Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sershen GK CR Doneck potvrzeni 090514Česká národní rada Ukrajiny píše ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi - Rozhovor s ministrem Chovancem - Jde Krajane MZV 140914nám o holý život, volají lidé z českých obcí u Donbasu - Seznam „Zemanových“ krajanů vzbuzuje pochybnosti - "konfident" ZAMINI v akci – Popis skutečné situace - Prosba o pomoc Českým krajanům v zemí postižené agresí cizího státu a doutnajícím válečným konfliktem – Sergej Sršeň: Prosím o pomoc, jsem rodák z Čechohradu u Melitopolu na Ukrajině

Skvělý pořad s prof. Andrejem Zubovem ve včerejším Hyde Parku na ČT 24. Doporučuji jeho opakované shlédnutí, alespoň od cca 47 minuty, kdy hovoří o médiích, seznamech nepohodlných, mající zákaz vystupování v médiích, o vystupování neškodných klaunů, kteří v médiích neškodí a o dehumanizaci dnešní společnosti. Připomínám jeho skvělá vystoupení 15.října na FFUK v Praze a v Domě národnostních menšin dne 12.5.2014.

Těžko může dělat naše diplomatické zastoupení na Ukrajině něco jiného, než si přeje Praha. Proto je reálná představa, že „obětním beránkem“ budou pracovníci konzulátu, kteří pracovali tak, jak jim nařídil jejich ministr. Ostrá změna dosavadního kursu naší zahraniční politiky, jakou nyní předvádí a realizuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i ve vztahu k Rusku, to jen dokládá. Putina by jistě nepotěšil masový odchod našich krajanů z Ukrajiny. Obávám se, že i Alexej Barabanov, známý představitel ruské propagandy v ČR, má silné stoupence na MZV, když nedávno opět obdržel pro svůj plátek ARTĚK dalších 380.000,-Kč. Napsal mi, odpověděl jsem mu. Podle očekávání nepotvrdil ani příjem. Zřejmě mu bylo „poraděno“, doufejme ne přímo z Moskvy, ala radění z Černínského paláce či ruského velvyslanectví, není o nic lepší.

* * *

Česká národní rada Ukrajiny píše ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi

Vážený pane ministře,

Přibližně před 150 lety nás ruský car Alexandr II. pozval do země, abychom přinesli kulturu, techniku zemědělství a pozdvihli úroveň hospodaření. D~setitisíce Čechů osídlily Ukrajinu a zkultivovaly zdejší zemědělství a pozdvihly kulturu života. Naši předkové se také zapsali jako hrdinové v 2. světové válce, kdy nasazovali životy nejen za svobodu celé země, ale zapojili se i do osvobození Československa před fašistickou zvůlí. Rusové, ti, kterým naši předkové přinesli v historii tolik užitku, nás dnes vytlačují z našich domovů, dnes z Krymu, kde žijí stovky krajanů a zítra? Jsme sice občané Ukrajiny, ale ve svém srdci jsme Češi, uchováváme český jazyk, udržujeme české zvyky a tradice a nyní se obracíme s prosbou o pomoc k české vládě, aby nám v naší těžké situaci pomohla vrátit se domů. Počet rodin, které prosí o přesídlení, upřesníme v nejbližší době. Půjde o desítky rodin. Ale nebojte se, že budou na obtíž. Naši lidé jsou pracovití a houževnatí a jistě nebudou české zemi na obtíž, snadno se o sebe postarají, budou poctivě pracovat. Prosíme jen, abyste zohlednili staré lidi, kteří by potřebovali k přežití pobírat alespoň minimální důchod. Jediné, o co prosíme, je pro začátek jednoduché ubytování, v jakékoli vesnici, městečku, které budou ochotné nás přijmout.

Děkuji za pochopení

Doc.Ludmila Muchina, předsedkyně České národní rady

V Praze dne 20.3.2014

* * *

Rozhovor s ministrem Chovancem:

V tom se nepochybně s prezidentem Zemanem shodnete. Nevnímal jste naopak záležitost kolem volyňských Čechů jako vítanou příležitost pro vyhrocení sporu mezi Hradem a Černínským palácem?

Pan prezident mi předal nejenom seznam volyňských Čechů, ale také podklady, které by mohly svědčit o spáchání trestných činů zástupci České republiky na Ukrajině. Teď zkoumáme trestněprávní odpovědnost těchto lidí a já nevylučuji, že budou podána příslušná trestní oznámení.

Jako že pracovníci české ambasády páchali trestné činy?

Nebudu to konkretizovat, ale jsou tam věci, které momentálně posuzují právníci ministerstva vnitra.
O co jde, o zastrašování, falšování dokumentů? Jsou tam některá podezření nasvědčující tomu, že mohly být spáchány trestné činy. Prvotní posudky naznačují, že některé skutky by mohly naplňovat znaky trestné činnosti. Nevylučuji, že ve spolupráci s kolegou Zaorálkem velmi rychle podáme trestní oznámení.


http://www.denik.cz/z_domova/policie-asi-obvini-lidi-z-ambasady-na-ukrajine-20141022.html

http://www.lidovky.cz/pripad-volynskych-cechu-projedna-inspekce-hrozi-i-trestni-oznameni-11t-/zpravy-domov.aspx?c=A141023_184947_ln_domov_ele

http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/pracovnikum-ambasady-v-kyjeve-hrozi-stihani-kvuli-zadostem-volynskych-cechu--1412044

* * *

Jde nám o holý život, volají lidé z českých obcí u Donbasu

… "Všichni hledají nějaký 'Zemanův seznam', ale nejde přeci o nic tajného. Již na jaře se krajané oficiálně obrátili na české ministerstvo zahraničí se žádostí o pomoc," uvedl Dvořák. Vzhledem k tomu, že většina zájemců dosud neobdržela žádnou odpověď, rozhodla se část lidí upozornit na svou situaci přímo prezidenta. Podle Dvořáka je pro krajany z jihovýchodu Ukrajiny současný způsob podávání žádostí prostřednictvím zastupitelského úřadu v Kyjevě velmi komplikovaný. "Je tam velká byrokracie. Každý žadatel, každý člen rodiny se musí osobně dostavit na úřad. Musí urazit tisíc kilometrů a cesta přijde na 600 hřiven na osobu. Lidé musejí také někde přespat. Když se dostanou na pohovor, tak jim řeknou, že doklady, které přivezli, nestačí, že musí donést originál nebo jiné potvrzení," popisuje proceduru. Doušová zdůraznila, že krajané požádali o pomoc již v březnu. Reakce českých úřadů však byla vlažná. "Oni pořád sestavovali seznamy a doufali. Když pak v době krajanského festivalu slyšeli prezidenta, zajásali, že se konečně něco pohne, a hned volali příbuzným. Zvedla se tak vlna naděje, že se konečně něco podaří," řekla.Přestěhovat se však podařilo pouze několika představitelům krajanů z Žytomyrské oblasti, která není v oblasti válečného konfliktu. "Lidé očekávali, že dostanou pomocnou ruku a že je někdo z nebezpečné zóny vyvede. Není třeba o krajany bojovat, stačilo by je zachránit," říká Dvořák.

* * *

POHLED Z UKRAJINY: Seznam „Zemanových“ krajanů vzbuzuje pochybnosti

… Faktem je, že u nás se nestřílí, ekonomickou nouzi krajané silně nepociťují. Kladu si otázku, jestli má v této situaci nárok na přesídlení rodina, ve které matka má jednoho rodiče Čecha, ale do života krajanů se nikdy nezapojovala, česky nemluví a příliš nerozumí, její manžel je Ukrajinec, který nechce bojovat za svoji zem, a jejich děti neumí česky ani slovo. Nechci o krajanech říkat nic špatného, ale nelze zastírat fakt, že někteří obyvatelé Čechohradu se považují za Čechy pouze tehdy, kdy se jim to hodí. Bylo by tristní, kdyby se tito lidé stali politickou zbraní prezidenta proti ministrovi zahraničí. Na „prezidentových seznamech“ jsou totiž i tací.

Autor: Jiří Bernkopf, učitel krajanů v Čechohradu na Ukrajině

P.S.

Fwd: "konfident" ZAMINI v akci

Dobrý večer, tak je ten článek na Aktualne.cz. posílám odkaz, tak teď mi je jasno proč pan učitel s hezkým českým příjmením běhá večer po vesnici a nosí s sebou seznam rodin k repatriaci, a říká, že oni s předsedkyni všem vysvětlí jak se ztratil. A chodí po rodinách i když už všichni spí, že jede Velvyslanec a konzul a mají se dostavit přesně na 9:00 k němu do třídy v českém centru, že velvyslanec chce s národem mluvit. On asi je doopravdy ubožák nebo provokatér. A předsedkyně spolku v noci píše protokoly schůzí spolku aby prokázala, že je řádně a demokratický zvolená. Ale píše ještě jeden protokol: že byla provedená schůze spolku setkali se s velvyslancem - počet a soupis přítomných, a závěr - všichni jsou v klidu a nikomu nic nehrozí - v naší oblasti je příměří. Ale naštěstí lidi mají internet a vytiskli si článek učitele  a nosí mu to a ptají se jak se muže koukat jím do očí. Nevím co bude zítra - mládež kterou on vyzval vzít si na rameno "kalašnikova" a jít bránit Ukrajinu - chtěj se zeptat velvyslance jaký status bude mít schůze v 9:00, je-li to schůze krajanského spolku (tak které nejsou členy -odejdou), nebo to je neformální setkání s velvyslancem - tedy zůstanou - a první bodem že by mělo být - jsou li v Čechohradě české krajané??? - a že by bylo zapotřebí projednat článek pana učitele veřejně. Dobrou noc, a věřím že i když bude pršet v srdci budeme mít sluníčko. 

Vladimír Dvořák, 10.10.2014

* * *

Tak jenom krátký popis situace jak zaměstnanci Velvyslanectví tlačily na předsedy a krajanské spolky, v protokolu ČNRU, který je v ukrajinštině se uvádějí: zástupce Velvyslance Pavel Buček, zplnomocněný MZV ČR David Pavlita, konzul Pavel Pešek, druhá tajemnice velvyslanectví Zdeňka Čajsová, a já si myslím, že Velvyslanec o tom musel vědět, a nátlak na krajané aby odsoudily Emu Snijedevičovou a aby se o přesídlení už nemluvilo se konal už 30.3.2014 a ututlávalo se ututlávalo a tlačilo, že dnes krajané mají oprávněné obavy aby v komisi která bude projednávat jejích žádost nebyly zaměstnanci Ministerstva zahraničí. A počítali s tím, že když pán Zaorálek ve svém projevu v televizi, který jsme sledovali, večer po setkání s panem Prezidentem souhlasil, že to bude Vnitro – kdo provede kontrolu soupisu a žádostí rodin a jejích český původ – dohody by se museli dodržovat:

Zasílám v příloze:

1 – Dopis co poslala Ema Snijeděvič, a který by rozeslán krajanským spolkům na jaře, a který některé spolky podepsali

2 – Dopis Mucinové ze dne 20.3.2014, pozor některé pasáže jsou úsměvné – ale je to oficiální dopis – který už nepodepisovali spolky ale byl jím rozeslán, a krajané byly s ním seznámené také i v Čechohradě – a moc nevěřím tomu že poslušná holka Muchinová by to neposlala také Velvyslanectví??- Všimneme si že v tomto dopisu velice stručně popisuje co by krajané potřebovali – to jak jsme se bavili o tom, že co požadují, tak tam to je – sdělila to českým úřadům, asi oni neumí číst???

3- Ale už 30.3.2014 se do  Kyjeva předvolají předsedové spolků –(dorazili ale jenom 6. z 20. Zástupců spolků) A sepisuje se protokol č. 22, v ukrajinském jazyce – jak vidíme Muchinová dobře píše a vyjadřuje se český, jako i přítomné zástupce Českého Velvyslanectví a konzulátu, a také ostatní menšinová část zástupců spolku nepotřebují tlumočit češtinu dobře rozumí a vyjadřují se česky. Tak otázka: pro koho se sepisoval protokol č. 22, a byl zaslán všem předsedům k podpisu – ale moc se předsedové do toho nehrnuli.

To jenom trochu ten vývoj popisují. Čechohradě v březnu začali se lidi sepisovat, sepisovala to asi předsedkyně spolku v reakci na dopis Muchinové, která slibuje, že „upřesníme přesný počet“ a že půjde o desítky rodin, tedy ještě předsedy spolků plnili legálně úkon Předsedkyně ČNRU, v té době jsem volal na skype do Čechohradu a mluvil jsem s předsedkyni Světlanou a její manželem Andrejem – ptal jsem se je o co jde, (to jsem se v této věci poprvé angažoval) Andrej mi s úsměvem řekl: vaší češí se „píšou“, zeptal jsem se kam –řekl – do Čech. Na mojí otázku a co Vy dva na to? Řekl mi: naše rodina nikam nejede. Tak jsem upřesnil otázku, že mi nejde o to kam jede jeho rodina, a mi de o to co nato Předsedkyně spolku, co s tím bude dělat. No asi to pošleme Muchinové. Tak po mém upozornění, že něco nefunguje, a něco se děje, a že má se s krajany pracovat, že toho bude víc než si někdo předpokládal, naše úřady vyrazily ke krajanům. A předsedové spolků mi pak sdělili, že jede náš Krajanský ministr a že navštíví, Záporoží, Melitopol, Čechohrad a Oděsu a asi do Bohemky(Veselinovky).

Nic méně dorazil jenom do Čechohradu spolu s konzulem z Doněcku(to ještě to fungovalo). Čechohradští se pomalu stěhovali po dobu 10. posledních lét – vše fungovalo, nikdo se nestěžoval, do poslední doby to ani nebylo tak zdlouhavé, jasně, odjížděl nejdřív ten kdo měl české kořeny, pak bylo sloučení rodiny, a stěhovala se celá rodina. V té době je pravdou to fungovalo tak, že trvalý pobyt obdržela i nečeská polovina rodiny, tak že oba mohli pracovat hned po příjezdu do Čech. Dnes tomu je tak, že sloučení rodiny to není trvalý pobyt a ten druhý nemá právo pracovat. To začali první potíže.

Tak že Krajanský ministr dorazil, sešel se krajany, promluvil, jak jsem uváděl, že v první řadě budou vyřízené žádostí o českou příslušnost těm kdo je členem spolku. Kdo měl už i přeložené dokumenty tak to převzal konzul, napsal si čísla telefonů, a za par týdnu konzulát zavolal, a lide si vyzvedli potvrzení o příslušností k české krajanské komunitě. Ale ta platí 3. měsíce, tak že nastal problém rychle shromáždit doklady k žádostí o trvalý pobyt. Pak propukla ta situace(válečný konflikt – nebo li občanská válka za podpory rusu – a neschopností ukrajinských politiků), Konzulát se uzavřel (asi některé osobní doklady žadatelů tam zůstali), konzulát v Kyjevě asi tu situaci nezvládal, a k tomu krajané se začali poptávat: „ tak co s naší žádostí o návrat do staré vlasti“, nevím jak to bylo, nechtěli to převzít naše úřady nebo co. Ale lidí se cítily podvedené.

Podlé mého právě učitel a předsedkyně spolku ututlali ten první soupis z Března. Tak třeba pan Zmocněnec dostal od těchto lidi nepravdivou informaci, že se nic neděje. Samozřejmě veškerou zodpovědnost by měli převzít učitel a předsedkyně. Ale konzulát také musí vědět komu mají věřit. A zvrtlo se to. Krajané si sepsali novo-starý seznám rodin, bez pomoci předsedkyně, a hledali cestu jak to dostat na České úřady, neboť konzulátu kde se ztrácejí jejích doklady, už nevěřili. K tomu na vesnicí jak by to nepopíral učitel – funguje internet, lidi čtou český, a sledují ČT a čtou články českých serveru. A byl jsem kromě jiných osloven a i já. Navíc krajané také komunikují s jinými krajany z jiných míst a věděli už o paní Doušové, že dodala soupis Prezidentovi, soubor Sedm paprsků – bydlel v Čechohradě v rodinách myslím, že více než týden, lidi se znají, že jsou to slušné lidi. Jiné krajané byly na festivalů v září, a také se o tom informovali.

Tak jsem byl vyzván předat soupisy rodin paní Doušové. Jak říkám bral jsem to tak, že každá žádost se má projednat a řádně se na ní má odpovědět. Když ne – není problém nikdo se nezlobí. Když ano řešíme jak a co, a řeší se technické věci. Čím mužem pomůžeme. Že se vedle toho udělá takový rozruch tak to krajané za to nemůžou, jsou vystresované a nevědí kudy kam. Kdyby na hodinách Češtiny se probírali ne otázky typu: „Proč se mi nelíbí na Ukrajině“. A řádně by se vyučovalo a byl by tam předmět: Reálie České republiky, jak to dříve před lety dělali studenty od pana Svobody. Kdyby lide měli od zaměstnanců konzulátu obdržet poučení a vysvětlení: co to je trvalý pobyt, jejích práva a závazky po získaní trvalého pobytu, co můžou co nemůžou, jaké jsou kroky po příjezdu do ČR(třeba upozornit, že do osmi dnů po vstupu na území ČR, mají se povinně přihlásit na zdravotní pojištění – některé to zjistí až za pár měsíců, protože na Ukrajině nejsou k tomu zvyklé tam je zdravotnictví „bezplatné“), že trvalý pobyt zavazuje pobývat na území minimální stanovenou dobu, věřím, že by nevznikaly žádné soupisy „jako by za zády konzulátu a Velvyslance“. A také by věděli politické uspořádání České republiky a že nemáme prezidentskou republiku.

Naopak jménem velvyslanectví a konzulátu učitel uvádí krajanům, že kdo nebyl na Majdanu toho v Čechách nepotřebujeme, že na místo odjezdu z válečné zóny mají se vydat do boje, a pobíhat s „kalašnikem“ v Doněckých stepích. To je jenom moje analýza situace, že žádostí se nemají ututlávat a mají se projednávat - a má se na nich odpovídat čestně a když je zapotřebí i tvrdě. Ale nepřehazovat si to jako horký brambor. V Oděse – a to je město vtipných lidi, na to mají hezkou říkanku: „Давайте поговорим по взрослому“ – „Promluvíme si jako dospělé“. Nic méně to je jenom můj názor – ale opodstatněný – opírá se na fakta. Nejsem poslední instance – a nejsem ministr – ale tahle by se mělo diskutovat o tom, a držet kontrolu nad “tepem“ společností a krajanského života, nejsou pro nás cizí lide.

Bohužel krajané chtěli ještě minulý rok projednávat třeba otázky zřízení postavení krajana nebo-li statusu krajana, nikdo neříká, že podle vzorku Maďarska nebo Rumunska – kde krajanům hned udělují občanství, ale aspoň podle vzorku Poláku – který udělují Kartu krajana, a člověk může se volně pohybovat a překračovat hranice a navštěvovat svou vlast. Ale u nás není „politická vůle“, když krajané to nabízeli probrat, osobně pan Velvyslanec Počuch striktně to odmítl, a prohlásil, že u nás to nikdy nebude, a ani se to nikdy nebude projednávat.

Vůbec nemám radost s té situace do které spadly naše úřady a krajané, nabralo to nějaký nepříjemný spád. Mohlo se s předstihem udělat nějaké postavení krajana. A tak by jsme to dotáhli do té doby kdy za pár let Ukrajina se zapojí do Evropy a padli by víza, a odpadla by potřeba projednávat uvedené otázky. To byla moje předpověď – bohužel nestalo se. Jsem asi špatný astrolog. Nic méně jsem rád že se najdou u nás lide, které mi kladou aspoň seriozní otázky a rozumí o čem diskutujeme. Děkují za takový to přístup.

Hezký den přejí s úctou Vladimír Dvořák.

* * *

Prosba o pomoc Českým krajanům v zemí postižené agresí cizího státu a doutnajícím válečným konfliktem

Vážený pane velvyslanec ČR na Ukrajině,

Vážený pane ministře zahraničních věci ČR,

Vážený pane ministře vnitra ČR,

Vážený pane předsedo vlády ČR,

Vážený pane předsedo poslanecké sněmovny ČR,

Vážený pane předsedo senátu ČR,

Vážený pane prezidente ČR,

V reakci na vystoupení pana ministra Zaoralka v poslanecké sněmovně dne 24-03-2014 obracíme se, prostřednictvím vás, na vládu ČR jménem všech významných krajanských spolků na Ukrajině s naléhavou prosbou o pomoc s přesídlením zpět do původní České vlasti těch z krajanů, kteří se cítí byt v ohrožení současným vývojem bezpečnostní situace na Ukrajině.

S velkým zklamáním jsme sledovali projev pana ministra, který bohužel odráží neúplné pochopení naše současné situace. Závěr pana ministra o tom, že nám nehrozí žádný útok ze strany místního obyvatelstva je naprosto v pořádku, souhlasíme s ním.

Nepochopení pana ministra ale možná odráží vnímání zkreslené propagandy proruských medií, možná nedostatku času nebo unáhlených úsudků. Proto bychom chtěli tímto dopisem vysvětlit odkud prameni náš strach o naše životy a budoucnost našich dětí:

Nebojíme se útoků Ukrajinců- jsou to naše sousedi a bratři, po boku kterých žije naše komunita po celá desetiletí;

Bojíme se, že začne válka- dle názorů mnoha bezpečnostních expertu NATO a Ukrajiny po anexi Krymu jsou vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem extremně napjaté; soustředění ruských ozbrojených složek na hranicích je obrovské;

Bojíme se, že nám odvedou na vojnu naše může a syny- bojíme se, že v případě ozbrojeného střetu je pozabíjejí jak batolata protože Ukrajinská armáda byla léta rozkrádaná, nemá základní zdroje a nedává větší šance na přežití svým vojákům ve srovnání s jinými moderními armádami;

Bojíme se, ze související nárůst kriminality a extremismu na obou stranách nedovolí zbytkům fungujících složek Ukrajinského státu dostatečně ochránit naše životy a zdraví v případě náhlého vyhroceni situace nebo jakýchkoliv provokací z obou stran konfliktu.

Argumentace pana ministra o sociálních a ekonomických důvodech je v pořádku- naše majetky ztratily veškerou hodnotu takříkajíc ze dne na den- nemůžeme prodat naše domy a odjet! Nemůžeme, protože kdo by teď od nás kupoval nemovitostí ve válkou ohrožené zemi, která je úplně závislá na rozmarech vůdců režimů ze sousedních států a (ne?)pomoci států civilizovaného světu.

Některé z nás už mají vyřízené povoleni k trvalému pobytu v ČR, které si museli vyřídit na vlastní pěst za podobných podmínek, jak jakékoliv jiné občané třetích zemí (podstoupit zdlouhavý byrokratický proces, prokázat zajištěni ubytování u příbuzných, zajištěni minimálních prostředků na živobytí, atd.), jenomže vývoj situace na Ukrajině je připravil o možnost dokončit přestěhování svých rodin zpět do ČR vlastními silami- protože teď nemohou prodat své domy a ihned si koupit nové bydleni v ČR, také budou potřebovat čas na uznání v ČR vzdělání/kvalifikace/odborností a budou potřebovat čas než si budou schopné sehnat první zaměstnáni v ČR.

Proto apelujeme na úřady ČR:

Prosím pomozte nám překonat toto těžké období při návratu do vlastí naších předků;

Prosím pomozte naším rodinám zajistit si minimální životní standard a vlastní důstojnost;

Prosím pomozte nám uniknout situaci, ve které se můžeme dostat (dle nejhorších očekávaných scenárií) do postavení válečných běženců, které v provizorních stanech mohou očekávat na vaší milost přicházející na poslední chvíli nebo příliš pozdě…    

Spoléháme se na vás, vždy jsme se snažili byt ambasadoři zachovaní českých tradic v krajanské komunitě na Ukrajině, avšak současná situace na Ukrajině je výjimečná už v tom, že od dob Hitlera Ukrajina nikdy nemusela čelit invazi cizí armády na svém území a nepřátelskému převzetí části území, a ještě nikdy nebyla vystavená tak reálnému riziku válečného konfliktu zasahujícího do naších životů.

Jsme hluboce přesvědčení, že nejde ignorovat tyto hrozby ani na základě zpravy od několika představitelů ministerstva zahraničí, kteří vyrazí mimo ukrajinské hlavní město na jednodenní inspekci. Stačí se zamyslet nad širšími souvislostmi. V případě, že dospějete k závěrům, že současná situace na Ukrajině nevyžaduje vaší účast, prosíme o oficiální vyrozumění vlády ČR. Na základě vašeho stanoviska se budeme radit s našimi krajany o tom, jaké kroky můžeme podniknout následně.

S odkazem na stěhování, které vláda ČR podpořila na začátku 90ch let: udržujeme intenzívní kontakty s našimi krajany v ČR a máme informace, že žádný z dříve přestěhovaných krajanů neskončil ve vězení, žádný se dlouhodobě nespoléhal na sociální dávky nebo trvalé bydlel ve statním bytě zadarmo.

Naopak jsme velice podnikavý, vzdělaný a tvrdě pracující národ, který z dlouhodobého hlediska bude velkým přínosem pro hospodářsky a společenský život České republiky. Po krátkém přechodném období, na dobu kterého potřebujeme pomoc, odměníme Český stát poctivým odvodem daní a souvisejících příspěvků. Odměníme Český stát slušně vychovanými potomky a kulturní diverzitou, která pramení ze zkušeností nasbíranými mimo ČR.

Děkujeme za posouzení a s pozdravem,

signatáři tohoto dopisu:

Emiliya Snidevych (Vrabcová), místopředsedkyně Česko-Ukrajinské Rady a předsedkyně Spolku Volyňských Čechů ve městě Žitomyr

Telefon: +380 979945950, +420 608338674; email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.;

Další spolky: --------- 1,2,3,4,5,6

Poznámka: tento dopis je oficiální žádostí adresované vládě ČR a distribuované prostřednictvím oficiálních emailových kontaktů úřadům velvyslance ČR na Ukrajině, ministra zahraničních věci ČR, ministra vnitra ČR, předsedy vlády ČR, předsedy poslanecké sněmovny ČR, předsedy senátu ČR a prezidenta ČR.

P.S.

Když tento dopis obdržel každý předseda spolku tak asi věřím že to dostali i na Velvyslanectví - Dá se to zjistit – p. Velvyslanec to popírá, že by něco takového dostal, ale jak to vidíme žádá o posouzení – není to ultimatum v této fázi se dalo ještě o tom v klidu mluvit ze všech stran.

* * *

Všem lidem dobré vůle, a poctivým úředníkům,

Prosím o pomoc, jsem rodák z Čechohradu u Melitopolu na Ukrajině,

Dne 09.05.2014 jsem předal na Generální konzulát České republiky v Doněcku kopie a originály původních dokladů na potvrzení svých českých kořenů. Dostal jsem potvrzení o tom, že oni převzali originály dokladů aby určit jejich pravost. Dohodli jsme se, že bych přišel za nimi dne 02.06.14. Ale na oficiálních internetových stránkách konzulátu jsem zjistil, že citují: Vzhledem ke zhoršení bezpečnosti ve městě Doněck Generální konzulát České republiky v Doněcku byl dočasně uzavřen dne 30.05.2014.

Jsem čech, otec je čech, babička s dědečkem jsou češí, prarodiče mé babičky a dědečka jsou češí, situace je taková, že nejenom že jsem neobdržel potvrzení o českém původu – a vůbec mi zabavily doklady a nemůžu prokázat nic??? V souvislosti s válečnou situací v Doněcku, a uzavřený Konzulát nemůžu obdržet ani dokumenty ani potvrzení. Čechohrad navštívil pan Velvyslanec – já bydlím v Melitopolu -15. kilometru od Čechohradu a nikdo mne o tom neinformoval, prý se setkal s 20. lidmi z vesnice, bohužel ty kdo nebyl pozván neměli šanci položit svoje otázky, nevím Kam se mohu obrátit? Telefon v Konzulátu v Kyjevě je pořád obsazen, Nevím kde doklady mám hledat? Kdo je mi vrátí? Pomozte mi, prosím!

Děkují pěkně všem kdo parádí. s úctou Sršeň Sergej  

Můžete mě kontaktovat prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel: + 38-097-47-46-488.

* * *

Jan Šinágl, 26.10.2014

 

Úžasní krajané v Praze médii opět dobře utajeni před veřejností!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 Igor 2014-10-31 13:35
Pravda je skutečně takova, že většina čechu vubec ne ovlada česky jazyk. Proč? Nejsou tady česke školy. Neni divu že aj vudcy spolku nejsou ani zdaleka češi. Proto aj lide se ne hrnou do těch spolku. Je to skutečně tragedie našich krajanu. V současnosti tyto problemy bychom se mněli řešit jenom prostřednictvim dvojiteho občanstvi, do ktereho bychom mněli zahrnout aj krajanu, ktere mněli narozenych rodiču v Českych zemich byvaleho Rakousko-Uherska.
Dědečku a babiček, a ze stejnima pořadavky jako jinych k ovladani češtiny aspon´" na urovni konverzace.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)