Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Faktor FrantišekMilí nepřátelé železné opony,

dne 30. 10. 1984 se František Faktor (nar. 1951) pokusil bez povolení překročit československo-rakouské hranice. Hranici se mu podařilo překonat, ale na rakouském území byl zastřelen československými pohraničníky.

 Viz podrobnosti

https://www.ustrcr.cz/uvod/dokumentace-usmrcenych-statni-hranice/usmrceni-statni-hranice-portrety/frantisek-faktor/

Dne 24. 3. 2021 jsem předložil státnímu zastupitelství v Jindřichově Hradci podnět k vyslovení účasti Františka Faktora na soudní rehabilitaci podle zákona č. 119/1990 Sb.  

Státní zástupkyně JUDr. Yweta Švecová podnět dne 9. 4. 2021 odmítla s tím, že Františku Faktorovi se už dostatečné nápravy nezákonného postupu a morálního zadostiučinění dostalo, když pachatelé, kteří ho zastřelili, byli odsouzeni k nepodmíněným trestům odnětí svobody. A protože František Faktor už nemá žádné příbuzné, kteří by mohli žádat o odškodnění, tak by rehabilitační rozhodnutí bylo „čistě formalistickým, které by nemohlo podat veřejnosti vyšší satisfakci než odsouzení osob, které se v minulosti přímo podílely na jeho smrti“. (Podrobnosti viz v příloze.)

K tomu mohu uvést:

 

  1. Za Faktorovo usmrcení byli odsouzeni dva příslušníci tehdejší pohraniční hlídky Pavel Sirotný a Valtr Macošek, a to shodně k trestu odnětí svobody dva roky nepodmíněně. Jejich nadřízení, stejně jako ti, kdo za celý systém ochrany státních hranic odpovídali, vyvázli bez trestu.
  2. Rozsudek nad Pavlem Sirotným a Valtrem Macoškou měl povahu trestně právní sankce vůči pachatelům. Naproti tomu navrhovaná soudní rehabilitace by měla být vyslovena přímo ve prospěch poškozeného. (Jak se to již stalo v případě jiných osob usmrcených za podobných okolností, například Hartmut Tautz či Gerhard Schmidt.)
  3. Nedávno jsem se dozvěděl, že přece jen ještě někde žije mladší sestra Františka Faktora. Prosím proto všechny profesionální i amatérské pátrače-nepřátele železné opony, aby se pokusili zjistit na ni nějaký kontakt. V tom případě by bylo možné jí vysvětlit, že se ona sama může domáhat nejen bratrovy rehabilitace, ale i odškodnění. A nikdo nebude moci tvrdit, že rehabilitační rozhodnutí by bylo „čistě formalistickým“.

 

Přijměte mé srdečné pozdravy.

L.Müller

13. 4. 2021  

***

… Vojín Sirotný použil na rakouském státním území varovný výstřel do vzduchu a když František Faktor nereagoval, zahájili oba dva členové hlídky také na rakouském státním území mířenou palbu a pokračovali v pronásledování na rakouské straně až do hloubky přibližně 400 metrů. Během pronásledování zkrátili vzdálenost mezi pronásledovanou osobou a nimi na 200 metrů, kdy byl neznámý zasáhnut pravděpodobně vojínem Macošekem.[11] V poslední fázi pronásledování vystřelili pohraničníci ze samopalů vz. 58 dávkami na dvou místech podle údajů z české strany 46 ks nábojů (vojín Macošek 35 ks a vojín Sirotný 11 ks)[12] a podle údajů rakouské strany nejméně 16 ks nábojů.[13] Neznámá osoba po zásahu upadla, krátce nato vstala a pokračovala v běhu do blízkého lesa.[14]

… I přes jednoznačné zjištění komise, že došlo k narušení státní suverenity Rakouska a ke střelbě československých příslušníků PS na rakouském státním území, byl hned 30. října 1984 učiněn záznam do Pohraniční knihy 8. roty PS popírající překročení rakouských hranic. Vědomé zakrývání skutečného průběhu celé události a snahu československých úřadů zamést stopy po incidentu potvrzuje i vynětí samopalů použitých při střelbě z evidence, jejich likvidace a následná výměna nábojů za jiné u dotyčné roty PS.

… Z této prokazatelné lži usvědčují tehdejší československé úřady závěry jejich vlastního vyšetřování i monitorování rakouských sdělovacích prostředků československou stranou. Dne 6. listopadu 1984 informoval náčelník zpravodajského oddělení 15. brigády PS v Českých Budějovicích zpravodajskou správu HS PS OSH v Praze o opatřeních provedených na hranicích. Ke sdělení byly připojeny přepisy komentářů reportáží rakouské televize odvysílaných 3. listopadu 1984 v 19.10 hod a ve 23.30 hod. Ty informovaly o nalezení těla muže usmrceného střelami do zad u města Gmünd a k jeho identifikaci. Dále uvedly, že podle rekonstrukce na tohoto muže stříleli českoslovenští pohraničníci a ten se i přes těžká zranění dokázal doplazit 900 metrů na rakouské státní území.[25] Ještě před společnou Československo-rakouskou schůzkou v rakouském Gmündu tak byly československé úřady informovány o tom, že František Faktor byl příslušníky československé PS na rakouské straně státní hranice postřelen a na následky zranění zemřel.

… Soudce oběma obžalovaným vymezil trest s minimální sazbou, byť za trestný čin, za který byli oba obžalovaní uznáni vinnými, zákon stanovil trestní sankci odnětí svobody v rozmezí od 2 do 8 let.[31] Vyšší trestní sazba nebyla soudem uplatněna s odkazem na skutečnost, že úmrtí Františka Faktora bylo v konečném důsledku zapříčiněno jednáním nadřízených obžalovaných, kteří nic nepodnikli na záchranu postřeleného Františka Faktora, ačkoliv se dalo těžšímu následku (tj. úmrtí) rychlou pomocí předejít. Nejvyšší představitelé tehdejší Československé socialistické republiky, kteří věděli o trestných činech souvisejících se smrtí Františka Faktora a kryli je, potrestáni nebyli.

https://www.ustrcr.cz/uvod/dokumentace-usmrcenych-statni-hranice/usmrceni-statni-hranice-portrety/frantisek-faktor/

J.Š. 13.4.2021

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)