Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dnes, 29. července 2020, se v RAF Honington uskutečnila ceremonie k připomenutí 80. výročí založení 311. československé bombardovací perutě.

Ceremoniál se konal za účasti pana Aleše Opatrného, ​​zástupce velvyslance České republiky a přidělenců obrany České republiky a Slovenska. Hlavně však byli přítomni příslušníci českých vzdušných sil z letecké vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou, stejně jako rodiny československých veteránů.

HON OFFICIAL 20200729 0129 0183Ceremonie byla zahájena plukovníkem generálního štábu Rudolfem Strakou, velitelem 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou, kde je v současné době uložena standarda 311. československé „Biskajské“ perutě. „Trvalým posláním ozbrojených sil České republiky je pečovat o vojenské tradice, připomínat, chránit a dále předávat odkaz válečných veteránů. Naše základna se cítí být hrdým pokračovatelem těchto tradic, jejichž nositeli byli v tomto případě příslušníci 311. československé bombardovací perutě RAF. V roce 1990 obdržela naše základna z rukou prezidenta republiky Václava Havla čestný historický název „Biskajská“ jako symbol historické vazby 311. perutě na naši dnešní práci při zajišťování obrany České republiky.“

Velitel 22. základny dále připomněl, že hlavní myšlenkou dnešního vzpomínkového ceremoniálu bylo setkání ve stejný den a na stejném místě, kde 311. československá bombardovací peruť před osmdesáti lety vznikala. „Chtěli jsme zde zavzpomínat a vzdát hold všem těm statečným, jež se nezalekli osobních obětí v boji proti zlu během 2. světové války v řadách RAF.“

Group Captain Matt Radnall, velitel letecké základny RAF Honington, řekl: „Je ctí letecké základny RAF Honington pořádat dnes tento obřad při příležitosti 80. výročí vytvoření 311. československé perutě na této základně. Během druhé světové války padlo přes 500 Čechoslováků sloužících v řadách spojeneckých vzdušných sil. Z toho 273 byli příslušníci 311. perutě. Dnes je důležité, že si připomínáme založení perutě jednoduchým obřadem v Památečné zahradě, abychom zajistili, že na jejich oběť bude vždy vzpomínáno.

Dodal: „A je zde další význam, protože si také připomínáme 80. výročí bitvy o Británii, během níž hráli Čechoslováci důležitou a odvážnou roli.“

John Polak z Pamětního sdružení svobodných československých veteránů je synem plukovníka (v záloze) Arnošta Polaka a byl jedním z účastníků vzpomínkové akce. Johnův otec byl ve druhé světové válce radistou a střelcem v 311. peruti. Když přežil, považoval se za „jednoho z těch šťastnějších“. Posádky se skládaly převážně z československých uprchlíků a kamarádství bylo prvořadé, protože mnozí zanechali své rodiny v nacisty okupovaném Československu. Usadil se ve Velké Británii, kde úspěšně provozoval vlastní podnikání. Bohužel zemřel v roce 2017 ve věku 94 let.

Dnešní vzpomínky se také zúčastnil Tom Dolezal ze Svazu svobodných československých leteckých sil, jehož otec poručík Oldřich Doležal byl pilotem v 311. peruti. Dne 27. září 1943 byl zodpovědný za potopení německé lodě Alsterufer, které bylo považováno za největší úspěch 311. perutě během druhé světové války.

Zástupce velvyslance České republiky pan Aleš Opatrný řekl: „Do Velké Británie přijelo během letních měsíců roku 1940 z Francie celkem 932 příslušníků československého letectva a postupně byly ustaveny 4 perutě. 311. československá bombardovací peruť byla vytvořena 29. 7. 1940 na základně RAF Honington a zahájila svou operační činnost v rámci Velitelství bombardovacího letectva 10. 9. 1940. Dnes si připomínáme 80 let od těchto událostí a více než jindy si uvědomujeme blízké vztahy mezi našimi národy: českým, slovenským a britským. Myšlenka zorganizovat tuto vzpomínkovou akci vznikla na 22. letecké vrtulníkové základně Vzdušných sil AČR v Náměšti nad Oslavou, ale okamžitě získala obrovskou podporu u Královského letectva a především na základně RAF Honington, bez jejichž pomoci bychom tuto akci nemohli uskutečnit. Přejeme si, ať tyto hluboké historické vztahy jsou i nadále základem pro další těsnou spolupráci.“

Obřad se konal v Pamětní zahradě základny RAF Honington a věnce byly položeny také na válečné hroby ve vesnicích Honington a East Wretham. Během 2. světové války sloužilo v Královském letectvu 2 500 Čechoslováků, přičemž více než polovina z nich sloužila jako posádky letadel.

311. československá peruť bude také připomínána v České republice 1. října 2020 s ceremonií v Brně - POZVÁNKA.

* * *

Poznámky pro editory:

I. československá peruť byla jedinou československou bombardovací perutí Královského letectva během 2. světové války. Utrpěla nejtěžší ztráty jakékoli české formace v Královském letectvu.

II. Byla původně vybavena bombardéry Wellington a nalétala přes 1000 bojových letů pro Bombardovací velitelství (Bomber Command), než byla peruť přeložena kvůli velkým personálním ztrátám k Pobřežnímu velitelství (Coastal Command), kde zaznamenala 2111 letů.

III. Od dubna 1942 letka lítala z Aldergrove na těžkých bombardérech Consolidated B-24 Liberator k námořnímu hlídkování. Následovalo přemístění na základnu RAF Predannack v Corwall a zaznamenala nejvyšší úspěšnost jakékoli perutě Pobřežního velitelství.

IV:Významný úspěch 311. československé perutě bylo potopení německé lodě „Alsterufer“ v prosinci 1942 v Biskajském zálivu a ponorky U-971 v únoru 1944.

V: Příslušník 311. perutě nadporučík Arnošt Valenta se stal válečným zajatcem a byl nacisty zavražděn poté, co se zúčastnil „Velkého útěku“ ze zajateckého tábora Stalag Luft III v Saganu u Zhořelce.

VI. 311. peruť byla rozpuštěna v únoru 1946 na letecké základně RAF Milltown v Moray, Skotsku.

VII. 311. peruť se stala československou 6. leteckou divizí a následně byla rozdělena na 24. letecký pluk („Biskajský“) s bojovými bombardéry Mosquito Mk VI a 25. letecký pluk („Atlantický“) s letadly Petljakov PE-2FT.

* * *

29 Jul 20 - RAF: 80TH ANNIVERSARY COMMEMORATION

J.Š. 4.8.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)