Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LegionariV článku pana Křečka v Lidových novinách z 25. srpna 2011 se píše, že Mašínové českému národu nikdy neporozuměli. Břatři Mašínové byli vychováni v úplně jiném duchu nežli většina  nás, Čechů. V hrdé úctě k otci legionáři, jehož „bratříci“ dokázali světu svou statečností, neohrožeností a svorností na několika frontách, že uznal naši samostatnost.

 

Od roku 1939 byli naši otcové a dědové odvoláni z obrany hranic, kde se slzami v očích zanechali hrdost,  pramenící z tradice československých legií. Po ztrátě samostatnosti během  Protektorátu jsme zachránili  Hradčany a  totálně zbourali vlastní sounáležitost a víru v sebe. Poláci to udělali opačně. Svorně  vybudovali zbořený Gdaňsk, Varšavu a  k novému komunistickému násilí se postavili společně.

Nás po únoru 1948 obklopily opět pomluvy, lži, zášť, zabíjení, nenávist, tentokrát od tak zvaně uvědomělých Čechů. Pokračující absence statečnosti ještě z nedávné doby, ztráta vzájemnosti po šestiletém pokořujícím násilí vytvořily opět strach, obavy a útěky.

O československých legionářích se nesmělo desetiletí mluvit ani psát. Boom o Janu Žižkovi je měl zastínit, zamlžit, zapomenout. Opatrnictví většinu zahánělo tam, kde nás vládnoucí diktátorská strana chtěla mít. Buď s nimi nebo třídní boj, ve kterém zbraně vlastnila jedna strana.

Ti  co přijali dobrovolně rudou knížku k tomu zbraň, stali se členy ozbrojených složek represivního aparátu, členy milicí. Složili přísahu, slíbili položit život za totalitu. Třídní boj přijali jako program.

Článek se zmiňuje o zabití dvou, prý bezbranných policistů ve službě, také o ozbrojeném pokladníkovi členu závodní milice. Skutečnost, jak se někdy hovoří není dvojí. Je jenom jedna. Ta, kterou je dnes možno zjistit a ověřit v archivech, fasciklech vyšetřovacích spisů, v  rozsudcích soudců v Česku a Německu.

Ozbrojení občané v přísaze slíbili bránit nebo zničit protivníka, byť by je to mělo stát život. Případně jej popsat, aby mohl být snáze dostižen. Přišel-li někdo z nich při výkonu služby v boji o život, nemohl být nevinnou obětí, protože byl ozbrojenou složkou ve službě chránící násilí. Ať se tak dělo za kterékoliv totality.

Po vyhlášení třídního boje Komunistickou stranou nastaly persekuce. Mnozí navrátivší se Čechoslováci,  vyznamenaní za hrdinské činy v boji proti nacismu byli jinými Čechy vystaveni násilí, degradaci. Za nacismu ubližovali Němci Čechům v Pečkově paláci v ulici Politických vězňů, za komunistů Češi Čechům v hradčanském domečku v Kapucínské ulici. Ostatní jsme „zaujímali postoje nedokázali se postavit“, psal v jedné básni Karel Kryl. Což platí dodnes.

Statečnost a neohroženost Gabčíků, Mašínů a mnoha dalších odbojových československých skupin obou totalit nechť zůstává výstražným mementem před novou ztrátou svobody.

Ctěme pokračovatele českého boje za svobodu a nezapomínejme, že jsme potomky, minulým režimem záměrně opomíjených československých legií, které naši samostatnost a hrdost vybojovaly.

 

Karel Mrzílek pedagog, 1.9.2011

 

Glorifikovat Mašíny je hloupé. /St. Křeček/ LN. 25.8.11

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #3 František Zákostelsk 2011-09-08 08:04
Můj děda byl legionařem a řikaval že řezali rudé i bílé,jinak to v Rusku nešlo.Mašinové a jejich přatelé to věděli také.
+3 #2 Franta Kopecky 2011-09-01 18:00
Přesně tak.
+5 #1 Jiří Kraus 2011-09-01 14:47
Již teď je mě smutno když zde za pár dnů najdu příspěvky které budou Mašíny označovat za vrahy aniž by snali tento čin více do hloubky. Pane Šinágl, je to moc skvěle napsané.
Děkuji.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)