Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Princip GavriloVe sdělovacích prostředcích se začíná připomínat blížící se výročí zahájení 1. světové války. V souvislosti s tím se zmiňuje jméno člověka, který ji v podstatě zahájil - Gavrilo Princip, který dne 28. června 1914 zavraždil následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku, českou šlechtičnu Žofii Chotkovou. V médiích se ale příliš nezmiňuje Principův osud po smrti. Jak to vlastně bylo s jeho pohřbem a následnou exhumací?

K Principovu tajnému pohřbu byl na sklonku války nakomandován František Löbl ml., úředník z Roudnice n.L., který si místo hrobu věrně zapamatoval. Díky jeho svědectví se dne 9. června 1919 mohla konat exhumace Principových ostatků i ostatků jeho druhů. Dočasně byly umístěny v rodinné hrobce Pavla Žaluda (*5. 9. 1864 v Terezíně, + 16. 12. 1931 v Terezíně), starosty terezínského Sokola a slavnostně převezeny do Jugoslávie dne 1. července v rámci VII. všesokolského sletu. Velkolepého uvítání se zástupci Srbska dočkali již na roudnickém nádraží, kde je pozdravil starosta města František Vápeník a předseda okresní správní komise Josef Beneš. Mezi řečníky se objevil i Štefan Žakula ze Sarajeva. Na nádraží v Bohušovicích je uvítali starostové Terezína a Bohušovi i starosta Sokola Vorlický. Průvod v čele se sokolským praporem se odebral na hřbitov, kde bylo slavnostně vystaveno šest rakví, vedle nichž stáli čestnou stráž jugoslávští sokolové. Zde promluvil dr. Laza Popovič, dr. Bohdan Vidovič a redaktor „Podřipského kraje“ František Hampl. Uvítání ostatků dne 7. července v Sarajevu bylo velkolepé. V souvislosti s těmito událostmi byl v Roudnici n.L. ustaven „Český odbor v Roudnici“ pro postavení pomníku Gavrilo Principovi a jeho druhům v Hadziči. Předsedou tohoto spolku se stal již zmíněný Pavel Žalud; výbor tohoto spolku následně rozeslal 6 000 letáků na podporu tohoto záměru.

Tehdy byl Princip oslavován, ale dle mého soudu to byla obyčejná vražda, než čin hodný oslavování.

 

Filip J.K.V. Uzel, 2.6.2014

* * *

Popis fotografie:

Členové Revolučního národního výboru v Terezíně zleva předseda MUDr. Jan Rous, Josef Nolč, major Miloslav Bárta, Pavel Žalud.

Foto archiv autora

* * *

Italská vláda dá miliony na opravu hřbitovů, kde leží i Češi

Italská vláda věnuje deset milionů eur (asi 270 milionů Kč) na opravu vojenských hřbitovů na severu země, kde jsou pohřbeni i čeští a slovenští vojáci, kteří v řadách rakousko-uherské armády bojovali v první světové válce. Italské úřady chtějí u příležitosti 100. výročí začátku první světové války dát peníze na renovaci celkem šesti vojenských hřbitovů v Itálii a dalších tří v zahraničí. Peníze poputují konkrétně na opravu hřbitovů ve městech a obcích Redipuglia, Cima Grappa, Asiago, Montello, Caduti d Oltremarie a Oslavia. Nejzásadnější renovace se dočká hřbitov v Redipuglii nedaleko města Gorizia na pomezí Itálie a Slovinska, kde leží ostatky zhruba 100.000 italských vojáků, kteří bojovali na sočské frontě. Podle historiků na této frontě v rakousko-uherských uniformách od roku 1917 bojovalo také celkem 40.000 až 45.000 mužů pocházejících z Čech a Moravy. Na 14.500 padlých rakousko-uherských vojáků je ale pohřbeno odděleně od těch italských a není jasné, zda se renovace bude týkat konkrétně i tohoto pohřebiště. Pouze 2500 mrtvých vojáků se podařilo identifikovat, zbylé ostatky leží v masových hrobech. ČRo, 2.6.2014

P.S.

Sokolové se nemají v tomto případě čím pyšnit. Kdy vydá i vláda ČR stamiliony na hroby vojáků padlém na jejím území, včetně hrobů nevinných civilistů, jako činí vlády vyspělých demokratických zemí?!

Jan Šinágl, 3.6.2014

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Mojmír Kovář 2014-06-08 12:55
Odporná vražda, která zmařila vytvoření Podunajské unie, připravované Milanem Hodžou a Ferdinandem d'Este.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)