Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas a Jan… Oči veřejnosti se stále více obracely k Baťovi, jehož Zlín byl pohádkovým ostrovem s plnou zaměstnaností v moři nezaměstnanosti. „Když Baťa zvládl krizi ve Zlíně, proč bychom ho neměli oslovit, aby to samé udělal s republikou?“, bylo slyšetbabis Budujeme stat pro 40 milionu všude. … Pravicové strany, lidovci, národní socialisté, agrárníci viděli v Tomášovi zachránce před posilujícími levicovými stranami a komunismem, vedle nezaměstnanosti. … Když se chtěl předseda Průmyslového svazu dr. Hodač chlubit Baťou, předseda sociálních demokratů Hamplm mu řekl: „Pozor, Baťu vynecháte, milý příteli… Baťa s ostatními nelze srovnávat… Podívejte se: Vy průmyslníci jste pokročili o 50 km, sociální demokraté o 200 km, , ale Baťa je před námi o 1000 km…“ … Politici přicházejí jeden za druhým za Baťou a říkají: „Pane Baťa nevíme… Znáte cestu s této situace?“ – „Ano. Je to práce.“ JAB: „Mohou rozumět práci ve smyslu Bati? Pro ně je práce, když hovoří v Parlamentu, nebo na shromážděních přísahají na boj proti opozici. Práci, která slouží, vůbec nerozumějí. Jsou schopni ji jen obdivovat … když ji uděláš.“

* * *

Příkladem, který Bat'a poskytl světu, je důkazem, že kapitalismus může být proveden jinak. Vědomí o třídách, třídní nenávist a třídní boj jsou koncepty, o kterých pracující ve Zlíně nikdy nevěděli. V organizaci Bat'a měli všichni zaměstnanci z vedení i v dílnách stejný význam a zájem. Tento zájem měl za cíl získat co možná nejširší produkci kvalitních výrobků za nejnižší možnou cenu (systém, který by mohl být použit v rámci vlády k tomu, aby co nejúčinněji nabízel ty nejlepší služby).

K dosažení tohoto cíle je každý člověk primárně závislý na vlastní pracovní síle. Navíc je také silně závislá na všech ostatních a v této pozoruhodné kombinaci individuality a kolektivu leží tajemství průmyslové harmonie v Bat'a (nebo to, co bylo nazýváno jako Bata Hymm of Work (organizace v pohybu). Zlínský lid nebyl z povahy o nic lepší a horší než jinde. Pokud se práce koná v kontextu komunity bez rušení, je to jen proto, že si každý sám pro sebe uvědomuje, že tím, že dodá nejvyšší kvalitu práce, slouží svým vlastním zájmům tím nejlepším možným způsobem.

Mezi vynikající výsledky, kterých se Baťovi podařilo dosáhnout, je možná nejpozoruhodnější. Prostřednictvím tohoto organizačního systému byla autonomie, rozdělení a spoluúčast každého zodpovědného zaměstnance ve prospěch jeho oddělení. Našli způsob, jak sladit všechny výrobní síly v podnikání a spory mezi prací a likvidací kapitálu. Dvě hlavní síly v rámci organizace Bat'a, které jí poskytly udržitelné vedení nad všemi konkurenty v konkurenčním boji, jsou: sociální mír a nerušená zaměstnanost.

Domnívám se, že by mělo být možné použít tyto koncepty Bati k vytvoření vládního systému, založeného na SPOLUPRÁCI (mezi lidmi / podniky / vládními zaměstnanci). Spolupráce byla klíčem k úspěchu společnosti Baťa. Tomáš a Jan plánovali využívat systém Bat'a k reorganizaci České republiky v době největší celosvětové hospodářské krize. To lze jasně pochopit na základě přiloženého dokumentu (v anglickém a německém jazyce. Ukázky v češtině níže. J.Š.). Potom lze snadno pochopit, proč J.A.Baťa napsal knihu „Budujeme stát pro 40 milionů“. Tato kniha byla potvrzením plánu Tomáše Bati.

 

Z textu vnuka Jana A. Bati Johna Nashe

* * *

… Prážské salóny hovořily o této možnosti, stejně jako v restauracích, hospodách a na vesnických náměstích. Bylo vy to jako vítězství v loterii, kdyby se stal Tomáš Baťa presidentem republiky.

„Politici nemají tyto nabídky rádi – politika je zaměstnání… a nejde s hospodářstvím dohromady…“, říkával Tomáš Baťa a dodával „My jsme především ševci.“

… Oči veřejnosti se stále více obracely k Baťovi, jehož Zlín byl pohádkovým ostrovem s plnou zaměstnaností v moři nezaměstnanosti. „Když Baťa zvládl krizi ve Zlíně, proč bychom ho neměli oslovit, aby to samé udělal s republikou?“, bylo slyšet všude.

… Pravicové strany, lidovci, národní socialisté, agrárníci viděli v Tomášovi zachránce před posilujícími levicovými stranami a komunismem, vedle nezaměstnanosti.

… Když se chtěl předseda Průmyslového svazu dr. Hodač chlubit Baťou, předseda sociálních demokratů Hamplm mu řekl: „Pozor, Baťu vynecháte, milý příteli… Baťa s ostatními nelze srovnávat… Podívejte se: Vy průmyslníci jste pokročili o 50 km, sociální demokraté o 200 km, , ale Baťa je před námi o 1000 km…“

… Politici přicházejí jeden za druhým za Baťou a říkají: „Pane Baťa nevíme… Znáte cestu s této situace?“ – „Ano. Je to práce.“ JAB: „Mohou rozumět práci ve smyslu Bati? Pro ně je práce, když hovoří v Parlamentu, nebo na shromážděních přísahají na boj proti opozici. Práci, která slouží, vůbec nerozumějí. Jsou schopni ji jen obdivovat … když ji uděláš.“

Než došlo k tomuto rozhovoru mezi oběma nevlastními bratry, zdařilo se nejšťastnější technické řešení JAB, které na technickém poli pomohlo porazit Japonce na světovém trhu. Jednalo se o tzv. „tančící pás“ pro produkci gumové obuvi. Na Tomášův pokyn bylo na projekt určeno 10 milionů korun. Experimentovalo se více než 3 roky, bez většího úspěchu. Celé dílny byly předělány kvůli produkci na „tančícím pásu“. Všechno, co bylo vyrobeno bylo k ničemu. „Tančící pásy“ stály 380 min. z 560 min. pracovního dne, kdy převratný stroj předváděl „bláznivé tance“. Přes 40 konstruktérů mělo plné ruce práce. Šéfkonstruktér skončil v sanatoriu, aby se zotavil z nervové zátěže. Jan A. Baťa,  který u toho nebyl, se vrátil z Chicaga, když se Tomáš chystal „tančící pásy“ z fabriky vyhodit. JAB pracoval celý týden ve dne, v noci, aby nakonec představil ze dřeva zhotovený model, který – fungoval. Během tří let bylo 120 dílem všech Baťových podniků vybaveno novým „tančícím pásem“ a japonská konkurence byla poražena. Tomáš uviděl v provozu ještě prvních 20 než tragicky zahynul…

 

Jan Šinágl, 20.5.2018   

* * *

Pro tzv. „pravici“ je větší nebezpečí pro zemi premiér, než posílení vlivu levice a KSČM?! Odhalují sami svoji pravou tvář – levou, k tomu levotu a zlotřilost

Kam se poděl originál filmu CRISIS z roku 1939 – aneb stále utajování pravdy o nás a naší minulosti?!

„Baťa: Švec, který dobyl světa“. Dosud nepřekonané, realizované řešení problémů člověka, společnosti - i dnešního světa

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)