Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Překvapilo mne, kolik kladných reakcí na včerejší Máte slovo jsem dostal. Na ukázku jeden e-mail, adresovaný poslanci Janu Zakázat-i-držení Bartoškovi:

Vážený pane místopředsedo,

sledoval jsem včera pořad Máte slovo, v němž jste rovněž vystupoval a dovolil bych si k němu coby volič lidovců napsat pár kritických slov doufaje, že projdou sítem vašich asistentů:

Přestože formát pořadu je poněkud bulvární a svádí k jednoduchým vyjádřením, docela mě překvapilo až zaskočilo, jak populistickou notu jste zvolil. Přitom konkrétně s panem Pecinou se určitě dalo diskutovat mnohem věcněji. Mohu mít pochybnost o panu Kamasovi, ale pan Pecina zcela jistě není žádný "nácek" a dá se s ním diskutovat inteligentně a bez hraní na city.

Kniha, o níž byla řeč, je ukázka propagandy stará 80 let. Správně jste v diskusi poznamenal, že "takto to začíná" a já mohu dodat, že dnes všichni dobře víme, jak to skončilo. Pokud se ale máme z minulosti poučit, je třeba znát nejen konce, ale měli bychom mít možnost seznámit se právě i s těmi propagandistickými počátky a východisky v původní podobě. Zakazovat vydávání takových tiskovin mi připadá zbytečné až kontraproduktivní.

Letmo jsem tu knihu prolistoval a jsem toho názoru, že je tak blbá, až je nemyslitelné, aby dnes fungovala jako protižidovská propaganda. Jediné, čemu může posloužit, je dokumentace oné neblahé doby, způsobů jak se tehdy manipulovalo a rovněž jako poučení pro dnešek, kdy je propagandy a falešných zpráv kolem nás více než kdy jindy. Když budeme se znalostí důsledků vědět, jak se to dělalo kdysi, snáze rozpoznáme, jak se to dělá dnes. Podobný smysl mají třeba protižidovské karikatury a články z dobového tisku, které jsou vystaveny v muzeu v Polné.

K myšlence zpřísňování zákonů po vzoru Německa (nejsem si teď ale jist, zda o tom nemluvil pan hejtman) bych si dovolil podotknout, že to bylo - zjednodušeně řečeno - právě Německo, kdo má toto zlo na svědomí. V jistém smyslu proto chápu jejich ostražitost a přísnější zákazy jako součást či důsledek denacifikace. Aplikovat nyní stejná pravidla u nás a ještě se přitom odvolávat na Německo vnímám jako nevhodné.

S přáním hezkého dne J. F.

https://www.facebook.com/tomas.pecina.5/posts/10221963678824101

P.S.

Zakážeme snad také všechny propagační knihy komunistů, protože jsou stejně hnusné a odpudivé? Dějiny se opakují také proto, že je neznáme a zákazy dobových dokumentů vždy hrozí, že si stejné zopakujeme, protože nevíme. Nacistická protižidovská kniha tenkrát účelově budila a podporovala nenávist. Dnes varuje před nacismem stejně, jako jiné knihy popisují stejně účelové praktiky komunistů a které nezakazujeme. 

Sarkasticky můžeme říci, že Hitler není dnes glorifikován a je nenáviděn jen proto, že nebyl komunista, na rozdíl od Lenina, Stalina, Mao Ce-tunga, Pol Pota, Kim Čong-una a dalších masových vrahů, majících na svědomí mnohem více nevinných lidí než nacismus, neodsouzených a dodnes uctívaných. J.Š.

* * *

ČT 27.2.2020: Máte slovo, aneb nejspodnější primitivnost a ubohost v čele s moderátorkou Jílkovou

Mao Ce-tung a jeho vztah k hygieně: Ostatní komunističtí vůdci se ho štítili

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)