Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Parte_Stanislav_Stransky_010312

Z přiloženého rozhovoru: Kdybyste měl ze současných českých osobností vybrat někoho, koho si nejvíc vážíte, kdo by to byl?

„Já bych si vzal vajíčko a na něj bych napsal jedno jméno. To vajíčko bych hodil do vzduchu a nechal bych ho dopadnout na zem. Kdyby se rozbilo, věděl bych, že je to v prdeli.“

A kdybyste mohl prostřednictvím tohoto rozhovoru vzkázat cokoli současné mladé generaci, co by to bylo?

"Víš, co je to čest? Být čestný, poctivý, pracovitý a mít smysl pro povinnost. S tímhle jdi poctivě celým světem a nikdy se neztratíš. Stačí jedna úchylka od toho, co jsme si dneska řekli, a už budeš úchylkářem napořád."

… Stanislav Stránský na počátku devadesátých let postupně pojal podezření, že se věci ve státě, ale i v konfederaci nevyvíjejí, jak by měly. Požádal tehdejšího předsedu konfederace Rudolfa Pernického, aby se vedení konfederace podřídilo lustraci a vyzvalo k odchodu z konfederace všechny spolupracovníky StB a dalších bezpečnostních složek komunistického státu. Výsledek Stanislav Stránský komentoval slovy: „Místo aby udělali pořádek a vyloučili z KPV ty agenty, tak naopak na mne podali žalobu. Tím ty estébáky přikryli."[1] Postkomunistická justice zafungovala a Stanislav Stránský pak musel Pernickému splácet 100 000 korun, ke kterým byl odsouzen. Zažíval velké zklamání z důvodů disfunkce justice, právního státu a trpce nesl i „zradu“ mnoha bývalých muklů, kteří se za něj tehdy nepostavili a nechali se manipulovat. Na konfederaci zanevřel. V říjnu 1994 založil konkurenční Sdružení bývalých politických vězňů v České republice, kterému předsedal až do posledních dnů svého života. Za člena SBPV přijal i tehdejšího presidenta Václava Havla. Důkazy o svých tvrzeních, se kterými se kdysi svěřil Pernickému,  získal z odboru archiv bezpečnostních složek Ministerstva vnitra až 29.ledna 2008. Ani poté se mu nedostalo omluvy ze strany vedení Konfederace politických vězňů. …

Tisková zpráva SBPV

Zemřel Stanislav Stránský předseda Sdružení bývalých politických vězňů[2]

Stanislav Stránský

* 28.3.1922 Devínska Nová Ves (dnes městská část Bratislavy)

† 21.2.2012 v Ústřední vojenské nemocnici Praha

 

Stanislav Stránský zemřel po krátké nemoci v Ústřední vojenské nemocnici Praha v úterý 21. února 2012 v odpoledních hodinách.

Vzpomínáme.

 

Po válce působil v armádě. Rotný Stránský chtěl studovat na akademii, ale nelíbila se mu politizace Československé armády, kterou prosazovali zejména komunisté. Svůj názor si nenechával pro sebe, protestoval a byl propuštěn z armády již v roce 1946.

Pracoval jako řidič na ministerstvu zdravotnictví ve skupině zdravotníků, která zajišťovala očkování proti dětské úmrtnosti, později v rámci UNESCO ve skupině dánského Mezinárodního červeného kříže, která se zabývala očkováním proti tuberkulóze. Po únorovém puči v roce 1948 působení zahraničních lékařů ukončil brněnský krajský tajemník KSČ Otto Šling.

Po návratu do Prahy na ministerstvo byl Stanislav Stránský krátce zatčen v březnu 1948. Po propuštění byl přemístěn na práci do západních Čech, kde přešel hranici do Německa. Odtud byl jako kurýr poslán zpět do republiky. Když chtěl navštívit rodiče v Mariánských Lázních, byl 5. dubna 1950 zatčen, obviněn ze špionáže a vlastizrady. V Praze na Pankráci byl odsouzen na čtrnáct let a určen k výkonu trestu v Jáchymově na táboře Rovnost. Prošel i dalšími vězeňskými lágry, kde snášel útrapy vězně komunismu, ale potkal zde i řadu vzácných osobností mezi spoluvězni.

Amnestie po ustavení Antonína Novotného prezidentem v roce 1960 znamenala pro Stanislava Stránského propuštění na svobodu, ale ještě na dalších deset let byl zbaven občanských práv a svobod.

Musel se hlásit StB a odeslán na úřad, odkud byl spolu s Jiřím Kubelíkem, bývalým tajemníkem Československé strany sociálně demokratické, a dalšími umístěn k lopatě a krumpáči do stavebního podniku Průmstav. Později přešel do dílen v Malešicích, posléze byl vyškolen na jeřábníka a pracoval ve stavebnictví u Vodních staveb – až do důchodu.

Na jaře 1968 se podílel na založení klubu K-231, chodil s kýblem vápna a psal nápisy „Havel na hrad!“[3]. Po srpnové okupaci Československa vedoucí činitelé klubu se uchýlili do exilu a činnost organizace bývalých MUKLů zanikla.

K obnovení došlo až po listopadu 1989, kdy byla založena Konfederace politických vězňů. Stanislav Stránský byl zvolen předsedou největší pobočky KPV v Praze[4], která měla více než 5 tisíc členů. Věnoval všechny své síly památce zemřelých a popravených politických vězňů. S několika kamarády se pustil do pietní úpravy zpustlého hromadného pohřebiště na hřbitově v Ďáblicích. Ve spolupráci s Magistrátem a dalšími podporovateli se mu podařilo vybudovat důstojné symbolické pohřebiště na místě, kde v minulých dobách byly ukládány do společných šachet osoby, jejichž jména měla být vymazána z paměti společnosti. Pro přátele Stanislava Stránského to bylo nepřijatelné.

Stanislav Stránský na počátku devadesátých let postupně pojal podezření, že se věci ve státě, ale i v konfederaci nevyvíjejí, jak by měly. Požádal tehdejšího předsedu konfederace Rudolfa Pernického, aby se vedení konfederace podřídilo lustraci a vyzvalo k odchodu z konfederace všechny spolupracovníky StB a dalších bezpečnostních složek komunistického státu. Výsledek Stanislav Stránský komentoval slovy: „Místo aby udělali pořádek a vyloučili z KPV ty agenty, tak naopak na mne podali žalobu. Tím ty estébáky přikryli."[5] Postkomunistická justice zafungovala a Stanislav Stránský pak musel Pernickému splácet 100 000 korun, ke kterým byl odsouzen. Zažíval velké zklamání z důvodů disfunkce justice, právního státu a trpce nesl i „zradu“ mnoha bývalých muklů, kteří se za něj tehdy nepostavili a nechali se manipulovat. Na konfederaci zanevřel. V říjnu 1994 založil konkurenční Sdružení bývalých politických vězňů v České republice, kterému předsedal až do posledních dnů svého života. Za člena SBPV přijal i tehdejšího presidenta Václava Havla.

Důkazy o svých tvrzeních, se kterými se kdysi svěřil Pernickému,  získal z odboru archiv bezpečnostních složek Ministerstva vnitra až 29.ledna 2008. Ani poté se mu nedostalo omluvy ze strany vedení Konfederace politických vězňů.

Přesto neúnavně pracoval pro narovnání postavení bývalých politických vězňů ve společnosti, prosazoval zájmy členů svého sdružení, zasazoval se o zpřístupnění archivů, omezení činnosti komunistických stran, o založení Ústavu pro studium totalitních režimů, o zrušení nehorázných zbytkových trestů politických vězňů i přijetí zákona o třetím odboji.

V roce 2000 byl Stanislav Stránský vyznamenán Medailí Za Zásluhy.

 

Každoročně se 26.června na Ďáblickém hřbitově z iniciativy Stanislava Stránského a jeho SBPV za účasti vysokých státních činitelů konají vzpomínkové akce na připomenutí památky umučených a popravených politických vězňů – účastníků třetího odboje. Letos si zde návštěvníci připomenou i nedožitých devadesátých narozenin Stanislava Stránského.

 

Čest jeho památce!

 

 

Sdružení bývalých politických vězňů ČR

Ladislav Bergmann - tajemník

Na Bělidle 34

Praha 5 – Smíchov

150 00

tel/fax/záznam: +420 222 323 816

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

web: www.politicti-vezni.cz

 

Z komentářů:

Jakub_Sarman2Ve věku nedožitých 97 let zemřel 21.února jeden z posledních politických vězňů uvězněných v roce 1950 - vážený pan Jakub Šarman, rodák z Nového Hrozenkova na Valašsku. Pochován byl tamtéž tuto sobotu. V pouhých 35-ti letech se ve svém kraji zúčastnil protikomunistického odboje, kdy pomáhal se svými přáteli skrýt na Valašsku a operovat povětšinou československé vojáky ve vlasti odmítající bolševický režim po puči 1948, kteří se mj. rozhodli pokusit se pomstít smrt Jana Masaryka činností v tzv. skupině Světlana. Pan Jakub Šarman byl odsouzen na 11 let a vrátil se z komunistických lágrů po 9 a půl letech s podlomeným zdravím. Po celý zbytek života ze svých názorů neslevil a stal se svým životem v pravdě, svou dobrotou a pílí příkladnou osobností všem, kteří jej potkali. Pro kraj, ale i celou republiku, jsou v současnosti takoví muži, jakým byl Jakub Šarman, o to významnější, když naše společnost, v každém i v nejodlehlejším koutě naší republiky, nutně a naléhavě potřebuje jasný příklad neklamného neochvějného morálního kreditu. Muži jako pan Šarman si jej podrželi vysoko čnějící a s jistotou celý život, bez pozlátek, pochybení, přes mnohá protivenství a nástrahy. Kdekterý vysoký politik by si při srovnání svého života s životem Jakuba Šarmana a jeho souputníků měl přiznat, že za ten svůj by se mohl stydět.

Martin Fišer, Olomouc, 26.2.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #10 Karel Mrzílek 2012-03-05 22:43
Se Stanislavem to bylo vždycky ČELEM. Nikdy nezaujímal postoje, ale stál. U něho slova hanba, svědomí,svornos t, vzájemnost,stud měla ještě váhu.
+1 #9 Josef 2012-03-05 21:12
Je třeba psát přesně. Kurýr znamená nosič pošty,zprávy, ale něco jiného je agent.Na kurýrní zprávy západní rozvědky měli svoje lidi, ale jako agenty k nám posílali naše emigranty a proto byli na hranicích zadrženy.Žádný stát si nenechává chodit přes hranici každého,k tomu jsou určité zákony a pravidla.
-2 #8 Jiří Kraus 2012-03-05 06:26
Kavalírová si tam hned šla přihřát svojí polívčičku.
+3 #7 Tedy to je pomoc 2012-03-04 09:40
Citace:
Šinágl zase "selhal" a dovolil si jako jediný v den pohřbu zveřejnit video, fotografie a celý zvukový záznam pietního obřadu.
Asi si pletete žádost o pomoc při informování o BUDOUCÍM pohřbu (údajně od pana Bergmana) se žádostí o zpravodajství z průběhu pohřbu (od Vašich nadřízených). Je mi líto, ale to jsou dvě docela rozličné věci a je smutné, že nám tu předstíráte, že je to totéž. Smyslem informování o pohřbu předem je to, aby se to co nejvíce lidí dozvědělo a přišlo vzdát zemřelému úctu. Reportáž z průběhu pohřbu, to je už jen pro zajímavost (nebo pro udávání). S informovaností předem jste zklamal, v udávání jste jako obvykle na jedničku.
-3 #6 Jan Šinagl 2012-03-03 20:40
Hlavně, ty anonymní bambulo (), že všichna média o pohřbu "podrobně informovala", jen ten neschopný Šinágl zase "selhal" a dovolil si jako jediný v den pohřbu zveřejnit video, fotografie a celý zvukový záznam pietního obřadu.
-1 #5 Tedy to je pomoc 2012-03-03 10:50
Cituji Jan Šinagl:
O pomoc mne požádal tajemník pan Ladislav Bergmann 27.2.2012...

Ale že jste si s tou pomocí pospíšil - on Vás o to požádal 27.2. (ostatním rozesílal oznámení hned 22.2.) takže jste to "z vyššího principu mravního" zveřejnil o dva dny později (viz hlavička stránky: Středa, 29 Únor 2012 10:17), tedy den před pohřbem 1.3.!!! Ještě že Vás máme, co bychom si bez takového horlivého pomocníka počali, že ano...
-4 #4 Pospíšilová Milena 2012-03-01 05:50
Pane Šinágle,výroky anonymů přecházejte, jsou ubohé.
Pan Stránský vykonal kus poctivé práce,upřímnou soustrast celé jeho rodině a přátelům a vlastně nám všem, pro které pracoval.
-7 #3 Jan Šinagl 2012-03-01 00:00
O pomoc mne požádal tajemník pan Ladislav Bergmann 27.2.2012, protože SBPV média ignorují a zaslal mi vše co jsem zveřejnil. Stránky pana Hučína sleduji jen na upozornění jiných. Pro Vás je hlavní problém kopírování? Má snad pan Hučín copyright na zprávy? Není snad hlavní kolik lidí se to dozví? Kolik návštěvníků má web pana Hučína? Proč nejsou povoleny komentáře a ukazatel počtu čtenářů a návštěvníků na jeho webu? Určitě nebudu mít nic proti tomu, když pan Hučín převezme mé podrobné zpravodajství z vyznamenávání NFAN a doplní své strohé, jako tajemník NFAN. Velmi to uvítám. Nedivím se, že se pod tak hloupý komentář stydíte podepsat. Doufám, že i s panem Hučínem přijdete na poslední rozloučení s panem Stránským? J.Š.
+3 #2 Šinágl už zase... 2012-02-29 23:15
Všecno co je na této stránce bylo zveřejněno na stránkách Vladimíra Hučína PŘED TÝDNEM!!! Nedovedu pochopit, co si od toho věčného kopírování textů odjinud Šinágl slibuje, snad že za to dostane metál?
+2 #1 Fr.Zákostelský 2012-02-29 13:33
Všichni které jsem osobně znal a seděli od začátku padesátých let.Panové Doležal,Bajer,H ušek,můj přítel Havrda s Charbuzic atd.jsou po smrti a mají tři věci společné,poctiv ost,pracovitost a nedůvěra k vrchnosti.Žádný z nich nic nespáchal a přesto měli tresty od deseti do čtrnácti let.Dnešní mocipáni inklinují k zneužívání jim svěřené moci jako jejich učitelé.V naší gubernii je démonokracie,kt erá nemá nic společného s demokracií.Do vedení je třeba volit mladé lidi.Starší a střední generace už předvedla že není schopná demokracii uplatňovat.Že nemají zkušenosti se dá lehce vyvrátit.Co předvádějí naši zkušení ekonomové,soudc i a ostatní pakáž?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)