Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

PodvodJe to neskutečná lež, svádět ropné skvrny na ložisku Nesyt u Hodonína na nesprávnou cementaci ve 20-30.letech, když šlo o otevřené těžební vrty, přes které se převalila povodeň v r.1997 a které pak byly likvidovány za peníze MŽP. Tím se připojil P.Nečas k podvodu M.Kalouska a ani dopis ze Senátu nic nesvede. Mrzí mne jen, že to neví veřejnost, protože žádný deník, rozhlas nebo TV, sloužící politikům to nezveřejnil. Snad by bylo vhodné o tom informovat alespoň zástupce odborů. Děkuji p.Šinágl za pozornost. R.Jiříček 22.11.2011

Dobrý den pane doktore,

 

přikládám odpověď pana předsedy vlády RNDr. Petra Nečase na dopis týkající se sanace údajných ekologických škod na Hodonínsku.

Z pověření pana Jarolíma si Vás dovoluji požádat o Vaše stanovisko k obsahu přiložené odpovědi.

Děkuji předem za spolupráci.

 

Ing. Vlastimil Tichý, 21.11.2011

* * *

Odesílatel: Hana Berankova [Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.] za uživatele Posta [Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.]

Odesláno: 21. listopadu 2011 12:51

Komu: Tomáš Jarolín

Předmět: Odpověď: Dopis k rukám pana předsedy vlády


E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Č.j. 16115 /11-OSV

ze dne 26.10. 2011

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Vážený pane místopředsedo,


odpovídám na Váš dopis ve věci záměru „odstraňování ekologických škod" za cca 70 až 114 mld. Kč a kritizující probíhající práce na likvidaci vrtů po těžbě ropy a plynu na Hodonínsku.

Domnívám se, že jste při Vašem dotazu vycházel z neúplných informací, neboť financování a realizace sanace starých vrtů po těžbě ropy a plynu na Hodonínsku není součástí tzv. „EKOTENDRU", jehož průběh a dosavadní stav je Vám jistě znám.

Sanační práce na území jižní Moravy probíhají nezávisle na tzv. „EKOTENDRU" a jsou součástí širokého balíku akcí financovaných dle jednotlivých usnesení vlády. Konkrétně usnesením vlády č. 592 ze dne 12.6. 2002 bylo odsouhlaseno postupné vyčlenění částky 20 mld. Kč z privatizačních výnosů jako účast státu na nákladech souvisejících s restrukturalizací hutnictví a na revitalizaci ve vymezeném území Moravskoslezského kraje, v roce 2005 byla částka navýšena na 21 mld. Kč a území rozšířeno na část Jihomoravského kraje a škody po průzkumu a těžbě ropy. Tyto projekty jsou v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva financí, Ministerstvo životního prostředí zde vystupuje jako odborný garant a účastní se posuzování projektů a výběru dodavatelů sanace.

Celou problematiku likvidace ekologické zátěže po těžbě ropy v odpovědnosti státu na území jižní Moravy rozhodla vláda usnesením č. 713 z roku 2007 začlenit do působnosti podniku Palivový kombinát Ústí, s.p. Na základě analýzy rizika z roku 2005 (DHV ČR, s.r.o.) bylo zjištěno, že se ve vytypované oblasti vyskytuje řada historických sond, které mohou být trvalým zdrojem znečištění životního prostředí. Tyto objekty byly v minulosti odstraněny pouze v nadzemních částech, v podzemí však byla výstroj vrtů ponechána a tak zde existuje reálná možnost kontaminace zdrojů pitné vody pro okresy Hodonín a Břeclav, v případě havárie může dojít ke kontaminaci hraničních toků Moravy a Dyje. K této situaci došlo již opakovaně při povodních v roce 1997 a následně v roce 2006 v lokalitě Nesyt, kde po zaplavení nedostatečně zlikvidovaných sond došlo k úniku ropy.

V současnosti probíhají tzv. relikvidace vrtů po sektorech (celkem 7), návrh sanace vychází z hodnocení rizika existence sond a stávajícího nebo budoucího možného znečištění pro podzemní vody a ekosystémy. U každé sondy je posuzován stupeň kontaminace, na základě posouzení pak probíhá eventuální odtěžba okolních kontaminovaných zemin, odstranění volné fáze ropy z hladiny podzemních vod a spolehlivé utěsnění vrtů tak, aby nemohlo v budoucnu dojít k průniku kontaminantů na zemský povrch, ale ani k přetoku do jiných podzemních struktur, např. do vrstev se zásobami pitné vody nebo do lignitové sloje.

V roce 2011 v rámci Operačního programu pro životní prostředí byla realizována analýza rizika jímacího území v sektoru 6, kde připravuje státní podnik Palivový kombinát Ústí žádost na sanaci v rámci OPŽP, prioritní osa 4.2. Na základě této analýzy je připraven projekt sanace v této citlivé oblasti v okolí jímacího území Skupinového vodovodu Podluží, v CHOPAV Kvartér řeky Moravy, které zásobuje 40 000 obyvatel pitnou vodou.

Mohu Vás, vážený pane místopředsedo, ubezpečit, že veškeré práce na relikvidaci sond probíhají pod dohledem supervizích organizací a jediným cílem těchto prací je odstranění rizika pro životní prostředí s prioritou zajištění bezproblémového zásobování obyvatelstva pitnou vodou.


S úctou



RNDr. Petr Nečas, v.r.

předseda vlády České republiky

* * *

 




1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)