Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kneifel FridrichChápu, že lidi často nenávidí Sudeto Němce a mají k tomu své důvody. Však já byl také takový ještě donedávna, bezdůvodně. Ona ta kolektivní vina je zatracené svinstvo...Bild der Heimat

Stojí to za to vydržet to vyprávění až do konce. Je to i pohled na Československo po druhé sv. válce.. Velice lidské a poučné.

 

John Chlumsky, 13.3.2020

* * *

… A právě tahle chalupa nestačila letos v červenci otevírat dveře návštěvám. Friedrich Kneifel, poslední horský hospodář, slavil 90. narozeniny. Rod Kneifelů se objevuje ve Velké Úpě už roku 1600… Od státu si znova museli koupit svoji chalupu, louku i krávy a dluh spláceli až do roku 1973…. Na louce rovné jako stůl se dál pasou krávy jako před sto lety. V pečlivě udržované chalupě dnes hospodaří dcera se zetěm, a tak má pan Kneifel konečně čas na svoje zamilované knihy, kterých má v chalupě víc jak tisíc. Ale když přijde čas senoseče, suší seno ze tří hektarů pozemků ze svým zetěm tak jako dřív… 

 

Jakou řečí mluví Pánbůh…?

 

Tragický požár v Krkonoších zničil chalupu pod Pěnkavčím vrchem

Byl to již druhý požár Kneiflovi chalupy během 100 let. Uhořel zeť pan Kneifla, který obnovil slavné  sáňkařské závody, v chalupě shořela i sbírka saní…

* * *

K 80.výročí nacistické okupace 15. března 1939: Ladislav Rašín – na takové Čechy můžeme být hrdí!

Muž velkých gest i pevného charakteru, syn ministra financí ČSR Aloise Rašína. Maminka Ladislava Rašína byla sestrou lékaře Jana Jánského.

„Stranická politika přivedla národ na pokraj zkázy a zhouby“. „Ve velké době, kdy o osudu národa rozhoduje se opět doma i za hranicemi, ocitáme se tak v ovzduší duchovní prostřednosti, ne-li podprostřednosti“. „Příští generace nás odsoudí, že jsme bez boje odevzdali své kraje. V čem má národ vidět sílu, v co má věřit, když mu bereme armádu, která bez výstřelu opouští pozice, K té zbabělosti cizí, o které jste mluvil, připojujeme zbabělost vlastní. Je pravda, že jiní zradili nás, ale my zrazujeme sami sebe“. „Nedělal jsem si a nedělám si ilusí o našem politickém životě. Netušil jsem však, že i v době tak tragické pro národ a stát jest v našem politickém životě tak málo rytířkosti, odpovědnosti a odvahy, zato tak mnoho podlosti, zbabělosti a bezcharakternosti a tolik touhy na národní katastrofě vydělat.“

15.12.1941, budova německého soudního dvora v Berlíně:

„Každý národ má nárok na zabezpečení nejživotnějších podmínek k své národní existenci. K tomu patří zabezpečení životního prostoru, svobody, chleba. Každý počestný národ tomu rozumí a pochopí tužby jiného malého národa, jenž brání svou existenci…“

Jeden z přátel obžalovaného později označí tuto řeč za „jediný otevřený projev českého politika v době protektorátu vůbec“. Není divu, že je obžalovaný o dva dny později odsouzen k trestu smrti. Konce války se Ladislav Rašín nedožil – zemřel 20.března 1945 ve věznici ve Frankfurtu nad Mohanem na tuberkulózu, a to pouhý den předtím, než věznici osvobodila americká armáda.

 

Jan Šinágl, 14.3.2020

* * *

SDL CZ vyhnani 1945

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (12 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #2 Jan Šinagl 2020-03-14 13:44
Ruskou gubernii už máme na Pražském hradu. Po generace lámaná mravní páteř národa už je schopna jen nečině přihlížet. Pokud vyrostly schopné osobnosti, byly okamžitě „zastřiženi“ jako „plevel“ na golfovém hřišti. Děje se tak i dnes – „trávníček“ máme sice hezký, ale pěkně zapáchá. Dokážeme následovat Slováky a Poláky, nebo budeme opět naříkat pod ruskou gubernií a jen se zase divit se, že nám nikdo nepomůže?!
-5 #1 Jan Šinagl 2020-03-14 13:34
Mě řeči o Sudeťácích, českých Němcích a neustálé pěstované nenávisti k nim dovádějí k emocionálnímu nesouhlasu. Proč neustále pěstujeme nenávidět, když jasně řekli, že zájem získat zpět své majetky nemají.
Naopak české komunisty, kteří podobně jako sudetští Němci podlehli komunistické propagandě, která není nic jiného nežli rozšiřování ruského prostoru směrem na západ, si pěstujeme jako jedovatý bolševník dokonce v parlamentě. Sudetské Němce jsme vyhnali plni vzteku a msty bez soudů, zatímco komunističtí papaláši, kteří podepisovali rozsudky smrti nad vlastními Čechy a podněcovali degradaci a věznění českých hrdinů z druhé světové války, dožívají v klidu ve svých nemovitostech a jejich pohrobci si hrají na demokraty v českém parlamentu dokonce s miliardářem.
Degradace hrdosti české společnosti je po dvou protektorátech na úrovni spráskaných psů, kterým už záleží jen na tom, aby bylo co jíst. Nenajdeme-li opět svoje vlastní ego, o které je možno se opřít, staneme se opět ruskou gubernií.

K. Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)