUDr. Vít Mareček: „Zdravotních pojišťoven (máme jich 7) v rozporu se zákonem o všeobecném zdravotním pojištění hromadí na svých rezervních účtech peníze svých pojištěnců (jedná se ve skutečnosti o zvlášť spravovanou "zdravotní" daň). V současné době tyto "zásoby" dosahují již cca 60 mld Kč. Toto je v příkrém rozporu se zákonem, neboť zdravotní pojišťovny jsou sice povinny vytvářet tzv. rezervní fond, ale jen a právě ve výši 1,5%, což by v současnosti mohlo odpovídat cca 5 mld. Kč.“ 

Článek od prof. Petra Fialy (vystudovaný lékař i ekonom), nazvaný "Rozpustit, či nerozpustit?" se tématu věnuje. Prosím nezaměňovat s populistickým předsedou ODS.  

Něco je hodně špatně, ale dávat další miliardy do sytému, který je z nemalé části zneužívá a neslouží zdaleka zdraví pacientů je předčasné. Je třeba nejprve změnit systém, aby peníze sloužily zdraví a ne korupci.

Dobrého zdravotnického systému si občan váží, stejně jako jeho zaměstnanců, svého zdraví a nezneužívá systém na úkor těch, kteří zdravotní péči skutečně potřebují.

Stránky spolku Mladí lékaři  http://www.mladilekari.com  naplňují veřejnost nadějí. O odbornou budoucnost naší medicíny se jistě nemusíme bát. Jistě se většina z nich ráda vrátí ze zahraničních štací, až se zdravotní systém „uzdraví“ a bude i v naší zemi o staré a nemocné opět dobře postaráno. Nesmí to ale trvat dlouho.

Více peněz pro zdravotnictví? Peněz je dost, jen musí sloužit zdraví, ne nemravnému zbohatnutí. Nebude-li změněn systém, nebude peněz nikdy dost a systém se nakonec zhroutí!

Připomínám zprostředkovaně vtip, který pronesl prof. Cyril Höschl v OVM, ředitel Národního ústavu duševního zdraví: „Francouský důchodce si dá ke snídaní víno, bagetu a jde se pobavit s děvčaty, anglický si dá whisky, doutník a jde do kluvu, český načůrá do zkumavky a jde doktorovi…“ I vtip mnohdy dokáže říci několika slovy vše…

 

Jan Šinágl, 3.9.2019  

* * *

Praha 24.března 2018: MUDr. Tomáš Lebenhart o člověku, životě a zdravotní „péči“

Pološero. Byznys v bílých pláštích

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)