Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

WCT_1V květnu roku 1999 jsem byla s rodinou na dovolené v New Yorku. Když jsme se vrátili, napsala jsem o tom několik článků. Psala jsem mj. i o World  Trade Center. Vzhledem k tomu, že právě dnes je tomu 10 let, kdy si připomínáme to smutné výročí, rozhodla jsem se s vámi podělit o prožitky, které z návštěvy v New Yorku mám.

Výstavba v New Yorku po architektonické stránce je přímo úchvatná a to hlavně v Manhattanu. Je tam spousta nádherných mrakodrapů. Jdete středem města, zíráte na ty velkolepé stavby a říkáte si.,, tak tohle je New York,,. Ta země, o které jsem tolik slýchala v mládí. Ta země, o které snilo tolik lidí kolem mě. Aby se alespoň na pár okamžiků ocitli v tom rozzářeném nočním velkoměstě svítících neonů a stále znějícího rokenrolu.. Země svobody a blahobytu, kde je možné splnit si i ten nejbláznivější sen snů, jaký si jen lze představit. A pojednou pociťujete jakousi hrdost, že právě vám bylo dopřáno podívat se do této vysněné země. Je úžasné vidět to vše naživo.  Některé stavby jsou tak vysoké, že se vám zdá, že končí až v nebi. Zvláště když nad New Yorkem vládne mlha a špičky mrakodrapů jsou zahaleny v šedém závoji. A když se pak setmí a svítí ty věže, které jsou postavené na těch vysokých kvádrech, to je skutečně velkolepý pohled. Měli jsme možnost poznat i vnitřek některých výškových staveb. Například hotel Marriott Marquis. Vysokorychlostní výtahy, které jsou umístěny dole v hale,  vypadají jak skleněné rakety a jízda takovým výtahem se dá srovnat snad jen k  letu v helikoptéře. Vyveze vás do posledního asi 80 patra, kde se nachází otočná restaurace. Za 80 minut se otočí kolem dokola o 360 stupňů. Vy sedíte, koukáte z okna a téměř každou minutu se vám naskýtá jiný pohled. Při tom chodíte s talířkem k bufetu   nabírat si nejrůznější dobroty studené kuchyně, saláty, sýry, deserty a masné výrobky, o jakých se vám může v Česku jen zdát. Můžete jíst jak dlouho chcete a kolik chcete. K pití vám stále dolévají velmi dobrou čistou vodu. To vše v ceně třináct dolarů na osobu. K tanci a poslechu vám hraje živá hudba. Byl to pro nás opravdu příjemný zážitek.

Avšak úplně nejkrásnější dojmy mám z návštěvy World Trade Center Observatory. Tedy z jednoho ze světoznámých mrakodrapů, lidově řečeno dvojčat, kde jsme během měsíčního pobytu v New Yorku byli celkem třikrát. První den jsme tam strávili téměř 8 hodin. Od odpoledne do setmění. Takže jsme tam zažili i úžasný západ slunce. Není-li  velký vítr, může se eskalátorem vyjet až  na střechu, odkud je velmi hezký (a okny nezastíněný pohled) na New York. Ze severní strany je krásný výhled na bariéru mrakodrapů středního Manhattanu, v čele s dominujícím Empire State Building, za nimiž je vidět část Central Parku a za ním Harlem. Krásně je vidět most spojující Manhattan s New Jersey - George Washington Bridge. Dále je vidět hodně mostů mezi Manhattanem a Brooklynem a mezi Manhattanem a Queensem. Jižní a severní výhled z WTC jsou nejkrásnější. Na východní stranu je výhled na Brooklyn, Manhattan, Williamsburg Bridge. Dalekohledem je poměrně dobře vidět Kennedyho letiště, Coney Island, Forest Hills, čtvť v Queens, v níž bydlí naše Věra a v níž jsme bydleli i my. Na západní straně je výhled na New Jersey s Newarkem a letištěm Newark International Airport. Je zde možné si perfektně uvědomit vzdálenost mezi oběma největšími New Yorskými letišti - JKF a Newarkem a pochopit, proč chtěla Věra, abychom přiletěli pouze na J.F.Kenedy. Nachází se totiž ve stejné čtvrti, kde Věra bydlí. Tedy je to blíže. Ze střechy Jižní věže  World Trade Center, je též nádherný výhled  na New Yorský přístav splívající za mostem Verarrzano Narrows s Atlantickým oceánem, ostrov Liberty Island se Sochou Svobody. Také se mi velmi líbilo, jak tam na stožárech vlají americké vlajky, pod kterými se často lidi fotografují. Včetně nás.

V posledním krytém patře je velký perfektně provedený interiér s restaurací,  prodejnou suvenýrů, kinem, kde se promítá film o New Yorku - program trvá asi 12.min. a stimuluje se v něm let vrtulníkem nad denním a nočním New Yorkem. Na rozdíl od  Empire State Building, se na WTC nikde nesmí kouřit. A tak dole před budovou o polední přestávce stojí spousta lidí v elegantních šatech a pokuřují. Zajímavé bylo, že nikde jinde jsem neviděla tolik kuřáků pohromadě jako zrovna před těmito velkolepými mrakodrapy. Vzpomínám si, jak ti lidé nám byli sympatičtí a jak jsme si tam také zapálili, než jsme vešli do budovy. Jirkovi zrovna došel plyn v zapalovači a pán, který stál vedle si toho všiml a zapaloval nám. Ta solidárnost mezi kuřáky mě v tu chvíli až dojímala. Zatímco  na Empire State Building (kde jsme se též byli podívat) jsou pouze tři lavičky na sezení a navíc neustále obsazené,  WTC nabízí spoustu možností k odpočinku i na lavičkách před celoplošnými okny, aniž by musel člověk čekat, než se někde nějaké místo uvolní. Empire State Building je umístěn téměř ve středu Manhattanu a je nižší než World Trade Center. Výhled na Manhattan je z něj též krásný, takže stojí za to se, podívat i tam, má - li člověk více času. Musí-li se však rozhodovat mezi WTC a ESB, doporučovala bych preferovat World Trade Center, kde výhled z něj, včetně pobytu jak na střeše tak v nižším krytém interiéru, považuji za nejkrásnější absolvovanou turistickou zajímavost v New Yorku.

Vzpomínám si, jak jsem děkovala Pánu Bohu za to, že mě obdaroval tak cenným darem, totiž že mám zdravé oči a mohu tu nádheru vidět a vnímat. Bylo to právě ve chvíli, kdy jsme stáli na střeše tohoto velkolepého mrakodrapu a vychutnávali tu nádheru, ten pohled na celý New York, oceán, sochu svobody, kdy jsme si vzájemně říkali, tam je to a to a tohle je Amerika. A tam je Evropa a v Evropě Česká republika a v Česku Praha a v Praze Horní Počernice a v Počernicích náš dům. Věděli jsme, že to tak je, mluvili jsme však o tom, co nás právě v těchto dnech a chvílích až zas tak nezajímá. Důležité pro nás bylo, že jsme právě teď právě tam a to, že je to báječné. I kdyby člověk nic na světě neměl, tak pro ten pohled právě z tohoto místa stálo za to žít.

 

Růžena Bodláková, 12.9.2011

 

„Češi jsou zmanipulováni TV, že šlo o záměr CIA ohledně 11.září. Říkám jim a co ty stovky mrtvých ve španělském vlaku, londýnském metru? To bylo také zmanipulováno? Na to už mlčí.“

Karel Mrzílek

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

-2 #1 Josef Pepa Nos 2011-09-19 13:01
Bestie v této zemi se nutně potřebují ztotožnit s bestiální masovou vraždou 9.11. 2001.
Samy jsou schopny toho samého.
Výsledkem je ovšem čím více se realizující odkrytí a pojmenování těchto posluhovačů BESTIE.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)