Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata svec avers 1990My Češi máme velmi zvláštní vztah k Tomáši Baťovi. Víme, že byl snad největším Čechem celé historie, víme, že do svých 56 let, kdy zahynul, stačil vybudovat obrovskou firmu, která byla nedostižitelná svým uspořádáním, produktivitou, rozmanitostí, produkcí, rozmístěním po světě… vším. Ale podobně jako třeba u Ámosa Komenského nic nevíme o něm a nedokázali bychom nic povědět o tom, v čem spočívá tato jeho velikost.

Připomeňme si ho krátkou charakteristikou jeho života z Knihy E. Erdély(ho) Švec, který dobyl světa.

… když Baťa začal mluvit o žurnalistech, dovolil si Cekota ujmout se svých kolegů; rozohnil se: „Každý významný člověk, kterého vidíme dnes ve veřejném životě ať v hospodářství, ať v politice, začínal jako žurnalista, nebo aspoň nějaký čas žurnalistou byl. Jen například Tardieu, Clemeceau, dr. Preis…“ Ale Baťa se nedal přesvědčit a skočil netrpělivě Cekotovi do řeči: „Možná, že se může stát žurnalista třeba ředitelem živnostenské banky, nebo také ministerským předsedou, ale ševcem nikdy!“

Soustavu této řemeslnické společnosti, vyrábějící boty zachoval také Baťa ve svém podnikání, i když třeba pracoval právě s pětadvaceti tisíci lidmi. Baťův systém účasti na zisku je podmíněn právě poznatky a pozorováními, jež shromáždilo a shromažďovalo již malé dítě Tomášek Baťa v temných dílnách svého otce ve Zlíně a později v Uherském Hradišti. Z této doby pocházejí všechny jeho principy hygienické a sociální, odtud též jeho sklon být nejen ševcem, ale také vychovatelem. Vypouštějíce husté mraky ze svých dýmek do hustého vzduchu dílny sedali tovaryši ve světnici Baťova otce na verpáncích a mladičký Tomáš se mezi nimi učil nenávidět tento hustý páchnoucí vzduch, v němž onemocnělo tolik malých učňů tuberkulosou a z kterého také mnozí, včetně Tomášova bratra, zemřeli. To je příčina, proč dnes v obvodu velkých Baťových závodů platí obecný zákaz kouření.

 

11. 7. 2018 Vrbík, Zlín

* * *

„Náš život je jediným předmětem na tomto světě, který nemůžeme považovati za své soukromé vlastnictví, neboť jsme ničím nepřispěli k jeho vybudování. Byl nám jenom propůjčen s povinností odevzdati jej potomstvu rozmnožený a zdokonalený. Mají proto naši vrstevníci a ještě více naše potomstvo právo žádati vyúčtování z našeho života. Tato kniha má býti takovým srdečným vyúčtováním.“

Tomáš Baťa

POSELSTVÍ TOMÁŠE BATI sn.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)