Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV_ZAKON… Vyprávěli mi v šedesátých létech lidé, jaké metody výslechů se uplatňovaly. V létě se na celách topilo, k jídlu dostávali jen slanečky a pití žádné - nutili je pít vlastní moč. Nebylo to vždy bití, které doprovázelo vynucená přiznání. Uvězněné ženy ponižovaly v době menstruací tím, že nedostávaly menstruační vložky, jen jako výsměch jeden jediný přeložený papír s cynickým: "To vám stačí"! Krev jim stékala po nohách. Není to nic pěkného. A v době normalizace - Vladimír Škutina a jeho memoáry Na hradě plném bláznů. Mezi vynálezy hrdinů a bojovníků za šťastnější a lepší zítřky, byl i vynález lámání klíčních kostí jednou ranou, pomocí vědra nasazeného trestanci na hlavu. Úderem kyje mu okraje vědra zlomily klíční kosti. Člověka mrazí, a je mu nevolno. Co to bylo za lidi? Hrdinové určitě ne. Kdy se vzpamatujeme! …

Dobrý den, děkuji za informace!

Lid_vldce_a_soudceJe to poučné, protože spousta lidí se dívá na minulost i současnost různě. Poznat období padesátých let bylo možné od těch, kteří tuto dobu prožívali. Byli lidé kteří tu dobu prožili tak, že ji skoro nepřežili. Prošli trestaneckými lágry, často jen za to, že se nechtěli stát členy KSČ. Dnes je možné číst memoárové knihy či romány popisující tehdejší dobu. Jiří Mucha a jeho „Studené slunce“ je románem, který tuto dobu velmi dobře vystihuje a popisuje. V příloze posílám i ukázku z dobových novin. V roce 1963 v rámci tzv. dubnového pléna se dokonce i KSČ pokusila vypořádat s nezákonnostmi, které tehdejší jejich režim napáchal, ale jen na členech KSČ. Oběti z řad demokratů a humanistické inteligence byli ponechány stranou. Křivá svědectví byla organizována přímo vedením strany. Viz. např. Tausiggová a pod. Rudolf Slánský byl vyloučen posmrtně z KSČ za podporu nezákonnostem, tak i Reicin. Vaš byl odsouzen za likvidaci nepohodlného svědka. Ve třech přílohách je anotace publikovaná k dubnovému plénu ÚV KSČ z roku 1963. Pár dokumentů pár střípků o hrdinné době závěrečné etapy života Klementa Gottwalda. I členové KSČ musí pochopit jaká to byla doba.

Vyprávěli mi v šedesátých létech lidé, jaké metody výslechů se uplatňovaly. V létě se na celách topilo, k jídlu dostávali jen slanečky a pití žádné - nutili je pít vlastní moč. Nebylo to vždy bití, které doprovázelo vynucená přiznání. Uvězněné ženy ponižovaly v době menstruací tím, že nedostávaly menstruační vložky, jen jako výsměch jeden jediný přeložený papír s cynickým: "To vám stačí"! Krev jim stékala po nohách. Není to nic pěkného. A v době normalizace - Vladimír Škutina a jeho memoáry Na hradě plném bláznů. Mezi vynálezy hrdinů a bojovníků za šťastnější a lepší zítřky, byl i vynález lámání klíčních kostí jednou ranou, pomocí vědra nasazeného trestanci na hlavu. Úderem kyje mu okraje vědra zlomily klíční kosti. Člověka mrazí, a je mu nevolno. Co to bylo za lidi? Hrdinové určitě ne. Kdy se vzpamatujeme!

Historia Magistra Vitae, kéž by tomu tak bylo.  Lidé jsou nepoučitelní, ale mnohým vadí, že to tak bylo. Proto často glorifikují něco, co jim vlastně vadí, a tím si zjednodušují přístup k minulosti a k sobě samým. Volání pro nespravedlivých rozsudcích podepsalo tehdy asi 6 milionů Čechů a mnozí tomu věřili. Herci z Národního divadla, sportovci, spisovatelé a další. Argumentace i dokumenty existují. Ale je dobré si je připomenout a je-li třeba použít. S pozdravy a s přáním všeho dobrého

 

Vladimír Procházka, 27.2.2012

 

Duben_1963_ADuben_1963_BDubem_1963_C

 


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #7 Petr 2012-03-07 21:33
Je uplně zbytečné rušit KSČM, nemá to smysl
pokud někdo ty vrahy a zločince nezavře, nebude klid. Rád bych viděl všechny naše politiky ale před rokem 89, jsou to zlodějové a prospěcháři, všichni by byli členy KSČ.
0 #6 Josef 2012-03-05 20:37
Pane Šinágl,viděl jsem Vás jednou na demonstraci proti základnám.Ještě chodíte z americkou vlajkou na holi od koštětě?Jaká je to úcta ke "spřátelenému státu".Tehdy se mě podařilo pozdě zavolat TV štáb,aby Vás zadokumentoval, jak hanobíte vlajku USA.Vemte si příklad z vlajek KČP,jaké mají vypracované a správné žerdě pro vlajky.Jistě se příště polepšíte a nebo
americkou vlajku nechte doma a nedělejte ostudu, už jí máte dost svými nejapnými člámnky.
+1 #5 Jan Šinagl 2012-03-05 06:46
To není o šanci, ale o principu! Ministerstvo, potažmo vláda, nemohou suplovat soudy!
+1 #4 Jiří Kraus 2012-03-05 06:28
Soudy jsou stále protkané lidmi z minulostí v KSČ. Tedy by to u soudu nemělo šanci na úspěch.
0 #3 Oldřich 2012-03-01 07:03
Zdráhal jsem se uvěřit vlastním smyslům. Na tiskové konferenci různí ouřadové a partykáři vysvětlují, že jejich právní experti neshledali k zákazu bolševické partaje dostatek pádných důvodů s nimiž by u soudu mohli uspět. Tím je veřejnosti dáno na vědomí, že se o to ani nepokusí. Možná, že by se ani nemuseli stíhat zločinci. Stejně by je nedostili. A kdyby přece, nic jim nedokáží. A kdyby náhodou dokázali... zase by se něco našlo.
+3 #2 Vitezslav Haramule 2012-02-29 16:24
Cituji Vitezslav Haramule:
Ono je daleko jednodusi poslat do kriminalu ridice Smetanu nez bolsevickou kolaborantku Semelovou a celi jeji mladeznicky orchestr. Vyporadat se s komunistickou minulosti potrebuje daleko vice nez to ubohe blafani v senatu a parlamentu.Komunisticka ideologie je ideologie vrahu,zlocincu a zradcu a proto by se s tou smeckou vyvrhelu melo tak jednat. Ale na to nemate odvahu usranci.
Spravne jsem mel napsat cely orchestr mladych komunistu.
+3 #1 Vitezslav Haramule 2012-02-29 16:15
Ono je daleko jednodusi poslat do kriminalu ridice Smetanu nez bolsevickou kolaborantku Semelovou a celi jeji mladeznicky orchestr. Vyporadat se s komunistickou minulosti potrebuje daleko vice nez to ubohe blafani v senatu a parlamentu.Komu nisticka ideologie je ideologie vrahu,zlocincu a zradcu a proto by se s tou smeckou vyvrhelu melo tak jednat. Ale na to nemate odvahu usranci.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)