Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

US Army logoDopis týdeníku REFLEX – Pamětní deska u Podolského mostu – 24.6.2015: 240 MILES US Army Ruzyne NATO 310315TO FREEDOM - Dopis gen. řediteli ČT Petru Dvořákovi

… Ke vzteku komunistů nešel americký pomník po únoru 1948 odstranit, byl majetkem USA a na pomníku jsou i jména  padlých vojáků  Čechoameričanů z 1.Big One. Bolševici se jej snažili zabednit, údajně po úderu blesku, postavením plotu a vystavěním benzinky s pozorovací obsluhou a pak dokonce byla přesunuta výpadová silnice, ta původní asfaltová vedla kolem pomníku rovnou do vod jesenické přehrady. Američtí diplomaté, jejich konsul  z velvyslanectví zde každým rokem … Snad právě na Chebsku či Ašsku (Američané zde vstoupili prvně u Hranice na bývalé území ČSR 18.4.1945), kde padlo 116 amerických vojáků by měl prezident Zeman projevit jim nyní úctu, lépe než v Moskvě. Konečně je zde pochováno i 443 sovětských válečných zajatců, takže by měl alibi. Toho se těžko od tohoto člověka, který začal házet bláto i na Ferdinanda Peroutku, ale nedočkáme.

* * *

Dobrý den,

doufám, že s Vaším staronovým místem šéfredaktora (do 15.2.2015 J.Š.) se v Reflexu dočteme i obsáhlejší reportáž (leccos je na internetu, ale přesto..) i o americké armádě v západních Čechách 1945. Všude se jen čte o ruském či asi více ukrajinském, rumunském osvobození a jen od nich. Pomíjí se Plzeň, Holoubkov s demarkační čárou, Jižní Čechy např. Strakonice atd. Nejzajímavější by bylo oživit k 70.výročí vzpomínku na Pomník americké armádě s jmény 639 padlých vojáků při postupu 1.americké divize Evropou na tzv. Ypsilonce u Chebu ve směru na Mariánské Lázně a Karlovy Vary, odhalený za  účasti Jana Masaryka, Ludvíka Svobody a amerického velvyslance  Laurence Steinhardta v roce 1947.

Bohužel, pokud se to v poslední době nezlepšilo, nikdo jej ani pořádně nenajde, asi postbolševická pomsta. Jen mimochodem naproti upadá i vojenský tringulační bod Evropy z doby Marie Terezie 1873. Ke vzteku komunistů nešel americký pomník po únoru 1948 odstranit, byl majetkem USA a na pomníku jsou i jména  padlých vojáků  Čechoameričanů z 1.Big One. Bolševici se jej snažili zabednit, údajně po úderu blesku, postavením plotu a vystavěním benzinky s pozorovací obsluhou a pak dokonce byla přesunuta výpadová silnice, ta původní asfaltová vedla kolem pomníku rovnou do vod jesenické přehrady. Američtí diplomaté, jejich konsul  z velvyslanectví zde každým rokem (Cheb byl obsazen po bojích 26.dubna 1945, srovnejte s Prahou, která se toho dočkala až 9.května na necelých 200 km vzdálenosti, Američané se ani po dohodě s Rusy 30.4. nejdříve nehýbali.) 

Zde kladla věnce naposledy v roce 1990 i americká velvyslankyně známá herečka Shirley Temple. StB nestačila věnce odklízet a lidi kontrolovat, odstranila i stožáry na vlajky atd. Ještě pikantnější byl osud dalšího skromnějšího pomníku postaveným Svazem protifašistických  bojovníků americké pěší divizi  v chebských Gottwaldových sadech, nyní Městských  u tzv. americké školy. Ten byl odhalen 27.4.1947 pod záštitou předsedy vlády Klementa Gottwalda a odstraněn či  správně vybagrován tehdejším ředitelem Kova Pavlíčkem na příkaz ultrakomunistické starostky V.Burdové v době korejské války v roce 1951 (nehodila se připomínka USA v době hesel Ruce pryč od Koreje, i když to byla z popudu Stalina právě Korea, co tuto agresi začala)  a nahrazen sochou pohraničáře PS.

Po r. 1990 ze soukromé iniciativy byl obnoven. Příslušník PS se psem snad dodnes stojí nedalekou u bývalých kasáren PS v klášteře sv. Kříže (moderní klášter proměněný v kasárna PS a skladiště vzhledem k blízkosti německé hranice,  kde ještě  v roce 1949 biřmoval kardinál Beran a z něhož komunisté vyhnali sestřičky pracující v dlouho vzpomínané nemocnici naproti - jinde se píše o františkánské zahradě a torzu?! Podrobnosti tohoto vděku na internetu.

Snad právě na Chebsku či Ašsku (Američané zde vstoupili prvně u Hranice na bývalé území ČSR 18.4.1945), kde padlo 116 amerických vojáků by měl prezident Zeman projevit jim nyní úctu, lépe než v Moskvě. Konečně je zde pochováno i 443 sovětských válečných zajatců, takže by měl alibi. Toho se těžko od tohoto člověka, který začal házet bláto i na Ferdinanda Peroutku, ale nedočkáme.

Václav Hora, 15.4.2015, z dopisu zástupci šéfredaktora týdeníku REFLEX Marku Stonišovi ze dne 11.4.2015, dosud bez odpovědi

* * *

Ptejme se, proč se stále zamlčují nálety ruských “šťurmoviků” na československá města a připomínají jen nálety Američanů?!

U Podolského mostu byla odhalena nová pamětní deska osvoboditelům

Deska připomíná blokádu mostu z května 1945, kterou provedl 35. tankový prapor 4. obrněné divize americké armády. V Píseckých postřezích se dozvíte víc. Třeba jaká historická nepřesnost byla na původní desce a další. Zatím nabízíme fotogalerii.

4. den středa 24.6.2015 - Nepomuk - Písek - Vodňany

TRASA - DÉLKA 48 MI (77 km) PAMĚTNÍ MÍSTA NA TRASE  240 MILES TO FREEDOM

 * * *

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

 

Jan Šinágl, 20.4.2015

* * *

Pane řediteli Dvořáku. 

 

Posílám poznámku ohledně konce druhé světové války. Ta skončila 2. září 1945! Podepsáním porážky třetího, posledního člena OSY Berlín, Řím, Tokio, kvůli které nastala druhá světová válka. Na lodi Missouri za účasti zástupců všech čtyř velmocí tedy i SSSR, vzhledem k tomu, že v posledních dnech války se Rusové účastnili také.

Vzhledem k tomu, že Američané bojovali na třech frontách, západoevropské, africké a pacifické a právě na pacifické nejdelší /Aleuty-Darwin/ Aljaška-Austrálie/, kde padly tisíce a jiní byli mučeni hladem, či při lékařských pokusech japonských „lékařů“, pokládám za vhodnější  aby moderátoři používali výraz KONEC VÁLKY v Evropě.

Že Rusové o druhé světové válce používají výraz válka vlastenecká je jako obvykle jejich rozmar kapric, aby svým občanům ukázali, že pouze oni ve válce byli ti hlavní a o ostatních se mluvilo odděleně. Je mi trapné, že média, na to skočila a papouškují, že v květnu 1945 před 70 lety skončila druhá světová válka, když v Pacifiku a jihovýchodní Asii umírali ještě tři měsíce tisíce vojáků z Austrálie, Commonwealthu, Burmy, Pákistánu, indičtí Ghurkové, Briti, Kanaďané, ale  také Rusové, kteří  v posledních dnech srpna se účastnili bojů proti Japoncům v severní Číně.

Viděl jsem tisíce  těch malých náhrobků v zemích jihovýchodní Asie táhnoucích se až na obzor, všude pečlivě ošetřovaných. Všichni bojovali pane řediteli, za odstranění totality, za naši svobodu. Ne všude se to povedlo vzhledem k Roosweltově důvěřivosti a neinformovanosti. Pouze Churchill věděl co střední a východní Evropu čeká po sovětském osvobození. Proto již za války jednal, aby fronta z Afriky byla vedena na sever do Evropy, ne přes Sicílii, ale  přes Řecko. Bylo by vhodné, aby televizní hlasatelé uváděli správné datum. Ty tisíce mrtvých si to zaslouží.

 

Pozdravuji a jsem úctě

Karel Mrzílek, 15.4.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)