Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata TomasPřináším devátý z deseti článků, které vychází každou neděli. Poslední desátý, vyjde 3.dubna 2016, v denBata Tomas pan podnikatel narození zakladatele firmy Baťa Tomáše Bati, v jehož díle tak úspěšně pokračoval jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa.

Bývalý ředitel závodu v Batizovcích vzpomíná na Tomáše Baťu

V roce 1925 založila firma Baťa tzv. Baťovu školu práce. Nastoupil jsem do 1.ročníku jako čtrnáctiletý kluk v roce 1926. Říkali nám mladí muži. Bylo v tom cosi z otcovské lásky Tomáše Bati k mladým lidem. Šéf si uměl najít při všech starostech o průmyslový komplex, ve svém až šestnáctihodinovém pracovním dnu, čas i na nás. Občas přišel do vyučování, sedl si do zadní lavice a poslouchal. Pak si nás nějakými otázkami otestoval a přidal nějaké rady do života. Na jednu často vzpomínám: „Buďte v životě vždy věřiteli. Nikdy dlužníky!“ Dal nám k tomu i podmínky. Vyučenec měl za 3 roky na knížce i deset tisíc, a to bylo celé jmění.

Chodil za námi i na večírky a různé pořady. Byl tam úplně jiný, než jako šéf v závodě. Brával sebou i manželku a syna a býval veselý, družný a choval se k nám jako starší kamarád. Smál se s námi a měl radost, že máme humor a elán.

Po vyučení jsem se stal účetním v reklamním oddělení. (Hle, co všechno ševcovští vyučenci uměli! – pozn.S.V.) Zde jsem se velmi často potkával se šéfem, protože co se reklamy týkalo, schvaloval vše osobně. Musel jsem být u toho vždy s vedoucím, abych na místě sestavil předpoklad nákladů. V jeho přítomnosti jsem měl dojem, že je člověk tímto mužem silného intelektu ovládán, a to v nejlepším smyslu slova. Ale byl náročný a tvrdý. Nesnesl žádnou polovičatost, vše muselo být vyřízeno hned a beze zbytku. Jeden velký na poučný zážitek mám z prodejního oddělení, kde jsem byl v roce 1927, ještě jako učeň.

Tehdy šéf vymyslel zásadní reorganizaci prodejen se systémem doplňování zásob. Šlo o toto:

Za a) zrušily se všechny sklady, v nichž se zboží často znehodnocovalo a nebylo na očích.                          

Za b) Přebudovala se vnitřní zařízení prodejen tak, aby všechno zboží na prodejně bylo v normalizovaných regálcích. Tak bylo už pohledem patrné, kolik kterého zboží je.

Za c) Zboží se začalo evidovat a objednávat i podle velikostí a šířek a přesně tak bylo i dodáváno.

Za d) Musel se najít takový způsob inventury, že nesměla trvat víc, než 30 minut i s vypsáním objednávky.

To bylo šéfovo zadání, jež muselo být vypracováno do všech detailů. Utvořilo se několik specializovaných týmů a ty pracovaly po pracovní době do 2 – 3 hodin ráno a na 7 se šlo do práce.

Šéf chodil od skupiny ke skupině, hodnotil, radil, měnil a dával nové úkoly. Obchodní dům odpovídal za to, že jsme měli na stolech stále dost jídla, pití, pomerančů, banánů a všeho možného. Kromě alkoholu a cigaret. Tak jsme asi za 4 týdny všechny úkoly vyřešili.

Zásoby na prodejnách se pak snížily o 30% a vzhledem k přesným dodávkám tržby stoupaly. Bylo u šéfa samozřejmostí, že takový pracovní zápřah byl královsky zaplacen. Tehdy jsem na sobě poznal, že šéf nezná pojem „to nejde“. Měl-li záměr logiku, bylo už jen na houževnatosti, důvtipu, a zkoušení, kdy bude realizován.

V tom roce 1927 byl reorganizován systém prodeje a souvisejících oddělení tak dokonale, že fungoval beze změny ještě po roce 1989.

Další vzpomínka na šéfa se týká jídelen. Šéf přišel k obědu, postavil sed do fronty, vzal jídlo a sedl si, kde bylo místo – mezi lidi. Po jídle se povyptával okolosedících, jak jim chutnalo s čím nejsou spokojeni. Zpravidla následovalo přivolání vedoucího nebo kuchaře a problémy se na místě vyřešily. Někdy se vedoucí či kuchař do kuchyně už nevrátil.

Někdy v roce 1929 byla vybrána skupinka mladých lidí, většinou absolventů Baťovy školy práce, na cestu do Indie, kde měli založit několik prodejen a továrnu na obuv. Byl jsem u toho, když jakýsi profesor, znalý poměrů v Indii, domlouval šéfovi, jestli ví, do čeho ty mladíky posílá. Neznají lidi, zemi, řeč, přírodní podmínky a tak.

„Nechte mladé orly letět slunci vstříc!“ bodře odpověděl šéf. V té odpovědi byla jistota, že si ty kluky dobře vychoval a že se ve světě nemohou ztratit. Věřil lidem. Věděl, že tito si poradí v každé nové situaci. Ti kluci pak skutečně založili prodejny a poté vybudovali závody i s městečkem a do všeho zapracovali místní lidi.

Takový byl Tomáš Baťa – šéf. Člověk tvrdý, nejvíc však k sobě, nanejvýš spravedlivý. Posedlý touhou dělat lidi šťastnými, sloužit jim.

Když Tomáš Baťa zahynul, byl jsem na vojně. Později mi matka vyprávěla, jak u nich v Kravařsku, lidé prožili jeho pohřeb. Kdo měl rádio, vystavil je do okna, lidé se shlukovali a poslouchali přenos. Ženám tekly slzy po tvářích. Lidé tam znali Baťu jen z doslechu a ze svých zákaznických zkušeností. Smutek byl veliký a všeobecný.

 

Zlín, 1991

Lepík Jan

* * *

S.Vrbík, 27.3.2016

* * *

I.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

II.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

III.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

IV.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

V.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VI.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VII.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VIII.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

* * *

J.Š.27.3.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)