Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ACR logoV roce 1995 zjistila inspekce MO ve Slaném, kde byla umístěna raketová brigáda se třemi oddíly, že ani jeden voják neuměl odpálit raketu, tedy ochrana vzdušného prostoru nebyla zajištěna?! Můžeme jen spekulovat proč to mohlo dojít tak daleko a doufat, že je to dnes lepší...?!

* * *

Tento text mi poslal neznámý člověk:  Kolují různé fámy o naší armádě, posílám zajímavý článek, který vysvětluje jakou modernizaci česká armáda plánuje a potřebuje a proč. Česká armáda dnes neumí ani využít případnou pomoc spojenců, nemůže přepravit bezpečně vojáky kam je potřeba a podporovat je tam účinnou palbou, její děla nedostřelí dost daleko a neumí zachytit a zneškodnit nepřátelská letadla nad českým územím. Česká armáda se také chce zbavit závislosti na ruské technice, chce se odrazit ode dna a vyplout na hladinu. Vojáci nás budou chránit i noži a zuby a nehty, ale se zbraněmi jim to půjde líp... https://www.armadninoviny.cz/klicove-modernizacni-projekty-armady-cr.html  - 19.6.2018 cituji z článku:

V současné době Armáda ČR nemá schopnosti, jak absorbovat spojeneckou pomoc na českém území. „Absorbovat“ znamená organizovat pozemní (silniční a železniční) a leteckou dopravu spojeneckých sil na (nebo přes) naše území, zajistit ubytování, potraviny a sociální zázemí pro tisíce aliančních vojáků, zajistit ostrahu spojenecké techniky a základen, zajistit pohonné látky a maziva, poskytnout servis, munici atd. atd. 

Na armádní techniku jdou miliardy. Část ale není provozuschopná, zjistil NKÚ - Ministerstvo obrany (MO) investovalo v letech 2016 až 2018 do nové techniky české armády 2,8 miliardy korun, dalších 1,3 miliardy korun stály opravy, údržba a náhradní díly. Přesto nebyla velká část obrněné techniky provozuschopná, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). … Výdaje na servisní podporu a nákup náhradních dílů vzrostly ze 194 milionů korun v roce 2016 na téměř 780 milionů korun v roce 2018, zjistil NKÚ. … V kontrolovaných letech 2016 až 2018 bylo provozuschopných méně než 43 procent tanků. Jeden z vyprošťovacích tanků nebyl schopen provozu 3,5 roku, což je téměř pětina jeho životnosti, podotkli kontroloři. … Zjistili také, že ministerstvo vynaložilo neefektivně téměř 86 milionů korun na technické úpravy obrněného vozidla, které mělo sloužit k průzkumům při zahraniční misi. Technické úpravy nakonec vedly k přetížení vozidla, proto byly nutné další úpravy. Vozidlo nakonec nebylo v provozu celkem 6,5 měsíce a pro zahraniční mise ho armáda nevyužila. … To, že jsou smluvní ceny odpovídající, dokládalo znaleckými posudky. Podle NKÚ tyto posudky například podpořily navýšení ceny obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích o 60 procent oproti předpokladům, konkrétně z 1,3 miliardy korun na dvě miliardy korun. U rámcové dohody na tři roky servisní podpory pro bojová vojenská vozidla pěchoty a pro obrněné transportéry zvýšilo ministerstvo cenu o 795 milionů korun, což je o 270 procent oproti předchozí rámcové smlouvě. … Podle NKÚ stály opravy, údržba a náhradní díly ministerstvo 1,3 miliardy korun, přesto nebyla velká část obrněné techniky provozuschopná. Resort uvedl, že technika není v mnoha případech schopná provozu, protože kvůli svému stáří překročila technickou životnost. … Ke zjištěným nedostatkům ministerstvo připravuje či přijalo opatření, o kterých bude informovat vládu. "Aby se situace v této oblasti zlepšila, musíme pokračovat v modernizaci naší armády," uvedl v dnešním vyjádření ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Za zásadní označilo ministerstvo skutečnost, že NKÚ nezjistil při kontrolní akci žádné porušení právních norem s trestní odpovědností nebo porušení rozpočtové kázně.

* * *

Dnes se války odehrávají na jiném poli, kdy se území často dobývají´bez výstřelu, včetně ČR, kde se ruský vliv o mnoho nezmenšil, pouze není tak vidět. AČR potřebujeme, ale ne „drahou k ničemu, ale levnější k něčemu“. Je veřejným tajemstvím obrovitá korupce na MO, kde zmizely stovky miliard bez toho, aby sloužily čemu mají. Lobistické tlaky jsou obrovské. Proto tak dopadly všechny tři ministryně obrany Vlasta Parkanová, Karoline Peake a Karla Šlechtová – byly silné osobnosti, chtěly neutěšený stav řešit, tak byly odstraněny osvědčenými, zákeřnými  metodami. Byly ještě rády, že neskončily před soudem, vyjma Parkanové, kterou v roce 2012 vydala Sněmovna k trestnímu stíhání (prosazovala především vybudování americké vojenské základny v Brdech jako součást systému protiraketové obrany USA). Soud ještě neskončil…

Současný ministr Metnar je snadno ovlivnitelný, proto vyhovuje, nepřekáží a zůstává ve funkci ke spokojenosti lobystů a jejich zkorumpovaných struktur. U Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti působil od 1. března 1988 do 23. února 1989 (stejně jako Prymula, který do něho vstoupil na vlastní žádost!). S takovou minulostí se už musí poslouchat, resp. nechat se i vydírat!  

Nedej Bože, aby naše země potřebovala náhle efektivní zásah AČR, nekvalita a neschopnost jejích struktur, včetně vedení a velení, by její „potěmkinovskou“ strukturu odhalila v „plné nahotě“.

Je ostudné, že vyprošťovací tank, který zachraňuje životy vojáků, nebyl 3,5 roku v provozu!

Proč mnozí naši špičkoví vojáci, absolventi renomovaných západních vojenských škol, krátce po návratu odcházejí do civilu? Kdo by sloužil pod neschopnými s vysokými, ničím nezaslouženými platy?

Generálmajor Jaroslav Kocián, velitel týlové divize NATO, odešel z armády po 38 letech na konci roku 2018. Nyní je členem představenstva firmy MERA, zabývající se dopravou ropy…

Veřejnost by byla zděšena, kolik důchodců „pomáhá“ na MO a v AČR ze „známosti“ za vysoký příspěvek k důchodu?!  Jsou běžně „zaměstnáváni“ i jako osmdesátiletí!

V roce 1995 zjistila inspekce MO ve Slaném, kde byla umístěna raketová brigáda se třemi oddíly, že ani jeden voják neuměl odpálit raketu, tedy ochrana vzdušného prostoru nebyla zajištěna?! Můžeme jen spekulovat proč to mohlo dojít tak daleko a doufat, že je to dnes lepší?! „Staré struktury“, které si udržují v AČR stále velký vliv z toho určitě smutné nejsou!

Po roce 1989 zůstala - až na pár jednotlivců, AČR stejná, velitelské struktury a vazby zůstaly, zprvu vyčkávaly, aby později mohly opět začít postaru působit. Cca 1100 vyhozených vojáků po roce 1968 se vrátilo do služby. Obrovský počet vojáků se vrátil do AČR po odchodu do důchodu jako občanští zaměstnanci, kde začali škodit a pokračovali v tom, co dělali dříve. Působí tam dodnes - v podstatě jako pátá kolona Kremlu.

 

Jan Šinágl, 26.5.2020

* * *

P.S.

V letech 1996-1997 (ministři Holáň a Výborný za KDÚ ČSL) byl mezi cca 450 zaměstnanci Ministerstva obrany ČR plk. v.v. Josef Musil jediným, který nikdy nebyl členem KSČ. Z rehabilitovaných vojáků  pracovalo na MO pouhých 22. Bylo pro mne ctí plk. Musilovi pomáhat zorganizovat bez mála 20 výstav o zapomenutých zločinech KSČ z let 1968, 1969 a 1989. O výstavách všechna veřejnoprávní média mlčela – vernisáže se uskutečnily i ve Sněmovně a v Senátu. J.Š.

* * *

MO Valy 26.6.2019, seminář VSR: plk. v.v. Josef Musil jako jediný koná, jeho jméno zamlčeno jako za totality

Praha, TF-UK 21.5.2019: 11.vernisáž výstavy o zapomenutých zločinech na církvi a v letech 1968-1969-1989      

Havlíčkův Brod 25.11.2019: Michael Kocáb Vabank 1989-1991 – úvod plk. v.v. Josefa Musila

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)