Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata TomasPoslední z deseti článků, které vycházely každou neděli. Dnes před 140 lety, dneBata Jan Antonin 3.dubna 1876, se narodil zakladatel firmy Baťa Tomáš Baťa, v jehož díle tak úspěšně pokračoval jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa.

Náš současný společenský život je spíše hrou bez pravidel. Pravidla se stále mění, nevyžaduje se jejich dodržování. Lidé si nejsou rovni. Silnější utiskují a vykořisťují slabší, vytvářejí nemravná a zločinná seskupení v zájmu bohatnutí na úkor společnosti. Zločinně si kupují lidi v orgánech, jež mají dbát na ochranu společnosti před zločinem, dbát na prosperitu, svobodu, rovnost a rozvoj, i dobré mravy. Dobrá práce není správně hodnocena a je nedůstojně placena, zatímco zlodějina a korupce v nejvyšších patrech společnosti je chráněna.Občan bez vazeb na mocné je vystaven tvrdosti nehumánních a nedokonalých zákonů a předpisů, šikaně, ba i osobnostní a majetkové likvidaci. Společnost tak upadá do mravního bahna, je vydaná všanc zločinu vrostlému do řízení společnosti. Společnost je mocnými bez souhlasu lidu, tedy zrádně, zadlužovaná ve prospěch zločinu a odsouzená k postupnému zániku všech materiálních i mravních hodnot.

Organizovaný zločin, v jehož žoldu pracuje vedení společnosti v příkrém rozporu s podstatou demokracie, nachází stále dost prostředků a způsobů, jak uspávat veřejnost bulvárem, cenzurou, a diskreditací svých odpůrců. A tisíci způsoby odvádění pozornosti od problematiky vládnutí, řízení hospodářství, spravedlnosti, a společenského řádu.Tato katastrofální situace nemá jiného řešení, než nesametovou revoluci, pokud přijde ještě včas. Odpočítávání výbuchu již začalo.Toto není situace pouze česká, ale světová. To jsme si ještě neřekli, že svět dospěl do stádia, že růst produktivity práce stále uvolňuje lidi z práce, ale dnes už ti lidé nemají kam jít, všude je lidí dost. Dále poznáme, že existuje humánní přístup k rozdělování společenského produktu, který by i tuto novou situaci zvládl. Ovšem až po odstranění překážky, kterou je dnešní zlotřilá vláda politických stran.

K tomu zrcadlu srovnání:

Srovnávejme dnešní stav světa se společností Zlína i dalších Baťových měst dvacátých a třicátých let.

Ta společnost byla ztvárněna jediným mužem, Tomášem Baťou. Tento člověk poté, co poznal i hlad v ševcovské rodině a dílně, krach firmy, když se považoval za pana podnikatele, léta dřiny téměř bez spánku na splacení dluhu, stal se posléze humanistou a filosofem, rozhodnutým svou prací sloužit. Sloužit zaměstnancům a učit je pracovat a žít pro službu zákazníkům, veřejnosti.Dokázal stvořit systém práce dokonale proorganizované a efektivní, dokázal tvořit ze svých zaměstnanců zámožné a mravné dělníky i občany, dokázal vyučovat celý svět, jak je možno za každých okolností sloužit zákazníkovi kvalitou a lácí výrobků a služeb.Výsledkem jeho nepřetržité aktivity byla společnost zámožných, spravedlivých a nadšených lidí kolem firmy, spojená společným cílem služby veřejnosti, obdivovaná světem, jenž nic nedokázal pochopit.

Le Corbusier o Zlíně třicátých let

Baťův duch, skutečně obdivuhodný duch, který stvořil obrovský světový podnik, stal se i tvůrcem svého města Zlína – továrních a obytných budov v tisících jednotek.Z knihy Josefa Vaňhary „Příběh jednoho muže a jednoho města“, zde uvedu citace, jak světový architekt Le Corbusier líčil své dojmy z návštěvy Zlína, když jej v Paříži zpovídali novináři:

„Zlín, toť americké mraveniště, podle mého zdání.

Ve Zlíně prýští odevšad jen nejniternější život. Zjistil jsem ve Zlíně rozumnost některých původních zásad, například zásadu standardizace… nosných částí budov.

Různé instituce – továrny, internáty, školy, sociální stavby, mají onu jednotnou kostru, která tvoří ze spřízněných částí souladný celek. Zvolený model je naštěstí dobrý.

Zdálo se mi, že zlínští šéfové a pracovníci jsou vskutku spjati společnou myšlenkou, že tam vládne kolektivní entuziasmus. Toho právě je světu třeba.

Do paměti vrylo se mi jednak intenzivní užívání strojů, jednak snaha osvobozovat tímto způsobem, osvobozovat den co den a zužitkovat takto nabyté svobody k vyšším cílům, ke vzdělání, k účasti na pokroku, k povznesení mas.

Zlín je, celkem řečeno, jedním z horoucích míst nového světa. Žije se tam!

V Paříži jsem se se Zlínem nesetkal: V Paříži je to takové, že si říkáme, jestli jsme se snad nedali uspat.“

* * *

Poznámka: Nevím, jestli se v Paříži ještě spí. Už asi ne. Ale ten Zlín, který viděl Le Corbusier, to horoucí místo nového světa, ten tu nenalézám. Pokud jsou tu ještě nějací Baťové, jsou bronzoví.Co nám může sloužit jako vzor pro proměnu naší dekadentní, skomírající společnosti?Lze to vyjádřit lapidárně: způsob myšlení.Jedním slovem můžeme nazvat i jeho metodu: racionalizace.V tom je vše. Největší rozdíl, jaký je nám třeba překonat ke změně společnosti je v mravnosti a psychickém ukotvení osobnosti. Můžeme obdivovat dokonalost bot, strojů, systémů, organizaci práce, cokoliv. Ale nebude nám to nic platno.

Osvojme si způsob myšlení a práce Baťů a jejich lidí a buďme jako oni. Buďme pak první mezi národy na světě, jak předpověděl sám Tomáš Baťa, dokažme pokračovat v jeho systému.

„Můj systém nezanikne. Tyto budovy, stroje – možná. To jsou jen hromady cihel a železa. Ale systém, který jsem vytvořil, ten nezanikne a bude sloužit budoucím.“

On, Tomáš Baťa podnikatel, filozof a tvůrce, buduje svůj systém na počátku jako dokonalou výrobní jednotku. Pak poznal, že využitím touhy člověka po bohatství může jej přetvořit v člověka mravného, spořádaného, a poctivého občana. Poznal, že má na to, aby touto "fabrikou" a s tímto zdokonaleným člověkem, zahájil nápravu světové společnosti. Byl sám proti masám horečných socialistů, komunistů, fašistů a nacionalistů.

Bez něj už jeho "svaté" dílo nemělo šanci. Jeho národ nespěchá, aby v jeho díle nápravy pokračoval. Demoralizace člověka vítězí. Ne hledání lidského štěstí, ale bitva o prachy tu dominuje. Bohužel se o tu sabotáž se postarali jiní, v čele s prezidentem Benešem.

Tohoto velikána světového podnikání a tvůrce dosud nepřekonaného sociálního systému, stále nejsme hodni.

 

S.Vrbík, 3.4.2016

* * *

I.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

II.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

III.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

IV.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

V.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VI.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VII.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

VIII.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

IX.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

* * *

P.S.

Jak vzpomenou dnešního významného výročí média a politici, kteří se jeho jménem tak často rádi ohánějí a pyšní i v zahraničí?!

J.Š.3.4.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)