Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV_ZAKONJe mi šestnáct a občas slyším: Tady se vůbec nic nezměnilo. Zbystřím. Tady? Jako v Česku? Jak nezměnilo?

To jste všichni zapomněli, že byla doba, kdy komunisté hlásali a prosazovali místo demokracie diktaturu proletariátu? Zapomněli jste, že všude místo reklamy na Coca-Colu visel Lenin a Marx? Zapomněli jste, že komunisté rozvrátili fungující tržní hospodářství a zavedli kolektivizaci? Zapomněli jste, že komunisté vymysleli gulagy? Zapomněli jste, že jste se báli svobodně mluvit i před svými známými? Zapomněli jste na mučení komunistických vězňů? Zapomněli jste, že jste chodili do průvodu, aby se vám dcera dostala na školu? Zapomněli jste na frontu na banány a toaletní papír? Zapomněli jste na čtvrteční fronty před knihkupectvím? Zapomněli jste na to ponížení na hranicích s NDR, když jste jeli nakoupit dupačky a museli jste rozebrat před celníkem celé auto? Zapomněli jste na ten strach, když jste na Vánoce chtěli dětem ukázat v kostele jesličky?

Já to neznám, mně to jenom vyprávěli. Já na to nikdy nezapomenu. A proto si připadám svobodná. Vy ne?

 

Karolína Kropíková

Gymnázium Pietrra de Coubertina Tábor (autorka dostane knižní cenu)

 

J.Š. 20.11.2012

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #8 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-12-01 16:11
Samozřejmě my starší si z té doby ledsco pamatujeme. V roce 1950 byl zrušen Junák,jeho členové a hlavně vedoucí mnohdy skončili ve vězeních a uranových dolech. U mnoha hrdinů II. světové války se dozvídáme v jejich historii, že byli skauty.Mnozí Junáci také za svobodu naší vlasti padli. Nahrazen byl prokomunisticko u organizací Pionýr,jehož členství bylo součástí SČM,pak ČSM a po roce 1968 SSM,který měl ve své tradici Leninský svaz mladých. Vzpomínky na fronty na banány a pomeranče mě až tak neberou, ostatně nbanány jsemnikdy neměl rád. Za tomám vzpomínky na skautské tábory, vůdcovskou zkoušku v roce 1970, posléze opětný zákaz Junáka a následné proskribování vůdců Junáka amnohdy i jeho členů. byly zakázány veřejné církevní průvody, zakázány církevní řády a jejich majetek a vůbec majetek církve rozkraden. Duchovní museli mít státní souhlask výkonu duchovenské funkce.Pokud jej neměli postihval je stát při výkonu duchovenské funkce za maření dozoru nad církvemi.
Do kostela jsem chodil, na jesličky svou dceru vodil, situaci,kterou popisuje Karol jsme nezažili. Já měl jen ten problém, že jsme museli s dcrou chodit do kostelů,které byly daleko od mého bydliště,kde se nemohl najít nikdo, kdo by mi práskl.Měl jsem ale vříjnu 1968 církevní svatbu.
Po roce 1968 se celkem zmírnil i teror vůči kněžím, i když v té době došlo k vraždě kněze v Bratislavě,takž e zatýkání se soustřeďovalo na bohoslužby kněží bez státního souhlasu,případ ně když kněz třeba v kázání nebo i soukromě řekl něco, co se režimu nelíbilo. A také,když začal opravovat kostel. V severních Čechách byla snaha, aby kostely spadly. Byl takový počet udavačů StB, že se říkalo, že když je v restauraci pětlidí,jeden je udavač,když šest tak dva. Tehdy existovala tzv. třídní (ne)spravedlnos t, takže mnohdy nekomunistu potrestaly za to co neudělal a naopak když spáchal něcokomunista tak mu to prošlo.
+4 #7 Jan Šinagl 2012-11-21 07:18
Omlouvám se za zřejmý hoax. Neověřoval jsem zdroj a příliš důvěřoval odesílateli. Tušil jsem to. Nebyla časová možnost zavolat do školy. Vzhledem k aktuálnosti textu jsem jej obratem zveřejnil. Uvítám stejnou pozornost i u mnohem více závažnějších textů, kontrolu a upozornění na chyby v jejich obsahu. Věřím, že většina uzná a ocení, vzhledem k počtu článků, že počet chyb je naprosto zanedbatelný a že mnohdy naznačovaná škodolibá radost kritiků, zůstane i do budoucna menšinová. Z osvětových důvodů nebudu tento článek - i kvůli komentářům, odstraňovat. J.Š.
+2 #6 Vladimír Šmíd 2012-11-21 00:49
Ať již je sl.Kropíková osoba fiktivní či skutečná, je třeba uvést na pravou míru její informaci o gulazích. Koncentrační tábory vymysleli již v 19.století ve Velké Británii. Jistě věděli proč. Komunisté tento projekt pocházející ze solidní demokracie anglo-americkéh o typu "jen" tvůrčím způsobem rozvinuli.
+6 #5 Vitezslav Haramule 2012-11-20 18:13
Ceskoslovensko bylo samo o sobe ve svete kuriozitou.Melo totiz tolik udavacu,fizlu a estebaku kteri se ani mezi sebou neznali a tak udavali i jeden na druheho. A ta stejna sebranka nicemu'
v dnesni dobe ovlivnuje politickou scenu ceske republiky. Pral bych si aby nekdo sepsal seznamy osob ceskoslovenska, kteri neudavali jeden na druheho a pomahali si vzajeme.
+2 #4 korda 2012-11-20 15:31
Pane Šinágle, dnes jsem se obrátil dopisem na gymnásium, abych upozornil, že jejich studentka nezná jméno pana Coubertina, ředitel školy mně odpověděl, že žádná studentka podobného jména na gymnásiu nestuduje. Není vám to divné ? Kdo tady komu myje mozek ?
+2 #3 Jarda Lamr 2012-11-20 12:51
Milá Karolíno, přeju Vám z celého srdce, aby Vám pocit svobody vydržel alespoň do pokusu najít si zaměstnání...ab y jste totiž měla finance na výdobytky demokracie. Nepochybně Vás v mnohém informovali seriózní lidé, nicméně do života doporučuju jedno: fanatismus zleva nebo zprava je vždy nebezpečný. Třeba k tomu strach mluvit, na který poukazujete - dnes mnohem horší, než dříve. Práskání: v daleko větší míře. Likvidační praktiky: stejné! Dohled nad lidmi: xnásobně větší a propracovanější než dříve. Můžete /zatím/ mluvit beztrestně, ale čeho se dovoláte? Jaká je vymahatelnost práva? Kdo v této zem i vládne, kdo položil základy k "demokracii?" A tak dále.
+4 #2 Vladimír Vašek 2012-11-20 09:10
Celkem slušná agitka angažované studentky. V mnohém lze souhlasit, o některých věcech můžeme diskutovat. Nejsem hnidopich, ale chudák Coubertin by se musel v hrobě obracet pokud by měl možnost přečíst si, jak mu slečna Kropíková upravila jméno a zároveň i název své školy. Předpokládám, že se v návalu své angažovanosti pouze překlepla. Ke knize (bez čtvrtečních front) gratuluji.
+3 #1 karol 2012-11-20 08:00
Ano, před kostelem stála jednotka VB a kontrolovala občanské průkazy. Kdo se zastavil u jesliček, toho odvezli na Barťák a děti dali do děcáku.

Jinak to slečna Kropíková celkem vystihla.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)