Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havlik_2„Demokracie bývá zpravidla ohrožena tehdy, když v dané zemi dojde k nečekaně rychlému ekonomickému úpadku, když je veřejnost přesvědčena o korupci vládnoucích elit, když je ve společnosti posilován pocit bezmoci, bezpráví a sociální nespravedlnosti, a když dojde k hodnotové krizi, tedy krizi odpovědnosti a důvěry. Obávám se, že se již nalézáme na prahu této situace“.

Matka ministra Kocourka získala za záhadný prodej cenných papírů Key Investments 16,4 mil. Kč. Stalo se to v roce 2008, kdy byl Kocourek předsedou dozorčí rady ČEZ. A nic.

Státní správa je neefektivní, netransparentní a zpolitizovaná. Tvrdí to speciální komise ministerstva vnitra. A nic.

Miliardový tendr na svoz pražského komunálního odpadu provázejí podezřelé okolnosti. Za nejvýhodnější nabídkou stojí jen pár dní stará firma, navíc založena „ na klíč“. Tisk poukazuje na to, že v Pražských službách, kterým šéfuje bratr Martina Romana, má prý majetkový podíl i vlivné pražské duo Janoušek – Hrdlička. A nic.

Ministr zdravotnictví jmenoval šéfem IKEM Aleše Hermana, který je stále vázán konkurenční doložkou ke společnosti Agel miliardáře Chrenka.  A nic.

V parlamentu jede hazardní lobby na plné obrátky. A miliardy z hazardu dál tečou, jak voda v cedníku. A nic.

Březina zůstal neprůstřelný. Koalice ČSSD – ODS jej podržela. A nic.

Příští rok bude hůř, předpovídá ČNB vývoj ekonomiky. Poslanci se mezitím přou o stravenky a tahají čísla, jak králíky z klobouku. A nic.

Vila zavražděného kmotra Mrázka je na prodej za 70 – 100 mil. Kč. Jeho údajný archív i vrah neznámý. Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Další šikula Krejčíř dělá „reklamu“ své vlasti v JAR. A nic.

„O tempora, o mores“. A to tak, že současná podoba správy země je již nereformovatelná. Není totiž co reformovat a hlavně koho. Náš svět se rozdělil na ty, kteří v tom umí chodit, a patří do té správné party, a na ty ostatní. Ta první skupina není příliš početná, ale ovládá téměř celý stát. Jak dlouho ještě? To záleží na okolnostech. A nejde již o nic jiného, než v podobu naší „demokracie“. A na závěr si dovolím citát ze svého vlastního textu „Dnešní česká cesta demokracie“, který jsem publikoval 19.1.2010 : „Demokracie bývá zpravidla ohrožena tehdy, když v dané zemi dojde k nečekaně rychlému ekonomickému úpadku, když je veřejnost přesvědčena o korupci vládnoucích elit, když je ve společnosti posilován pocit bezmoci, bezpráví a sociální nespravedlnosti, a když dojde k hodnotové krizi, tedy krizi odpovědnosti a důvěry. Obávám se, že se již nalézáme na prahu této situace“.

 

Petr Havlík, 4.11.2011

* * *

Týdeník Economist rozebírá českou politiku, je to děsivé čtení

Čeští politici si užívali po dvě desetiletí jízdu na vlně opojení mocí, stali se tak arogantními a zkorumpovanými. Podobné kritické hlasy, které označují český politický systém za “zahnívající stranokracii”, mapuje nové vydání prestižního týdeníku The Economist.

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #3 jirka 2011-11-07 19:18
Bohužel jde jen o blog na internetových stránkách Economistu, v tištěné verzi to vůbec není, ale lepší nějaká diskuse, než žádná. Je ale jasné, že je co zlepšovat, zejména z pohledu ze zahraničí, kdy člověk nutně porovnává, např.
- již v r. 1990 jsem v USA měl vždy možnost zdarma vložit, vybrat z účtu, změnit PIN, totéž nyní v r. 2011 v Belgii, kde teď pracuju a žiju (české pobočky belgických, rakouských a jiných bank si u nás dovolí to, co v Belgii, Rakousku a jinde ne - mají nás za pitomce a ovce a dojné krávy)
- téměř každá nová silnice je v Belgii stavěna již s cyklostezkou, každé staveniště chráněno, aby neprášilo, chodníky a cyklostezky jsou automaticky dočasně udělány vedle staveniště (srovnej s Českem)
- volby jsou elektronické, v jeden večer (srovnej naše pytlíkování po dva dny)
- v neděli je vesměs zavřeno, lidé jdou do přírody nebo kina nebo kostela (srovnej s naší konzumní horečkou)
- německá menšina nebyla po válce vyhozena ze svých domovů a po cestě částečně zmasakrována, ale Němci mají v Belgii svou autonomní oblast, němčina je třetí úřední řeč (kde je údajná česká holubičí povaha, proč jsme se zachovali tak netolerantně a surově, že s námi dodnes Rakousko a Německo nechtějí /téměř/ nic mít, nebo proč jsme dovolili lumpenproletari átu, aby ovládl v r. 1945 ulice a pak v r. 1948 celou vlast?)
Dokud si své problémy a vady neuvědomíme a nenapravíme je (třeba skutečným usmířením a podáním ruky s našimi německy mluvícími spoluobčany, které jsme vyhnali z jejich domovů), nebude klid (zejména v naší vlastní duši, která má také kolektivní svědomí).
+1 #2 Oldřich 2011-11-05 13:54
Cit.:"Vila zavražděného kmotra Mrázka je na prodej za 70 – 100 mil. Kč." To samo nic neznamená. Zajímavější by bylo vědět kdo ji prodává.
-3 #1 Eda Seibert 2011-11-05 00:04
Bohužel je seznam darebačin jen namátkový, úplný by byl na mnoho stran. A nic !!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)