Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninDobré odpoledne. Jmenuji se John Nash Baťa a jsem nejmladší vnuk Jana Antonína Bati. Moje žena Jana mne doprovází na této cestě. Chtěl bych poukázat na to, že Jana se narodila tady v Partizanském a její rodina pochází z nedaleké vesnice Solčany. Jsme vděční a šťastní, že pravda o Janu Antonínu Baťovi je konečně uznána a potvrzena. Chceme poděkovat lidem z Partizánského za tento dnešní čin na počest Jana Baťi. Před svoji smrtí Jan Antonín prorocky napsal: "Pravda vyplave ven jako olej na vodu." Dovolte mi, abych se s vámi podělil o některé z pravd, kterých se mohou nebo nemusí být mnozí vědomi, o Janu Antonínu Baťovi.

Bod 1: Byl to jeden z největších vlastenců své země.

Přesto, že byl pomlouván a obviněn z toho, že byl kolaborantem během války, byl ve skutečnosti největším finančním přispěvatelem československého odboje. V rámci přípravy na válku, kdy jeho země potřebovala piloty, aby bránili národ , jich vyškolil 250, z nichž mnozí bojovali pod československými perutěmi v RAF.

Když země potřebovala peníze na pomoc při obraně národa, shromáždil lid a dal dohromady 1.000.000.000 předválečných korun v rozpětí pěti dnů. Baťa a jeho zaměstnanci dohromady tvořili největší podíl. Když jeho krajané byli v nebezpečí, poslal tisíce těchto lidí ze země do bezpečí a mimo dosah nepřítele na jeho vlastní náklady.

Prostřednictvím svých objednávek a se svým kapitálem, Baťovi podniky na Slovensku sehrály klíčovou roli ve Slovenském národním povstání, které začalo zde na 29. srpna 1944. Nemůžeme zapomenout na lidské oběti Baťovců, kteří bojovali za svobodu a svobodu Slovensku v této době. Jeden neoslavovaný hrdina během Slovenského národního povstání byl kapitán Josef Trojan. Byl to pravý slovenský hrdina, který by měl být ctěn stejně.

Bod 2: Jan Baťa byl skvělý obchodník.

Díky Janovu vedení a jeho zkušenostem, Baťovy firmy zažily nejsilnější období svého růstu, rozšíření podniku více než pětkrát, při globální depresi. Výstavba města Baťovany byl velký úspěch v té době. Jan Baťa ho postavil, na rozdíl od jiných současných podnikatelů, přes jeho dlouhodobý hospodářský závazek, v době, kdy nebyl moc velký zájem o investice na Slovensku.

Bod 3: Jan Baťa nebyl první Baťa dosáhnout velkého úspěchu.

Jeho bratr Tomáš byl také velký podnikatel, který založil původní podnik ve Zlíně. Jan Antonín byl Tomášova pravá ruka. Vypral si jej jako svého nástupce. Co Jan Baťa vybudoval před a během války na Slovensku bylo zničeno během bouřlivých let druhé světové války a režimy, které následovaly.

Dnes, historicky, Partisanské poznává skutečnou roli, že Jan Baťa byl vlastenec a průmyslník .

Jako potomci Bati, ještě jednou děkujeme za čest, že jménem Dr. hc. Jana Antonína Bati bylo pojmenováno toto náměstí. Je naší upřímnou nadějí, že nudeme mít možnost pokračovat v jeho velkém dědictví tady na Slovensku.

 

Rád bych poděkoval Bohu za příležitost, které se mi dnes dostalo.

 

Bůh žehnej lidu Slovenska.


Děkuji.

 

John Nash Baťa

Partyzánské

13.8.2013

 

Address for John Nash for the 75th Anniversary Celebration at Partizanske

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #2 Pavel Šenkyřík 2013-10-11 05:19
Jo,pravda bolí komunistické pacholky,kteří nevím proč,zahřívají místečka především v médiích.Svět se s bolševiky vypořádal a u nás "betoni"nemají kousek cti v těle.Když udali komunisté mého dědu aten si odpykal 8 let těžkého mučení a trýznění od 17.5.1945,přišl i tito komunističtí udavavači na jeho pohřeb a prosili rodinu o odpuštění.Odpus tili jsme jim,netušili totiž ,jak říkali,že režim byl schopný konat taková zvěrstva. Těm ostatním,bez sebereflexe, se neodpouští nic a nikdy.Proto dělali z vlastenců zrádce,klaboran ty a to jen proto,aby svou malost vyhnali nabubřelými,nic neříkajícími,př ihlouplými frázemi a vylhali si celou historii a vědomě obelhávali národ a žili přitom v neustáé lži.Čert je vem a těm slušným odpusťme,jak to udělal táta.Skutečným vlastencům patří jen úcta a poděkování. Přestaňme se jich už jednou provždy bát.
+1 #1 Tomina 2013-10-10 18:29
V knize těžkéčasy píše Jan Baťa, že sbírka na obranu republiky vynesla víc,než jednu miliardu. Z Baťových závodů došlo 30,126.000 Kč. Polovina od zaměstnanců, polovina od firmy. Byla to nejvyšší věnovaná částka. Druhý nejv+ětší dárce, Škodovy závody, darovaly 10 milionů. Ale Škodovka dostala v objednávkách na zbraně značnou část té miliardy.
Vrbík

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)