Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KoudelkaOtevřený dopis právnímu zástupci Města Blansko poslanci PČR JUDr. Z. Koudelkovi

… Rovněž neříkáte pravdu, že Ústavní soud ČR porušil tzv. Benešovy dekrety. Naopak Ústavní soud rozhodl ve shodě s dekretem č. 33/1945 Sb., který obsahoval právě ustanovení o čs. státním občanství. Naskýtá se tedy  otázka, zda tyto předpisy neznáte a nebo se vyjadřuje tendenčně jako právní zástupce Města Blansko, které  samozřejmě bylo účastníkem restitučního sporu. …

 

V Praze dne 23.8.2005

 

Vážený pane poslanče,

 

je samozřejmé, že Nález Ústavního soudu ČR ve věci Hugo Salm vzbudí rozličné přístupy.  Jiné u odpůrců restituce a jiné u jejich příznivců. I to se samozřejmě odrazí a odrazilo v informování médií o této záležitosti.

Jestliže  je nutno omluvit přístupy laiků, kteří jednak o věci samé nic nevědí, jednak neznají právní pozadí věci, nelze omluvit přístup odborníka jako jste Vy. Doktor práv, poslanec, člen ústavně-právního výboru, máte tedy všechny předpoklady, abyste se k věci profesionálně vyjádřil. Místo toho však jste ve svém vyjádření uveřejněném v deníku Právo a v dalších  denících uvedl: „Ústavní soud popřel Benešovy dekrety i restituční hranici k 25.2.1948.“

Tedy nejprve k restituční hranici. Hranice 25.2.1948 platila a platí pro nároky uplatněné podle zákona č. 87/1991 Sb. tj. zákon o mimosoudních rehabilitacích. Zákon č. 229/1991 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku ve své novele označené jako zákon č. 243/1992 Sb. otevírá možnost, uplatnit restituční nároky rovněž proti konfiskacím podle dekretu č. 12/1945 Sb. a č. 108/1945 Sb., to znamená, zpátky až do roku 1945.

Rovněž neříkáte pravdu, že Ústavní soud ČR porušil tzv. Benešovy dekrety. Naopak Ústavní soud rozhodl ve shodě s dekretem č. 33/1945 Sb., který obsahoval právě ustanovení o čs. státním občanství.

Naskýtá se tedy  otázka, zda tyto předpisy neznáte a nebo se vyjadřuje tendenčně jako právní zástupce Města Blansko, které  samozřejmě bylo účastníkem restitučního sporu.

 

JUDr. Felix Nevřela

- - - - - -

 

Vážený pane kolego,

 

byl jsem spolu s Marií Salm Reifferscheidtovou potěšen Vašim článkem „Eliška Wagnerová odchází. Není jedno, kdo přijde za ni“ ve středeční MF Dnes. Jako blanenský novinář se restitucí Salmů zabývám již od devadesátých let a při té příležitosti jsem jako tiskový mluvčí rodiny Salmů měl příležitost zabývat se i činností poslance JUDr. Zdeňka Koudelky. Ten byl od 25.9.2000 do roku 2006, na požádání svého stranického kolegy a starosty Blanska Ing. Miloslava Kaly (nynějšího viceprezidenta NKÚ), právním zástupcem blanenské radnice proti restituci Salmů. Jeho pravou rukou byla a dodnes je ředitelka blanenského muzea a členka Rady města Blansko Eva Nečasová (KDU ČSL), která v této kauze účelově spolupracovala s Jiřím Jarošem a Ing. Janou Bobošíkovou. Toto kolegium se řadou nekorektních způsobů, ke kterým využívali besed, vydání dvou pomlouvačných knih Cui bono restituce I a II atd. Je zajímavé, že se jejich nepřítelem stal Hugo Mikuláš Salm ze kterého se snažili udělat nacistu i když jej neznali, protože ti všichni se narodili až po jeho smrti. Já jej znal, protože jsem byl přítelem jeho syna Huga (oba jsme se narodili v roce 1933) a byl jsem spolužákem Marie Salmové na blanenském gymnáziu a vím, že pan Salm byl jediným, šlechticem v Protektorátu Čechy a Morava, který dostal na zámek německého správce, protože po okupaci v roce 1939 odmítl přijmout návštěvu krajského führera SS. Navíc byl tak vážně nemocen, že když se dcera Ida v roce 1944 vdávala, tak už jej museli do kaple snášet sedícího v křesle. Měl co dělat sám se sebou, než aby spolupracoval s nacisty, kteří jej učinili nesvéprávným. Všem členům rodiny bylo občanství po řízení uděleno. Hugo Salm však 2.3.1946 zemřel, takže už se udělení trvalého občanství nedožil. K aktivitám odpůrců se vyjádřil i Ústavní soud. Jeho právní názor tato skupina nerespektovala. Započaté vydávání majetku, kterým je prvních 600 ha lesa v katastru Veselice bylo zastaveno. Všeobecně se jejich aktivita spojuje se zájmem jednoho z politiků KDU ČSL o Salmovy lesy. Za urážky a nepravdy uvedené při přednáškách a knihách se z rozhodnutí soudu museli jejich autoři Nečasová a Jaroš omluvit.

Dá se říci, že hlavním odpůrcem byl Zdeněk Koudelka. K tomu Vám pro informaci přikládám kopii Smlouvy o poskytnutí právní pomoci uzavřené mezi JUDr. Koudelkou a Ing. Miloslavem Kalou ze dne 25.9.2000 a 2x soupis faktur proplacených panu Koudelkovi.

Pokud se pan Koudelka stane soudcem Ústavního soudu, bude v případě nového řízení osobou zaujatou s možností ovlivnit průběh soudního řízení v neprospěch Salmů. Proto jsme s potěšením ocenili Vaše objektivní stanovisko k činnosti pana Koudelky. Podobně se o jeho aktivitách vyjádřil i bývalý soudce Ústavního soudu zesnulý JUDr. Antonín Procházka ve své knize „V boji za ústavnost“. Po smrti právního zástupce Salmů JUDr. Nevřely převzala jejich případ pražská advokátka paní Mgr. Alena Kinclová, tel. 296 303 697. V případě  že budete mít zájem o tento případ, ráda Vám poskytne informace.

Ještě jednou přijměte poděkování za Vaše nezaujaté vyjádření ve výše uvedeném článku.

 

Příloha: 1x smlouva, 2x soupis faktur JUDr. Koudelky

 

Jiří Šrámek

B.Němcové 1

678 01 Blansko

 

Smlouva JUDr. Zděnka Koudelky s městem Blansko ze dne 25.9.2000

Koudelkovy faktury 2000 – 2001

Koudelkovy faktury 2002 - 2006

Eliška Wagnerová odchází. Není jedno, kdo přijde za ní.

* * *

 

Dočasní správci našich daní odhalují své vnitřnosti

 

SODALES SOLONIS o.s. svolává na úterý 3.dubna 2012 od 17:00 hodin shromáždění občanů k aktuálnímu dění v naší zemi – Václavské náměstí u pomníku sv. Václava. Šiřte informaci, přijďte, přiveďte přátele i své děti. Jednání s významnými osobnostmi o jejich případné účasti už probíhají.

 

… Demokratický právní stát se rozkládá tehdy, když úzká skupina samozvaně privilegovaných získává jen samé výhody a to na úkor veřejnosti, která tak zákonitě inkasuje nevýhody. Suverenita občanů se tak stává jen prázdnou proklamací. O klíčových otázkách státu a obce navíc spolurozhodují, či dokonce přímo sami rozhodují, vlivní nezvolenci. A nejde jen o Prahu, podobné modely najdeme na mnoha místech celé ČR. To ovšem zásadním způsobem podlamuje ústavnost politických institucí a procesů. Demokracii neoslabují nějaké uniklé nahrávky, ale klientelistické sítě, které dříve ovlivňovaly různé příběhy a dnes ovládají celý stát.  …

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)