Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Na Seznamu a jistě i jinde probíhají diskuse o vodovodních a kanalizačních sítích, o věcech a záležitostech kolem nich. Zkráceně o vodě. Ty diskusní příspěvky svědčí o tom, že lidé problematiku neznají. Já mám sice nikoliv dokonalý, ale přece postačující přehled o této záležitosti. Jde vlastně o privatizaci těchto systémů. Chci jej předat diskutujícím lidem:

Jak to bylo na počátku – jak to měli zorganizované komunisti?  Jednotně. Vodovody a kanalizace byly spravovány městy a většími obcemi. Všude byl podnik VAK, (vodovody a kanalizace). Toto zařízení měst se staralo o vše, co souviselo se správou, údržbou a budováním všeho, co se týkalo hospodaření s vodou: vodní zdroje, čistírny pitné i znečištěné vody, rozvody vodovodů i kanalizací, vybírání peněz za spotřebovanou vodu, atd. Pokud něco skřípalo, byla to vina nekázně.                                                                                                                          

Přišla privatizace a privatizátorům šlo výhradně o ty peníze, o práci nestáli.                                                                                       

Nevím, jestli ve Francii už existovala firma Veolia, nebo jestli ji privatizátoři tam sami založili, ale přišla tato firma, jež dala mase českých podvodníků sousto:                                                                                        

Zisk z hospodaření s vodou. Asi první překážkou bylo, že nedotknutelnost tohoto „sousta“ byla zajištěna nějakým opatřením u ministerstva zemědělství. Tuto překážku, pravděpodobně silou darovaných akcií francouzské Veolie snadno překonali.                                                                                                                                                                          

Pak, asi vůní peněz, sehnali místní privatizátoři potřebné lidi tam, kde v obcích měli VAK. S vedením jistých představitelů obcí prodiskutovali návrh budoucího hospodaření s vodou v obvodu obce či města. Uspěli asi v polovině obcí. A předestřeli tento návrh:

Voda je špatně oceněná. K soukromému, tj. ziskovému hospodaření bude třeba ji zdražit. To se nedá nic dělat, jsme v kapitalizmu, musíme přijat i nepopulární opatření. (Zdražili skoro o 100%). Jedna francouzská firma má know-how, a proto bychom se k ní mohli přidat. Je to firma světového formátu a je nesmírně zkušená.                                                                                                                     

Pokud se obec k ní přidá, vedoucí obce budou akcionáři.                                                                                                                                 

VAK zůstane VAKem, ale bude hospodařit jako akciovka. Normálně bude dál spravovat, co spravuje doteď. Akorát se zbaví vybírání peněz od lidí a firem. To zajistí Veolia. Vedoucí VAKu budou akcionáři. Obec bude mít úplnou akcionářskou strukturu. Bude představenstvo a ostatní orgány. Kontrolní komise, a tak.„Veolia se jmenuje ta firma a hospodaří v mnohých zemích Evropy, má letité zkušenosti. Zatím jsme pozvali jenom Vás, co připadáte v úvahu jako akcionáři Veolie. Ta si pro určité území vytvoří dceřinou a. s., která se bude starat o výběr peněz za vodu, rozdělovat dividendy a zbylý zisk půjde do společného fondu Veolie. (Moravská vodárenská apod.) V naší zemi sice platí stanovisku EU, že kde bude s penězi za vodu hospodařit zisková firma, tam nepůjdou příspěvky EU, ale z toho nás hlava bolet nemusí.

23 6. 2018  Vrbík, Zlín                                                                                                    

P.S.

EU svoji exkomunikaci akciovek z hospodaření vodou dodržuje. Obce, kde přistoupili na privatizaci (česky tunel), nedostávají dotace EU. Vodovodní a kanalizační sítě chátrají, nemají se za co opravovat,  ani rozšiřovat. Třetina až polovina vody mizí v zemi (hrozí vyschnutí sítí suchem) a VAK nedostává zisk z dodané vody (dříve zdroj na údržbu a rozvoj VAK). Bere si jej VEOLIA, která platí jen dividendy majitelům akcií. To proto se s tím nedá hnout. Vak je žalován, soud rozhodne, že Valná hromada VAKu, která schválila připojení k VEOLII, je neplatná, a VAK (městští radní a vedení VAK) se úspěšně odvolávají, města a obce se škvaří v hádkách, ale městským akcionářům je problém se sítěmi u zadku: Oni mají pěkné prachy od Veolie a budou si je hájit, i kdyby trakaře padaly.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)