Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Caslavska_Vera_vzkaz

Vážení a milí,

v příloze Vám posílám svou reakci na bezpočet podnětů našich občanů, kteří jsou s vývojem ve společnosti znepokojeni. Z mého pohledu jsem řekla vše, víc psát už netřeba. Prosím, naložte s textem jak uznáte za vhodné,

srdečně se loučí.

Vaše Věra Čáslavská, 7.2.2013, 5:44 hod.

Milí přátelé,

vysoké procento voličů, kterým leží na srdci budoucnost našeho národa, je průběhem a následně i výsledkem první přímé volby prezidenta ČR velmi znepokojeno, a to ne z toho důvodu, že nezvítězil druhý kandidát. Pomlouvačně a lživě vedená kampaň vítěze voleb uvrhla mnoho lidí do hluboké deprese, ve vážných obavách sledují vývoj politické a společenské situace u nás.


Prozaicky řečeno, mnozí jsme zvolení Miloše Zemana prožívali spíš jako pohřeb demokracie a kultivovaného veřejného prostoru, z něhož odešla naděje na slušnější a kvalitnější stát.

Nastávající prezident, který ještě ani není ústavně inaugurován, se už nedočkavě, halasně a vehementně zařizuje na Hradě, a co víc, svým invazivním jednáním dává zřetelně najevo, že způsoby, jichž jsme byli se znepokojením svědky v jeho volební kampani, budou se všemi důsledky pokračovat. Chce-li být, jak tvrdí, prezidentem i té zbývající části obyvatel, kteří ho nevolili, bylo by nanejvýš rozumné a slušné, kdyby držel své mocenské ambice poněkud na uzdě a se svým zabydlováním se ve funkci postupoval poněkud střízlivěji a ohleduplněji.

Současné jednání pana Zemana mi připomíná jednoho nejmenovaného dobrodruha, který, ač dosud nevlastní dekret od bytu, bourá příčky, seká do zdí a trhá parkety. Sport mne naučil dost důležitému poznání, a sice – neříkat hop, dokud nepřeskočím.

Nejsme bohužel překvapeni arogancí a bezcitností, se kterou Miloš Zeman tradičně jedná, nicméně vzhledem k tomu, že nyní již vystupuje z pozice prezidenta, máme za to, že by se měl své, pro značné množství našich občanů nepřijatelné chování, naučit lépe korigovat. Toto veřejné vystupování, které by se dalo přirovnat k těžkotonážnímu buldozeru, nás totiž, mě nevyjímaje, již předem děsí a odrazuje. Takto se společenského smíru a věcného dialogu dočkáme jen stěží - hrubá síla často vítězí okamžitě, v dlouhodobém horizontu však problémy ve společnosti nikterak nevyřeší. Nechceme se opět začít bát, nechceme být okřikováni, peskováni a dehonestováni.

Pro občany, kteří nepodpořili a ani nevolili tohoto kandidáta, je hrozné sledovat, jak se kolem pana Zemana srocují obzvlášť nebezpeční lobisté; stačí jmenovat jednoho za všechny, bývalého poslance KSČ Miroslava Šloufa, jehož jméno figuruje v řadě politických skandálů včetně spolupráce se zavražděným mafiánem Mrázkem. Nemáme proto záruku, že takovýto prezident bude nestranický.

Přátelé, jakkoliv je nám v těchto dnech nelehko, nenechme se zdeprimovat a usmýkat hrubostí, ať pochází odkudkoliv. Poukazujme na činy, chování, jevy, které nás ohrožují, obtěžují či poškozují a se kterými nesouhlasíme. Staňme se občanskou společností, která je schopna čelit bezpráví a nespravedlnostem kolem nás.

V příloze najdete moji osobní reflexi z poslední prezidentské debaty, kde mě Miloš Zeman, namísto odpovědi na moji prostou a jasnou otázku, hrubě, urážlivě a demagogicky napadl.

Braňme se proti takovémuto chováni ze strany mocných. Máme na to nejen právo, ale je to naše občanská povinnost.


Vaše Věra Čáslavská

V Praze, 7.2.2013

* * *

Vzkaz Věry Čáslavské České republice

Vážení přátelé,

Caslavska_Palach_1_211111nemohu se s Vámi nepodělit o své dojmy z včerejší debaty s kandidáty na post prezidenta České republiky. Vystoupila jsem zde s otázkou na pana Zemana, byť mi podobné situace jsou z hloubi duše nepříjemné. Ale budiž, taková je doba. A toto si z debaty odnáším.

Neumím si představit vladaření člověka, který není schopen postavit se čelem ani k jednoduché otázce, který místo jasné odpovědi kličkuje, uhýbá, dehonestuje tazatele aCaslavska_Palach_4_211111 dezinformuje. Od něhož jsem si na otázku „Jak jste si srovnal se svým svědomím, že jste se v rámci prezidentské kampaně obrátil o podporu na Komunistickou stranu Čech a Moravy, o podporu strany, jež se dosud nedistancovala od zločinecké KSČ“ vyslechla pouze to, že jsem svou medaili darovala Alexandru Dubčekovi. To pochopitelně vím a jsem na to patřičně hrdá. Hrdá už proto, že jsem se o tu medaili musela poctivě zasloužit a také, proto, že Alexandr Dubček v období Pražského jara měl pro náš národ nezpochybnitelný význam. Proto jsem položila otázku doplňující, na počet obětí popravených komunistickým režimem. Přestože znal pan Zeman číslo téměř přesně, nedokázal reflektovat  a objasnit svůj příklon k organizaci, která z 241 popravených zavraždila i jednu ženu.

Nemusím zdůrazňovat, že jsem sama zažila zrůdnost komunistického režimu, a poslouchat tato slova právě z úst pana Zemana bylo, mírně řečeno, absurdní. Opravdu nechápu logiku tohoto člověka. Pokud komunistický režim tak dobře zná, a navíc, jak stále opakuje, byl z této strany za své názory vyloučen, nepovažuji za známku tolerance, že se k této skupině nečestných lidí znovu hlásí. Je to naopak známka zcela účelového a bezpáteřního přístupu k věcem politickým a k věcem veřejným. Prezidenta, který prokázané zločinné jednání určité strany jednou odsoudí a pak se účelově s odstupem času k reprezentantům téže ideologie opět přimkne, a to především z neukojitelné a zcela zjevné touhy po moci, se bojím. Bojím se ho, protože mi nedává žádné jistoty. Bojím se ho, protože cítím, že mu absolutně nelze věřit. Bojím se, že plíživě přizve k podílu na moci komunisty. Nedej bože, aby náš Hrad opět ovládli ti, které jsme před více než 20 lety odtud vyprovodili.

Opravdu je nutno bát se člověka, který bez skrupulí převléká plášť, který ostatními zle manipuluje ke svému momentálnímu prospěchu a v konečném důsledku nás všechny může znovu uvrhnout do morálního marasmu, zničit všechny naše naděje a chuť do života. Ptám se: „K čemu by pak byl listopad 89?“ A ještě s větším bolem v srdci se ptám: „Proč nám Jan Palach přinesl tak velkou oběť?“


 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentáře

+2 #15 Eduard Pawlica 2013-03-12 16:06
Cituji petr beznoh:
Milá paní Věro, ... Karel se nejdříve zřekl svých rodičů aby mohl dědit v Rakousku po strýci a po návratu do ČR se zřekl strýce aby mohl dědit po svém otci...

Pane Beznohu, mohl byste prosím uvést zdroj, z něhož jste čerpal informaci o tom, že se pan Schwarzenberg, o němž se blazeovaně vyjadřujete jako o Karlovi, zřekl svých rodičů a posléze svého strýce? Děkuji vám.
+6 #14 petr beznoh 2013-03-07 19:01
Milá paní Věro, to že vyhrál Miloš je špatné ale kdyby vyhrál Karel tak by to nebylo lepší. Můžem a i v případě výhry Karla by jsme doufali že nás smrt osvobodí od těchto špatných lidí. Karel se nejdříve zřekl svých rodičů aby mohl dědit v Rakousku po strýci a po návratu do ČR se zřekl strýce aby mohl dědit po svém otci. Kdyby nebyl kancléř pana Havla tak by nic nedostal jen tak na okraj k čistotě pana Karla. Pan Miloš je alkoholik který bude bydlet na Hradě a pracovat pouze v úterý a pátek jinak bude odpočívat na Vysočině. Větší tempo nevydrží. Nebojte všichni jednou umřou )).
+2 #13 Zdenek Bernreiter 2013-03-04 00:46
Gratuluji Vam k Vasi "moudrosti" vyberu noveho presidenta, dvojnika Baracka Obamy.
I zacinejte delanim novych direk v opascich na dalsi utahovani . . .
+2 #12 Zdenek Bernreiter 2013-03-04 00:43
Gratuluji Vam vsem k Vasi "moudrosti" zvoleni za presidenta ceskeho Baracka Obamu. Pridejte diry do opasku . . .
-5 #11 Pepa Nos 2013-02-16 14:26
Póvl, hnůj a žumpa si zvolili lumpa.
LUMPENPROLETARIÁT ZDE ZAVEDE SVŮJ "ŘÁD".
+11 #10 Kamjdu 2013-02-13 21:46
Pane Šinágle, tak teď jste mi to opravdu nandal a před ostatními (píšete nedivme se) se zalesknul coby „důstojná autorita“. :-) Když nejste schopen stvořit smysluplné, věrohodné a aspoň trochu působící protiargumenty, tak se vrhnete na nick a autora označíte nebezpečnou bezobsažnou spodinou. Lidé vašeho typu, když jim člověk zaoponuje, tak jej hned označují lůzou nebo komunistou. Jak ubohé a primitivní. Já nebyl nikdy v žádné straně a komunisté minulého režimu mě neměli rádi (hlídán estébáky a několikrát vyslýchán). Teď koukám, že mě nebude mít ráda jiná nová kategorie lidí a to novodobých namyšlených zlodějských nenažraných elitářů a snobů, co by chtěli práskat bičem a socky (slušní lidé), aby poskakovali. Ani nevíte co všechno i jen trochu soudným lidem svými aktivitami bezděčně o sobě vypovídáte. :-)
-8 #9 Jan Šinagl 2013-02-13 16:37
Nedivme se, že individum pod nickou "kamjdu", není schopné se pod takovýto "názor" podepsat. Nadějí pro tuto zemi je, pokud podobné názory nejsou většinové, jinak si zasloužíme jen bídu, svrab a vládu lůzy, tedy opět komunistů, jen v jiném "kabátě", ale se stejně prázdným a nebezpečným obsahem! J.Š.
+13 #8 Kamjdu 2013-02-13 16:28
Velmi mě překvapuje, jak naše slavná sportovkyně může ve stáří až tolik ztratit schopnost soudnosti a morálního nadhledu a takto úporně,zžíravě a manipulativně napadat člověka, kterého si s jasnou převahou zvolila většina občanů (tzv. rudých prasat, jak se vyslovil režisér Hřebejk) a vnucovat jim svého oblíbence. Proč takto srdnatě nenapadá drzé zlodějské drebáky co jsou právě u moci? Dnes již více chápu, proč paní Věru v jejím životě potkala až tak velká psychotraumata. Měla jimi být dotlačena k bodu obratu ve svém duchovním vývoji, což se zatím patrně nestalo. Nechtěl bych mít na místě Karla takovéto nesoudné a emocionálně nevyzrálé fandy a již vůbec ne sofistikované drzé zloděje a lháře, jako je třeba cynik Kalousek. Život však vždy ukáže jak nakonec platí moudré rčení, že všechna sláva je vlastně polní tráva a nebo také že první budou posledními a poslední prvními. Velká ctižádostivost (být víc než ti ostatní) je vždycky nakonec hrobem a ztrapněním každého ega.
-8 #7 Jan Šinagl 2013-02-10 10:07
Někteří vědí, jiní nevědí, hledají a budou marně hledat celý život. To je jejich maximum. Mnozí jsou ze stejné či podobné kategorie jako major Haluška. Často čtou jen Haló noviny, BLESK a jsou obdivovateli Miloše Zemana, případně dalších populistů na něž stačí jejich intelekt a který je patřičně využíván.J.Š.
+7 #6 Petr Mocek 2013-02-10 06:43
Cituji Jan Šinagl:
Hlavně, když jsou mezi námi i tací, kteří jediní mají patent na rozum, včetně patentu na hloupost a blbství. Nepochybně toho také dokázali mnohem více, než paní Čáslavská! Podobně je urážena v Haló novinách. Velcí lidé mezi malými nedojdou nikdy ocenění, jak by mohli! J.Š.


Za všechny, kteří nezažili rok 1968 a snaží se přijít věci na kloub, děkuji za vysvětlení. Sice nechápu kde paní Čáslavskou urážím, ale i tak si Vašich hlubokých argumentů velmi cením. Obzvláště když vím, že jde o Vaše maximum.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)