Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Milena Janda doma terasaVážení a milí, Jandovi

během krátké dovolené ke mně doputovala smutná zpráva z Vancouveru, kde jsme natáčeli naše předposlední České kořeny v létě 2015. Minulý týden ve čtvrtek 5. července tam zemřela paní Milena Jandová, kterou znáte z našeho vancouverského dokumentu jako velkou propagátorku české hudby a zejména opery. Do posledních týdnů jsem s ní byla v mailovém kontaktu. Vždy - i když jen stručně - reagovala na naše zpravodajství, a velmi litovala, že kvůli nemoci nemůže přiletět na festival k 10. výročí Českých kořenů.  Na paní Milenu, její laskavost, krásné oči s pronikavým pohledem a na její vzpomínání nemohu zapomenout.

Po vzniku Českých kořenů ve Vancouveru jsem u ní byla hostem ještě jednou, v létě 2016, kdy jsem zde nový dokument uváděla v kanadské premiéře. Prožila jsem v její milé společnosti dalších několik dní, ve kterých mi dokázala přiblížit atmosféru českého kulturního exilu, v němž měla mnoho významných přátel, a vyprávět řadu humorných historek. Ze svých kontaktů s vynikajícími exilovými hudebníky, například Rudolfem Firkušným, vzdáleným příbuzným, ale také i o svém setkání s medvědem, kterého při potulkách kanadskou přírodou se svým otcem, botanikem, oba potkali.  

Paní Milena Jandová byla dcerou významného prvorepublikového botanika Vladimíra Krajiny, který se během druhé světové války okamžitě zapojil do odboje a stal se jednou z jeho významných osobností. Dlouho nacistům unikal. Přestože byl nakonec dopaden, ze spekulativních důvodů jej Němci nepopravili. Po válce se stal tajemníkem národně socialistické strany (v níž byla i Milada Horáková) a proto hned v roce 1948 s celou rodinou, emigroval. Podruhé za dramatických okolností unikl - tentokrát komunistickým - persekucím a smrti. V Kanadě se mohl uplatnit ve svém oboru jako vynikající vědec - botanik, ale pracoval neúnavně i pro český exil. 

Milena Jandová, dcera z této rodiny, byla věrná odkazu svého otce. V Torontu a později ve Vancouveru nepřetržitě aktivně napomáhala šíření české kultury mezi dětmi i dospělými, je autorkou mnoha pohádek pro zdejší děti, které byly zinscenovány pod jejím vedením pro malé diváky v Torontu, kde s manželem nejdříve žili. Milovala zejména hudbu, pěstovala mnohá přátelství s hudebníky - Čechoslováky v exilu, například rodinou dirigenta Karla Ančerla nebo s Rudolfem Firkušným. Stala se vyhledávanou odbornicí, která vyučovala českou výslovnost kanadské operní pěvce. Po roce 1989 dlouhodobě spolupracovala (bez nároku na honorář) s pražským Národním divadlem a Státní operou, zpracovala pro řadu oper titulky v češtině, které se zde doposud využívají.  

Opustila tento svět téměř přesně o dva roky po svém manželovi, Květoslavovi Jandovi, kterého jsme ještě také měli možnost zachytit v našem dokumentu, necelé tři týdny před jeho smrtí. I on byl hrdinou odboje, toho protikomunistického. Převáděl v 50. letech po komunistickém puči přes nebezpečnou "zelenou" hranici významné osobnosti. Nakonec sám emigroval, vlastně dezertoval z nucené vojenské služby v Pomocných technických praporech, známých PTP. Za svoji aktivitu byl krátce před smrtí doma v Česku vyznamenán. 

Manželé Jandovi byli krásným párem, vyzařovala z nich vzájemná láska, úcta jednoho k druhému, a také jistota, že svůj život nepromarnili. A že své zkušenosti předali dále, mohli se vracet do milované Prahy, a přispěli svým významným dílem k dobrému jménu Československa a České republiky. 

Je nám ctí, že jsme je mohli poznat a jejich příběh cesty za svobodou, i když jen velmi zkratkovitě, zachytit. 

Kromě Českých kořenů jsem při loňské návštěvě paní Mileny Jandové v Praze domluvila natáčení živého pořadu pro Radio Classic, kde tato milá dáma představovala hudbu, kterou má ráda, a s níž jsou spojené její vzpomínky. 

Pokud byste měli zájem o zaslání záznamu tohoto hodinového pořadu vzpomínek Mileny Jandové v rozhovoru s redaktorem Ivanem Dlaskem, napište mi. 

Do přílohy přidávám pár fotografií z natáčení a níže odkaz na malou ukázku z našeho dokumentu, kde Milena Jandová vzpomíná... (najděte si čas od 3.20 min. ukázky ) 

https://www.youtube.com/watch?v=zcB1Wc3tRNU&index=2&list=PLBikjsdbfE9Ynk--t7432v1LEwalDx3LP

 

Za tým Českých kořenů 

Martina Fialková

Tel.:+420 603 930 074

www.ceskekoreny.cz 

České kořeny slaví letos 10 let!

https://www.facebook.com/Ceskekoreny/ 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)