Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Uzel Zeman„ … Připomínám jeho založení "strany erotické iniciativy." Léta jsem dumal nad tím, jak je možné, že tento gynekolog šíří bludy a lži po celé republice. Říká se tomu Münchausenův syndrom. …“ Tolik ze slov  jednoho lékaře, který Uzela zná roky.

Níže ukázky z článku Uzel zahradníkem 1. Když sexuolog škodí

* * *

Postava Radima Uzla, „mediálního sexuologa“, by se dala odbýt mávnutím ruky; jeho jednání můžeme snadno hodnotit jako rozmary záštiplného starce. Radim Uzel však díky své letité přítomnosti v médiích a z toho plynoucí vnějškové autority na poli sexuologie může škodit víc, než je na první pohled zřejmé.

Ano, jsme sexuologové, ale jsme vědci, ne přežilí baviči jako Uzel. Možná by se nad reklamním hercem ze spotů propagujících produkty na erekci dalo mávnout rukou. Ovšem přednášková a publikační činnost Radima Uzla je stále masivní. Právě tím, že už nevykonává (aspoň v něčem užitečnou) lékařskou praxi, o to více může škodlivě veřejně vystupovat. 

Radim Uzel poskytnul za poslední léta mnoho snadno dohledatelných rozhovorů pro různá rádia a internetové portály, v nichž na sebe prozrazuje, že profesně zaostal tak posledních dvacet až třicet let a zcela mu ujel vlak jak v jeho oboru, tak v oblasti obecné společenské etikety. Jen ve svodce webu Neviditelný pes (přidruženého k Lidovým novinám) se za poslední dva roky objevilo devět jeho textů, v nichž různým způsobem zpochybňuje závažnost sexuálního obtěžování, občas se pustí i do relativizace znásilnění či domácího násilí (o ženské agresi, která muže „nutí reagovat“).

Uzel je ale zejména činný jako publicista a zároveň je jako odborník zvaný do rozhovorů a talkshow. Stalo se tak, že mě 30. července 2020 v článku Co je to ten harassment párkrát nepřesně citoval, a to na úrovni, že si plete doktory a moderátory a slova „hůl“ a „cool“. To mi přišlo natolik fascinující, že jsem si řekl, že si zaslouží odpověď. Při čtení se mi u mnoha pasáží ani nechtělo věřit, že někdo dokáže tolik nepochopit, co říkají druzí lidé. Argumentační fauly, faktografické chyby, vylhané příklady, vymýšlení si statistik, překrucování cizích textů, ignorace dávno prokázaných věcí, cimrmanovské úkroky stranou – bylo to toho zkrátka příliš na to, aby šlo odpovědět stručně nebo to šlo pominout jako pouhé drobné omyly nebo formulační nepřesnosti.

Po pročtení dalšího zhruba tuctu Uzlových článků, přesně desíti knih a zhlédnutí desíti videorozhovorů (Reflex, XTV poprvé a podruhé, DVTV, Český rozhlas 2One Man ShowTalk Show Vítka Martince a třídílnou Trochu humoru s Radimem Uzlem) počet obludných výroků vystoupal tak vysoko, že je nešlo vměstnat do článku standardních rozměrů. Již po dvou týdnech střádání poznámek mi došlo, že tak jako filosofka Hannah Arendt psala svého Eichmanna v Jeruzalémě a zabrala jím velkou část několika vydání magazínu New Yorker, tak já píšu svého Uzla v Třeboni. Mezi postřehy Hannah Arendt patří teze, že zlo spáchané Eichmannem mělo kořeny v absenci myšlení a v „banálnosti“. Netvrdím samozřejmě, že Radim Uzel má na sobě naloženou srovnatelnou vinu jako nacistický zločinec, který coby poslušný úředník „jen plnil rozkazy“ a poslal do koncentrační táborů statisíce Židů. Jenom si myslím, že společnou mají onu absenci myšlení, banálnost a povrchnost, s jakou přistupují ke svému životnímu poslání.

Postupně budu demonstrovat, jak Radim Uzel dlouhodobě zamlčuje klíčová fakta o obtěžování, zneužívání a znásilnění, co říká za prokazatelné a neoddiskutovatelné nepravdy o hnutí MeToo, jak vytváří falešnou morální paniku v duchu „svět se zbláznil“, aniž by přitom prokázal základní porozumění povaze a smyslu změn. Jak evidentně, opakovaně a systematicky znevažuje problém sexuálního obtěžování, zneužívání i násilí. Jak nechápe klíčové pojmy a body feministického myšlení a pokouší se celé hnutí za rovnoprávnost dehonestovat podpásovými a lživými „argumenty“, přičemž není jasné, co z toho je dáno neznalostí a co cílenou demagogií. Jak dlouhodobě poskytuje zastaralé, nefunkční až vyloženě škodlivé rady pro párové soužití, a dokonce dovede krýt případy psychického týrání.

Proč jsem si vybral zrovna Radima Uzla a nezahrnul do textu třeba ještě Jaroslava Zvěřinu, Lauru Janáčkovou nebo Hanu Fifkovou? Ano, česká sexuologie by co do veřejné prezentace nutně potřebovala občerstvit novou krví, ale to už je na lidech, kteří tento obor vystudovali v posledních deseti patnácti letech. Jistě je to i na médiích, aby si v redakcích aktualizovali adresáře a kontakty. Zvěřina, Janáčková nebo Fifková ale – na rozdíl od Radima Uzla – nevystupují tolik v médiích, natožpak hudebně-zábavných pořadech a reklamách, nepodnikají zájezdy do škol, kulturních domů, domovů důchodců a lázní po celé republice, nejsou místopředsedy Obce českých spisovatelů, nedostávají Medaile za zásluhy od prezidenta republiky.

A také se nepouštějí do popisu filmů a filmového průmyslu. Této chyby se Radim Uzel dopustil. Od jeho diletantské exkurze do hollywoodské, ale i pornografické produkce, u nichž si vylhal spoustu neexistujících příkladů, aby podpořil své chatrné teze, jsem se na začátku odpíchnul – a pak už se to nabalovalo jako sněhová lavina. Člověk prostě někdy náhodou potká svou nemesis a smůla Radima Uzla je, že se mu to stalo zrovna se mnou. 

V druhém díle se budu věnovat statistikám znásilnění a sexuálního obtěžování a ukážeme si, jak k nim Radim Uzel přistupuje a jak si je svévolně deformuje.

https://www.heroine.cz/spolecnost/3567-uzel-zahradnikem-1-kdyz-sexuolog-skodi?

J.Š. 24. 11. 2020

* * *

Co mají společného MUDr. Radim Uzel, Csc. a JUDr. Daniela Kovářová?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (10 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)