Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havel_2_220808aneb pomsta za nevítězství pravdy a lásky

Pomsta našeho pejska prezidentovi Havlovi za to, že pravda a láska ještě pořád nezvítězily nad lží a nenávistí. 22.8.2008. Přeji Všem pohodové a klidné oboje svátky, také štěstí a zdraví do nového roku. Já si tentokrát místo slavení svátků vybral odpočívání, rozjímání nad národní ztrátou a držení smutku.

V příloze posílám foto-vzpomínku na Václava Havla a Ivana Havla z jednoho našeho posezení v roce 2008. Naše fenka léčivého čínského psíka k mému velkému pobavení panu prezidentovi přímo pod nosem drze zbaštila na stole všechny prezidentské oříšky. Víno mu nechala. Prý to měl za to, že pravda a láska ještě pořád nezvítězily nad lží a nenávistí. Pak se s ní ale Václav usmířil, jak vidno.

Někteří moudří lidé včetně Václava Havla předpovídají, že náprava deformované a mnohdy zkažené, materiální, konzumní, sobecké, a bezbožné společnosti s chabou láskou a pravdou bude trvat nejméně tak dlouho jako její samotná deformace (50 let, 1939-1989) a to jsou optimisté. Pesimisté odhadují léčbu této nemoci vzhledem k následujícím 20 letem Klausova zdivočelého kapitalismu typu 19.století na dvojnásobek, tedy na 100 let. Dobrou zprávou tedy je, že 1/5 až 2/5 této cesty již máme za sebou

Poznal jsem ho i přes některé politické chyby jako velmi slušného člověka, který pochyboval nejvíce sám o sobě a o svých názorech a druhým přitom pečlivě a trpělivě bez mluvení naslouchal. Moudrý a pokorný člověk. A teď jeho popel pohřbíme na Vinohradech a všechno už je ode dneška jenom minulost.. Bude nám některým už do smrti chybět, nikoho takového u nás asi nemáme.

S ním jako dramatikem odchází i celá jeho dramatická doba posledních 40 let státu. Doba 20 let v normalizaci s perzekucí, asanací, disentem, odbojem, emigrací, exilem a Svobodnou Evropou. A pak další doba 20 let v deformované - trochu nenormální demokracii zavedené přes i jeho námitky novými politiky, kde nějaká normalizace k normální demokracii naopak velmi chybí.

 

J.Kubík, 24.12.2011

 

 

Havel_1_220808Havel_3_220808Havel_4_220808

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+4 #12 Jan Šinagl 2012-01-14 12:29
Jak už jsem opakovaně psal, jde o typicky české, většinové, přízemní hodnocení, dané omezeným obzorem většiny obyvatelstva. Proto si svět Václava Havla váží, pro jeho nadčasovost myšlenek, pojmenovává po něm své ulice a třídy. U nás budeme o Letišti Václava Havla diskutovat do nekonečna, rádi a prioritně ukazovat na jeho chyby jako to hlavní, byť jsou lidsky a dobově pochopitelné. Český člověk hledá vždy nejprve chyby na druhých, nikdy ne u sebe a už vůbec ne reálné řešení. Rád se utápí a činí nešťastným nekonečnou kritikou a konstatováním jak je vše špatné a jen on bez chyb, jenom ne sám něco konkrétního udělat. Považuje za „normální“, že Václav Havel měl sám zařídit vše, abychom si koupili svobodu a demokracii ihned jako v supermarketu. Tehdy většinu lidí zajímali krámy a cestování a dnes to není o moc lepší. Toho si byl Václav Havel dobře vědom. Dal zemi naději a je na nás abychom ji udrželi a zasadili se o skutečnou svobodu a demokracii, aby k nám přišla dříve než za 60 let, kdy odcházela. Svoboda a demokracie je především o povinnostech občana. Až u nás občané pochopí, že práva jsou až na druhém místě (aby vůbec byla), budeme už mnohem dále. Začátkem je kvalitní výchova, vzdělaní a osobní příklad každého z nás.
-8 #11 Milda 2012-01-13 20:51
O estébácké minulosti pana Vh netřeba psát a také o jeho pochybných mravních a lidských kvalitách. Slušný a čestný člověk by nikdy v takovém rozsahu nepodváděl své ženy, nezpronevěřoval finance, které dostal pro jiné, více potřebné disidenty a zejména nelhal. Havlův inaugurační projev se ukázal býti daleko lživější než projevy odsuzovaných bolševických kreatur. Jeho kroky, které vedly k ožebračení lidí, k rozkulačení majetku státu a dehonestaci lidských vztahů nelze nikdy zapomenout. Není to vina lidí ani kritiků, je to vina jen samotného VH, že se svými činy zařadil po bok těch, které tak kritizoval. Zařadil se tak věrně do své rodiny, která kolaborovala s nacisty svou kolaborací s Stb a bolševikem. A navíc z této kolaborace vytěžil velký majetek. Osoba s takovýmto mravním kreditem je stejná jako komunistické kreatury a nelze ji jakkoli omlouvat.
+8 #10 Dobreal 2011-12-29 00:43
Poprvé jsem Václava Havla viděl blízko mne
na povolené manifestaci na ŠKROUPOVĚ NÁMĚSTÍ při jeho projevu,byl odhodlaný a připravený znovu do vězení,ale předchozí snídaně s Francouzkým presidentem mu dodávala určité odhodlání a naději.V době totality byl opravdu statečný.Všechn y totalitní sytémy i diktatury se bojí intelektuálů,fi lozofů i lidí s vysoce morálním kreditem a charakterem, nikdy jim nejde o mravnost,o ideály svobody a demokracie ale jde jim především o moc udržovanou demagogií a totalitní ideologíí.on bojoval slovem,silou myšlenky a proto byl nepohodlný minulému režimu ale svými kritickými názory i některým lidem dnes. Jsme svědky nesmyslných hospodských řečí lidí ,kteří
V.H. nikdy osobně nepoznali,nikdy nic nečetli,nezajím ali se o jeho projevy ,knihy,dramatur gická díla apod.,bohužel projevy omezenosti,příz emnosti a bezduchosti svědčí o tom jak jsme v národě rozdělení,objek tivní a oprávněné kritické názory vycházející ze zkušenosti podložené odborným posudkem ano ale absurdní tlachání na téma V.H. z nějakých přízemních pohnutků to devastuje naši intelektuální úroveň, jaký rozdíl je když na toto téma se vyjadřují
umělci ,vzdělaní lidé a lidé znalí a zkušení od
lidí prostého ducha, hodnota názorů je prostě u různých lidí jiná, má jinou vypovýdající hodnotu.Je překvapivé jak
v zahraničí v různých zemích lidé V.H. znali a zajímali se o něj když jistili že jsme z ČESKÉ REPUBLIKY ,v tom je velký čech ,který pozvedl prestiž naší země ,stydím se proto za některé naprosto ubohé
a nepodložené názory některých lidí dnes kdy se ukázalo že skutečně asi nejznámějším a nejuctívaněším čechem byl.
+5 #9 Zdeněk Čermák 2011-12-28 21:02
Cituji Vladimír Novotný:
Standartní servilní povídání.Pan Havel byl v první řadě prospěchář a v zásadě nedodržel ani své slovo.Žádné.Když pominu stamiliardy,které stálo jeho jednání občany této republiky,stejně nevidím jediný důvod,proč bych ho měl opěvovat nebo oslavovat.

Pane Novotný, škoda, že jste si neužil ve vězení pár let za totality! Jistě byste byl sto zaskočit za Václava Havla dnes s odstupem času v tehdy rozporuplných situacích a Vaše jednání ve věci by jistě dokázalo narovnat vše do správné roviny. Hovořit o něm jako o prospěcháři, no dovolte, snad ta Vaše slova nestojí ani za tu elektřinu při čtení!
+2 #8 Zdeněk Čermák 2011-12-28 20:54
Cituji Michal:
Václav snad udělal jen jednu velkou chybu a to svým prohlášením:"nejsme jako oni"!
Tím dopustil, aby se komančové, kteří měli v té době hodně sevřené zadky, že by mohli štípat desítku drát, otřepali a začali pokračovat ve svém zlu!

NO, přidávám svou citaci.Myslím, že toto heslo bylo programově vykonstruované komanči a ti je podsunuli do revolučního dění. Havel v jednom rozohovoru s arcibiskupem Dukou přiznává, že jednou vypustil v projevu slova Pravda a láska zvítězí nad...! To mu pak vyčítali a myslím, že to bylo jeho momentální euforické vidění, nikoliv záměr oprášit a rehabilitovat prohnilé soudruhy!
+2 #7 Zdeněk Čermák 2011-12-28 20:45
V roce 1989 jsem si koupil jeho Dálkový výslech s Karlem Hvížďalou. Knihu jsem částečně znal z radia SE. Teprve po skonu našeho pana Václava ji čtu a vnímám znovu krásu jeho myšlení, skromnosti i slova. Havel byl poctivým dělníkem pera i ducha a nechápu, že i po jeho smrti někteří fabričtí dělňasi z mého okolí brali jeho smrt s povděkem. Je to hnus a špína, aniž by pochopili hloubku a podstatu jeho slova. Vždyť bojoval i za jejich děti a některým z nich se daří znamenitě. Zdeněk Čermák,Hodonín
+13 #6 Michal 2011-12-27 23:36
Václav snad udělal jen jednu velkou chybu a to svým prohlášením:"ne jsme jako oni"!
Tím dopustil, aby se komančové, kteří měli v té době hodně sevřené zadky, že by mohli štípat desítku drát, otřepali a začali pokračovat ve svém zlu!
-1 #5 Pavel 2011-12-27 21:59
shoduji se s pány cid, Tomaso a Tomas.
Netuším, kde jste do této doby žil, ale
čiší z Vás třešničky. Je mi Vás líto,
nemáte to jistě lehké
+1 #4 cid 2011-12-27 19:01
Hm, co k tomuto pánovi demokraticky říci, jedině se nabízí toto:/Klidně snesu opravu z problémového slova na jiné, ale je to tak!/ Jste vůl pane Vladimíre Novotný!!!!! Cid
+3 #3 Tomaso 2011-12-27 17:33
Pravda a láska začne mít v naší zemi šanci až vychcípají všechny bolševické kreatury !
Tudíž mi všichni co jsme to museli zažít. Bez výjimky. Pak snad bude líp....bez nás.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)