Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

RCT LogoSměnárny beztrestně „vypraly“ 100 miliard korun za pomoci banky - Za elektrárnu Adularya zaplatila ČR 14 miliard, žádný proud roky nevyrábí – Úspěšně se „integrujeme“ do EU – Níže hodnocení pana Miroslava Kelnara, který strávil v Turecku 18 let jako zástupce Škodaexportu a vládní agentury CzechTrade.

Dne 27. 3.2023 byla ve večerních hodinách odvysílána v pořadu „Reportéři ČT“ historie neslavného případu - výstavby elektrárny Adularyi v Turecku. Tento pokus o vyvezení české elektrárny nakonec skončil fiaskem s odhadovanou ztrátou 14 miliard korun. Zmíněný případ Adularya se táhnul již od roku 2010, kdy Česká státní banka upsala tureckému investorovi – firmě Adularya částku téměř 12 miliard korun. Problém nastal, když se první blok této elektrárny v závěru roku 2015 dokončil a po spuštění tohoto prvního bloku do provozu se ukázalo, že tento je neprovozovatelný. Pomoci mohla jen rozsáhlá rekonstrukce kotlů dodaných rakouskou firmou Andritz, které se ukázaly být špatně navrženy. 

Po tomto zjištění pak nastalo dlouhé přešlapování na místě, kdy české vlády, ani ta Sobotkova, ani ta Babišova, nevěděly, co s tímto problémem - špatně navržených kotlů mají dělat. Toto období trvalo prakticky až do února 2022, kdy se pohledávka za dluhem České exportní banky vůči tureckému investorovi - firmě Adularya prodala za 2 miliardy korun zahraniční firmě. 

Nepochopitelnou věcí je to, že přestože se vědělo, že kotle od rakouské firmy Andritz jsou špatně vyprojektovány, tak nikdo nikdy po rakouské firmě nic nechtěl

Ani aby kotle po sobě opravila, ani tuto rakouskou firmu nikdo nežádal o vyplacení žádných kompenzací českému  státu, nebo českému generálnímu dodavateli, jímž byla firma Vítkovice Power Engineering a.s. To je zajisté zajímavý přístup od českých státních orgánů, kdy tyto nechaly vlastně zaplatit českého daňového poplatníka celou škodu za dva vadné kotle dodané rakouskou firmou Andritz. 

Téma to bylo zajisté pro zpracování reportáže velice náročné, když se tato kauza táhne již od roku 2010. Technicky není elektrárna zajisté téma, kterému by každý dokázal hned porozumět. Tolik by mělo být řečeno ve prospěch České televize na konto zpracování této reportáže. 

Na druhé straně však snižuje hodnotu tohoto pořadu, že Česká televize našlapovala kolem této pro nás velice drahé kauzy, až příliš opatrně, budíce takto dojem, že v žádném případě Česká televize nechce jít do žádného toho sporu ani se současnou vládní koalicí, a ani s tou minulou vládní koalicí.

Je snad důvodem tohoto přístupu blízká volba ředitele ČT? Vždyť se v celém tom případu ani nezmínilo, kdo je na vině za tento zmařený projekt. Jméno rakouské firmy tam ani nepadlo

Přitom reportéři z ČT měli tzv. nabito, aby státní orgány pořádně potrápili. Je k zamyšlení, zdali, když například Česká exportní banka (ČEB) a státní pojišťovna EGAP na nepříjemné otázky televize odmítnou odpovědět, a zrovna tak i dozorující orgán této kauzy - Vrchní státní zastupitelství, se mohou  ohánět tím, že nebudou poskytovat žádné informace. Je vůbec možno považovat tímto věc za vyřízenou? Je snad televize tak bezzubá, že v této situaci dokáže udělat jen to, že obrazně řečeno, „zbalí“ kameru a táhne jinam?

V této zemi se ztrácí korupcí ročně miliardy korun, to snad víme každý. Jediným naším spojencem, nás obyčejných lidí, proti našemu okrádání je investigativní žurnalistika, a jedinou naši obranou, je trvat na transparentnosti různých těch soutěží a prodejů a nákupů prováděných stáními orgány

Jak ale máme věřit v transparentnost pohybu státních peněz, když státní instituce, které mají vysoký podíl na tom, že jsme zde jako občané této země přišli o 14 miliard korun, zkrátka jen odmítnou odpovědět na dotazy České televize?  Vždyť i na dotaz, za kolik se nakonec prodal celý ten úvěr ve výši 14 miliard korun poskytnutý ČEB, i tuto částku odmítla Česká exportní banka České televizi sdělit! Takže jsme se nakonec ani nedozvěděli jaký je ten konečný účet, o kolik jsme v tomto "povedeném" projektu přišli.

Každý víme, že přece tyto státní orgány jako je Česká exportní banka, mají své nadřízené složky, a pokud budu konkrétní, tak Česká exportní banka je řízena Ministerstvem financí a k tomu mají vládnoucí strany ještě možnost dosazovat tzv. „své lidi“ do dozorčích rad apod.

Můj dotaz zní, díval se na tento pořad současný ministr financí Stanjura?

Předpokládám, že díval. Tak jak je tedy možné, že se nebojí vedoucí pracovníci ČEB tohoto ministra financí, na konto tohoto odmítnutí sdělit veřejnosti částku, o jakou byl český občan okraden, že ministr neprovede žádné „kádrové zemětřesení“ na České národní bance a pojišťovně EGAP? Viděli jsme na vlastní oči, že se zde zkrátka nikdo ve státní sféře nikoho nebojí a klidně mlčí tam, kde by měl mluvit a zpovídat se občanům této země.

 A proč se nebojí? No protože v tomto státě k žádnému zemětřesení nedojde, zde jsou přece všichni ti nahoře na jedné lodi a jedna ruka zde myje ruku durhou

Vždyť i tato vládní koalice bude za chvíli určitě sama potřebovat zamlčet nějakou tu svoji „malou domů“, kdy něco někomu z vládních stran již zůstalo, nebo zůstane tzv. za nehty. Tak proč by si teď měla dělat tato vládnoucí koalice zlou krev, že ano.

Vždyť mlčenlivost příslušných vedoucích pracovníků na těchto státních bankovních institucích, to jsou ty nejprodejnější devizy, jakými tito lidé disponují. Je to takový ten náš zákon omerty, jednou řekneš na veřejnosti pravdu, a jdeš z kola ven.

Opakování tohoto pořadu Reportéři ČT bude v pátek dne 31.3.2023 ve 14,25 hod. na ČT1.

  

Miroslav Kelnar  

29.3.2023

Zmařený případ výstavby elektrárny ADULARIA jako příklad, jak v České republice funguje spravedlnost a vymahatelnost práva

***

P.S.

Proč se RČT nevěnovali i rakouské firmě Andritz? Logicky by o ní měli hovořit odborníci na kotle ze Slovenska. Proč o ní nehovořili, nebo jejich výpovědi nezveřejnily RČT v plné délce?

Nedávno jsem upozornil jednoho známého novináře na největší skandál MZV ČR, ohrožující bezpečnost Schengenu, s možnou souvislostí se současně vyšetřovanou korupcí europoslanců, vysokých představitelů EU, s obchodem se zbraněmi, drogami, lidmi a terorismem a také transportem vysokých finančních částek v hotovosti do EU. Na dotaz proč média mlčí, kdo má takovou moc umlčet média a i opozici, odpověděl: „Úspěšně se integrujeme do Evropy.“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)