Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Důkladné prošetření všech těchto záležitostí tak může vést nejen k právnímu zhodnocení Urválkovy činnosti, ale i k případnému potrestání těch, kdo jeho zločinné počínání kryli, nebo i těch, kdo způsobili jeho smrt nebo k ní přispěli.

***

Mezi prokurátory, kteří se podíleli na nezákonných procesech v 50. letech, patřili JUDr. Ludmila Brožová-Polednová (roz. Biedermannová) a JUDr. Josef Urválek. Brožová-Polednová byla za svůj podíl na odsouzení JUDr. Milady Horákové a spol. pravomocně odsouzena; Urválek nikoli. Urválek se přitom dopustil stejného skutku jako Brožová-Polednová. Navíc se obdobné trestné činnosti dopustil i v dalších případech. Například v procesu s Rudolfem Slánským a spol. požadoval Urválek pro všech 14 obžalovaných trest smrti. Ten byl realizován v 11 případech, zbývající 3 byli odsouzeni na doživotí. Krátce po procesu se Slánským a spol. byl Urválek ustanoven předsedou Nejvyššího soudu, kde pokračoval v udílení drakonických trestů pro ty, kdo byli údajnými či skutečnými odpůrci tehdejšího režimu. Ve funkci setrval až do roku 1963, kdy se jeho další působení v justici stalo nepřijatelným i pro vedoucí představitele Komunistické strany Československa (KSČ).

Avšak místo toho, aby byl Urválek postaven před soud (jako později Brožová-Polednová), byl umístěn do Výzkumného ústavu kriminalistiky (později nazvaného Výzkumný ústav kriminologický, dále jen VÚK), kde setrval až do své smrti v roce 1979. Podle svědectví vládní zmocněnkyně pro lidská práva prof. JUDr. Heleny Válkové, CSc. (tehdejší dlouholeté zaměstnankyně VÚK), Urválek fakticky na pracoviště nedocházel. Za celou dobu se tam objevil jen několikrát, mj. aby „připodepsal“ článek shrnující její vědecké výzkumy o ochranném dohledu.

Kromě jednoho dalšího článku z roku 1966 není žádná jiná Urválkova vědecká či publicistická činnost v tomto šestnáctiletém období (1963-1979) zdokladována. Přitom měl ve VÚK údajně zastávat funkci zástupce vedoucího.

Urválek již zemřel, a tak nemůže být postaven před soud.

Nicméně jeho jednání může být řádně popsáno a právně kvalifikováno, stejně jako to Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) učinil nedávno v případě 11 zemřelých členů předsednictva ústředního výboru KSČ. Navíc vzniká podezření, že neznámý pachatel (či spíše neznámí pachatelé) spáchal(i) závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby, když vědomě kryl(i) Urválkovo předchozí zločinné počínání, zajistil(i) jeho formální „uklizení“ do VÚK a poté toleroval(i), že zde ve skutečnosti nepracoval.

Urválek měl podle některých zdrojů spáchat sebevraždu.

Zde vzniká otázka, zda tomu tak opravdu bylo a zda někdo Urválka nakonec neodstranil. (Historická paralela zde totiž existuje: V roce 2002 chtěl odbojář Pravomil Raichl zastřelit bývalého prokurátora a vojenského soudce JUDr. PhDr. Karla Vaše, CSc.)

Důkladné prošetření všech těchto záležitostí tak může vést nejen k právnímu zhodnocení Urválkovy činnosti, ale i k případnému potrestání těch, kdo jeho zločinné počínání kryli, nebo i těch, kdo způsobili jeho smrt nebo k ní přispěli. Na druhé straně může vyšetřování napomoci k vyvrácení nepodložených podezření a spekulací. Ve svých důsledcích by pak šetření mohlo vést i k přehodnocení dosud pravomocných rozhodnutí, na nichž se Urválek jako prokurátor či soudce podílel.

Pokud někdo k naznačeným sporným otázkám něco věrohodného ví, může se obrátit na adresu: Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, k rukám kpt. PhDr. Jana Trnečky, poštovní schránka 62/ÚDV, 17089 Praha 7. Věc je vedena pod č.j. UDV-76-3/ČJ-2021-260011.

Další informace viz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Urv%C3%A1lek

https://www.novinky.cz/historie/clanek/komunisticky-prokurator-urvalek-od-justicnich-vrazd-az-po-zahadnou-sebevrazdu-40310676

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3035275-velicenstvo-kat-jak-zil-prokurator-josef-urvalek-po-justicnich-zlocinech-50-let

https://www.forum24.cz/takhle-josef-urvalek-omlouval-sve-zlociny-soud-se-slanskym-byl-pro-nej-horsi-nez-vrazda-milady-horakove/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odklizen-do-ustavu-jak-se-justicni-kat-urvalek-sesel-v-praci-s-valkovou-86077

  1. 1. 2021 zapsal: L. Müller
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)