Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Město Benešov je v exekuci kvůli neposkytnutí informací žadateli

CholenskOkresní soud v Benešově nařídil exekuci na město Benešov za to, že jeho městský úřad odmítl poskytnout informace o výši platu a mimořádných odměn tří svých zaměstnanců. Těch se už více než roky marně domáhá Petr Pohůnek z Divišova. Město až do skončení exekuce nesmí nakládat se svým majetkem a pokud úřad neposkytne informace ani nyní, je exekutor oprávněn přinutit ho k tomu ukládáním pokut v rostoucí výši. Kromě toho bude Benešov muset zaplatit žadateli nemalé náklady řízení a exekutorovi náklady exekuce.

Petr Pohůnek požádal v listopadu 2011 o informace týkající se platů tří zaměstnanců benešovského městského úřadu, tajemnice Mgr. Bc. Miluše Stibůrkové, vedoucího odboru životního prostředí Ing. Tomáše Heřmánka a vedoucího odboru dopravy Pavla Vohralíka. Úřad jeho žádost odmítl a toto rozhodnutí potvrdil i Krajský úřad Středočeského kraje. Krajský soud v Praze však vloni v září obě rozhodnutí zrušil a nařídil úřadu požadované informace žadateli poskytnout.

Protože ani poté městští úředníci svůj názor nezměnili, nezbylo P. Pohůnkovi než podat návrh na nařízení exekuce, jemuž krátce po Novém roce soud vyhověl.

Není to první případ, kdy se některá obec dostala kvůli neplnění povinností plynoucích ze zákona č. 106/1999 Sb. do exekuce. Vůbec první byly jihomoravské Hajany u Brna, které poslal právní aktivista Tomáš Pecina v r. 2007 do exekuce hned dvakrát, a o dva roky později se tentýž žadatel domohl informací až v exekuci v případě obce Žďár u Mnichova Hradiště a města Karlovy Vary. Informace týkající se systému přidělování tzv. „mafiánských“ espézetek v Praze musel počátkem roku 2011 vymáhat v exekuci další žadatel, Jakub Sedláček.

„Arogance úředníků, kteří se nepodvolí ani autoritě soudního rozsudku, je obtížně pochopitelná,“ říká advokát Mgr. Robert Cholenský, který Petra Pohůnka v této věci zastupuje. „Přece nemohli očekávat, že se můj klient svých práv jen tak vzdá a na splnění rozsudku nebude trvat!“

Spokojen s rozhodnutím je i žadatel, který konečně dostane ty informace o odměnách úředníků, kterých se už přes dva roky bez úspěchu domáhá. Podobně se vyjádřil i Oldřich Kužílek, jeden ze spoluautorů zákona o svobodném přístupu k informacím a ředitel obecně prospěšné společnosti Otevřená společnost, o. p. s. Ta Pohůnkův případ dlouhodobě sleduje. O. Kužílek upozorňuje, že mnohé obce se v otázce poskytování informací o výši odměn svých zaměstnanců stále přidržují stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů a ministerstva vnitra, jemuž však správní soudy nepřisvědčily a označily je za mylné.

Telefonické spojení na R. Cholenského: +420608967423

Telefonické spojení na P. Pohůnka: +420603582275

 

V Brně dne 22. ledna 2013

 

Tisková zpráva v originále

P.S.

I mně se podařilo vymoci kompletní smlouvu o prodeji Berounské nemocnice soukromníkovi, také až po rozsudku KS Praha a následné exekuci majetku majitele.

J.Š. 23.1.2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)