Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vážený pane kolego, je to docela jednoduché.

Nejde o zvláštnost „naší“ povahy. Jde o zvláštnost situace, která zvyšuje obavy a mobilizuje obranné mechanismy značné části populace. Součástí těchto obranných mechanismů je hlad po informacích, jež pomáhají zorientovat se a tak snížit pocit nejistoty. Tomu však nepřispívá, jsou-li tyto informace rozporuplné, a to i od odborníků. Ti se navíc ukázali být „prognostiky minulosti“, tj. z široké škály názorů se ex post (!) vybere ten, který se náhodou strefil, a vydává se za ten pravý „vědecký“ až do chvíle, než se ukáže, že je to zase ještě jinak. Při tomto zklamání z autorit má každý pochopitelně nutkání sdělovat svůj názor a soutěžit v „evoluci názorů“, což je jedna z předností demokracie, mimochodem nyní značně ohrožená. Hesla typu „klid na práci“ a „kdo nejde s námi, jde proti nám“, už tady byla a zase se pomalu vracejí, naštěstí zatím menšinově (doufejme). Až tlak pomine, budou se lidi zase věnovat svým původním koníčkům a epidemiologii přenechají epidemiologům, věřte mi.

 

S pěkným pozdravením

Cyril Höschl

P.S.

Jsa si těchto jevů vědom, jsem se, jak jste si mohl všimnout, do této diskuse vůbec nezapojoval. Výjimkou bylo dodání opomenutých originálních zdrojů skutečných epidemiologů a vysvětlení exponenciální funkce, protože se panu advokátovi mnozí neoprávněně posmívali a protože se tímto pojmem mrská sem tam („exponenciální růst“). Přišlo mi to do akademické debaty přínosné, jinak mlčím jako hrob, až na psychiatrii.

CH

27.10.2020

* * *

Dobre rano,

Dekuji za e-mail. Neskromne si myslim, ze jsem nicemu nepodlehl, odpoveděl jsem panu dr. jazykem, ktery zrejme je zvykly pouzivat, nebot v predchozim e-mailu bylo identicke slovo uzite v identickem formatu prof. Cernym, ktery si panem dr. zjevne tyka.

Jsem schopny a ochotny vecne a s respektem argumentovat, ale musi jit o relevantni a fundovane nazory a ne zlucovite vypady o vecech, o nichz pisatel nema zbla povedomi. Neustale neoduvodnene vypady vuci patologum jsem povazoval za nutne prevenovat do budoucna, pokud by pan dr. mel zajem o seriozni diskusi, jsem pripraven. Nicmene jsem byl kolegy nasledne upozornen, ze diskuse s panem dr. Mareckem mozna neni, od dalsi vymeny nazoru/polemik tedy upoustim, opravdu mam docela dost uzitecnejsi prace...

Uspesny den preje a zdravi

Radoslav Matěj

27.10.2020

* * *

Vážený pane profesore,

vzdělaní, tituly, věk a zkušenosti by měly garantovat kultivovanost, věcnost, ovládání emocí, nadhled, schopnost respektovat jiný názor a jeho autora, byť s ním nemusím souhlasit. Působení Covidu-19 je viditelně širší. Nejste zdaleka sám kdo, věřím občas, podlehne  vypjaté době. K tématu si dovolím přiložit tento odkaz - Urgentní informace o vakcíně proti Covidu 19

S pozdravem

Jan Šinágl

Tak snadno fotografie manipulují s věřejností!

26.10.2020

* * *

Vážený pane profesore,

kdysi se říkalo, co Čech to muzikant a nyní můžeme říkat co Čech to epidemiolog. Možná by stálo zamyslet se nad tím, co je v naší národní povaze tak zvláštního, že máme potřebu ke všemu vyjadřovat.

S pozdravem,

Michal Holub

26.10.2020

* * *

Vážení,

protože jsem kromě několika ne úplně oprávněných posměšků nezaznamenal, že by někdo vysvětlil panu Záhumenskému, co je exponenciální funkce, a protože vysmívaný příklad, který pan Záhumenský uvádí, náhodou exponenciální funkcí je, milý pane kolego Válku, dovoluji si to s jistými rozpaky, neb psychiatr určitě není považován za kompetentního k tomuto, napravit:

Co je tedy exponenciální funkce? V češtině je to názvosloví dost zmatené, protože máme termíny jako "polynomiální funkce", "mocninná funkce", "exponenciální funkce" atd... I když to vypadá, ze mocninná funkce, přeloženo do latino/angličtiny, je exponenciální funkce, tak tomu tak není. Mocninnou funkci (v angličtině Power Function) se v češtině nazývá funkce, která má proměnnou umocněnou na nějakou konkrétní konstantu. Třeba x3, ...; je to vlastně typ polynomiální funkce, tam ten název je už stejný v čj. jako v aj. a znamená, že máme obecně více (poly) členů (nominální) a každý je umocněný na nějakou konstantní mocninu a ještě je vynásobený nějakým koeficientem, např. x3 + 2x2 + 10x .... Nebo taky x3 + 0x5 + 0, což je x3 ...

Ale to je jen úvodem ke zmatení. Teď ale k té exponenciále: Exponenciální funkce je taková, která má v základu konstanty a proměnnou v exponentu (rozdíl oproti mocninné fci / polynomu je ten, ze ty mají naopak konstantní exponent a proměnnou v základu). Obecně pro exp. platí: a*bx, např: 150*2x ... a když máme například x = 0, 1, 2, 3, tak dostaneme 150, 300, 600, 1200, etc... takže ten příklad pana advokáta vskutku roste exponenciálně a panu Záhumenskému tedy odpovídám, že rovnice exponenciální funkce, vyjadřující jeho příklad, zní:

f(y) = 150 x 2x

... Pak ještě existuje speciální případ exponenciály, kterému se někdy říká natural exponential. Ten má základ Eulerovo číslo a zápis vypadá takhle: f(y) = ex, nebo = exp(x)... Používá se pro lepší matematické vlastnosti při derivování a integrování apod, ale v zásadě se stran rychlosti a dalších parametrů neliší od jiných exponenciálních funkcí - všechny mají shodné to, že když zvýšíme proměnnou o nějaký malý krok, tak se ta hodnota zvýší o násobek té hodnoty z předchozího kroku. 

Jinak prosím vás, když už jsme u toho, epidemie, včetně této Covidové, nerostou exponenciálně! Ve skutečnosti rostou složitěji, což se spíše dá jen simulovat, podobně jako třeba hra life. A pokud to máme vyjádřit nějakou pěknou jednoduchou matematickou funkcí (za cenu zjednodušení reality), tak mnohem blíže tomu je logistická funkce, která vypadá jako exponenciální jen na začátku, ale pak se láme. Ta logistická funkce má v sobe zabudovanou i exponenciální, ale je složitější (třeba i tím, ze ji má ve jmenovateli) .... Vypadá jako rostoucí S funkce, kde na začátku rychle roste a pak zase rychle klesá. Navíc v realitě se skoro všechny parametry mění v závislosti na vývoji, takže i ta logistická fce je zkreslující... Jinak: na týden se dá slušně odhadnout kde co, ale na 2 měsíce a dále dopředu bych nevěřil vůbec nikomu.

 

S milým pozdravením Cyril Höschl

26.10.2020

* * *

Výborně, rád se nechám poučit. Kdo první sem napíše exponenciální rovnici, která zachycuje současný exponenciální nárůst nemocných? Jak vidím, je zde řada těch, pro které by to neměl být problém. Klidně od začátku září, ostatně pan ministr mluvil o dosažení hranice exponenciálního růstu už 8. 9. 2020 https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prymula-cesko-je-na-hranici-exponencialniho-rustu-opatreni-se-projevi-az-zadlouho-40335734

Tak prosím, jen do toho...

 

S pozdravem

David Zahumenský, advokát

26.10.2020

* * *

Pane kolego,

nebuďte na něj tak přísný - sčítání přes desítku, nebo možná i malou násobilku umí?

 

Václav Hořejší

26.10.2020

* * *

Profesor Höschl už exponenciální funkci vysvětlil (kritici s mnoha tituly mlčí), ale MUDr. Mareček se odpovědí stále nedočkal.

1-Odkud jste prosím čerpal ona vstupní data do Vašich excelových tabulek?

2-Jak jste si prosím ověřil relevantnost a pravdivost těchto vstupních čísel?

3-Proběhla prosím nějaká seriosní odborná oponentura výsledků, ke kterým jste došel a které jste prezentoval Vládě ČR, na lékařské půdě? A pokud ano, tak jaká a s jakými závěry?

Covid-19 není smrtící pro většinu populace. Maximální snahou o záchranu těch co jím jsou skutečně ohrožení, ohrožujeme životy a existenci většiny populace, tedy i více ty skutečně ohrožené. Válku nelze vyhrát bez obětí. Zatím se chováme tak, aby jich bylo co nejvíce. Na tomto zločinu na zdraví obyvatelstva a hospodářství země národa se podílí i média, jednostranným „beznadějným zpravodajstvím“ takřka 24 hodin denně a vláda, vydáváním opatření jako na „běžícím pásu“, který si není běžný člověk schopen zapamatovat, natož dodržovat a kterými se ztrácí potřebná důvěra. Posilují pouze strach a obavy. Ty jak známo oslabují imunitní systém člověka. Prof. Bárta to v rozhovoru pro ČRoPlus vystihl zcela přesně – i výrokem: „Němci mají Kochův institut, my máme Prymulu.“ Největší zločin je zavření škol a traumatizování dětí.

Jan Šinágl

27.10.2020

* * *

Pozdrav, ponaučení a dotazy Pavlovi Řehákovi, předsedovi představenstva Direct pojišťovny, který "zachránil" Česko

* * *

Takto vypadají přeplněné nemocnice? https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)